Παρασκευή 25 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Παλλαϊκός αγώνας ενάντια στην εμπορευματοποίηση της Υγείας

Στο «Αττικό» νοσοκομείο περιόδευσε χτες η Αλ. Παπαρήγα, επικεφαλής κλιμακίου του ΚΚΕ και είχε συνάντηση με τη διοίκηση και τους εκπροσώπους των γιατρών και των εργαζομένων

Στιγμιότυπο απ' τη συνάντηση με τη Διοίκηση και εκπρόσωποι των γιατρών και των εργαζομένων
Στιγμιότυπο απ' τη συνάντηση με τη Διοίκηση και εκπρόσωποι των γιατρών και των εργαζομένων
«Ο αγώνας κατά της εμπορευματοποίησης της Υγείας είναι αγώνας παλλαϊκός. Υπάρχει σήμα κινδύνου, τα επόμενα χρόνια θα "τρίβουμε τα μάτια μας" με τις καταστάσεις που θα αντιμετωπίσουμε, αν το λαϊκό κίνημα δεν καταφέρει ν' αντισταθεί. Ως Κόμμα πιστεύουμε στη λαϊκή αντίσταση και αντεπίθεση και δίνουμε τη μάχη της ενημέρωσης του λαού για να δώσει γρήγορα την απάντησή του».

Τα παραπάνω υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα, η οποία περιόδευσε χτες στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «Αττικόν» στο Χαϊδάρι, επικεφαλής κλιμακίου της ΚΕ του Κόμματος και της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας του ΚΚΕ.

Η Αλ. Παπαρήγα και το κλιμάκιο του ΚΚΕ συναντήθηκαν με τον διοικητή του νοσοκομείου Ν. Πολύζο, εκπροσώπους των γιατρών ΕΣΥ, των πανεπιστημιακών γιατρών και των εργαζομένων και στη συνέχεια επισκέφτηκαν τους χώρους νοσηλείας του νοσοκομείου, (που δεν έχουν λειτουργήσει ακόμα) και τα εξωτερικά ιατρεία.

Το υπουργείο Υγείας έχει υποσχεθεί την έναρξη της λειτουργίας των κλινικών στο «Αττικό» νοσοκομείο το Σεπτέμβρη του 2003, μεταθέτοντας τις εξαγγελίες για λειτουργία των κλινικών τον Ιούνη του 2003 που είχαν κάνει ο υπουργός Υγείας Κ. Στεφανής στις 18.3.2003, όταν, μαζί με τον υπουργό Παιδείας Π. Ευθυμίου, ανακοίνωσαν τον επαναχαρακτηρισμό του «Αττικού» ως πανεπιστημιακού.

Ελκυστικό
στην εμπορευματοποίηση

Αδειοι θάλαμοι στο «Αττικόν» τη στιγμή που σε άλλα νοσοκομεία η νοσηλεία γίνεται σε ράντζα στους διαδρόμους
Αδειοι θάλαμοι στο «Αττικόν» τη στιγμή που σε άλλα νοσοκομεία η νοσηλεία γίνεται σε ράντζα στους διαδρόμους
Ο χαρακτηρισμός του νοσοκομείου, ως πανεπιστημιακού, οι μεταφορές εφτά πανεπιστημιακών κλινικών και η «καλή φήμη» του νοσοκομείου, αποτελούν, σύμφωνα με τον διοικητή του, το δέλεαρ που το κάνει ελκυστικό στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες. Οπως είπε χτες, στην αντιπροσωπεία, η νομοθεσία δίνει τη δυνατότητα στο υπουργείο Υγείας και τα ΠεΣΥ να συνάπτουν συμβάσεις με ασφαλιστικές εταιρίες για την αποκλειστική χρήση κλινών του νοσοκομείου με ψηλότερο νοσήλιο από αυτό που προβλέπει το δημόσιο νοσήλιο για τα κρατικά νοσοκομεία.

Ηδη, πάντως, σε ιδιωτικές εταιρίες έχουν εκχωρηθεί η καθαριότητα, η ασφάλεια και η σίτιση του νοσοκομείου, αλλά και η τεχνική υπηρεσία.

Κατά τα άλλα, ο Ν. Πολύζος ανέφερε ότι στον ένα χρόνο λειτουργίας των εξωτερικών ιατρείων του νοσοκομείου εξυπηρετούνται κυρίως οι κάτοικοι του Χαϊδαρίου και του Περιστερίου. Συνολικά έχουν εξεταστεί 22.000 ασθενείς και έχουν γίνει περίπου 40.000 εργαστηριακές εξετάσεις. Σήμερα στο νοσοκομείο υπηρετούν 40 αποσπασμένοι γιατροί του ΕΣΥ και 100 αποσπασμένοι νοσηλευτές και λοιποί εργαζόμενοι, ενώ 200 ακόμα νοσηλευτές βρίσκονται για εκπαίδευση σε άλλα νοσοκομεία έως τις 18 του Αυγούστου. Ταυτόχρονα, γίνεται η μεταφορά εφτά πανεπιστημιακών κλινικών από διαφορετικά νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου. Η ανάπτυξή του στις 735 κλίνες που διαθέτει, αναμένεται να γίνει, σύμφωνα με τις εξαγγελίες της διοίκησής του και του υπουργείου Υγείας, στο τέλος του 2004.

Νοσοκομεία ελίτ

Απ' την πλευρά της, η Αλ. Παπαρήγα υπογράμμισε ότι το ΚΚΕ στηρίζει αποκλειστικά το δημόσιο σύστημα Υγείας, ότι οι πανεπιστημιακοί γιατροί πρέπει να είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης και οι πανεπιστημιακές κλινικές να παρέχουν ισότιμα περίθαλψη στους ασθενείς απ' όλα τα κοινωνικά στρώματα. «Η πολιτική που ακολουθείται οδηγεί στην κατηγοριοποίηση νοσοκομείων, στη δημιουργία νοσοκομείων διαφόρων ταχυτήτων και πρέπει να φροντίσουμε ώστε να μη γίνουν κάποια νοσοκομεία ελίτ. Δε φτάνει να έχουμε ένα σύγχρονο νοσοκομείο, όταν το γενικό περιβάλλον στον τομέα της Υγείας δεν πάει καλά, αφού έχουμε τις κατευθύνσεις της ΕΕ για μείωση των δαπανών, ιδιωτικοποιήσεις, εμπορευματοποίηση, αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις, τη χειροτέρευση των όρων στην ασφάλιση».

Μας ενδιαφέρει, υπογράμμισε η Αλ. Παπαρήγα, αυτό το νοσοκομείο που είναι εντυπωσιακό στην εικόνα να είναι εντυπωσιακό και στην προσφορά του και τόνισε ότι πρέπει να επιταχυνθεί η πλήρης λειτουργία του. «Το ΚΚΕ στηρίζει ένα αποκλειστικά δημόσιο σύστημα Υγείας, που θα παρέχεται δωρεάν και ισότιμα σε όλο το λαό, την κατάργηση κάθε είδους επιχειρηματικής εμπορικής δραστηριότητας στον τομέα της Υγείας» υπογράμμισε η Αλ. Παπαρήγα.

Για τη μεταφορά και ανταλλαγή των μαγνητικών τομογράφων της πανεπιστημιακής κλινικής του «Σισμανόγλειου» που θα μεταφερθεί στο Χαϊδάρι, με τον μαγνητικό τομογράφο του «Αττικού» που θα κοστίσει 218.000 ευρώ, ο εκπρόσωπος των πανεπιστημιακών υποστήριξε ότι η μεταφορά γίνεται, γιατί ο τομογράφος του «Σισμανόγλειου» είναι υπερσύγχρονος και ανήκει στο Πανεπιστήμιο.

«Δεν πρέπει, τόνισε μετά το τέλος της περιοδείας η Αλ. Παπαρήγα, να ξεφεύγει σήμερα από τον εργαζόμενο, ότι ο τομέας της Υγείας εμπορευματοποιείται όλο και πιο πολύ με τη μετατροπή των νοσοκομείων σε Ανώνυμες Εταιρίες και με τη λειτουργία τους σε αυτή τη λογική, με την κρατική υποχρηματοδότηση, με τα προβλήματα που περνάει το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας το οποίο και αυτό περνάει από πολλά κύματα ιδιωτικοποίησης. Το θέμα, λοιπόν, είναι ότι η Υγεία έτσι κι αλλιώς κοστίζει. Ποιος θα πληρώσει το μάρμαρο; Εμείς λέμε ότι ακόμα πιο πολύ βαθιά στην τσέπη τους πρέπει να βάλουν το χέρι οι ασφαλισμένοι είτε για τον εαυτό τους, αν είναι ασθενείς, είτε για την οικογένειά τους. Επομένως μπορεί να χαίρεται κανείς βλέποντας ένα σύγχρονο νοσοκομείο να χτίζεται στη Δυτική Αττική αλλά εμείς δεν μπορούμε να εφησυχάσουμε διότι το θέμα δεν είναι πόσα νοσοκομεία έχουμε αλλά πάνω απ' όλα αν η υγεία είναι πραγματικά λαϊκή, δημόσια και αν, βεβαίως, οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας έχουν τις κατάλληλες απολαβές και τα κατάλληλα μέσα για να μπορούν να αποδίδουν σ' αυτόν τον ευαίσθητο τομέα».

Κατά τη διάρκεια της περιοδείας η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ μοίρασε στους ασθενείς που περίμεναν να εξεταστούν ανακοίνωση της ΚΟΑ του ΚΚΕ, στην οποία τονίζεται, μεταξύ άλλων, ότι στα πλαίσια της πολιτικής ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης των υπηρεσιών Υγείας - Πρόνοιας που εφαρμόζει η κυβέρνηση, το «Αττικόν» νοσοκομείο δε θα «φιλοξενεί» τις λαϊκές ανάγκες, αλλά το εμπορευματοποιημένο σύστημα Υγείας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ