ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 31 Αυγούστου 1996
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΕΠΑΝΑΠΑΤΡΙΣΘΕΝΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
Να επιστρέψουν όλοι οι πρόσφυγες

Συγκίνηση προκάλεσε το ρεπορτάζ για το δράμα της 93χρονης μάνας από την Ασβεστόπετρα. Χαροπαλεύει, αλλά δεν μπορεί να δει τα παιδιά της, που είναι πολιτικοί πρόσφυγες από το 1948

Συνεχίζεται το δράμα της 93χρονης τραγικής μάνας από την Ασβεστόπετρα Πτολεμαϊδας, η οποία έχει να δει τους δύο γιους της από το 1948 και αυτές τις ημέρες χαροπαλεύει, χωρίς να επιτρέπουν οι επίσημες αρχές στα παιδιά της να την επισκεφτούν, έστω και για δυο - τρεις ημέρες.

Η τραγωδία αυτής της οικογένειας, που σχετικό ρεπορτάζ δημοσίευσε προχτές ο "Ρ", προξένησε συγκίνηση, αλλά και βάζει τους αρμόδιους ενώπιον των ευθυνών τους, όχι μόνο για τη συνολική επίλυση του προβλήματος, αλλά και για την ανάγκη ιδιαίτερης έστω αντιμετώπισης της συγκεκριμένης περίπτωσης. Τα παιδιά της 93χρονης, Αναστάσιος και Στέφανος Μάρκου, ζουν στην ΠΓΔΜ και οι ελληνικές αρχές αρνούνται να τους δώσουν άδεια, γιατί στα διαβατήριά τους αναγράφεται ως τόπος γέννησης Λιπίνσκι αντί Ασβεστόπετρα.

Στην ίδια μοίρα βρίσκονται αρκετές οικογένειες, όπως μας είπε ο Γρηγόρης Φώτου πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Επαναπατρισθέντων Πολιτικών Προσφύγων (ΠΕΕΠΠ), που εδώ και χρόνια ζητούν από τις ελληνικές κυβερνήσεις να τους επιτραπεί ο ελεύθερος επαναπατρισμός τους.

Στο νομοσχέδιο για τον επαναπατρισμό των πολιτικών προσφύγων που ψηφίστηκε στις 5 Γενάρη 1983, μας εξηγεί ο Γ. Φώτου, σε σχετική παράγραφο αναφέρεται ότι μπορούν να επαναπατριστούν μόνο οι "Ελληνες το γένος". Και αυτό ψηφίστηκε σε μια εποχή που η τότε κυβέρνηση διαλαλούσε ότι επιτεύχτηκε ο εκδημοκρατισμός του πολιτικού βίου της χώρας.

"Εμείς οι επαναπατρισθέντες πολιτικοί πρόσφυγες και αυτοί που παρέμειναν στην προσφυγιά, επισημαίνει ο Γ. Φώτου, διερωτηθήκαμε τότε κατά πόσο ένας τέτοιος εκδημοκρατισμός θα βάλει τέρμα και στη δικιά μας τραγωδία, ώστε να επιστρέψουμε στην πατρίδα μας, κοντά στα προσφιλή μας πρόσωπα και να ενταχθούμε στον κορμό του λαού μας, να προσφέρουμε και μεις τις δυνάμεις μας, ως ισότιμοι πολίτες, για την προκοπή του τόπου μας".

Ο πρόεδρος της ΠΕΕΠΠ μας είπε ακόμη ότι σύμφωνα με πληροφορίες κατά τη σύνταξη του σχετικού νόμου για τον επαναπατρισμό των πολιτικών προσφύγων, υπήρχαν υπουργοί που αντιδρούσαν ως προς τον όρο "Ελληνες το γένος", αλλά τελικά δεν απαλείφτηκε αυτό το εδάφιο "με αποτέλεσμα να καταδικαστούν Ελληνες πολίτες να πεθαίνουν στην αναγκαστική προσφυγιά".

"Εμείς ως Πανελλήνια Ενωση Επαναπατρισθέντων Πολιτικών Προσφύγων, σημείωσε ο Γ. Φώτου, διαμαρτυρηθήκαμε γι' αυτή την αδικία αποδείχνοντας ότι οι άνθρωποι αυτοί είναι Ελληνες πολίτες ενσωματωμένοι προπολεμικά στον κορμό του ελληνικού λαού, πήραν μέρος στο Αλβανικό Μέτωπο και μάλιστα πολλοί έχουν παρασημοφορηθεί για την ανδρεία τους, επίσης πήραν μέρος στην Εθνική Αντίσταση και πολέμησαν τον κατακτητή ηρωικά. Μετά την ανώμαλη μεταβαρκιζιανή κατάσταση υποχρεώθηκαν να καταταγούν στο ΔΣΕ και στη συνέχεια βρέθηκαν στην πολιτική προσφυγιά. Είχαν δηλαδή την ίδια μοίρα με τους άλλους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης. Επομένως, δεν υπήρχε κανένας λόγος για να συμπεριφερθεί μ' αυτό τον τρόπο η πολιτεία σ' αυτούς τους συμπατριώτες μας και να πεθαίνουν στα ξένα".

Σήμερα, 47 χρόνια μετά τη λήξη του εμφυλίου πολέμου υπάρχουν ακόμη πολλές περιπτώσεις χωρισμού οικογενειών, παρόμοιες με αυτή που ανέφερε στο προχτεσινό δημοσίευμά του ο "Ρ".

"Το Κεντρικό Συμβούλιο της ΠΕΕΠΠ από το 1983 και μέχρι σήμερα, αναφέρει ο Γ. Φώτου, με δεκάδες καταγγελίες και υπομνήματα απευθύνθηκε στους εκάστοτε αρμόδιους υπουργούς, ακόμη και σε πρωθυπουργούς και Προέδρους της Δημοκρατίας, απαιτώντας την απάλειψη του όρου "Ελληνες το γένος", ώστε να λήξει μια για πάντα το θέμα του επαναπατρισμού. Αλλά του κάκου. Αυτοί οι Ελληνες πολίτες παραμένουν καταδικασμένοι στην προσφυγιά, επειδή η άποψη που επικράτησε το 1983, δυστυχώς διαποτιζόταν ακόμη από το πνεύμα του μισαλλόδοξου παρελθόντος".

Οι αρμόδιοι υπουργοί και σήμερα απαντούν στην ΠΕΕΠΠ "ναι, έχετε δίκαιο", χωρίς να προχωρούν στην επίλυση αυτού του προβλήματος.

"Δε μας εξηγούν, όμως, καταλήγει ο Γ. Φώτου, γιατί δεν προχωρούν στην επίλυσή του και ταλαιπωρούν Ελληνες πολίτες, χωρίς να φταίνε σε τίποτα. Εμείς ενώνουμε τη φωνή διαμαρτυρίας μαζί με την οικογένεια Μάρκου και καταγγέλλουμε αυτήν την αδικία που γίνεται σε βάρος αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, που φέτος κλείνουν 50 χρόνια από την ίδρυσή του".

Γ. Γ.

Βάρδα, καπηλευτές!

Κι έλεγα, βρε, για ιδές τους πώς τρέχουν στα λαμπρά επινίκια, εγκαταλείποντας άρον άρον τα σοβαρά καθήκοντά τους, πώς βγάζουν φλογερούς, άσχετους με την περίσταση, λόγους στην ανθρωποθάλασσα του Καλλιμάρμαρου ή στα μικρόφωνα της τηλεόρασης, πώς ανταλλάσσουν θερμές χειραψίες με τα ολυμπιονικοπαίδια μας πριν τους αποθέσουν το δάφνινο στεφάνι στο κεφάλι... Κοίτα χαμόγελο και πόζα οι "γλάστρες", που θέλουν να ποτιστούν μαζί με το βασιλικό!

Γιατί αθώα δε φαίνονταν εξαρχής τα καμώματά τους. Ομως, το ομολογώ, δε μ' έβαλαν και σε υποψίες. Αρχηγοί των δύο μεγάλων κομμάτων είναι, είπα, να μην πάνε να συγχαρούν τα καμάρια μας, που γύρισαν από την Ατλάντα με τόσο πλούσια σοδειά; Να μην τους σφίξουν το χέρι; Να μην τα στεφανώσουν; Να μη στριμωχτούν κοντά τους για μια αναμνηστική φωτογραφία; Στο κάτω κάτω, Ελληνες είναι κι αυτοί.

Αμ δε! Αλλα ποιούσαν και άλλα σκέπτονταν οι πονηροί συνέταιροι του δικομματισμού εκείνες τις ώρες. Εσφιγγε, λόγου χάρη, το χέρι του Κακλαμανάκη ο Εβερτ, αλλά μπροστά του δεν έβλεπε ακριβώς τον Κακλαμανάκη. Εβλεπε τον ολυμπιονίκη μας με μια κάλπη στην αγκαλιά, τίγκα τα ψηφοδέλτια της ΝΔ! Και στη θέση του στεφανωμένου κεφαλιού του Κακλαμανάκη έβλεπε το δικό του κεφάλι και το χρυσό μας ιστιοπλόο να προσπαθεί να του φορέσει το ...στέμμα του πρωθυπουργού! Το ίδιο και ο Σημίτης, που καμάκωνε όλη την ώρα το αργυρό μετάλλιο της Μπακογιάννη. Από εθνική υπερηφάνεια τάχα το έκανε; Μπα. Αυτός δεν έβλεπε να κοσμεί το στήθος της χαρισματικής κοπέλας ένα μετάλλιο αργυρό. Εβλεπε αυτό ακριβώς το μετάλλιο στον πάτο μιας κάλπης, σαν ένα σπάνιο... κατακάθι και από πάνω του να πέφτουν βροχή τα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ! Και το στεφάνι που της φόρεσε ...του φάνταζε κι εκείνο σαν πρωθυπουργικό στέμμα διαρκείας χιλίων ενενήντα πέντε τουλάχιστον ημερών, που θα του το φορούσε αυτή πολύ σύντομα στο κεφάλι, σαν ανταπόδοση της καλής του χειρονομίας...

Βρε πανούργοι, βρε ιερόσυλοι του Ολυμπισμού, αφήστε ήσυχα τα παιδιά μας. Αφήστε αμόλευτη την καθαρή τους ανάσα. Πώς τολμάτε να σφετεριστείτε τη δόξα τους, να κλέψετε για λογαριασμό σας κάτι από το μπόι τους; Μήπως τόσα χρόνια, που τα κόμματά σας δίνουν πάσα την εξουσία το ένα στο άλλο, έκαναν τίποτα ουσιαστικό για τον ελληνικό αθλητισμό; Σας το θύμισε το ΚΚΕ εκείνη τη μαγική νύχτα. Μίλησε για καπηλεία, είπε ότι τα συγχαρητήρια και οι φιέστες πρέπει να συνοδεύονται από έργα αθλητικής υποδομής. Δεν έχετε, όχι, κανένα δικαίωμα πάνω σ' αυτά τα παιδιά που εκπόρθησαν τείχη μόνο με τη δική τους δύναμη και θέληση, χωρίς καμιά δική σας αρωγή. Περιοριστείτε, λοιπόν, στα κονταροχτυπήματά σας μπροστά στο "γυαλί", αραδιάστε τα παραμύθια σας για τη στήριξη του αθλητισμού, που μάλλον τώρα ανακαλύψατε και ψάξτε να βρείτε άλλη "τράπεζα" για να ξεπλύνετε το "βρώμικο χρήμα" της άθλιας πολιτείας σας. Μέχρι να σας δώσει ο λαός τα παπούτσια στο χέρι.

Κυριακή ΧΕΡΟΥΒΕΙΜ

Οι επαναπατρισθέντες πολιτικοί πρόσφυγες ανταμώνουν κάθε χρόνο, όπως

Οι επαναπατρισθέντες πολιτικοί πρόσφυγες ανταμώνουν κάθε χρόνο, όπως φέτος στη Νάουσα. Είναι πολλοί όμως αυτοί που δεν μπορούν να συμμετέχουν

"Ενώνουμε τη φωνή διαμαρτυρίας μαζί με την οικογένεια Μάρκου" λέει ο

"Ενώνουμε τη φωνή διαμαρτυρίας μαζί με την οικογένεια Μάρκου", λέει ο πρόεδρος της ΠΕΕΠΠ, Γ. Φώτου



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ