Σάββατο 31 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τα νοσοκομεία δεν είναι επιχειρήσεις

Στις επιδιώξεις της κυβέρνησης που οδηγεί σε δανεισμό τα Δημόσια Νοσοκομεία προκειμένου να εξοφλήσουν τα χρέη τους προς τους προμηθευτές, αφιέρωσε αρκετό χρόνο από τις συνομιλίες με τους εργαζόμενους, χτες στο Νοσοκομείο "Σωτηρία" και το ΕΚΑΒ, η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα.

Η Αλ. Παπαρήγα ενημέρωσε αναλυτικά τους γιατρούς, τους υγειονομικούς και τους λοιπούς εργαζόμενους για το τελευταίο νομοσχέδιο που παρουσίασε η ηγεσία του υπουργείου Υγείας - Πρόνοιας, για τις θέσεις του ΚΚΕ γύρω από την υγεία και τους ρώτησε αν μέχρι σήμερα έχουν δεχτεί ενημέρωση από εκπροσώπους άλλων κομμάτων "για το τι ετοιμάζουν".

Επισκέφθηκε τις διοικητικές υπηρεσίες του "Σωτηρία", του ΕΚΑΒ - και συζήτησε με τον πρόεδρό του Μ. Τζαγκαράκη - τη χειρουργική κλινική, το αιματολογικό εργαστήριο και άλλα τμήματα του Νοσοκομείου. Μάλιστα, στην αίθουσα του γραφείου κίνησης ασθενών του "Σωτηρία" και στη γραμματεία του ΕΚΑΒ, έγιναν δύο συγκεντρώσεις. Αρκετοί υγειονομικοί εξέφρασαν παράπονα για τους χαμηλούς μισθούς που παίρνουν, παρότι το επάγγελμά τους ανήκει στα βαριά και ανθυγιεινά.

Απαντώντας η Αλ. Παπαρήγα τόνισε ότι οι εργαζόμενοι στην υγεία πρέπει να παίρνουν όχι μόνο επίδομα ανθυγιεινής εργασίας, αλλά να παίρνουν καλούς μισθούς και να τυγχάνουν προληπτικής φροντίδας. Αναφέρθηκε στο βιβλίο του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη που λέει πως πρέπει να σταματήσουν οι παροχές κατά κλάδο. "Προχωράνε σε ατομικά συστήματα παροχών και ατομική σύμβαση που σημαίνει δουλεμπόριο", τόνισε η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ και κάλεσε τους εργαζόμενους "να ψηφίσουν ΚΚΕ για να αγωνιζόμαστε από καλύτερες θέσεις.Σκεφθείτε - κατέληξε - πως αν δεν υπήρχαμε εμείς, δε θα υπήρχε ούτε ένα όχι στη Βουλή. Με εννέα βουλευτές, όμως, πώς να αντιπαλέψεις τους 291; ".

Η Αλ. Παπαρήγα επισήμανε στους εργαζόμενους πως το τελευταίο νομοσχέδιο για την υγεία (σ. σ. ο υπουργός Αν. Πεπονής έχει δηλώσει πως αν το ΠΑΣΟΚ κερδίσει τις εκλογές θα δώσει προτεραιότητα στο νομοσχέδιο για τα νοσοκομεία) αντιμετωπίζει τα νοσοκομεία σαν επιχειρήσεις - να έχουν κέρδη, δηλαδή, για να δικαιολογούν την ύπαρξή τους. "Μα το νοσοκομείο - συνέχισε - δε βγάζει κέρδη σε μετρητά, δεν πουλάς εμπόρευμα. Πουλάς υπηρεσίες και το κέρδος είναι ο άνθρωπος".

Απαράδεκτη η εξαίρεση των ειδικευόμενων

Στην έξοδο του κτιρίου που στεγάζεται η διοίκηση του "Σωτηρία", τη σταμάτησε ένας ειδικευόμενος γιατρός. Της μίλησε για την εξαίρεση των 7.000 ειδικευομένων από την απόφαση για το πριμ των 35.000 δραχμών που θα πάρουν όλοι οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία. "Δεν μπορούμε να τρέχουμε κάθε φορά για επιδόματα", είπε ο ειδικευόμενος γιατρός.

Η Αλ. Παπαρήγα, είπε πως είναι "ένα δράμα" αυτά τα οποία προβλέπονται για τους νέους γιατρούς από το σχέδιο νόμου. "Σας μεταχειρίζονται σαν ανθρώπους που δε σας χρειάζονται - πρόσθεσε. Η ανεργία στους νέους γιατρούς είναι τεράστια. Επειδή πάμε στις εκλογές, η πολιτική επιλογή που θα κάνει ο καθένας πρέπει να είναι για το συμφέρον του. Την άλλη μέρα της εκλογής πρέπει να παλέψει. Θεωρώ απαράδεκτο να σας κοροϊδεύουν με επιδόματα - ψίχουλα και να σας παρουσιάζουν και σαν ζητιάνους, ενώ έχετε δικαίωμα πολύ καλύτερης μεταχείρισης. Γιατροί και εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας πρέπει να έχουν υψηλές απολαβές, λιγότερο χρόνο δουλιάς γιατί όταν είσαι σ' αυτό το χώρο πρέπει να είσαι σε καλή ψυχική κατάσταση, τέτοια για να μπορείς να ανταποκριθείς με ευθύνη και εγρήγορση και να μην κάνεις το παραμικρό λάθος. Κάθε επάγγελμα έχει και την ιδιαίτερη απαίτησή του". Ο γιατρός τη διέκοψε: "Μας βάζουν στο ίδιο τσουβάλι". Η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ συνέχισε: "Ερχεσαι σε επαφή με τον ανθρώπινο πόνο, πρέπει να αντιμετωπίζεις τον κάθε άρρωστο προσωπικά και όχι σαν μάζα αρρώστων και πρέπει να έχεις υψηλό βιοτικό επίπεδο. Πρέπει να είσαι με το χαμόγελο στο στόμα, να δίνεις κουράγιο. Εγώ έτσι θέλω το γιατρό και τον εργαζόμενο στο χώρο της υγείας. Δυστυχώς κοιτάνε το μάρκετινγκ, βλέπουν το νοσοκομείο σαν επιχείρηση". "Το ξέρω και θα φάνε το "μαύρο" τους. Από εμάς τουλάχιστον θα το φάνε", είπε ο γιατρός.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πυκνώνουν τις αγωνιστικές τους παρεμβάσεις, κόντρα στις συνθήκες ασφυξίας (2023-01-18 00:00:00.0)
Αποκλειστικά ενιαίο δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας για όλους (2005-03-19 00:00:00.0)
Παλλαϊκός αγώνας ενάντια στην εμπορευματοποίηση της Υγείας (2003-07-25 00:00:00.0)
Ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομή (1997-06-19 00:00:00.0)
"Κλειστά χαρτιά" απ' τον υπουργό Υγείας (1996-12-04 00:00:00.0)
ΣΤΟ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ του δικομματισμού η υγεία (1996-08-31 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ