Σάββατο 31 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΡΟΝΟΙΑΚΟΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ
Εκσυγχρονισμός σημαίνει ενοποίηση

Οσον κι αν δεν αρέσει ο όρος του εκσυγχρονισμού, η κυβέρνηση τον μελετά με "πολύ βαθιά σκέψη", είπε χτες ο υφυπουργός Πρόνοιας Θ. Κοτσώνης

Ο κυβερνητικός εκσυγχρονισμός για τους Προνοιακούς Οργανισμούς σημαίνει πρωτίστως ενοποίηση και όχι αντιμετώπιση των μεγάλων οικονομικών προβλημάτων τους. Απ' ό,τι φαίνεται θα εκδηλωθεί αμέσως μετά τις εκλογές καθώς ήδη ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου έχει αναγγείλει περικοπές στους τομείς της υγείας και της Πρόνοιας.

Περί της ενοποίησης των μεγάλων προνοιακών οργανισμών μίλησε χτες ο υφυπουργός Πρόνοιας Θ. Κοτσώνης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση. "Μελετούμε, είπε, τον εκσυγχρονισμό - όσο κι αν δεν αρέσει σε μερικούς αυτός ο όρος - των προνοιακών φορέων, για να τους μεταφέρουμε απ' τη δεκαετία του '50 στο 2000. Αλλά τον μελετούμε με πάρα πολύ μεγάλη προσοχή. Αν, π. χ., μιλήσουμε για ενοποίηση των μεγάλων προνοιακών οργανισμών, που ίσως είναι ένας στόχος, θέλει πολύ προσεχτική προσέγγιση το θέμα, γιατί δε θα ενώσουμε γραφεία, βιβλιοθήκες και καρέκλες, αλλά θα ενοποιήσουμε ανθρώπους και ανθρώπινες δραστηριότητες. Γι' αυτό έχουμε μπει σε πολύ βαθιά και υπεύθυνη σκέψη, για να μπορέσουμε έτσι ώστε όλοι οι προνοιακοί οργανισμοί να ανταποκριθούν στις σημερινές ανάγκες της κοινωνίας και να επιτελέσουν το έργο τους με τις σύγχρονες επιταγές".

Πέρα απ' τα όποια διοικητικά προβλήματα ή τις ανεπάρκειες στους προνοιακούς οργανισμούς το βασικό πρόβλημα είναι η χρηματοδότησή τους. Ετσι ο κατ' εξοχήν οργανισμός Πρόνοιας, ο ΕΟΠ, έφτασε τον περασμένο Ιούνη σε οικονομικό αδιέξοδο, καθώς εμφανίστηκε έλλειμμα 3,7 δισ. δραχμών. Και το έλλειμμα αυτό εμφανίστηκε, αφού ο ΕΟΠ εξάντλησε τις περικοπές από όλες τις δραστηριότητες του Οργανισμού. Ετσι προχώρησε σε περικοπές απ' τις δαπάνες εκπαίδευσης, τα επιδόματα αναδόχων οικογενειών, την ιατρική περίθαλψη παιδιών, της συντήρησης και της βελτίωσης των κτιριακών εγκαταστάσεων.

Τότε οι εργαζόμενοι στον ΕΟΠ έκαναν δυναμικές κινητοποιήσεις και δόθηκε έκτακτη επιχορήγηση. Το οξύτατο πρόβλημα του ΕΟΠ έφερε, τότε, στη Βουλή με επίκαιρη ερώτησή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Σπ. Στριφτάρης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ