ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Σεπτέμβρη 1996
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ν. ΑΧΑΪΑΣ
Ψήφος βαρόμετρο

Η εκλογή κομμουνιστή βουλευτή στο νομό προβάλλει σαν αναγκαίος όρος για την ενίσχυση του αγώνα των εργαζομένων στην περιοχή, τόνισε ο γραμματέας της ΝΕ Αχα'ϊας, παρουσιάζοντας το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ

Βαρόμετρο για τις πολιτικές εξελίξεις θα αποτελέσει η ισχυροποίηση του ΚΚΕ με τη δρομολόγηση διαδικασιών χειραφέτησης του λαϊκού κινήματος, πολιτικών ανακατατάξεων και ευρύτερων συσπειρώσεων. Τα παραπάνω τόνισε ο γραμματέας της ΝΕ Αχαϊας του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, στη διάρκεια χτεσινής συνέντευξης Τύπου όπου παρουσιάστηκε το ψηφοδέλτιο του Κόμματος στο Νομό Αχαϊας.

Ο Ν. Καραθανασόπουλος επισήμανε πως η ψήφος στο ΠΑΣΟΚ ή τη ΝΔ, αλλά και στα στηρίγματά τους ΠΟΛ.ΑΝ, ΣΥΝ και το κόμμα Τσοβόλα, την επομένη θα ερμηνευτεί σαν ψήφος συναίνεσης στα αντιλαϊκά σχέδια και υποταγής στις αντιλαϊκές επιλογές. Γι' αυτό, υπογράμμισε, ο λαός, οι εργαζόμενοι πρέπει να ψηφίσουν και ενισχύσουν το ΚΚΕ, το οποίο και μετά τις εκλογές θα βρίσκεται μπροστά στους αγώνες των εργαζομένων, του λαού. "Ατενίζουμε τις εκλογές με αισιοδοξία γιατί δε λείψαμε στιγμή από τους αγώνες του λαού" είπε χαρακτηριστικά ο Ν. Καραθανασόπουλος και υπενθύμισε πως οι θέσεις του Κόμματος επιβεβαιώνονται καθημερινά. Η ψήφος στα άλλα μικρότερα κόμματα όχι μόνον δεν αποτελεί τιμωρία για ΠΑΣΟΚ και ΝΔ μα, αντίθετα, θα αποτελέσει απαρχή "συναινέσεων και συνεργασιών" για την εφαρμογή της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής των "μονόδρομων" και της υποταγής στην ΕΕ, το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ.

Ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου του ΚΚΕ στην Αχαϊα, Παναγιώτης Κοσιώνης,πρώην βουλευτής του Κόμματος καυτηρίασε σαν απαράδεκτη την τακτική κάποιων εκπροσώπων μαζικών φορέων της πόλης, όπως της ΠΑΝΑΧΑΪΚΗΣ και του Ναυτικού Ομίλου Πατρών, που στο μέσον της προεκλογικής περιόδου καλούν υπουργούς για να τους τιμήσουν για όσα υποσχέθηκαν, αλλά δεν έπραξαν! Απαιτείται στοιχειώδης ευαισθησία για τέτοιες ενέργειες, σημείωσε ο κομμουνιστής υποψήφιος βουλευτής.

Πέραν αυτών αναφερόμενος στις εντυπώσεις από τις προεκλογικές περιοδείες ο Π. Κοσιώνης διαπίστωσε ότι, σ' αυτές τις εκλογές, ο κόσμος δείχνει να γνωρίζει τα προβλήματά του και όσους ευθύνονται γι' αυτά και προτίθεται να τους "τιμωρήσει" ανάλογα. Οι εργαζόμενοι γνωρίζουν τι τους περιμένει αν ψηφίσουν και ενισχύσουν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και γι' αυτό φαίνονται αποφασισμένοι με την ψήφο τους να στηρίξουν τους αγώνες τους ψηφίζοντας ΚΚΕ. "Αν και το ΚΚΕ δεν έλειψε ποτέ από τους αγώνες - είπε ο Π. Κοσιώνης αναφερόμενος στην τρίχρονη έλλειψη κομμουνιστή βουλευτή στο Νομό Αχαϊας - η απουσία βουλευτή του ΚΚΕ, που θα λειτουργούσε σαν πόλος συσπείρωσης, ήταν αισθητή. Γι' αυτό και, εξέφρασε τη βεβαιότητα ο υποψήφιος βουλευτής του Κόμματος, οι εργαζόμενοι της Αχαϊας δε θα επαναλάβουν, για δεύτερη φορά, το λάθος του '93 οπότε για λίγες εκατοντάδες ψήφους και με τη "βοήθεια" του ληστρικού εκλογικού νόμου δεν εκλέχτηκε βουλευτής του ΚΚΕ και οι εργαζόμενοι έχασαν τη φωνή εκπροσώπησής τους.

Ψηφίζουν ΚΚΕ!

Να δουλέψουν ακούραστα για την εκλογική επιτυχία του ΚΚΕ στην Αχαϊα αποφάσισαν οι αντιστασιακοί και συνταξιούχοι αγωνιστές της Πάτρας σε σύσκεψη που πραγματοποίησαν. Δεσμεύτηκαν να μην "ξεχάσουν" κανένα αντιστασιακό και συνταξιούχο που να μην τον πείσουν να ψηφίσει τους συνδυασμούς του ΚΚΕ, που είναι το μοναδικό κόμμα που βρίσκεται πάντα στο πλευρό τους στους δυναμικούς αγώνες για τη λύση των προβλημάτων τους. Στην κατεύθυνση αυτή, αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί πλατιά συγκέντρωση αντιστασιακών και συνταξιούχων, στις επόμενες μέρες, ενώ εκλέχτηκε Επιτροπή Στήριξης η οποία θα συντονίζει τις προσπάθειες μέχρι τις εκλογές με στόχο να συζητήσουν με όλους τους αγωνιστές αντιστασιακούς και συνταξιούχους. Την Επιτροπή Στήριξης αποτελούν, κατ' αρχήν, οι: Θεοφιλάτος Νίκος πρόεδρος του Παραρτήματος Πάτρας της ΠΕΑΕΑ, Παναγόπουλος Φώτης πρόεδρος των Συνταξιούχων ΤΕΒΕ και Λυκούδης Χρήστος συνταξιούχος.

ΛΕΣΒΟΣ
Το ΚΚΕ είναι πάντα εδώ

Με μαζική συμμετοχή των κατοίκων - δείγμα ευρύτατης αποδοχής του ΚΚΕ - οι υποψήφιοι του Κόμματος αναπτύσσουν την προεκλογική τους εξόρμηση στο νησί

Αποφασισμένοι να παλέψουν, όχι μόνον να επανεκλεγεί ο κομμουνιστής βουλευτής στη Λέσβο - στήριγμα στα συμφέροντα των κατοίκων - αλλά και για να αυξήσουν σημαντικά τα εκλογικά ποσοστά του ΚΚΕ στο νομό, ώστε να συμβάλουν και στη γενικότερη αύξηση του πανελλαδικού ποσοστού του Κόμματος, δηλώνουν οι κομμουνιστές, οι φίλοι και οπαδοί του ΚΚΕ στο νομό. Οι κάτοικοι του νησιού θεωρούν τιμητικό ότι επικεφαλής του ψηφοδελτίου του ΚΚΕ στο νομό συμμετέχει η ίδια η Γενική Γραμματέας του Κόμματος Αλ. Παπαρήγα. Αλλωστε, έχουν σχηματίσει μόνοι τους γνώμη για το πόσο σημαντικό ρόλο παίζει το ΚΚΕ στην υπεράσπιση των συμφερόντων του νομού, καθώς δεν υπήρξε πρόβλημα που να μην προβλήθηκε στη Βουλή και γενικότερα από τον βουλευτή του Κόμματος Στρατή Κόρακα. Αλλά και δεν υπήρξε αγώνας για τα δίκαια και τα συμφέροντα των εργαζομένων που να μην πρωτοστάτησαν οι κομμουνιστές και να μη συμμετείχε στους αγώνες ο κομμουνιστής βουλευτής.

Ετσι, η εκτίμηση που τρέφουν οι κάτοικοι της Λέσβου, ακόμα και εκείνοι που για διάφορους λόγους ψηφίζουν άλλα κόμματα, εκδηλώνεται σε κάθε περιοδεία των υποψηφίων βουλευτών του ΚΚΕ, όπου οι κάτοικοι συμμετέχουν μαζικά στις προεκλογικές συγκεντρώσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο υποψήφιος βουλευτής Σταύρος Σκοπελίτης την Κυριακή μίλησε σε ογκώδη, για τα τοπικά δεδομένα, συγκέντρωση των κατοίκων στο Πέραμα Γέρας. Μεταξύ των άλλων, ο υποψήφιος του ΚΚΕ στάθηκε στην καταστροφική πολιτική της ΕΕ που εφαρμόζει η κυβέρνηση και συμφωνούν τα κόμματα, πλην του ΚΚΕ βεβαίως.

Στα χωριά Αγία Μαρίνα, Ταξιάρχες και Λουτρά, περιόδευσε ο βουλευτής Στρατής Κόρακας. Αφού ενημέρωσε για τις προεκλογικές θέσεις και τη στάση του Κόμματος σχετικά με τα προβλήματα του νομού, ζήτησε από τους "συντοπίτες" του να υπερψηφίσουν το ΚΚΕ, να καταδικάσουν τα άλλα κόμματα που θυμούνται το νησί μόνον προεκλογικά για να υφαρπάξουν την ψήφο των κατοίκων και, στη συνέχεια, τη χρησιμοποιούν εναντίον τους. Αντίθετα η ψήφος στο ΚΚΕ αποτελεί εγγύηση για την επόμενη μέρα, όταν οι άλλοι θα έχουν φύγει αλλά τα προβλήματα θα παραμένουν και θα οξύνονται, και, τότε, όπως δείχνει η πείρα μόνον οι κομμουνιστές μπαίνουν μπροστά. Γι' αυτό και η ενίσχυση του ΚΚΕ αποτελεί ενίσχυση της ίδιας της δύναμής σας, του δικού σας αγώνα για τη λύση των δίκαιων αιτημάτων σας και γι' αυτό ζητάμε την ψήφο σας που ξέρετε πως θα την τιμήσουμε, υπογράμμισε ο βουλευτής του ΚΚΕ.

Καταγγελία

Η ΝΕ Αχαϊας του ΚΚΕ καταγγέλλει τα κόμματα του δικομματισμού και τους παρατρεχάμενούς τους (ΣΥΝ, ΠΟΛ.ΑΝ και ΔΗΚΚΙ) ότι σε συνεργασία με το νομάρχη του ΠΑΣΟΚ και τον εκπρόσωπο του δήμου προσπαθούν μέσω της Διακομματικής Επιτροπής να φιμώσουν το ΚΚΕ. Η απόφαση που πήραν δεν κατοχυρώνει την ισότιμη συμμετοχή των κομμάτων στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα και ταυτόχρονα περιέχει ρυθμίσεις για κατάργηση της αφίσας και των πανό, αναφέρεται στην καταγγελία. Καλούμε τους εργαζόμενους και το λαό της Αχαϊας να καταδικάσουν αυτές τις μεθοδεύσεις ψηφίζοντας αποφασιστικά το ΚΚΕ, το μοναδικό κόμμα που βρέθηκε κοντά στα προβλήματα και στηρίζει τους αγώνες τους, καταλήγει η ανακοίνωση της ΝΕ Αχαϊας.

Προεκλογική εκμετάλλευση

Σχετικά με την προεκλογική επίσκεψη του Κ. Σημίτη στη Λέσβο, ο βουλευτής του ΚΚΕ Στρατής Κόρακας δήλωσε: Ο Κ. Σημίτης δεν εμφανίζεται εδώ ως αρχηγός του ΠΑΣΟΚ σε προεκλογική επίσκεψη, όπως έχει δικαίωμα, αλλά ως πρωθυπουργός της χώρας. Και ως τέτοιος ζητά να συναντηθεί με τις επαγγελματικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις, ενώ έρχεται προεκλογική περιοδεία... Δηλαδή για να εξυπηρετήσει προεκλογικές του σκοπιμότητες εκμεταλλεύεται τον προσωρινό, μέχρι τις εκλογές, πρωθυπουργικό τίτλο. Ο Κ. Σημίτης είναι πρωθυπουργός 8 μήνες και επί χρόνια υπουργός των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και, αν ήθελε, μπορούσε πολύ πριν να δείξει το έμπρακτο ενδιαφέρον του - κάτι που δεν έπραξε. Το μόνο που έκανε ήταν να ανακοινώσει μέτρα, που ούτε καν "μέτρα - ασπιρίνες" δεν μπορεί να χαρακτηριστούν.

Πέραν αυτών, τη συνάντηση με τους μαζικούς φορείς μπορούσε να ζητήσει ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, όμως την ιδιότητα αυτή δεν αναφέρει πουθενά, ούτε καν στην πρόσκληση για τα εγκαίνια του εκλογικού του κέντρου που θα κάνει λίγο μετά. Είναι κι αυτό ένα δείγμα του ήθους που τόσο διατείνεται ότι έχει...

Ακόμα χειρότερο είναι πως την πρόσκληση για τη συνάντηση απευθύνει ο γνωστός νομάρχης Αλ. Μαθιέλης (πρώην υπάλληλος του Σημίτη στο υπουργείο Γεωργίας), ο οποίος ξεχνά πως είναι εκλεγμένος και συμπεριφέρεται σαν νομάρχης - κυβερνητικός υπάλληλος. Βέβαια, είναι γνωστός ο ρόλος του Μαθιέλη και από τη στάση του κατά των αγωνιζόμενων αγροτοκτηνοτρόφων, τους οποίους καθύβριζε, υπερασπιζόμενος την καταστροφική αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ