ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 31 Αυγούστου 1996
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
1ο) Τις εκλογές τις επέβαλε ο ΣΕΒ

Δύο άρθρα της εφημερίδας "Εξπρές", σε ανύποπτο χρόνο, επιβεβαιώνουν τις καταγγελίες της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα για το ποιοι τελικά αποφάσισαν την προσφυγή στις πρόωρες εκλογές και τι προσδοκούν από αυτές

Η διενέργεια πρόωρων εκλογών ήταν τελικά και επιλογή της ηγεσίας των Ελλήνων βιομηχάνων ή οι σχετικές καταγγελίες του ΚΚΕ έγιναν μόνο για φτηνό εντυπωσιασμό; Για όσους τυχόν δε γνωρίζουν, η Αλ. Παπαρήγα είχε καταγγείλει ότι οι πρόωρες εκλογές επιβλήθηκαν στην κυβέρνηση Σημίτη από τους Αμερικανούς και την ηγεσία του ΣΕΒ για δύο κυρίως λόγους: Για να "κλείσουν" τα εθνικά θέματα σε Κυπριακό και Αιγαίο σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του αμερικανικού παράγοντα και κατά δεύτερο η νέα κυβέρνηση να προχωρήσει στην εφαρμογή νέου προγράμματος λιτότητας πολύ περισσότερο σκληρού από το μέχρι σήμερα, στις κατευθύνσεις που έχουν δρομολογήσει η Ευρωπαϊκή Ενωση και η ηγεσία του ΣΕΒ.

Η κυβέρνηση απέφυγε επιμελώς να απαντήσει στις βαρύτατες αυτές αποκαλύψεις. Να όμως που οι καταγγελίες αυτές, σε ό,τι αφορά το οικονομικό τους σκέλος, επιβεβαιώνονται και από άλλες πλευρές.

Τις θέσεις των βιομηχάνων για την ανάγκη προκήρυξης πρόωρων εκλογών, σε ανύποπτο χρόνο, τις είχε παρουσιάσει σε δύο άρθρα της η οικονομική εφημερίδα "Εξπρές", η οποία όπως είναι γνωστό απηχεί με τον πλέον αυθεντικό τρόπο τις απόψεις του βιομηχανικού κόσμου..

Το πρώτο άρθρο δημοσιεύτηκε με ημερομηνία 7 Ιούλη, για να ακολουθήσει το δεύτερο με ημερομηνία 28 Ιούλη, όπου - στο δεύτερο - ο συντάκτης περισσότερο ξεκάθαρα εκθειάζει τα ...καλά των πρόωρων εκλογών.

Στο πρώτο άρθρο αφού ο συντάκτης μας πληροφορεί ότι μόνο τυπικά θα εφαρμόσουν τις παραδοσιακές διακοπές οι οργανώσεις των "παραγωγικών τάξεων", στη συνέχεια επισημαίνει: "Οι διοικήσεις των οργανώσεων θα παραμείνουν σε μορφή επιφυλακής, καθώς δείχνουν να είναι έτοιμες να προσαρμοστούν (χωρίς αιφνιδιασμό) σε οποιαδήποτε πολιτική εξέλιξη που πιθανόν θα εμφανιστεί τους επόμενους μήνες, συμπεριλαμβανομένου και του ενδεχόμενου των πρόωρων εκλογών. Κορυφαίοι εκπρόσωποι των παραγωγικών τάξεων, που ήταν ευθέως αντίθετοι με τη διενέργεια των πρόωρων εκλογών, δείχνουν τώρα (παρά τα αντιθέτως λεγόμενα) περισσότερο θετικοί προς ένα τέτοιο ενδεχόμενο, καθώς εκτιμούν ότι η κυβέρνηση που θα προκύψει θα έχει ασφαλώς ισχυρότερη πολιτική βούληση να προχωρήσει σε πρόσθετα μέτρα για την οικονομία, εφαρμόζοντας μια αποτελεσματικότερη οικονομική πολιτική για το 1997".Σε άλλο δε σημείο ο αρθρογράφος μεταφέρει τις κριτικές απόψεις των εκπροσώπων του μεγάλου κεφαλαίου για την κυβέρνηση Σημίτη αναφέροντας πως "οι ίδιοι οι εκπρόσωποι της επιχειρηματικής αγοράς βλέπουν πάντως με ικανοποίηση το γεγονός ότι η προσοχή της κυβέρνησης Σημίτη επικεντρώνεται στην οικονομία και ότι πυκνώνουν οι εισηγήσεις για διορθωτικά μέτρα με στόχο την άμεση περιστολή δαπανών για εξυγίανση των δημοσιονομικών".Τι μας λέει, δηλαδή, το κομμάτι; Οτι η αντίθεση των βιομηχάνων στις πρόωρες εκλογές ήταν υποκριτική. Οτι συνέδεαν την προοπτική των πρόωρων εκλογών με την επιβολή σκληρών οικονομικών μέτρων και για το σκοπό αυτό είχαν επιλέξει την κυβέρνηση Σημίτη ως την πιο κατάλληλη.

Στο δεύτερο άρθρο με ημερομηνία 28 Ιούλη, ο ίδιος αρθρογράφος, επικαλούμενος τις απόψεις εκπροσώπων του μεγάλου κεφαλαίου, απερίφραστα τάσσεται υπέρ των πρόωρων εκλογών, ενώ στη συνέχεια επισημαίνει τι προσδοκά "ο επιχειρηματικός κόσμος" από τη νέα κυβέρνηση που θα εκλεγεί.

Αναφέρει συγκεκριμένα πως "η επιχειρηματική αγορά θεωρεί ότι οι πρόωρες εκλογές θα αποσαφηνίσουν το πολιτικό πεδίο και θα ξεκαθαρίσουν τον ορίζοντα στην οικονομία μέχρι το 2000, αφού:

  • με οποιαδήποτε εξέλιξη η κυβέρνηση που θα προκύψει θα είναι ισχυρή και θα μπορεί να εφαρμόσει ένα πενταετές οικονομικό πρόγραμμα...
  • η πιθανή κυβέρνηση Σημίτη θα έχει περισσότερες προϋποθέσεις εφαρμογής του οικονομικού της προγράμματος απ' ό,τι σήμερα, αφού ο κ. Σημίτης δε θα μπορεί να αμφισβητηθεί από κανένα και για τίποτα
  • η νέα κυβέρνηση (όποια και αν είναι)... θα εξασφαλίσει την ανοχή του εκλογικού σώματος για αναγκαίες τομές στην οικονομία (περικοπές δαπανών του δημοσίου, αποκρατικοποιήσεις κτλ.)".

Το τελικό ηθικό δίδαγμα από τα δύο αυτά άρθρα: Τις πρόωρες εκλογές όχι μόνο τις επιθυμούσαν οι εκπρόσωποι του μεγάλου κεφαλαίου, αλλά και τις επέβαλαν, μέσω της υποτακτικής προς αυτούς κυβέρνησης Σημίτη. Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να "μαυρίσουν" τα κόμματα του δικομματισμού, διαφορετικά κινδυνεύουν να κατηγορηθούν για δημόσιο "χαρακίρι".

Θ. Κ.

Κάλπικες οι παροχές Εβερτ

Ρεσιτάλ υποκρισίας και λαϊκισμού, δίνει τις τελευταίες μέρες ο πρόεδρος της ΝΔ, με τις υποσχέσεις που απλόχερα μοίρασε στους αγρότες και τις επανέλαβε στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου. Ούτε λίγο ούτε πολύ, ο Μ. Εβερτ - ως άλλος Α. Παπανδρέου - υποσχέθηκε στα μικρομεσαία νοικοκυριά των αγροτών, των επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων, ότι θα τους κάνει να "τρώνε με χρυσά κουτάλια", αρκεί να ενισχύσουν με την ψήφο τους τη συντηρητική παράταξη και να αναδείξουν τη ΝΔ σε αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Γνωρίζοντας ότι οι υποσχέσεις δε στοιχίζουν, αλλά μόνο ψήφους μπορούν να φέρουν στο κόμμα του, ο Μ. Εβερτ, έταξε πολλά, σε βαθμό ώστε να ξαφνιάσει όχι μόνο την ηγεσία του ΣΕΒ - που δημόσια έχει απαιτήσει να μη μοιράζονται προεκλογικές υποσχέσεις - αλλά και πολλά στελέχη της ΝΔ.

  • Υποσχέθηκε, να αυξήσει τις αγροτικές συντάξεις κατά 10.000 δραχμές, ψαρεύοντας την ψήφο της κάθε γριούλας και του κάθε γεροντάκου που ζουν στην επαρχία. Ανάλογες υποσχέσεις μοίραζε παραμονές των εκλογών του 1990, ο τότε πρόεδρος της ΝΔ Κ. Μητσοτάκης, αλλά μόλις σχημάτισε αυτοδύναμη κυβέρνηση, η ΝΔ κατάργησε τόσο τις πρόωρες αγροτικές συντάξεις όσο και τις συντάξεις αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης. Γιατί, άραγε να πιστέψουμε τώρα τον κ. Εβερτ;
  • Υποσχέθηκε, να εξασφαλίσει φτηνά καύσιμα και αγροτικά μηχανήματα στους αγρότες και ψαράδες, με γενναία μείωση του ΦΠΑ και του ειδικού φόρου κατανάλωσης καυσίμων και να αυξήσει το αφορολόγητο όριο για τις αγροτικές κληρονομιές. Μείωση των φορολογικών βαρών στους αγρότες, υποσχόταν και ο πρώην αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κ. Μητσοτάκης στις παραμονές των εκλογών του 1990, αλλά μόλις η ΝΔ σχημάτισε αυτοδύναμη κυβέρνηση, φόρτωσε και στους αγρότες πρόσθετα φορολογικά βάρη, τινάζοντας τους έμμεσους φόρους στα ύψη. Ποιος θα εμποδίσει τον κ. Εβερτ, αν κερδίσει τις εκλογές, να κάνει τώρα τα ίδια και χειρότερα;

  • Υποσχέθηκε να καταργήσει τα φορομπηχτικά "αντικειμενικά" κριτήρια που θέσπισε το ΠΑΣΟΚ, αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι οι αγρότες και οι ΕΒΕ θα πληρώνουν τουλάχιστον 150 δισ. δραχμές φόρους. Πρόκειται για μια πονηρή κίνηση του κ. Εβερτ, με στόχο την υφαρπαγή της ψήφου, καθώς ο ίδιος διευκρίνισε ότι η κατάργηση των αντικειμενικών κριτηρίων, θα συνδυαστεί με την καθιέρωση των "τεκμηρίων δαπανών διαβίωσης". Δηλαδή, θα καταργήσει τα πράσινα φορομπηχτικά κριτήρια φορολογίας των αγροτών και ΕΒΕ με τα "γαλάζια" τεκμήρια δαπανών διαβίωσης της ΝΔ.

    Οι υποσχέσεις, που μοίρασε ο Μ. Εβερτ, τρομοκράτησαν και την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, που φοβούμενη διαρροή ψηφοφόρων προς τη ΝΔ, έσπευσε να ανακαλέσει τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην τάξη, προειδοποιώντας τον πως έτσι υπονομεύει το πρόγραμμα "σύγκλισης". Η εφαρμογή αυτών των μέτρων, είπε ο υπουργός Οικονομικών και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, θα στοιχίσει στα κρατικά ταμεία 600 δισ. δραχμές και η οικονομία "δεν αντέχει" ένα τέτιο βάρος...

    Η αλήθεια, είναι διαφορετική. Η οικονομία αντέχει και αύξηση των μισθών, και αύξηση των αγροτικών συντάξεων και μείωση της φορολογίας που πληρώνουν τα πλατιά λαϊκά στρώματα. Χρήματα υπάρχουν, στους μεγαλοεπιχειρηματίες που θησαύρισαν στα 6 χρόνια εφαρμογής της γαλαζοπράσινης λιτότητας. Μόνο που ούτε το ΠΑΣΟΚ ούτε η ΝΔ θέλουν να θίξουν τα προνόμια και τις σκανδαλώδεις φοροαπαλλαγές, που απολαμβάνει το μεγάλο κεφάλαιο. Γι' αυτό, και προσπαθούν να εγκλωβίσουν τους ψηφοφόρους στα γρανάζια του δικομματισμού και τη λογική του "μικρότερου κακού".

Θα τα καταφέρουν;

Λ. Τ.

Νέα μείωση στα επιτόκια καταθέσεων

Σε νέα επίθεση στις λαϊκές καταθέσεις προχώρησαν χτες οι τραπεζίτες, μειώνοντας ομαδικά τα επιτόκια των καταθέσεων ταμιευτηρίου, με αποτέλεσμα το πραγματικό επιτόκιο να διαμορφώνεται πλέον γύρω στο 9,5%. Παράλληλα ανακοινώθηκε μείωση σε ορισμένα επιτόκια χορηγήσεων (στεγαστικά, καταναλωτικά, επιχειρηματικά κτλ.). Βέβαια από όλες αυτές τις αναπροσαρμογές κερδισμένες είναι και πάλι οι τράπεζες, αφού η μείωση στα επιτόκια καταθέσεων επιφέρει πολύ μεγαλύτερα κέρδη από την αντίστοιχη μείωση εσόδων που θα προκύψει από τα χαμηλότερα επιτόκια χορηγήσεων.

Τον κύκλο της νέας μείωσης ξεκίνησαν οι τράπεζες Εθνική, Εμπορική, Ιονική, Πίστεως και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ενώ σύντομα αναμένεται να ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες. Τα νέα επιτόκια θα ισχύσουν από την ερχόμενη Δευτέρα, 2 Σεπτέμβρη. Σύμφωνα με αυτά, τα επιτόκια ταμιευτηρίου στην Εθνική, Εμπορική, Ιονική και Εργασίας πέφτει στο 11,5% (πραγματικό επιτόκιο 9,77%), στην Αλφα Πίστεως στο 11,25% (πραγματικό 9,56) και στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο 13% (πραγματικό 11,05%). Ανάλογες μειώσεις επέρχονται και στις άλλες κατηγορίες καταθέσεων.

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΜΠΟΡΩΝ
Μονόδρομος ο αγώνας

Μόνος ελπιδοφόρος δρόμος είναι εκείνος του αγώνα και της αντίστασης στα καταστροφικά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις σχέδια, τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ και όχι η εμπιστοσύνη στις κάλπικες προεκλογικές υποσχέσεις που ξεχνούν και τα δύο κόμματα την επομένη των εκλογών. Αυτό υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της η "Αγωνιστική Συνεργασία Εμπόρων" της Αθήνας και του Πειραιά, με αφορμή τις "δεσμεύσεις" του προέδρου της ΝΔ περί κατάργησης των "αντικειμενικών κριτηρίων" και του 35% για ΟΕ, ΕΕ, ΕΠΕ και Συνεταιρισμούς. Η παράταξη κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στους επαγγελματίες βιοτέχνες και εμπόρους, επισημαίνοντας ότι η εμπειρία έχει δείξει ότι την επομένη των εκλογών δηλώσεις αυτού του είδους, όχι μόνο αποδεικνύονται κενό γράμμα, αλλά αντικαθίστανται από αντιλαϊκά μέτρα μονόπλευρης λιτότητας και τους καλεί να μην παρασυρθούν από τις προεκλογικές υποσχέσεις.

Σε ό,τι αφορά τον προσκείμενο στη ΝΔ πρόεδρο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) Δ. Καψάλη, ο οποίος έσπευσε να εκφράσει την ικανοποίησή του μετά τις δηλώσεις του Μ. Εβερτ, η "Αγωνιστική Συνεργασία Εμπόρων" υπογραμμίζει ότι όφειλε να είναι επιφυλακτικός ακριβώς εξαιτίας της προηγούμενης εμπειρίας, που έχει δείξει ότι τέτοιου είδους δεσμεύσεις δεν έχουν αντίκρισμα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ