Κυριακή 1 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 41
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΤΙ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟΥ

Στη μνήμη του αγαπημένου μας αδελφού

ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗ ΠΕΤΡΑΚΗ

Γεν. Γραμματέα της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών - Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας που μαζί με τους συντρόφους του, τον Αύγουστο του 1946 στην όμορφη τοποθεσία "Μαλάκι" του Βόλου, πλήρωσαν με το αίμα τους, τους αγώνες τους για δικαιοσύνη και προκοπή του τόπου, βασανισμένοι φρικτά από ελεεινούς βασανιστές. Ο τάφος τους τώρα είναι ο απέραντος Παγασητικός κόλπος. Αγαπημένοι μας: Οι θύμησες αυτές μας οδηγούν με σεβασμό και θα εξακολουθήσουν να μας οδηγούν μέχρι τέλους, μέχρι την απόλυτη επιτυχία.

Τα αδέλφια σου, Λάμπης και Δήμητρα Σκουραδάκη (Πετράκη), η αδελφή σου Ασπασία Πετράκη με αγάπη προσφέρουμε 20.000 δρχ. στο ΚΚΕ, οικονομική ενίσχυση και 10.000 δρχ. στον αγαπημένο μας "Ριζοσπάστη".

***

Σήμερα 1η Σεπτέμβρη συμπληρώνονται 12 χρόνια από το χαμό του αγαπημένου μου αδελφού ΝΙΚΟΥ ΚΩΤΣΕΛΗ αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης.

Στη μνήμη του προσφέρω 5.000 δρχ. μέσω ΚΟΒ Αγ. Δημητρίου του ΚΚΕ.

Η αδελφή του Μαρίνα.

***

Στη μνήμη του αδελφού μας ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΩΡΑΪΤΗ,που συμπληρώνεται ένας χρόνος από το θάνατό του, προσφέρουμε 50.000 δρχ. μέσω ΚΟΒ Περισσού σαν ενίσχυση στο ΚΚΕ για τον εκλογικό του αγώνα.

Τ' αδέλφια του Μανώλης - Χρυσούλα Μωραϊτη.

  • Επίσης στη μνήμη του αξέχαστου Χρήστου Μωραϊτη, οι σύντροφοί του από την ΚΟ Πεύκης, προσφέρουν 35.000 δρχ. για τον εκλογικό αγώνα.

***

Πριν ένα χρόνο πέθανε ένας συγγενής, πολύ στενός, στα 53 του χρόνια. Τον έλεγαν Χρήστο Μωραϊτη.Πήγε χωρίς να το καταλάβει, μέσα στον ύπνο του. "Λένε ότι έτσι πεθαίνουν οι καλοί... Από τον ένα ύπνο στον άλλο".

Του 'γραψαν λόγους, του 'ψαλαν Υμνους. "Ησουν Χρυσός, ήσουν Γλυκός, είχες τις χάρες ΟΛΕΣ...". Ενας Κνίτης, στα πόδια του, στο φέρετρο, έκλαιγε ασταμάτητα, σταμάτησε μόνο όταν του 'βγαλε λόγο. "Τους είχε μάθει, λέει, να 'ναι καλοί, αγνοί, δουλευταράδες, να 'ναι σεμνοί. Γιατί το Κομμουνιστικό Κόμμα, έταξε σε όλους τους Ανθρώπους της Αλληλεγγύη, την Αγάπη για τη μάθηση και το Σεβασμό στο Συνάνθρωπο. Οι δεξιοί είπαν "Πήρε αφορμή το Κόμμα να δείξει τη δύναμή του". Γιατί ήταν πολλοί, μιλιούνια στην κηδεία του. Θα του βγάλουν και το Ονομα στο γήπεδο της Πεύκης. Θα κηρύξουν και μέρα αργίας στο Δήμο, γιατί ήταν πριν αντιδήμαρχος... Ποιος, ο δικός μας συγγενής;

Που κανείς δεν ήξερε, ούτε η ίδια του η γυναίκα, τι έκανε, που πήγαινε στο Κόμμα τόσες ώρες το 24ωρο; Εκείνος όμως όλα τα κατάφερνε. Εφερνε βόλτα παιδιά, σπίτι, οικογένεια. Ετρεχε, έτρεχε, να βολέψει γέρων τη σύνταξη, να τους βάζει σε νοσοκομεία, να βάλει στη θέση της κάθε στραβή η πέτρα (έλεγαν οι γεροντότεροι "τέτοια προκοπή δεν είχε ξαναδεί ο Δήμος μας. Ασχέτα κομματικής τοποθέτησης όλους τους βόλευε...). Μόνο εκείνος δεν άδειαζε, να πάει σε ένα γιατρό, να κάνει αυτό το περίφημο τσεκάπ... Τ' ακούγαμε κατάπληκτοι. Ποιος, ο δικός μας συγγενής; Ο δικός μας Χρήστος Μωραϊτης; Πως ήταν λοιπόν τόσο σπουδαίος; Ο δικός μας άνθρωπος; Επρεπε να πεθάνει για να το μάθουμε; Αυτός ο χαμογελαστός λιγομίλητος άνδρας; Ολο έλεγε "Ελα μη θυμώνεις, μη ξεσυνερίζεσαι, όλοι έχουμε τις αδυναμίες μας, αγωνίσου για το καλύτερο, η ζωή δεν είναι βάσανο, προχώρησέ την για να την κάνεις εσύ καλύτερη". Αυτός λοιπόν, που αθόρυβα ήταν ΣΠΟΥΔΑΙΟΣ, με το θάνατό του απέδειξε ότι ήταν και ΔΙΑΣΗΜΟΣ. Στην κηδεία του ήταν η Παπαρήγα, αρχηγός του ΚΚΕ, ήταν διάσημοι καλλιτέχνες, ο δήμαρχος φρόντισε για τα πολλά που φέρνει μια κηδεία... στην οικογένεια του. Ολοι μας δεν τον υπολογίζαμε. "Εμείς είμαστε οι λεφτάδες, οι επιτυχημένοι και κείνος Ενας Συνταξιούχος, που δεν είχε τι να κάνει και έτρεχε στο Κόμμα Του".

ΠΟΣΟ ΝΤΡΕΠΟΜΑΙ ΧΡΗΣΤΟ ΜΩΡΑ~ΙΤΗ. ΠΟΣΟ, ΝΑ 'ΞΕΡΕΣ...

***

  • Στη μνήμη του η Αλεξάνδρα Κωτσιδάκη προσφέρει 10.000 στο ΚΚΕ για την εκλογική μάχη και η οικογένεια του Δημητρίου Κωτσιδάκη 10.000δρχ.
Αντί στεφάνου

Αντί στεφάνου στον τάφο της ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ χήρας Ιωάννου ΑΓΓΕΛΗ που η κηδεία της έγινε χτες, 31.8.96 η οικογένεια Σωτηρίου Τσάτσου προσφέρει 10.000 δρχ. στο ΚΚΕ μέσω ΚΟΒ "Ριζοσπάστη".

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ