ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Δευτέρα 2 Σεπτέμβρη 1996
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πάντα στο πλευρό των εργαζομένων

Στο μαστιζόμενο από την ανεργία Χαϊδάρι περιόδευσε κλιμάκιο του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Γ. Σταυρόπουλο, υποψήφιο βουλευτή στη Β' Περιφέρεια της Αθήνας

"Πικρές" κουβέντες οργής και αγανάκτησης για το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία, που με την πολιτική της "άγριας" λιτότητας τους έχουν καταδικάσει χρόνια τώρα στη φτώχεια, είχε να πει ο κόσμος στον Γιάννη Σταυρόπουλο,υποψήφιο βουλευτή του ΚΚΕ στη Β Αθηνών, ο οποίος περιόδευσε προχτές Σάββατο στη λαϊκή αγορά στο κέντρο του Χαϊδαρίου και τη συνοικία της Γρηγορούσας.

Κομμουνιστές του Χαϊδαρίου, με επικεφαλής τον Γ. Σταυρόπουλο,μοίρασαν την Εκλογική Διακήρυξη και προεκλογικό υλικό του ΚΚΕ και συζήτησαν με τον κόσμο για τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει, μετά και από τα λουκέτα που σάρωσαν τις βιομηχανίες στην περιοχή του Χαϊδαρίου. Ενα κύμα που είχε ως επακόλουθο τη δραστική μείωση του αριθμού των εργαζομένων στα ναυπηγεία και τη χαλυβουργία, που είναι επιχειρήσεις της περιοχής. Στις συζητήσεις αυτές, οι άνθρωποι του μόχθου είπαν ότι βρίσκονται ήδη σε απόγνωση και εξέφρασαν την αγωνία τους και τον προβληματισμό τους για το τι τους περιμένει την επόμενη μέρα των εκλογών. "Τα είχαμε όλα, μας ήρθαν και οι εκλογές. Δε βλέπουν που απ' τη φτώχεια κοντεύει να κολλήσει ο αφαλός μας στη σπονδυλική στήλη", σημείωσε με αγανάκτηση κάποιος μικροπωλητής,που είχε εγκαταλείψει το πόστο του, αναζητώντας την ...τύχη του στο "Ξυστό"! Λόγια θυμού, επειδή "τα κόμματα τους θυμούνται πάντα παραμονές εκλογών" και πικρίας γιατί "όλοι οι πολιτικοί είναι ίδιοι και με την ψήφο τη δική μας τρώνε άλλοι με χρυσά κουτάλια", εξεστόμισαν ορισμένοι. Κάποιοι απ' αυτούς συμφώνησαν, ωστόσο, με τον Γ. Σταυρόπουλο ότι το ΚΚΕ δεν εμφανίζεται σαν "κομήτης" παραμονές των εκλογών και ότι πάντα βρίσκεται στο πλευρό των εργαζομένων, στηρίζοντας κάθε αγώνα για ένα καλύτερο αύριο.Οσοι δεν είχαν επιχειρήματα να υποστηρίξουν τον ισχυρισμό τους, "έκοψαν" τη συζήτηση. Σίγουρα θα πρέπει να προβληματίστηκαν, ίσως και να πείστηκαν ότι σ' αυτές τις εκλογές δε χωράει η μοιρολατρία και ότι ήρθε η ώρα να ενισχύσουν με την ψήφο τους το ΚΚΕ.

Ο Γ. Σταυρόπουλος προειδοποίησε τον κόσμο ότι τα δυο μεγάλα κόμματα ΠΑΣΟΚ και ΝΔ θέλουν να υφαρπάξουν την ψήφο, για να εφαρμόσουν από την επαύριο των εκλογών ακόμα πιο σκληρά αντεργατικά μέτρα. Τους κάλεσε να γυρίσουν την πλάτη στους δυο εταίρους του δικομματισμού και τις αυτοδύναμες κυβερνήσεις, αλλά και στα άλλα μικρά κόμματα (Πολιτική Ανοιξη, ΔΗΚΚΙ και ΣΥΝ), που ενώ στα λόγια καταδικάζουν το δικομματισμό, ζητούν την ψήφο του λαού για κυβερνήσεις συνεργασίας με το ένα ή το άλλο μεγάλο κόμμα.

Με ποια δύναμη;

Οσοι παρευρίσκονταν στη σχετική σκηνή, δε θα ξεχάσουν ποτέ τι συνέβη στο γνωστό Ολλανδικό χωριό Μάαστριχτ την ίδια την ημέρα της υπογραφής της περιβόητης Συνθήκης (9.12.91). Ενας περιχαρής κ. Μητσοτάκης εισόρμησε στην αίθουσα του ελληνικού Τύπου - βρισκόμαστε στο Μέγαρο Τύπου της ΕΕ - για να ανακοινώσει το νέο εθνικό θρίαμβο: Η χώρα μας είχε μόλις εκπληρώσει το όνειρο που είχε από το δεύτερο μισό της δεκαετίας του '80 - είχε γίνει μέλος της Δυτικοευρωπαϊκής Ενωσης και, έτσι, "τα σύνορα της χώρας μας έγιναν και σύνορα της Κοινότητας".

Βέβαια, η εικόνα δεν ήταν και χωρίς σκιές. Τι την ήθελαν, π.χ., εκείνη την παράταση των διαπραγματεύσεων ένα χρόνο μετά την υπογραφή της Συνθήκης; Πάντως, ο κ. Μητσοτάκης δεν άφηνε να τον παρασύρουν τέτιες λεπτομέρειες. Ο ενθουσιασμός του ήταν τόσο γενικός, που δεν άφηνε περιθώρια για δεύτερες σκέψεις.

Ο χρόνος πέρασε. Και με το πέρασμά του, έγινε και η έκρηξη, όπως συμβαίνει με τις ωρολογιακές βόμβες: Το Μάη του 1992, αποκαλύφθηκε ότι, στην περίπτωση της Ελλάδας, είχε κηρυχτεί ανενεργό το άρθρο 5 που καθορίζει την αλληλεγγύη και τις υποχρεώσεις της Ενωσης απέναντι στα μέλη της σε περίπτωση στρατιωτικού κινδύνου.

***

Ηταν το πρώτο μάθημα που πήραμε από τους ενδιαφερομένους. Δεν ήταν, όμως, το τελευταίο, καθώς, όπως φαίνεται, δεν το αφομοιώσαμε καλά. Ετσι, ήρθε και η συνέχεια: Πρώτα, ήρθε και η τελωνειακή ένωση της Τουρκίας, όπου ακούστηκαν και λόγοι κήρυξης πολέμου εναντίον μας, αλλά οι αντιδράσεις εκείνων που έχουν τα ίδια σύνορα με μας έδειξαν το μέχρι μηδενισμού περιορισμένο ενδιαφέρον τους. Σε συνέχεια, ήρθε η "κρίση των βραχονησίδων" όπου, τώρα, η σιωπή ήταν ακόμη περισσότερο χρυσός, δηλ. ακόμη στεγανότερη.Μόνον αφελείς θα πίστευαν ότι όλα τα παραπάνω είναι τυχαία. Αλλά ακόμη αφελέστεροι απαιτούνται για να υποστηριχτεί ότι η πολιτική αυτή οφείλεται στην έλλειψη διαπραγματευτικών ικανοτήτων, σε τυχαία και μοιραία λάθη ή ακόμη και σε παρεξήγηση. Τίποτε από αυτά δε φταίει. Εκείνο το οποίο φταίει είναι η πολιτική της "νέας τάξης", η πολιτική που έχει στόχο την οριοθέτηση κατά το δοκούν (ή, για να είμαστε σαφέστεροι, κατά το εκάστοτε δοκούν) των συνόρων της περιοχής μας και των άλλων.

***

Είναι, νομίζουμε, περιττό να υπογραμμίσουμε τους κινδύνους. Τόσο η ειρήνη στην περιοχή μας, όσο και η ανεξαρτησία και ακεραιότητα της χώρας μας απειλούνται σοβαρά. Ενα από τα προβλήματα που θα έχει κανείς στο μυαλό του, καθώς θα πηγαίνει στην κάλπη στις 22 Σεπτέμβρη, είναι ότι η χώρα χρειάζεται μια δύναμη που όχι μόνο να έχει προβλέψει αυτές τις κρίσιμες εξελίξεις, αλλά να είναι σε θέση να συμβάλει αποφασιστικά στην αντιμετώπιση των κινδύνων. Μια δύναμη που δεν υποτάσσεται σε ιμπεριαλιστικά κηρύγματα και δε διέπεται από το "ρεαλισμό" της υποτέλειας ή της προθυμίας να χρησιμοποιηθεί σαν προέκταση των γνωστών κέντρων της "νέας τάξης". Μια δύναμη που δε δίστασε να πει τα πράγματα με το όνομά τους, ακόμη και όταν αυτό δεν ήταν της μόδας και, μάλιστα, θεωρούνταν και "εκτός πνεύματος (νέας) εποχής".

Μια δύναμη σαν το ΚΚΕ...

Θ. Π.

ΚΟΜΟΤΗΝΗ
Γέφυρα φιλίας και συνεργασίας οι μειονότητες

Κάλεσμα για ενωμένο αγώνα ενάντια στην καπιταλιστική εκμετάλλευση από την ελληνική και τουρκική ολιγαρχία, αλλά και στα καταστροφικά για τους λαούς σχέδια των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, που δεν αποκλείουν και την πολεμική σύγκρουση, απευθύνουν προς το λαό της Κομοτηνής οι οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, που σήμερα στις 8 το βράδυ πραγματοποιούν τη μεγάλη προεκλογική - προφεστιβαλική εκδήλωση, με θέμα "Μειονότητες, γέφυρα φιλίας και συνεργασίας".

Η συγκέντρωση θα γίνει στη διασταύρωση των οδών Λυκαβηττού και Μίνωος, με κεντρικό ομιλητή τον γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ και υποψήφιο βουλευτή Νίκο Σοφιανό. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης τοπικά συγκροτήματα θα παίξουν ελληνική και τούρκικη μουσική, ενώ ένας ντόπιος μουσουλμάνος ποιητής θα απαγγείλει ποιήματα.

Στόχος της εκδήλωσης είναι να αναδειχτεί για άλλη μια φορά πως οι μειονότητες μπορούν να αποτελέσουν γέφυρα φιλίας και συνεργασίας ανάμεσα στους λαούς, αρκεί να κατοχυρωθούν ουσιαστικά και τυπικά τα δικαιώματά τους και η ισότιμη συμμετοχή τους στην παραγωγική και κοινωνική διαδικασία χωρίς διακρίσεις σε βάρος τους. Οτι χριστιανοί και μουσουλμάνοι μπορούν να ζήσουν ειρηνικά, γιατί δεν έχουν να χωρίσουν τίποτε. Αντίθετα ζουν καθημερινά την ίδια ανασφάλεια και την αβεβαιότητα για το αύριο, την ανεργία, τους φραγμούς στη μόρφωση, το χαμηλό βιοτικό επίπεδο.

  • O Ν. Σοφιανός θα δώσει σήμερα στις 12 το μεσημέρι συνέντευξη Τύπου στα τοπικά ΜΜΕ.
Μόνο προβλήματα

Περιοδεία της υποψήφιας βουλευτή στη Β' Περιφέρεια της Αθήνας Ζωής Σώκου στη λαϊκή αγορά Αμαρουσίου

- Πώς τη βλέπετε την κατάσταση;

- Χάλια! Τα τελευταία χρόνια είναι χάλια και συνέχεια χειροτερεύει. Οσο πουλούσαμε πριν δέκα χρόνια πουλάμε και σήμερα.

Πρόκειται για ένα τυπικό δείγμα των διαλόγων που έγιναν το Σάββατο το πρωί στη διάρκεια της περιοδείας της υποψήφιας στη Β Περιφέρεια της Αθήνας Ζωής Σώκου στη λαϊκή αγορά στο Μαρούσι.

Μικροπωλητές, και ταυτόχρονα παραγωγοί οι περισσότεροι, έδειχναν από τους πάγκους τα ροζιασμένα από τις αγροτικές εργασίες χέρια τους στο κλιμάκιο του ΚΚΕ και μόνο προβλήματα είχαν να πουν. Πολλοί, σχεδόν όλοι, ήταν φανερό ότι δε γνώριζαν καν γιατί είναι έτσι η κατάσταση. "Ολοι το ίδιο είναι, μας θυμούνται μόνο πριν τις εκλογές", συνηθισμένο παράπονο των μικροπωλητών. "Δεν έχεις δίκιο. Στους αγώνες που έκαναν οι αγρότες το ΚΚΕ ήταν μπροστά. Και δεν ήταν το ΚΚΕ που ψήφισε τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, που έβαλε την Ελλάδα στο ΝΑΤΟ", απαντά η υποψήφια βουλευτής. "Ετσι όπως πάει η κατάσταση είμαστε χαμένοι", συμπεραίνει κάποιος άλλος. "Χαμένοι θα είστε, αν δεν αντισταθείτε και με την ψήφο σας. Πρόκειται για την ίδια τη ζωή σας". "Δε θα ψηφίσω τίποτα", μια φράση που ακούστηκε επίσης συχνά στη διάρκεια της περιοδείας. Κάποιοι μάλιστα είχαν ιδιαίτερη έμπνευση για το τι θα ρίξουν στην κάλπη. "Και θα αφήσεις άλλους να αποφασίζουν για σένα; Ετσι δεν αλλάζει τίποτα", απαντά η υποψήφια βουλευτής. "Τελικά έκαναν τον κόσμο να μην ενδιαφέρεται για να τον πετάνε από δω κι από κει", συμπεραίνει ο μικροπωλητής σαν να συνειδητοποίησε ξαφνικά το ρόλο που έπαιξαν οι εταίροι του δικομματισμού τα τελευταία χρόνια...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ