Τετάρτη 18 Γενάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΥΓΕΙΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Πυκνώνουν τις αγωνιστικές τους παρεμβάσεις, κόντρα στις συνθήκες ασφυξίας

Από την κινητοποίηση στο ΠαΓΝΗ
Από την κινητοποίηση στο ΠαΓΝΗ
Στάση εργασίας από τις 12 μ. έως τις 3 μ.μ. και συγκέντρωση έξω από το κτίριο της διοίκησης πραγματοποίησαν χτες οι γιατροί του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Αθηνών «Γ. Γεννηματάς», στο πλαίσιο στάσης εργασίας που είχαν προκηρύξει, διαμαρτυρόμενοι για την τρομακτική και πρωτοφανή έλλειψη ειδικευόμενων παθολόγων γιατρών και στις τρεις Παθολογικές κλινικές, τη στιγμή που η πληρότητά τους ξεπερνά το 400%! Στο πλευρό τους στάθηκαν η ΟΕΝΓΕ, η ΕΙΝΑΠ εκφράζοντας τη στήριξη στον αγώνα και τα αιτήματά τους.

Και σ' αυτήν την περίπτωση οι γιατροί καταγγέλλουν εκατοντάδες εισαγωγές, εκ των οποίων πολλές βρίσκουν κρεβάτι μετά από 24 και παραπάνω ώρες, αφού πρακτικά μονοεφημερεύουν για όλο το Λεκανοπέδιο και με ελάχιστους πλέον ειδικευόμενους γιατρούς.

«Η ανοχή, το ράβε - ξήλωνε, η υπομονή και το φιλότιμο εδώ και καιρό δεν φτάνουν για να σωθεί η κατάσταση. Κινδυνεύουμε εμείς και οι ασθενείς μας. Πρέπει να σταματήσουν ασθενείς, γιατροί, νοσηλευτές να εκτίθεται σε καθημερινό κίνδυνο», είπε κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης η Γεωργία Φίλιππα, μέλος του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ και επικουρική παθολόγος του Νοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς». «Να πολλαπλασιαστούν οι εστίες αντίστασης. Η έλλειψη παθολόγων αλλού εκφράζεται με ράντζα, αλλού με υπερεφημέρευση κι υπερεντατικοποίηση της εργασίας. Να ανοίξουν τώρα όλες οι θέσεις σε κάθε Παθολογική κλινική. Να καταργηθεί κάθε γραφειοκρατικό εμπόδιο, σήμερα φτάνει μέχρι και τους πέντε μήνες για να προσληφθεί ένας ειδικευόμενος. Αυτά τα δύο αιτήματα μπορούν να δώσουν μια μικρή ανάσα. Ωστόσο, δεν σταματάμε τον αγώνα, καθώς οι ανάγκες ασθενών και υγειονομικών είναι πολύ μεγαλύτερες απ' αυτό που συζητάμε σήμερα», σημείωσε ο Γιώργος Σιδέρης, μέλος του ΓΣ της ΟΕΝΓΕ, ενώ τη στήριξη στον αγώνα τους εξέφρασε και η γραμματέας της ΕΙΝΑΠ, Μαίρη Αγρογιάννη.

Τη στήριξη του ΚΚΕ στις δίκαιες διεκδικήσεις τους μετέφερε ο βουλευτής του Κόμματος Νίκος Παπαναστάσης: «Το ΚΚΕ εκφράζει θέση καθαρή, απαιτώντας δημόσιο σύστημα Υγείας απολύτως δωρεάν για τον λαό, σύμφωνα με τα σύγχρονα επιστημονικά επιτεύγματα και τάσσεται απέναντι στην Υγεία - εμπόρευμα. Η διήμερη αναμονή των ασθενών, το βάρος που φορτώνεται κάθε γιατρός, κάθε νοσηλευτής, η δουλειά χωρίς ρεπό και ξεκούραση, όλα αυτά δεν έπεσαν από τον ουρανό. Συμβαίνουν και στα νοσοκομεία στο Αγρίνιο, στη Λέρο, στην Κω, στο Μεσολόγγι. Είναι εκφάνσεις μιας στοχευμένης πολιτικής που κύρια χαρακτηριστικά της είναι η υποχρηματοδότηση, η υποστελέχωση, η ένταση της επιχειρηματικής δράσης. Αυτός είναι ο πυρήνας και της σημερινής κυβερνητικής πολιτικής. Στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής, γιατροί και νοσηλευτές γίνεστε ο σάκος του μποξ απέναντι στους ασθενείς και τους συγγενείς τους», υπογράμμισε ο βουλευτής του Κόμματος.

Οι γιατροί αποφάσισαν νέα Γενική Συνέλευση την Παρασκευή 20 Γενάρη στη 1 μ.μ. και παράσταση διαμαρτυρίας στον διοικητή του νοσοκομείου. Ενώ σήμερα αναμένεται να πραγματοποιηθεί η συνάντηση της ΕΙΝΑΠ με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας για το συγκεκριμένο θέμα.

Συγκέντρωση στο ΠαΓΝΗ

Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας προχώρησαν χτες οι εργαζόμενοι του ΠαΓΝΗ έξω από την Αναισθησιολογική κλινική, κατευθυνόμενοι στην πύλη του νοσοκομείου και έχοντας στο πλευρό τους την Ενωση Νοσοκομειακών Γιατρών Ηρακλείου και Ρεθύμνου καθώς και τον Σύλλογο Φοιτητών Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Κρήτης.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Σωματείου Εργαζομένων στο ΠαΓΝΗ που έγινε την περασμένη Δευτέρα αποφασίστηκαν μεταξύ άλλων η 2ωρη στάση εργασίας την Παρασκευή 20/1 (8 π.μ. - 10 π.μ.) και συλλαλητήριο στο κέντρο του Ηρακλείου την ίδια μέρα, στις 6 μ.μ. Επίσης, 4ωρη στάση εργασίας την Πέμπτη 26/1 (11 π.μ. - 3 μ.μ.), με συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη διοίκηση της 7ης ΥΠΕ και νέα στάση εργασίας και συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Παρασκευή 27/1, στην περίπτωση που η ηγεσία του υπουργείου Υγείας επισκεφτεί το ΠαΓΝΗ.

Το Σωματείο διαμηνύει ότι «δεν θα ανεχτούμε καμία υποβάθμιση του δημόσιου συστήματος Υγείας, κανένα κλείσιμο ή συρρίκνωση περιφερειακού νοσοκομείου, όπως δεν ανεχόμαστε τις τακτικές τρομοκράτησης που συνοδεύουν αυτά τα μέτρα!

Δεν θα ανεχτούμε την εργασιακή εξαθλίωση με οφειλόμενα 30.000 μέρες αδείας και ρεπό. Μόνο στη ΜΕΘ Covid οφείλονται 2.000 μέρες στους εργαζόμενους, όπως μας καταγγέλλουν.

Δεν θα ανεχτούμε άλλο τον αυταρχισμό της διοίκησης, καθώς και την υποτίμηση και υποβάθμιση της δουλειάς των υγειονομικών, την αμφισβήτηση της αξιοπιστίας τους».

Κινητοποιήσεις στα νοσοκομεία της Δυτικής Μακεδονίας στις 25 - 26/1

Αγωνιστικές κινητοποιήσεις οργανώνουν οι νοσοκομειακοί γιατροί της Δυτικής Μακεδονίας στις πύλες των νοσοκομείων της περιοχής, την Τετάρτη 25 και την Πέμπτη 26 Γενάρη, με αφορμή την εξοργιστική κατάσταση στις Παιδιατρικές κλινικές.

«Συνένοχοι στο έγκλημα δεν θα γίνουμε... η κυβέρνηση να πάρει τώρα μέτρα», τονίζει το κάλεσμα της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Δυτικής Μακεδονίας, και μεταφέρει την εξαγρίωση των γιατρών για τη νέα καθημερινότητα, με τις καθημερινές διακομιδές παιδιατρικών ασθενών.

«Είναι αδιανόητο το 2023 να μην υπάρχουν πλήρως στελεχωμένες και εξοπλισμένες Παιδιατρικές κλινικές, δημόσιες και δωρεάν σε κάθε πόλη, να μην υπάρχουν οργανωμένα - στελεχωμένα Παιδιατρικά Ιατρεία στα Κέντρα Υγείας που να αντιμετωπίζουν τους ασθενείς που δεν χρήζουν νοσηλείας. Να μην υπάρχει τριτοβάθμιο νοσοκομείο το οποίο θα διαθέτει εξειδικεύσεις για όλα τα ιατρικά θέματα, ΜΕΘ Παίδων και Μονάδας Νεογνών αλλά να παίζεται στα ζάρια σε πόση ώρα και με τι μέσο θα φτάσει ένα παιδί στην πλησιέστερη και "μη κατειλημμένη" δομή Υγείας. Να μην υπάρχει σύγχρονος και συντηρημένος στόλος στο ΕΚΑΒ με επαρκές και μόνιμο προσωπικό», σημειώνει η ανακοίνωση και καλεί όλα τα σωματεία, τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων, τους φορείς του κάθε νομού σε συμμετοχή στις κινητοποιήσεις.

Και προσθέτει: «Δεν υπάρχουν "σωτήρες". Ολοι απέδειξαν πως υπηρέτησαν ευλαβικά την υποστελέχωση και απαξίωση των δομών Υγείας. Ολοι με τον έναν ή τον άλλον τρόπο υπερασπίζονται τα σχέδια για το "νέο ΕΣΥ" που καταργεί και συγχωνεύει νοσοκομεία και κλινικές και εμπορευματοποιεί παραπέρα τη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων. Μήπως τώρα που λείπουν βασικά φάρμακα δεν εκβιάζουν τον λαό να αποδεχτεί το "μικρότερο κακό" και να συναινέσει στις αυξήσεις στο φάρμακο;».

Η ΕΙΝΔΥΜ διεκδικεί την πλήρη στελέχωση όλων των Παιδιατρικών κλινικών σε κάθε νοσοκομείο. Στελέχωση των ΚΥ με δωρεάν πρόσβαση όλου του λαού, συντήρηση των ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ, ανανέωση του στόλου, πρόσληψη μόνιμου προσωπικού. Ξεχωρίζει επίσης τη διεκδίκηση για δημιουργία τριτοβάθμιου νοσοκομείου στη Δυτική Μακεδονία, δημόσιου και δωρεάν, στελεχωμένου από όλες τις εξειδικεύσεις ιατρών και κλινικών. Με ΜΕΘ Παίδων, Νεογνών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ