ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 1 Σεπτέμβρη 1996
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΤΙ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟΥ

Στη μνήμη του αγαπημένου μας αδελφού

ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗ ΠΕΤΡΑΚΗ

Γεν. Γραμματέα της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών - Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας που μαζί με τους συντρόφους του, τον Αύγουστο του 1946 στην όμορφη τοποθεσία "Μαλάκι" του Βόλου, πλήρωσαν με το αίμα τους, τους αγώνες τους για δικαιοσύνη και προκοπή του τόπου, βασανισμένοι φρικτά από ελεεινούς βασανιστές. Ο τάφος τους τώρα είναι ο απέραντος Παγασητικός κόλπος. Αγαπημένοι μας: Οι θύμησες αυτές μας οδηγούν με σεβασμό και θα εξακολουθήσουν να μας οδηγούν μέχρι τέλους, μέχρι την απόλυτη επιτυχία.

Τα αδέλφια σου, Λάμπης και Δήμητρα Σκουραδάκη (Πετράκη), η αδελφή σου Ασπασία Πετράκη με αγάπη προσφέρουμε 20.000 δρχ. στο ΚΚΕ, οικονομική ενίσχυση και 10.000 δρχ. στον αγαπημένο μας "Ριζοσπάστη".

***

Σήμερα 1η Σεπτέμβρη συμπληρώνονται 12 χρόνια από το χαμό του αγαπημένου μου αδελφού ΝΙΚΟΥ ΚΩΤΣΕΛΗ αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης.

Στη μνήμη του προσφέρω 5.000 δρχ. μέσω ΚΟΒ Αγ. Δημητρίου του ΚΚΕ.

Η αδελφή του Μαρίνα.

***

Στη μνήμη του αδελφού μας ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΩΡΑΪΤΗ,που συμπληρώνεται ένας χρόνος από το θάνατό του, προσφέρουμε 50.000 δρχ. μέσω ΚΟΒ Περισσού σαν ενίσχυση στο ΚΚΕ για τον εκλογικό του αγώνα.

Τ' αδέλφια του Μανώλης - Χρυσούλα Μωραϊτη.

  • Επίσης στη μνήμη του αξέχαστου Χρήστου Μωραϊτη, οι σύντροφοί του από την ΚΟ Πεύκης, προσφέρουν 35.000 δρχ. για τον εκλογικό αγώνα.

***

Πριν ένα χρόνο πέθανε ένας συγγενής, πολύ στενός, στα 53 του χρόνια. Τον έλεγαν Χρήστο Μωραϊτη.Πήγε χωρίς να το καταλάβει, μέσα στον ύπνο του. "Λένε ότι έτσι πεθαίνουν οι καλοί... Από τον ένα ύπνο στον άλλο".

Του 'γραψαν λόγους, του 'ψαλαν Υμνους. "Ησουν Χρυσός, ήσουν Γλυκός, είχες τις χάρες ΟΛΕΣ...". Ενας Κνίτης, στα πόδια του, στο φέρετρο, έκλαιγε ασταμάτητα, σταμάτησε μόνο όταν του 'βγαλε λόγο. "Τους είχε μάθει, λέει, να 'ναι καλοί, αγνοί, δουλευταράδες, να 'ναι σεμνοί. Γιατί το Κομμουνιστικό Κόμμα, έταξε σε όλους τους Ανθρώπους της Αλληλεγγύη, την Αγάπη για τη μάθηση και το Σεβασμό στο Συνάνθρωπο. Οι δεξιοί είπαν "Πήρε αφορμή το Κόμμα να δείξει τη δύναμή του". Γιατί ήταν πολλοί, μιλιούνια στην κηδεία του. Θα του βγάλουν και το Ονομα στο γήπεδο της Πεύκης. Θα κηρύξουν και μέρα αργίας στο Δήμο, γιατί ήταν πριν αντιδήμαρχος... Ποιος, ο δικός μας συγγενής;

Που κανείς δεν ήξερε, ούτε η ίδια του η γυναίκα, τι έκανε, που πήγαινε στο Κόμμα τόσες ώρες το 24ωρο; Εκείνος όμως όλα τα κατάφερνε. Εφερνε βόλτα παιδιά, σπίτι, οικογένεια. Ετρεχε, έτρεχε, να βολέψει γέρων τη σύνταξη, να τους βάζει σε νοσοκομεία, να βάλει στη θέση της κάθε στραβή η πέτρα (έλεγαν οι γεροντότεροι "τέτοια προκοπή δεν είχε ξαναδεί ο Δήμος μας. Ασχέτα κομματικής τοποθέτησης όλους τους βόλευε...). Μόνο εκείνος δεν άδειαζε, να πάει σε ένα γιατρό, να κάνει αυτό το περίφημο τσεκάπ... Τ' ακούγαμε κατάπληκτοι. Ποιος, ο δικός μας συγγενής; Ο δικός μας Χρήστος Μωραϊτης; Πως ήταν λοιπόν τόσο σπουδαίος; Ο δικός μας άνθρωπος; Επρεπε να πεθάνει για να το μάθουμε; Αυτός ο χαμογελαστός λιγομίλητος άνδρας; Ολο έλεγε "Ελα μη θυμώνεις, μη ξεσυνερίζεσαι, όλοι έχουμε τις αδυναμίες μας, αγωνίσου για το καλύτερο, η ζωή δεν είναι βάσανο, προχώρησέ την για να την κάνεις εσύ καλύτερη". Αυτός λοιπόν, που αθόρυβα ήταν ΣΠΟΥΔΑΙΟΣ, με το θάνατό του απέδειξε ότι ήταν και ΔΙΑΣΗΜΟΣ. Στην κηδεία του ήταν η Παπαρήγα, αρχηγός του ΚΚΕ, ήταν διάσημοι καλλιτέχνες, ο δήμαρχος φρόντισε για τα πολλά που φέρνει μια κηδεία... στην οικογένεια του. Ολοι μας δεν τον υπολογίζαμε. "Εμείς είμαστε οι λεφτάδες, οι επιτυχημένοι και κείνος Ενας Συνταξιούχος, που δεν είχε τι να κάνει και έτρεχε στο Κόμμα Του".

ΠΟΣΟ ΝΤΡΕΠΟΜΑΙ ΧΡΗΣΤΟ ΜΩΡΑ~ΙΤΗ. ΠΟΣΟ, ΝΑ 'ΞΕΡΕΣ...

***

  • Στη μνήμη του η Αλεξάνδρα Κωτσιδάκη προσφέρει 10.000 στο ΚΚΕ για την εκλογική μάχη και η οικογένεια του Δημητρίου Κωτσιδάκη 10.000δρχ.
Αντί στεφάνου

Αντί στεφάνου στον τάφο της ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ χήρας Ιωάννου ΑΓΓΕΛΗ που η κηδεία της έγινε χτες, 31.8.96 η οικογένεια Σωτηρίου Τσάτσου προσφέρει 10.000 δρχ. στο ΚΚΕ μέσω ΚΟΒ "Ριζοσπάστη".

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΘΗΝΑΣ
Να αναλάβουν τις ευθύνες τους για το Κυπριακό

Με ομόφωνο ψήφισμα καταγγέλλει τις ΗΠΑ, την Ευρωπαϊκή Ενωση και τον ΟΗΕ

Ως βασικούς υπαίτιους και με άμεση ευθύνη για τα τελευταία γεγονότα στην Κύπρο καταγγέλλει τις ΗΠΑ, την ΕΕ και τον ΟΗΕ με ψήφισμά του το Νομαρχιακό Συμβούλιο Αθήνας. Ταυτόχρονα ζητάει την απομάκρυνση όλων των κατοχικών στρατευμάτων από την Κύπρο, την επιστροφή όλων των προσφύγων στις εστίες τους, τη διερεύνηση του θέματος των 1.619 Κύπριων αγνοούμενων και το ενιαίο και αδιαίρετο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

"Η δολοφονία των δύο Ελληνοκύπριων από τους εγκάθετους του Ντενκτάς και τους στρατιώτες των τουρκικών δυνάμεων κατοχής βαρύνει τους εκπροσώπους του ΟΗΕ, των ΗΠΑ και της ΕΕ, οι οποίοι ξεχνούν ότι έχει παραβιαστεί η διεθνής έννομη τάξη με την κατοχή του 37% τους εδάφους της ενιαίας ανεξάρτητης και μέλους του ΟΗΕ Κυπριακής Δημοκρατίας από τον Τούρκο εισβολέα", αναφέρεται στο ψήφισμα.

"Αυτοί που θα έπρεπε κατά κύριο λόγο να απολογούνται ενώπιον της διεθνούς κοινής γνώμης για τον αλληθωρισμό τους στην εφαρμογή μιας σειράς ψηφισμάτων - αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, με συνέπεια τη συνεχιζόμενη εκκρεμότητα στο κυπριακό θέμα για 22 χρόνια ολόκληρα χρόνια, μέμφονται ως μόνους υπεύθυνους - τουλάχιστον μέχρι την πρώτη δολοφονία - για τα πρόσφατα αιματηρά γεγονότα στο νησί, την ελληνοκυπριακή πλευρά. Η υποκρισία τους ξεπέρασε κάθε όριο, ισχυριζόμενοι ότι ο ΟΗΕ δε διαθέτει τρόπους και μέσα επιβολής των αποφάσεών του. Κάτι όμως που δεν ίσχυσε για το Κουβέιτ, καθώς εκεί υπάρχουν πετρέλαια, ενώ η Κύπρος έχει μόνο πορτοκάλια".

Το Νομαρχιακό Συμβούλιο καταγγέλλει επίσης ότι οι παραπάνω εκπρόσωποι "κράτησαν ίσες αποστάσεις για όσα έγιναν στα οδοφράγματα της Δερύνειας στην Αχνα και σε άλλα σημεία της πράσινης γραμμής του αίσχους, ενθαρρύνοντας το θύτη ενάντια του θύματος". Υπογραμμίζει τέλος ότι "η επανατοποθέτηση του κυπριακού θέματος στη σωστή του βάση είναι τώρα πλέον μονόδρομος. Ολες οι άλλες εκδοχές απέτυχαν και βάφτηκαν και με το αίμα των δύο Ελληνοκυπρίων πολιτών. Είναι καιρός να αναλάβουν οι διεθνείς οργανισμοί τις ευθύνες τους".

1Η ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ
Μέρα Πάλης των Εργαζομένων για την Ειρήνη

Συμπληρώνονται σήμερα, 1η Σεπτέμβρη 1996, 57 χρόνια από την έναρξη του Β Παγκοσμίου Πολέμου, την 1η Σεπτέμβρη 1939, με την εισβολή των ναζιστικών στρατευμάτων της Γερμανίας στην Πολωνία. Η μέρα αυτή έχει κηρυχθεί ως Μέρα Πάλης των Συνδικάτων για την Ειρήνη και τον Αφοπλισμό.

Με αφορμή τη μέρα αυτή, η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία καλεί τους εργαζόμενους να πυκνώσουν τις γραμμές του φιλειρηνικού κινήματος, να συμμετέχουν στις δραστηριότητές του, για να αποτρέψουν την επιβολή των επικίνδυνων για τους λαούς των Βαλκανίων και της Μεσογείου σχεδίων της νέας τάξης του ιμπεριαλισμού. Η ΕΕΔΥΕ τονίζει ότι μόνο η πάλη των λαών μπορεί να αποτρέψει τα φιλοπόλεμα σχέδια και να διασφαλίσει ένα καλύτερο μέλλον για τους εργαζόμενους.

"Είναι η μέρα, τονίζει σε ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου, που ο Χίτλερ με την υποστήριξη στρατιωτικών - βιομηχανικών μονοπωλίων και του ιμπεριαλισμού ξεκίνησε τον πιο καταστροφικό πόλεμο στην ιστορία της ανθρωπότητας, που σαν στόχο είχε τη διάλυση της τότε ΕΣΣΔ, το θρίαμβο της "ανώτερης φυλής" και την επιβολή της "νέας τάξης πραγμάτων".

Σήμερα, ο διεθνής ιμπεριαλισμός, με επικεφαλής τον αμερικανικό, υποδαυλίζει τους τοπικούς και εμφυλίους πολέμους σε πολλά μέρη της Γης για να επιβάλουν τα σχέδιά τους σε βάρος της ανεξαρτησίας των χωρών και των λαών τους.

Αφού διέλυσαν την πρώην Γιουγκοσλαβία, προσπαθούν τώρα να τη μετατρέψουν σε πεδίο δοκιμών της "νέας τάξης", αδιαφορώντας για τις καταστροφές και τις χιλιάδες θύματα, ιδιαίτερα μεταξύ των αμάχων, αποκαλύπτοντας έτσι το πραγματικό απάνθρωπο πρόσωπο του καπιταλισμού για υπερκέρδη με κάθε μέσο.Επικίνδυνη παραμένει η κατάσταση στα Βαλκάνια και για τη χώρα μας με τα τελευταία γεγονότα στην Κύπρο. Με ευθύνη του αμερικανικού ιμπεριαλισμού, αλλά και της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και όλων ιμπεριαλιστικών μηχανισμών, η Κύπρος παραμένει υπό κατοχή 22 χρόνια. Η μετατροπή του ΟΗΕ σε τυφλό όργανο των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ ενισχύει τους πολεμικούς τυχοδιωκτισμούς, με κίνδυνο επέκτασης και γενίκευσης αυτής της κατάστασης.

Οι κυβερνήσεις της χώρας μας έχουν ισοπεδώσει τις διακηρύξεις για ανεξάρτητη πολιτική και πολιτική ειρήνης και φιλίας μεταξύ των λαών και κρατών της περιοχής.

Η σημερινή κυβέρνηση άκριτα συμμετέχει στα διεθνή ιμπεριαλιστικά κέντρα (ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ), ακολουθεί πιστά την πολιτική αυτών των δυνάμεων, με αποτέλεσμα να εμπλακεί η χώρα μας σε καταστάσεις επικίνδυνες για το λαό και την περιοχή.

Συνάδελφοι, οι εργαζόμενοι, όπως και στον Β Παγκόσμιο Πόλεμο, καλούνται να γίνουν στόχος στα κανόνια των ιμπεριαλιστών.

Μπροστά σ' αυτή την κατάσταση και με δεδομένο ότι οι κίνδυνοι απειλούν τη χώρα μας, επιβάλλονται οι φιλειρηνικοί αγώνες των λαών και του δικού μας. Καλούμαστε να αγωνιστούμε για την έξοδο της χώρας μας από το ΝΑΤΟ και τη διάλυση του ΝΑΤΟ και της ΔΕΕ, την απομάκρυνση των ξένων βάσεων από τη χώρα μας και πρώτα πρώτα τη βάση του Ακτίου από την περιοχή μας.

Η εργατική τάξη της χώρας μας και όλου του κόσμου συμφέρον έχει από την ειρήνη και τον αφοπλισμό και αυτό απαιτεί με την πάλη της".

Συνέλευση του Συνδικάτου Οικοδόμων

Γενική συνέλευση των μελών του πραγματοποιεί την Κυριακή, 8 Σεπτέμβρη, στις 8.30 πμ στο θέατρο ΠΕΡΟΚΕ (πλατεία Καραϊσκάκη), το Συνδικάτο Οικοδόμων της Αθήνας.

Τα θέματα της συνέλευσης είναι: Διοικητικός και οικονομικός απολογισμός. Προβλήματα του κλάδου - πρόγραμμα δράσης. Εκλογή εφορευτικής επιτροπής. Επιλογή δευτεροβάθμιας οργάνωσης για εκπροσώπηση στη ΓΣΕΕ. Οργανωτικά.

Σε ανακοίνωση του συνδικάτου τονίζεται: "Η παρουσία όλων στη γενική συνέλευση είναι απαραίτητη, γιατί εκεί θα κρίνουμε τη δράση της διοίκησης για τα τρία χρόνια που πέρασαν. Θα εκτιμήσουμε τα αποτελέσματα των αγώνων μας, θα μελετήσουμε και θα ιεραρχήσουμε τα προβλήματα που απασχολούν τον κλάδο. Θα χαράξουμε αγωνιστική πορεία για τα τρία επόμενα χρόνια".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ