Σάββατο 31 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΕΠΑΝΑΠΑΤΡΙΣΘΕΝΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
Να επιστρέψουν όλοι οι πρόσφυγες

Συγκίνηση προκάλεσε το ρεπορτάζ για το δράμα της 93χρονης μάνας από την Ασβεστόπετρα. Χαροπαλεύει, αλλά δεν μπορεί να δει τα παιδιά της, που είναι πολιτικοί πρόσφυγες από το 1948

Συνεχίζεται το δράμα της 93χρονης τραγικής μάνας από την Ασβεστόπετρα Πτολεμαϊδας, η οποία έχει να δει τους δύο γιους της από το 1948 και αυτές τις ημέρες χαροπαλεύει, χωρίς να επιτρέπουν οι επίσημες αρχές στα παιδιά της να την επισκεφτούν, έστω και για δυο - τρεις ημέρες.

Η τραγωδία αυτής της οικογένειας, που σχετικό ρεπορτάζ δημοσίευσε προχτές ο "Ρ", προξένησε συγκίνηση, αλλά και βάζει τους αρμόδιους ενώπιον των ευθυνών τους, όχι μόνο για τη συνολική επίλυση του προβλήματος, αλλά και για την ανάγκη ιδιαίτερης έστω αντιμετώπισης της συγκεκριμένης περίπτωσης. Τα παιδιά της 93χρονης, Αναστάσιος και Στέφανος Μάρκου, ζουν στην ΠΓΔΜ και οι ελληνικές αρχές αρνούνται να τους δώσουν άδεια, γιατί στα διαβατήριά τους αναγράφεται ως τόπος γέννησης Λιπίνσκι αντί Ασβεστόπετρα.

Στην ίδια μοίρα βρίσκονται αρκετές οικογένειες, όπως μας είπε ο Γρηγόρης Φώτου πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Επαναπατρισθέντων Πολιτικών Προσφύγων (ΠΕΕΠΠ), που εδώ και χρόνια ζητούν από τις ελληνικές κυβερνήσεις να τους επιτραπεί ο ελεύθερος επαναπατρισμός τους.

Στο νομοσχέδιο για τον επαναπατρισμό των πολιτικών προσφύγων που ψηφίστηκε στις 5 Γενάρη 1983, μας εξηγεί ο Γ. Φώτου, σε σχετική παράγραφο αναφέρεται ότι μπορούν να επαναπατριστούν μόνο οι "Ελληνες το γένος". Και αυτό ψηφίστηκε σε μια εποχή που η τότε κυβέρνηση διαλαλούσε ότι επιτεύχτηκε ο εκδημοκρατισμός του πολιτικού βίου της χώρας.

"Εμείς οι επαναπατρισθέντες πολιτικοί πρόσφυγες και αυτοί που παρέμειναν στην προσφυγιά, επισημαίνει ο Γ. Φώτου, διερωτηθήκαμε τότε κατά πόσο ένας τέτοιος εκδημοκρατισμός θα βάλει τέρμα και στη δικιά μας τραγωδία, ώστε να επιστρέψουμε στην πατρίδα μας, κοντά στα προσφιλή μας πρόσωπα και να ενταχθούμε στον κορμό του λαού μας, να προσφέρουμε και μεις τις δυνάμεις μας, ως ισότιμοι πολίτες, για την προκοπή του τόπου μας".

Ο πρόεδρος της ΠΕΕΠΠ μας είπε ακόμη ότι σύμφωνα με πληροφορίες κατά τη σύνταξη του σχετικού νόμου για τον επαναπατρισμό των πολιτικών προσφύγων, υπήρχαν υπουργοί που αντιδρούσαν ως προς τον όρο "Ελληνες το γένος", αλλά τελικά δεν απαλείφτηκε αυτό το εδάφιο "με αποτέλεσμα να καταδικαστούν Ελληνες πολίτες να πεθαίνουν στην αναγκαστική προσφυγιά".

"Εμείς ως Πανελλήνια Ενωση Επαναπατρισθέντων Πολιτικών Προσφύγων, σημείωσε ο Γ. Φώτου, διαμαρτυρηθήκαμε γι' αυτή την αδικία αποδείχνοντας ότι οι άνθρωποι αυτοί είναι Ελληνες πολίτες ενσωματωμένοι προπολεμικά στον κορμό του ελληνικού λαού, πήραν μέρος στο Αλβανικό Μέτωπο και μάλιστα πολλοί έχουν παρασημοφορηθεί για την ανδρεία τους, επίσης πήραν μέρος στην Εθνική Αντίσταση και πολέμησαν τον κατακτητή ηρωικά. Μετά την ανώμαλη μεταβαρκιζιανή κατάσταση υποχρεώθηκαν να καταταγούν στο ΔΣΕ και στη συνέχεια βρέθηκαν στην πολιτική προσφυγιά. Είχαν δηλαδή την ίδια μοίρα με τους άλλους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης. Επομένως, δεν υπήρχε κανένας λόγος για να συμπεριφερθεί μ' αυτό τον τρόπο η πολιτεία σ' αυτούς τους συμπατριώτες μας και να πεθαίνουν στα ξένα".

Σήμερα, 47 χρόνια μετά τη λήξη του εμφυλίου πολέμου υπάρχουν ακόμη πολλές περιπτώσεις χωρισμού οικογενειών, παρόμοιες με αυτή που ανέφερε στο προχτεσινό δημοσίευμά του ο "Ρ".

"Το Κεντρικό Συμβούλιο της ΠΕΕΠΠ από το 1983 και μέχρι σήμερα, αναφέρει ο Γ. Φώτου, με δεκάδες καταγγελίες και υπομνήματα απευθύνθηκε στους εκάστοτε αρμόδιους υπουργούς, ακόμη και σε πρωθυπουργούς και Προέδρους της Δημοκρατίας, απαιτώντας την απάλειψη του όρου "Ελληνες το γένος", ώστε να λήξει μια για πάντα το θέμα του επαναπατρισμού. Αλλά του κάκου. Αυτοί οι Ελληνες πολίτες παραμένουν καταδικασμένοι στην προσφυγιά, επειδή η άποψη που επικράτησε το 1983, δυστυχώς διαποτιζόταν ακόμη από το πνεύμα του μισαλλόδοξου παρελθόντος".

Οι αρμόδιοι υπουργοί και σήμερα απαντούν στην ΠΕΕΠΠ "ναι, έχετε δίκαιο", χωρίς να προχωρούν στην επίλυση αυτού του προβλήματος.

"Δε μας εξηγούν, όμως, καταλήγει ο Γ. Φώτου, γιατί δεν προχωρούν στην επίλυσή του και ταλαιπωρούν Ελληνες πολίτες, χωρίς να φταίνε σε τίποτα. Εμείς ενώνουμε τη φωνή διαμαρτυρίας μαζί με την οικογένεια Μάρκου και καταγγέλλουμε αυτήν την αδικία που γίνεται σε βάρος αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, που φέτος κλείνουν 50 χρόνια από την ίδρυσή του".

Γ. Γ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ