ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 1 Σεπτέμβρη 1996
Σελ. /48
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
18Ο ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ
Στο ίδιο έργο θεατές...

Η αυλαία του 18ου Επαγγελματικού Πρωταθλήματος ανοίγει σε λίγες μέρες. Για μια ακόμα χρονιά οι φίλοι "του βασιλιά των σπορ" παίρνουν τη θέση τους στην εξέδρα ή μπροστά στην τηλεόραση με την κρυφή ελπίδα πως φέτος θα δουν κάτι διαφορετικό. Δυστυχώς όμως για τους ίδιους και το άθλημα, η ολοκλήρωση του "μαραθωνίου" αφήνει πάντα μια στυφή γεύση. Στο μυαλό και στα χείλη... φωλιάζουν οι στίχοι γνωστών τραγουδιών. "Στο ίδιο έργο θεατές...", "Το ντέρμπι ήταν στημένο...".

Τα μηνύματα για όσα έπονται ήρθαν πριν ακόμα ξεκινήσει το πρωτάθλημα, με τα θλιβερά γεγονότα στη διαιτησία (ενδεικτικά της φιλοσοφίας των κρατούντων). Η μάχη για τον έλεγχο στον καθοριστικό αυτό χώρο αναδεικνύει τις προθέσεις των παραγόντων. Η φράση "ευ αγωνίζεσθαι" φαντάζει βρισιά στη δική τους λογική...

Η είσοδος στο ποδόσφαιρο των οικονομικά ισχυρών "σωτήρων" κάθε άλλο παρά σχέση με φίλαθλη ιδιότητα και την αγάπη στο άθλημα έχει. Τα κέρδη, η προβολή και η εξυπηρέτηση άλλων σκοπιμοτήτων αποτελούν το εφαλτήριο. Ολοι υποστηρίζουν ότι χάνουν από το χόμπι τους αλλά κανείς δεν το αφήνει... Γιατί να το κάνει άλλωστε.

Πέρυσι ο Παναθηναϊκός έβαλε στα ταμεία του μόνο από το Τσάμπιονς Λιγκ περίπου 2 δις 250 εκ. δρχ. Την ίδια στιγμή που μικροεπιχειρήσεις κλείνουν για χρέη "της πλάκας", στις ΠΑΕ χαρίζονται με απανωτές ρυθμίσεις εκατοντάδες εκατομμύρια. Ο SόΕ αναμείχθηκε με την ΑΕΚ, όπως παραδέχτηκε ο Μ. Τροχανάς, προσβλέποντας σε αύξηση των μελών του. Οταν ο Κοσκωτάς βρισκόταν στη φυλακή για απάτη, οπαδοί του Ολυμπιακού ζητωκραύγαζαν υπέρ του "γιατί ευεργέτησε την ομάδα".

"Λογικά", λοιπόν, πάνω σε αυτή τη βάση όπου.. νόμος είναι το κέρδος, τα πάντα εντάσσονται στην απόκτηση του. Η ΕΠΟ, η ΕΠΑΕ, η αθλητική δικαιοσύνη όλα διαμορφώνονται έτσι ώστε εξυπηρετούν τον "ιερό σκοπό". Απλώς ανάλογα με τις ισορροπίες αλλάζουν τα πρόσωπα και οι συμμαχίες. Γίνονται μετεγγραφές παραγόντων, ορίζονται στις κατάλληλες θέσεις οι ημέτεροι, τιμωρούνται οι ανυπάκουοι και... η ζωή συνεχίζεται.

Ο αθλητικός δικαστής καλείται να κρίνει και να τιμωρήσει αυτούς που τον τοποθέτησαν στη θέση του και αποφασίζουν αν θα παραμείνει... Οι διαιτητές ερμηνεύουν τον κανονισμό ανάλογα με το έμβλημα της φανέλας. Ξέρουν ότι αν δε στηρίζονται κάπου δεν έχουν μέλλον... Τα ίδια και τα ίδια πρόσωπα διοικούν όλα αυτά τα χρόνια. Μόνο οι κατά καιρούς πάτρωνές τους αλλάζουν.

Η ταύτιση του οπαδού με την "ομάδα - θρησκεία" και ο πόθος για διάκριση γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης. Το σύστημα που σκόπιμα οδήγησε τη νεολαία σε αδιέξοδο, χρησιμοποιεί το γήπεδο ως ασφαλιστική δικλείδα εκτόνωσης. Ο νέος είναι περιθωριοποιημένος, χωρίς ευκαιρίες. Με αβέβαιο μέλλον, ανεργία, στέρηση της δημιουργικότητας του. Ετσι στρέφει την ενεργητικότητα του στην υπεράσπιση της ομάδας, που προσφέρει "ταυτότητα" και όραμα. Οι παράγοντες με πρόσχημα το συμφέρον του σωματείου έχουν, ανέξοδα, έναν ιδιωτικό στρατό. Μάχεται τον "εχθρό" και χρησιμοποιείται ως μοχλός πίεσης προς τους ιθύνοντες και την πολιτεία.

Αυτό είναι το επαγγελματικό ποδόσφαιρο και έτσι λειτουργεί. Στη σφαίρα της φαντασίας λοιπόν ανήκει κάθε προσμονή καλυτέρευσης. Είναι ουτοπία να πιστεύει κάποιος πως μπορεί να διεξαχθεί ένα πρωτάθλημα που θα στηρίζεται στην ισοτιμία, την αξιοπιστία και τα δρώμενα στους αγωνιστικούς χώρους. Το μόνο που πραγματικά συμβαίνει είναι να λειτουργεί ως υποκατάστατο στις επιθυμίες. Σαν μια εικονική πραγματικότητα....

Γιώργος ΚΑΝΤΖΙΛΙΕΡΗΣ

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Ετος ίδρυσης: 1908. Πρόεδρος: Γιώργος Βαρδινογιάννης. Προπονητής: Χουάν Ραμόν Ρότσα. Τίτλοι: 18 πρωταθλήματα, 15 κύπελλα, 2 Σούπερ Καπ.

Ο περσινός πρωταθλητής μετά το "στραπάτσο" στο Τσάμπιονς Λιγκ καλείται να ανασυνταχθεί ώστε να είναι το ίδιο ισχυρός όπως και την περασμένη σεζόν. Στην περίοδο των μεταγραφών αποκτήθηκαν τρεις παίκτες πρωτοκλασάτοι. Πρόκειται για τους Κόλα, Λυμπερόπουλο και Νασιόπουλο. Ομως ο Ρότσα δε δείχνει να τους εμπιστεύεται ακόμη. Μάλιστα στο άτυχο ματς με τη Ρόζενμποργκ ήταν εκτός 16άδας! Θα στηριχτεί αναμφίβολα στην ομοιογένειά του και στην εμπειρία του, όμως το κενό του Γιώργου Δώνη δύσκολα θα καλυφθεί. Ισως και του Γιώργου Βαμβακά...

ΑΕΚ

Ετος ίδρυσης: 1924. Πρόεδρος: Μιχάλης Τροχανάς. Προπονητής: Πέτρος Ραβούσης. Τίτλοι: 11 πρωταθλήματα, 9 κύπελλα, 2 Σούπερ Καπ.

Η μετα - Μπάγεβιτς εποχή είναι πλέον γεγονός. Ο συνεργάτης του Πέτρος Ραβούσης είναι αυτός που χτίζει μια νέα ΑΕΚ. Τα φιλικά έδειξαν ότι η ομάδα βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο. Ο Τιμούρ Κετσπάγια κάνει τη διαφορά και αναμφισβήτητα φέτος θα είναι η χρονιά του. Εγιναν καλές μεταγραφές (Νικολαϊδης, Ντόμπος, Μαρτσέλο) όμως έφυγαν δύο βασικοί παίκτες οι Τσάρτας, Σαμπανάτζοβιτς. Από τα φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου. Από τις καλύτερες "μεταγραφές" της ΑΕΚ ο Γιώργος Βαμβακάς...

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ετος ίδρυσης: 1925. Πρόεδρος: Σωκράτης Κόκκαλης. Προπονητής: Ντούσαν Μπάγεβιτς. Τίτλοι: 25 πρωταθλήματα, 19 κύπελλα, 2 Σούπερ Καπ.

Η έλευση του Μπάγεβιτς στο λιμάνι σκόρπισε ενθουσιασμό στους φιλάθλους του Ολυμπιακού, που βλέπουν την κατάκτηση του πολυπόθητου τίτλου, μετά από 8 χρόνια... φαγούρας, πιο κοντά. Ο Ντούσκο δεν υποσχέθηκε τίποτα την πρώτη χρονιά, όμως μάλλον θα πρέπει να είναι αφελής κάποιος για να τον πιστέψει. Με άλλη φιλοσοφία παιχνιδιού οι Πειραιώτες εντυπωσίασαν στα φιλικά. Σημαντική είναι η συμβολή των νεοαποκτηθέντων Τζόρτζεβιτς, Σαμπανάτζοβιτς, Γιαννακόπουλο, Νινιάδη και Βαρεσάνοβιτς.

ΗΡΑΚΛΗΣ

Ετος ίδρυσης: 1908. Πρόεδρος: Πέτρος Θεοδωρίδης. Προπονητής: Βασίλης Αντωνιάδης. Τίτλοι: 1 Κύπελλο.

Το πατατράκ από τον άδοξο αποκλεισμό στο ΟΥΕΦΑ από το ΑΠΟΕΛ προκάλεσε κλυδωνισμούς στο σκάφος του Γηραιού. Αμφισβητήθηκε έντονα ο Αντωνιάδης, που όμως πέρσι ήταν ο πρωτομάστορας της εντυπωσιακής πορείας της ομάδας της Θεσσαλονίκης. Αυτός θα είναι και ο φετινός στόχος, δηλαδή να διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα. Πάντως στο μεταγραφικό παζάρι δεν ενισχύθηκε όσο θα έπρεπε, αφού δόθηκε προτεραιότητα σε νεαρούς παίκτες.

ΟΦΗ

Ετος ίδρυσης: 1925. Πρόεδρος: Γιάννης Παπαματθιάκης. Προπονητής: Εγκεν Γκέραρντ. Τίτλοι: 1 Κύπελλο.

Πέρσι έχασε την έξοδό του στην Ευρώπη κυριολεκτικά την τελευταία αγωνιστική. Φέτος θα επιδιώξει να τα καταφέρει. Το έργο του Γκέραρντ είναι πολύ δύσκολο, αφού η μεταγραφή του Νίκου Μαχλά στη Βίτεσε άνοιξε... τρύπα που δεν έκλεισε στην επίθεση των Κρητικών. Στα συν η επιστροφή του πεπειραμένου Νίκου Νιόπλια, ενώ βαρόμετρο θα είναι και η απόδοση των Ρίζνιτς, Μίτιτς που δεν έχουν σταθερότητα στο παιχνίδι τους.

ΣΚΟΝΤΑ ΞΑΝΘΗ

Ετος ίδρυσης: 1967. Πρόεδρος: Αρης Πιαλόγλου. Προπονητής: Κουρτ Γιάρα. Τίτλοι: -

Δύσκολα θα καταφέρει να έχει την περσινή πορεία. Στις μεταγραφές αποδυναμώθηκε σημαντικά, αφού έφυγαν οι Βρύζας, Μαρτσέλο και Μαχαιρίδης. Αντ' αυτών ήρθαν άσημοι παίκτες. Ο Δανός Μαρκ Στρούνταλ, που ήρθε με περγαμηνές, κρίνεται μέχρι στιγμής ανεπαρκής και μάλλον θα λυθεί το συμβόλαιό του.

ΑΡΗΣ

Ετος ίδρυσης: 1914. Πρόεδρος: Λάμπρος Γράντας. Προπονητής: Σταύρος Διαμαντόπουλος. Τίτλοι: 3 πρωταθλήματα, 1 Κύπελλο.

Παίκτες φιλόδοξοι, προπονητής φιλόδοξος και διοίκηση στα ίδια μήκη κύματος, συνθέτουν το τρίπτυχο του φετινού Αρη. Ο Γράντας μετά από μια περίοδο συνεχών αντεγκλήσεων με τους φιλάθλους φάνηκε να κερδίζει πόντους από τη διατήρηση του Μαυρογεννίδη και την απόκτηση των Σιλβάνι και Νεϊζίνιο. Πάντως ως τώρα στα φιλικά ματς το συγκρότημα του Σταύρου Διαμαντόπουλου έχει απογοητεύσει και οι οπαδοί αρχίζουν να ξεθάβουν το... τσεκούρι του πολέμου κατά του προέδρου και των επιλογών του.

ΙΩΝΙΚΟΣ

Ετος ίδρυσης: 1965. Πρόεδρος: Νίκος Κανελλάκης. Προπονητής: Ολεγκ Μπλαχίν. Τίτλοι: -

Φέτος η ομάδα της Νίκαιας πατάει σε στέρεη βάση που δημιούργησε ο Μπλαχίν. Το ανέβα - κατέβα στις δύο μεγάλες κατηγορίες σταμάτησε και η νέα χρονιά βρίσκει τον Ιωνικό έτοιμο για το μεγάλο άλμα που είναι η πρώτη εξάδα. Στα φιλικά έχει εντυπωσιάσει και κατά την άποψη πολλών θα είναι η ευχάριστη έκπληξη του πρωταθλήματος.

ΕΔΕΣΣΑΪΚΟΣ

Ετος ίδρυσης: 1959. Πρόεδρος: Βασίλης Κωνσταντινίδης. Προπονητής: Αγγελος Αναστασιάδης. Τίτλοι: -

Ξέρουν πού βαδίζουν πλέον στην Εδεσσα. Οι εμπειρίες των δύο τελευταίων χρόνων στην Α' Εθνική είναι αρκετές ώστε να οριοθετηθούν και οι φετινοί στόχοι. Με σιγουριά λοιπόν η ομάδα των καταρρακτών ρίχνεται στη μάχη έχοντας στο τιμόνι της ένα άξιο τεχνικό, τον Αναστασιάδη, που βοήθησε τα μέγιστα την περασμένη περίοδο. Στα πλην η απουσία του Γιώργου Νασιόπουλου που μεταγράφηκε στον ΠΑΟ.

ΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Ετος ίδρυσης: 1917. Πρόεδρος: Σπύρος Καλογιάννης. Προπονητής: Γιάννης Παθιακάκης. Τίτλοι: -

Στο Βύρωνα η καλύτερη μεταγραφή ήταν αυτή του Γιάννη Παθιακάκη. Ο ικανός τεχνικός καλείται να συνεχίσει το έργο του Μπάμπη Τενέ. Η απουσία του Μιχάλη Αλβέρτη θα καλυφθεί από τον Κώστα Τσάνα που είναι προσωπική επιλογή του νέου προπονητή. Πάνω κάτω θα κινηθεί στα περσινά επίπεδα.

ΑΠΟΛΛΩΝΑΣ

Ετος ίδρυσης: 1891. Πρόεδρος: Κώστας Αλαμάνος. Προπονητής: Μπάμπης Τενές. Τίτλοι: -

Το έργο του Μπάμπη Τενέ είναι ιδιαίτερα δύσκολο. Στις μεταγραφές η ελαφρά ταξιαρχία έχασε τρεις σπουδαίους παίκτες. Τους Νικολαϊδη, Μπάρνιακ και Κόλα. Σαν να μην έφτανε αυτό, ήρθε και ο σοβαρός τραυματισμός του Λευτέρη Βελέντζα, που πάνω του είχε επενδύσει τα μέγιστα ο προπονητής. Οσον αφορά τον Καμερουνέζο Ντικουμέ ,που έχει εντυπωσιάσει στα φιλικά, ας τον κρίνουμε καλύτερα στα... δύσκολα.

ΠΑΝΗΛΕΙΑΚΟΣ

Ετος ίδρυσης: 1958. Πρόεδρος: Σάκης Σταυρόπουλος. Προπονητής: Βασίλης Δανιήλ. Τίτλοι: -

Σε κρίσιμη καμπή είναι η ομάδα του Πύργου. Η αποδυνάμωση από τη μετακίνηση των Τζόρτζεβιτς, Γιαννακόπουλου είναι εμφανής και στα φιλικά ματς η απόδοση ήταν μέτρια. Ο νέος τεχνικός Βασίλης Δανιήλ θα πρέπει να προσπαθήσει να βρει τις λύσεις νωρίς, ώστε η ομάδα να μην μπλέξει σε περιπέτειες. Στα θετικά η παρουσία στην επίθεση του Πρέτραγκ Μπάρνιακ.

ΚΑΛΑΜΑΤΑ

Ετος ίδρυσης: 1924. Πρόεδρος: Σταύρος Παπαδόπουλος. Προπονητής: Μπο Πέτερσον. Τίτλοι: -

Οι εμπειρίες των παικτών από την πρώτη χρονιά παρουσίας τους στο μεγάλο πρωτάθλημα, καθώς και οι νέες μεταγραφές (Μικές, Αλβέρτης, Κουτσουρές) θα είναι το μεγαλύτερο όπλο στα χέρια του Σουηδού τεχνικού. Σίγουρα όμως οι απουσίες των Λυμπερόπουλου, Τζόνσον θα γίνουν ορατές στα δύσκολα παιχνίδια. Προσόν για τη "μαύρη θύελλα" η οικονομική ευρωστία του προέδρου.

ΠΑΟΚ

Ετος ίδρυσης: 1926. Πρόεδρος: Γιώργος Καλύβας. Προπονητής: Γκίντερ Μπένγκστον. Τίτλοι: 2 πρωταθλήματα, 2 Κύπελλα.

Και ξανά προς τη δόξα τραβά. Ο δικέφαλος του βορρά μετά την αποχώρηση του Θωμά Βουλινού έχει μπει σε μια νέα ανοδική πορεία. Με έναν άξιο τεχνικό και καλές μεταγραφές λογικά θα είναι από τους πρωταγωνιστές φέτος. Η... αποφράδα περσινή σεζόν που λίγο έλειψε να υποβιβαστεί ανήκει στο παρελθόν. Ο Ζήσης Βρύζας και ο Λέσεκ Πις κάνουν τη διαφορά στην ομάδα και η επιστροφή του κόσμου στην Τούμπα είναι πλέον δεδομένη.

ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ

Ετος ίδρυσης: 1891. Πρόεδρος: Αρης Λουκόπουλος. Προπονητής: Ανδρέας Μιχαλόπουλος. Τίτλοι: -

Η σφιχτή οικονομική "πολιτική" του προέδρου δεν ενίσχυσε ουσιαστικά την ομάδα. Μόνο ο Ηλίας Σαββίδης είναι το "όνομα". Αντίθετα έχασε τον Χρήστο Μικέ, στυλοβάτη της άμυνας. Αναμφίβολα το έργο του Ανδρέα Μιχαλόπουλου είναι εξαιρετικά δύσκολο και η παραμονή στην Α Εθνική θα ισοδυναμεί με μίνι... άθλο.

ΚΑΒΑΛΑ

Ετος ίδρυσης: 1965. Πρόεδρος: Γιάννης Παπαϊωάννου. Προπονητής: Γιώργος Παράσχος. Τίτλοι: -

Επανήλθε για να μείνει; Αυτό το ερώτημα βασανίζει τον κόσμο του ΑΟΚ. τα οικονομικά προβλήματα είναι πολλά και στις μεταγραφές... φτώχεια. Ο Γιώργος Παράσχος είναι αισιόδοξος, όμως αυτό δεν αρκεί. Σημαντικό ρόλο για την πορεία της θα παίξει το ξεκίνημα του πρωταθλήματος.

ΒΕΡΟΙΑ

Ετος ίδρυσης: 1961. Πρόεδρος: Βασίλης Τσαμήτρος. Προπονητής: Μάκης Κατσαβάκης. Τίτλοι: -

Υστερα από αρκετά χρόνια η "βασίλισσα" του βορρά επιστρέφει στα σαλόνια της μεγάλης κατηγορίας. Πρωταρχικός στόχος είναι η παραμονή, όμως το έμψυχο υλικό (Τσαλουχίδης, Προτάσοφ, Στόικα, Μητρόπουλος) είναι ικανό για μια ακόμη καλύτερη παρουσία.

ΚΑΣΤΟΡΙΑ

Ετος ίδρυσης: 1963. Πρόεδρος: Νίκος Τσολάκης. Προπονητής: Γιάννης Γούναρης. Τίτλοι: 1 Κύπελλο.

Η εικόνα της στα φιλικά κάθε άλλο παρά θετική ήταν. Μάλιστα αμφισβητήθηκε έντονα ο Γιάννης Γούναρης, που όμως μέχρι νεοτέρας παραμένει στο πόστο του. Θα πρέπει οι "γουναράδες" να υπερβάλουν εαυτούς για να κρατηθούν στην κατηγορία.

Ανδρέας ΠΑΓΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

Αυξήθηκαν οι μνηστήρες του τίτλου

Η ακτινογραφία των 18 μονομάχων του νέου ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος

Στη ...σέντρα το 18ο επαγγελματικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου. Οι 18 ομάδες είναι σε θέση μάχης και πολλοί πιστεύουν ότι στο φετινό πρωτάθλημα η κούρσα του τίτλου θα έχει περισσότερη αίγλη, αφού ο Ολυμπιακός εμφανίζεται αυτή τη φορά ικανός για την πρωτιά. Οι τρεις ομάδες του τέως ΠΟΚ (Παναθηναϊκός, ΑΕΚ, Ολυμπιακός) παρουσιάζονται δυνατές, αφού έκαναν εντυπωσιακές κινήσεις στις μεταγραφές του καλοκαιριού. Μάλιστα, η παρουσία του Ντούσαν Μπάγεβιτς στο τιμόνι των ερυθρολεύκων (αναμφίβολα το γεγονός της χρονιάς) τους χρίζει αυτόματα φαβορί. Δε θα είναι, σίγουρα, υπόθεση ΠΑΟ, ΑΕΚ ο τίτλος, αν αναλογιστεί κανείς ότι η "ανάσταση" του ΠΑΟΚ σε όλα τα επίπεδα τού επιτρέπουν να ελπίζει να μπει σφήνα στις ομάδες του κέντρου. Ο Ηρακλής, που πέρσι εντυπωσίασε, δείχνει να έχει επηρεαστεί από τον απρόσμενο αποκλεισμό του από το ΑΠΟΕΛ. Στα ίδια επίπεδα αναμένεται να κινηθούν ΟΦΗ, Αρης, Καλαμάτα, Εδεσσαϊκός (μικρομεσαίοι), ενώ για τον υποβιβασμό θα γίνει ...σφαγή, αφού Πανηλειακός, Απόλλωνας, Αθηναϊκός, Παναχαϊκή, καθώς και οι νεοφώτιστες Βέροια, Καβάλα και Καστοριά είναι περίπου στα ίδια επίπεδα. Αφήσαμε εκτός τον Ιωνικό, που όλα δείχνουν ότι θα είναι η ευχάριστη έκπληξη του πρωταθλήματος. Ο Ολεγκ Μπλαχίν έχει δημιουργήσει μια αξιόμαχη ομάδα ικανή για το μεγάλο ...μπαμ.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Στην παρουσίαση των ομάδων, που ακολουθεί, η σειρά έχει γίνει σύμφωνα με την θέση που κατέλαβε η κάθε μία ομάδα στο περσινό πρωτάθλημα.

Η αξιοπιστία του ποδοσφαίρου "καίγεται" κάθε χρόνο στο βωμό των συμφερόντων. Θα αποφασίσουν άραγε οι υπεύθυνοι να ασχοληθούν με τις αιτίες;



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ