Τετάρτη 18 Γενάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΥΓΕΙΑ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΣΤΟ «ΚΟΚΚΙΝΟ»
Ξεχειλίζουν η οργή και η απόγνωση σε ασθενείς και υγειονομικούς

Εικόνες πολέμου σε κάθε εφημερία από το φρακάρισμα των κλινικών και το λειψό και εξαντλημένο προσωπικό να αδυνατεί να αντεπεξέλθει

«Κανονικότητα» οι ντροπιαστικές εικόνες στα δημόσια νοσοκομεία
«Κανονικότητα» οι ντροπιαστικές εικόνες στα δημόσια νοσοκομεία
Νοσοκομεία και κλινικές φρακαρισμένα, ράντζα σε διαδρόμους, ακόμα και σε αποθήκες, θάλαμοι παγωμένοι, δίχως θέρμανση. Ενα προσωπικό εξαντλημένο από τα τρία χρόνια πανδημίας που δεν ξέρει από πού να «αρχίσει» κάθε μέρα δουλειάς. Αυτή είναι η κατάσταση που περιγράφουν εργαζόμενοι και ασθενείς για τα δημόσια νοσοκομεία, αποτυπώνοντας τα αποτελέσματα, από τη μία, της υποχρηματοδότησης και της έλλειψης προσωπικού και, από την άλλη, της έντασης της επιχειρηματικής δράσης που προωθούν όλες οι κυβερνήσεις διαχρονικά.

Ειδικά αυτήν την περίοδο με τις συνθήκες «πολέμου» σε κάθε εφημερία, η πρόκληση της κυβέρνησης, που ισχυρίζεται ότι η κατάσταση είναι «απολύτως ελεγχόμενη», απογειώνεται. Ενώ πιστή στη στρατηγική της εμπορευματοποίησης δεν παραλείπει να δείχνει ως λύση για κάθε πρόβλημα τη «σύμπραξη με τον ιδιωτικό τομέα». Είναι χαρακτηριστικό ότι από τον περασμένο Σεπτέμβρη οι ειδικοί προειδοποιούσαν για το επερχόμενο τριπλό κύμα αναπνευστικών λοιμώξεων. Παρ' όλα αυτά η κυβέρνηση αρνήθηκε να πάρει μέτρα προστασίας, διατηρώντας τις δομές - ρημαδιό για την ΠΦΥ, εντείνοντας με αυτόν τον τρόπο την επιβάρυνση των δημόσιων νοσοκομείων σε κάθε εφημερία των νοσοκομείων και εντατικοποιώντας παραπέρα την εργασία των υγειονομικών τους. Σήμερα η κατάσταση φτάνει στο απροχώρητο προκαλώντας δικαιολογημένα την οργή ασθενών και υγειονομικών.

Υπερτριπλάσιοι οι νοσηλευόμενοι στο Ογκολογικό Κηφισιάς!

Στο Γενικό Ογκολογικό Νοσοκομείο Κηφισιάς «Οι Αγιοι Ανάργυροι», στην Πνευμονολογική κλινική, με δυναμική 22 κρεβατιών, χτες νοσηλεύονταν 75 ασθενείς (!), οι 53 είναι διασκορπισμένοι σε όλο το νοσοκομείο, ακόμη και σε κλινική του απέναντι κτιρίου. Το προσωπικό εκπέμπει σήμα κινδύνου, επισημαίνοντας προς όλους τους αρμόδιους φορείς τις επισφαλείς συνθήκες νοσηλείας και εργασίας, απαιτώντας την άμεση λήψη μέτρων. Κι όσο οι διοικήσεις του νοσοκομείου και της ΥΠΕ, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας νίπτουν τας χείρας τους, «η ζωή και η ασφάλεια των ίδιων των αρρώστων είναι σε κίνδυνο. Είναι σαν να κρεμάνε τη ζωή τους σε μια λεπτή κλωστή», μας μεταφέρουν με αγωνία οι εργαζόμενοι και εξηγούν:

«Πριν από 10 μέρες, στην εφημερία η Πνευμονολογική είχε 44 αρρώστους, διασκορπισμένους ακόμα και στο Τμήμα Πλαστικής Χειρουργικής και μόνο έναν γιατρό! Οι 3 ήταν διασωληνωμένοι και άλλοι δύο ήταν οριακά προς διασωλήνωση, αλλά στο νοσοκομείο δεν υπήρχε κενό κρεβάτι ΜΕΘ ούτε καν επιπλέον αναπνευστήρας. Σε αυτές τις συνθήκες δεν ξέρεις τι να πρωτοκάνεις, πού να πρωτοπάς. Τρέχοντας ένας γιατρός ή νοσηλευτής στο απέναντι κτίριο χρειάζεται δέκα λεπτά για να φτάσει και άλλα δέκα να γυρίσει. Σε αυτό το διάστημα μπορεί να στραβώσουν και 2 και 3 περιστατικά. Τι θα γίνει; Διευθυντές τουλάχιστον 60 χρόνων, κοντά στη συνταξιοδότηση και τρέχουν σαν ειδικευόμενοι. Κρατάμε τους ανθρώπους στη ζωή με τα δόντια. Σε τέτοιες εφιαλτικές συνθήκες, το προσωπικό διαλύεται, γίνεται άθελά του επικίνδυνο. Σήμερα οι ασθενείς είναι 31 παραπάνω, στην επόμενη εφημερία μπορεί να φτάσουμε τους 90 νοσηλευόμενους. Αυτή είναι η πραγματικότητα», καταγγέλλουν μεταξύ άλλων.

Το αδιαχώρητο στο Σισμανόγλειο

Το αδιαχώρητο επικρατεί τις τελευταίες 4 εφημερίες στις δύο Πνευμονολογικές κλινικές στο Σισμανόγλειο. Τα συνολικά 70 κρεβάτια γεμίζουν τις πρώτες μεσημεριανές ώρες, δεκάδες περιστατικά - έχουν φτάσει μέχρι και 30 σε μια εφημερία - παραμένουν πάνω από ένα 24ωρο σε φορεία παρκαρισμένα στα Επείγοντα, ακόμη και σε αποθήκες υλικών, χωρίς να μπορούν να λάβουν την αναγκαία φροντίδα. Την ίδια στιγμή στις κλινικές συνυπάρχουν ασθενείς με λοιμώξεις του αναπνευστικού με χειρουργημένους, ενώ το ελάχιστο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό αναγκάζεται να εναλλάσσεται μεταξύ Covid και των υπόλοιπων νόσων. Οι εργαζόμενοι έχουν επανειλημμένα θέσει στο υπουργείο Υγείας αίτημα για ακρόαση περί της εκρηκτικής κι επικίνδυνης κατάστασης, χωρίς να έχουν λάβει απάντηση. Αγωνιούν «και σαν γονείς, παιδιά ηλικιωμένων γονιών κι εν δυνάμει ασθενείς πού θα πάει αυτό το κακό;».

Με θερμάστρες στα Χανιά

Την ίδια ώρα βγαίνει στη δημοσιότητα η βαρβαρότητα του «κόστους», την οποία αντικρίζουν ακόμα και βρέφη, καθώς στα Επείγοντα του Νοσοκομείου Χανίων «Αγιος Γεώργιος», βρέφη και παιδιά κάθε ηλικίας ζεσταίνονται με... θερμαντικά σώματα, γιατί «το σύστημα σωληνώσεων του νοσηλευτικού ιδρύματος έχει γεμίσει τρύπες». Μητέρα που επισκέφθηκε τα επείγοντα της Παιδιατρικής του Νοσοκομείου Χανίων με το μόλις δύο μηνών βρέφος της, το μωρό μόλις του έβγαλαν τα ρούχα ξέσπασε σε κλάματα. Ενώ ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του νοσοκομείου προσθέτει στην αθλιότητα και «τα εξωτερικά ιατρεία της Μαιευτικής κλινικής, όπου πηγαίνουν οι έγκυες, πρέπει να βγάλουν τα ρούχα τους, να εξεταστούν, κρυώνουν. Με παρέμβαση δική μας καταφέραμε να προμηθευτούμε κάποια σώματα. Το πρόβλημα υπάρχει εδώ και πολύ καιρό, σχεδόν από την αρχή».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εφημερίες τρόμου στα δημόσια νοσοκομεία, παραιτήσεις γιατρών και ο λαός σε κίνδυνο (2023-01-21 00:00:00.0)
Καταγγέλλουν συνθήκες νοσηλείας που δεν τις βάζει ανθρώπου νους (2021-03-24 00:00:00.0)
Εκρυθμη η κατάσταση και στην Αχαΐα (2021-02-09 00:00:00.0)
Εκρηκτικά παραμένουν τα προβλήματα στα δημόσια νοσοκομεία (2020-05-15 00:00:00.0)
Ράντζα και μεγάλη έλλειψη φαρμάκων στο «Σωτηρία» (2014-02-13 00:00:00.0)
Επ' αόριστον αναστολή των εφημεριών (2000-05-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ