Παρασκευή 25 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ
Δημόσιο, δωρεάν σύστημα Υγείας για όλους

Αρχίζει μεγάλη εξόρμηση στο χώρο της Υγείας

Μεγάλη εξόρμηση στο χώρο της Υγείας ξεκινάει η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδος, ενώ και άλλα συνδικάτα προετοιμάζονται για αντίστοιχες παρεμβάσεις, γιατί η πάλη ενάντια στην εμπορευματοποίηση - ιδιωτικοποίηση της Υγείας, η πάλη για την κατάργηση της ιδιωτικής επιχειρηματικής δραστηριότητας, για ένα δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας για όλους, είναι πρώτα και κύρια υπόθεση των συνδικάτων και των εργαζόμενων.

Σήμερα οι εργαζόμενοι, διαπιστώνει η Ομοσπονδία, αναγκάζονται να χρυσοπληρώνουν για υπηρεσίες, που ήδη έχουν πληρώσει μέσα από τη φορολογία. Εξαναγκάζονται να πηγαίνουν με πληρωμή στα απογευματινά ιατρεία, να παραμένουν στις λίστες για δέκα και είκοσι μέρες για ιατρική εξέταση και πολύ περισσότερες, όταν πρόκειται για εργαστηριακές εξετάσεις ή χειρουργικές μικροεπεμβάσεις. Να γίνονται θύματα των ελλείψεων σε νοσηλευτικό προσωπικό, σε τεχνολογικό εξοπλισμό, σε νοσοκομειακά κρεβάτια. Μέσα στο χάλι του σημερινού συστήματος, αναπτύσσονται το ρουσφέτι, το φακελάκι, ο χρηματισμός.

Πολλοί αναγκάζονται να ξοδέψουν ό,τι έχουν και δεν έχουν, για να περάσουν τις πόρτες ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων, κλινικών και νοσοκομείων. Η πρόληψη και η προστασία της υγείας εξαρτάται από το μέγεθος του πορτοφολιού.

Γι' αυτήν την κατάσταση υπάρχουν αιτίες και υπεύθυνοι. «ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, Ευρωπαϊκή Ενωση - τονίζει - αντιμετωπίζουν την Υγεία και την Πρόνοια σαν εμπόρευμα και χρησιμοποιούν τις ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων σαν αντικείμενο κερδοφορίας του κεφαλαίου. Αυτή η πολιτική, και με τη στήριξη των συμβιβασμένων πλειοψηφιών της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, μετατρέπει τα δημόσια νοσοκομεία σε ανώνυμες εταιρίες, που λειτουργούν με επιχειρηματικά κριτήρια, χαρατσώνοντας τους ασθενείς και τις οικογένειές τους, τα λαϊκά στρώματα».

Στον αντίποδα αυτής της κατάστασης, η Ομοσπονδία τονίζει ότι «η πάλη για ένα δημόσιο σύστημα Υγείας - Πρόνοιας, που θα χρηματοδοτείται πλήρως από το κράτος, που θα παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες, με οικογενειακούς γιατρούς, Κέντρα Υγείας στα αστικά κέντρα και την ύπαιθρο, με σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό και με όλες τις απαραίτητες ιατρικές ειδικότητες, με δημόσια νοσοκομεία που θα λειτουργούν με το απαραίτητο προσωπικό, ικανοποιητικά αμειβόμενο, με μόνιμη αποκλειστική απασχόληση, με κριτήριο τις πραγματικές ανάγκες του λαού, είναι πρώτα και κύρια δικό μας θέμα».

«Για να συγκρουστούμε μ' αυτήν την πολιτική - υπογραμμίζει η Ομοσπονδία - πρέπει να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες, να γίνουμε απαιτητικοί, να δουλέψουμε για να γίνουν πιο γερά τα συνδικάτα και η Ομοσπονδία μας, πιο δυνατό το ΠΑΜΕ, το ταξικό κίνημα. Ο αγώνας θα γίνεται πιο αποτελεσματικός, όσο περισσότεροι συνάδελφοι εγκαταλείπουν και καταδικάζουν τα κόμματα της αντιλαϊκής πολιτικής».

Η πάλη για δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας για όλους, τονίζεται, είναι άρρηκτα δεμένη «με την υπεράσπιση και διεύρυνση των ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων, για σύνταξη στα 55, ουσιαστική αύξηση των συντάξεων, κατάργηση της ασφαλιστικής εισφοράς για την Υγεία. Με τη διεκδίκηση των εργασιακών μας δικαιωμάτων, τον αγώνα για πλήρη απασχόληση με σταθερό ημερήσιο ωράριο (7ωρο, 5ήμερο, 35ωρο), της προστασίας της ζωής μας στους χώρους δουλιάς, την αυστηρή εφαρμογή και ενίσχυση των μέτρων για την Υγιεινή και Ασφάλεια, την παρουσία γιατρών Εργασίας στα μεγάλα έργα, την οργάνωση ειδικών μονάδων για την αντιμετώπιση των επαγγελματικών ασθενειών».

Ο αγώνας αυτός, τονίζει, συνδέεται και συνεχίζεται για αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων στο συνδικαλιστικό κίνημα υπέρ του ΠΑΜΕ, των ταξικών δυνάμεων, για την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών σε βάρος των κομμάτων που στηρίζουν τα συμφέροντα του κεφαλαίου, που προωθούν αδίστακτα τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, που μας οδηγούν στην ανεργία, στην ανασφάλεια, στη φτώχεια, στην εξαθλίωση.

Και καταλήγει: «Η κατάσταση στο χώρο της Υγείας, τα μύρια προβλήματα που μας ταλανίζουν δεν αντιμετωπίζονται ριζικά, αν δεν ξεμαδερώσουμε τις πολιτικές που λειτουργούν με γνώμονα τα συμφέροντα των κεφαλαίου. Αν δεν μπει η εργατική τάξη αποφασιστικά στο προσκήνιο των πολιτικών εξελίξεων, για να ανατρέψει την αντιλαϊκή πολιτική και τους φορείς της».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ