ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 4 Σεπτέμβρη 1996
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Ναι στην τηλεοπτική ρύπανση

Σε απόφαση που επιτρέπει την "τηλεοπτική ρύπανση" κατέληξε χτες η διακομματική επιτροπή, αφού άφησε ελεύθερα τα κόμματα να παρουσιάζουν όσα τηλεοπτικά μηνύματα επιθυμούν. Την ίδια ώρα, τα κανάλια συνεχίζουν ασύδοτα να παρουσιάζουν εκπροσώπους του δικομματισμού και των πολιτικών του συμπληρωμάτων, "παρακάμπτοντας" το ΚΚΕ. Γεγονός το οποίο η κυβέρνηση σκοπεύει να "αντιμετωπίσει" με επιστολές προς τους υπεύθυνους των τηλεοπτικών σταθμών.

Συγκεκριμένα, η διακομματική επιτροπή αποφάσισε κάθε κόμμα να μπορεί να παρουσιάσει όσα τηλεοπτικά διαφημιστικά μηνύματα επιθυμεί. Οι υποψήφιοι βουλευτές να μπορούν να παρουσιάζουν διαφημιστικά μηνύματα συνολικής διάρκειας ενός λεπτού σε κάθε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό και μηνύματα συνολικής διάρκειας 3 λεπτών σε κάθε ραδιοφωνικό σταθμό. Εξάλλου, όπως δήλωσε ο υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών, Β. Σκουρής, τα μικρά κόμματα διαμαρτυρήθηκαν για τη μη εφαρμογή των αποφάσεων της διακομματικής επιτροπής και των υπουργών Εσωτερικών και Τύπου, που προέβλεπαν την αρχή της αναλογικής ισότητας στην παρουσίαση των κομμάτων από τους τηλεοπτικούς σταθμούς. Γι' αυτό το λόγο, είπε, θα υπάρξει συζήτηση με του υπεύθυνους της ΕΡΤ για τη ρύθμιση "τεχνικών λεπτομερειών" και θα σταλεί επιστολή στα ιδιωτικά κανάλια για να σεβαστούν την απόφαση. Επιπρόσθετα, αποφασίστηκε να μεταδοθεί από την ΕΡΤ η συνέντευξη Τύπου του αρχηγού του ΔΗΚΚΙ, Δ. Τσοβόλα,και εκπρόσωπος του κόμματος να συμμετέχει στις επόμενες συνεδριάσεις της διακομματικής επιτροπής.

Οι μόνοι που διαφωνήσαμε

O Μάκης Κοψίδης,εκπρόσωπος του ΚΚΕ στη διακομματική επιτροπή, δήλωσε μετά τη λήξη της συνεδρίασης: "Στη συνεδρίαση ήμασταν το μόνο κόμμα που διαφώνησε με την απαράδεκτη απόφαση της επιτροπής για τα τηλεοπτικά διαφημιστικά μηνύματα των κομμάτων. Προτείναμε να υπάρξει ένα χρονικό πλαφόν, ίσο για κάθε κόμμα και το οποίο να διαμορφωθεί στο κατώτατο δυνατό όριο για την προβολή μηνυμάτων, καθώς αυτό εξασφαλίζει κάποια στοιχειώδη ισοτιμία. Οι εκπρόσωποι των άλλων κομμάτων απέρριψαν την πρόταση και αποφάσισαν να εφαρμοστεί ο σχετικός νόμος που ψήφισαν τα κόμματα της Βουλής, πλην του ΚΚΕ. Νόμος που προβλέπει ότι μηνύματα θα προβάλλονται, με βάση το ποσό της χρηματοδότησης των κομμάτων. Αυτή η απόφαση αναπαράγει και ενισχύει την ανισοτιμία στον εκλογικό αγώνα και κάθε άλλο παρά αντιπαράθεση με ίσους όρους εξασφαλίζει.

Επιπλέον, ως κόμμα, υποστηρίξαμε ότι το ΔΗΚΚΙ πρέπει να ενταχθεί πλήρως στις ρυθμίσεις που έχει αποφασίσει η διακομματική επιτροπή. Εχουμε πολεμική και αντιπαράθεση και με αυτό το κόμμα, αλλά δεν μπορούμε να δεχτούμε αποκλεισμούς και άλλου τέτοιου είδους "κόλπα" σ' αυτήν την περίπτωση. Αυτό το θέμα ωστόσο δεν έχει λήξει. Δηλαδή, η πλήρης ή μη ένταξή του στις αποφάσεις της διακομματικής.

Σχετικά με την αφιέρωση αναλογικού χρόνου στα κόμματα, με βάση την αρχή της αναλογικής ισότητας και τη σχετική απόφαση της διακομματικής επιτροπής, επισημαίνουμε ότι στην πράξη η απόφαση δεν εφαρμόζεται, τόσο στα δελτία των τηλεοπτικών σταθμών (κρατικών και ιδιωτικών), όσο και στις εκπομπές λόγου. Οι εκπρόσωποι του δικομματισμού έχουν τη μεγάλη μερίδα του τηλεοπτικού χρόνου, ενώ ο χρόνος των μικρών κομμάτων και ιδίως του ΚΚΕ, συρρικνώνεται.Θέσαμε το ζήτημα, για το οποίο δεν έχει παρθεί οριστική απόφαση. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η εφαρμογή της απόφασης της διακομματικής επιτροπής κρέμεται σε μια κλωστή. Και επισημάναμε ότι πρέπει, άμεσα, να λήξει αυτό το θέμα και να υποχρεωθούν και τα ιδιωτικά κανάλια να εφαρμόσουν την απόφαση της διακομματικής επιτροπής, η οποία θέτει τους στοιχειωδέστερους όρους για μια ισότιμη αντιπαράθεση".

ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ ΜΕΣΑ
Επιμένουν στην προεκλογική ασυδοσία

Οι υπεύθυνοι των ιδιωτικών καναλιών επιμένουν να προβάλουν τη δικομματική πολιτική και να αρνούνται να εφαρμόσουν την απόφαση της Διακομματικής Επιτροπής, για την ισότιμη προβολή των κομμάτων. Αυτό έγινε φανερό και από τη χτεσινή συνάντηση που είχε ο υπηρεσιακός υπουργός Τύπου και ΜΜΕ Δημήτρης Κώνστας με διευθυντές και στελέχη των ενημερωτικών και ειδησεογραφικών τμημάτων των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών MEGA, ANTENNA, SKY, STAR, NEW, καθώς και με τους διευθυντές ειδήσεων Νικηφόρο Αντωνόπουλο της ΕΤ-1 και Κώστα Γιαννόπουλο της ΕΤ-2. Οι υπεύθυνοι των ιδιωτικών καναλιών, όπως είπε ο Δημήτρης Κώνστας, εξέφρασαν τις επιφυλάξεις τους και τις αντιρρήσεις τους για τα 10λεπτα των κομμάτων, τη δυνατότητα των κομμάτων να επιλέγουν τους εκπροσώπους τους στα πάνελ και για την απαγόρευση των δημοσκοπήσεων την τελευταία περίοδο των εκλογών.

Τα ιδιωτικά κανάλια θέλουν να έχουν αυτά τον πρώτο λόγο για την επιλογή των προσκεκλημένων στα "παράθυρα" και στις συζητήσεις και όχι τα πρόσωπα που εκπροσωπούν τα κόμματα να επιλέγονται από τα ίδια. Επιφυλάξεις εξέφρασαν οι υπεύθυνοι των ιδιωτικών σταθμών και για τα 10λεπτα των κομμάτων, υποστηρίζοντας ότι "υπερκαλύπτονται" από τις συνεντεύξεις των πολιτικών αρχηγών και από τους εκπροσώπους των κομμάτων που συμμετέχουν στις ενημερωτικές προεκλογικές εκπομπές. Οι εκπρόσωποι των ιδιωτικών καναλιών υποστήριξαν ότι τα 10λεπτα ουσιαστικά αποτελούν διαφήμιση και αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι τηλεοπτικοί σταθμοί να "στερηθούν" από τα διαφημιστικά έσοδα. Αντιδράσεις εξέφρασαν και ως προς την απαγόρευση των δημοσκοπήσεων, υποστηρίζοντας ότι "ευνοείται" ο Τύπος, αφού στα έντυπα μέσα δεν απαγορεύονται οι δημοσκοπήσεις.

Ο υπηρεσιακός υπουργός Τύπου και ΜΜΕ τόνισε ότι θα πρέπει να εφαρμοστεί και να υλοποιηθεί ο νόμος, διαφορετικά θα υπάρξουν κυρώσεις. Υπογράμμισε, επίσης, την προσπάθεια που γίνεται προκειμένου να εφαρμοστούν οι κανόνες της ισότιμης προβολής των κομμάτων και να συμμορφωθούν οι τηλεοπτικοί σταθμοί στις διατάξεις του νόμου.

Τριάντα κόμματα δήλωσαν συμμετοχή στις εκλογές

Τριάντα κόμματα και ανεξάρτητοι υποψήφιοι είχαν υποβάλει μέχρι χτες αργά το βράδυ δηλώσεις για τη συμμετοχή τους στις εκλογές της 22 του Σεπτέμβρη, ενώ η προθεσμία έληγε χτες στις 12.00 τα μεσάνυχτα.

Οπως ορίζει το προεδρικό διάταγμα 268/96 αμέσως μετά τις 3 Σεπτέμβρη θα πρέπει να συνεδριάσει το Α Τμήμα του Αρείου Πάγου υπό την προεδρία του αντιπροέδρου Ε. Ρίκου, προκειμένου να αναγνωρίσει τη νομιμότητα της συμμετοχής των κομμάτων στις εκλογές.

Μέχρι χτες είχαν υποβάλλει τα εξής κόμματα και μεμονωμένοι υποψήφιοι δηλώσεις για συμμετοχή στις εκλογές:

Το ΚΚΕ κατέθεσε τη δήλωση από τις 28 Αυγούστου. Τη δήλωση υπογράφει η Γενική Γραμματέας του Κόμματος, Αλέκα Παπαρήγα.

Νέα Δημοκρατία.Η δήλωση υπογράφεται από τον πρόεδρο του κόμματος Μ. Εβερτ. ΠΑΣΟΚ.Η δήλωση υπογράφεται από τον Κ. Σημίτη. Πολιτική Ανοιξη.Η δήλωση υπογράφεται από τον Αντ. Σαμαρά. Συνασπισμός.Η δήλωση υπογράφεται από το Ν. Κωνσταντόπουλο. Δημοκρατικό Κοινωνικό Κίνημα (ΔΗΚΚΙ).Η δήλωση υπογράφεται από τον πρόεδρο του κόμματος Δ. Τσοβόλα,ενώ ως έμβλημα έχει τη φωτογραφία του αρχηγού του Δ. Τσοβόλα, θυμίζοντάς μας παλιότερες στιγμές από το κόμμα της ΝΔ, που είχε ως έμβλημά του τη φωτογραφία του Κ. Καραμανλή. Επίσης, μέχρι χτες είχαν καταθέσει στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου δηλώσεις για τη συμμετοχή τους στις εκλογές της 22 Σεπτέμβρη τα εξής κόμματα:

Μαχόμενη Αριστερά, Οικολόγοι Εναλλακτικοί, Ενωση Οικολόγων, Ελληνικό Λαϊκό Επαναστατικό Κόμμα, ΑΣΚΕ, Λαϊκός Αγώνας, Μ-Λ ΚΚΕ, Συνασπισμός κομμάτων ΟΑΚΚΕ - Οργάνωση για την Ανασυγκρότηση του ΚΚΕ και Ουράνιο Τόξο, Πανελλήνιο Ορθόδοξο Δημοκρατικό Κίνημα, Κόμμα Εργαζόμενων Ελλήνων:"Ειρήνη - Δικαιοσύνη - Αγάπη - Ελευθερία - Θρησκεία - Πατρίδα - Οικογένεια", Ενωση Κεντρώων, Κόμμα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Ολυμπισμός,"Συμμαχία - Συνταξιούχων - Εργαζόμενων - Αγροτών - Νεολαίας", Πανελλήνιο Ορθόδοξο Δημοκρατικό Κίνημα, ΕΛΚΙΣ, Αυτοσεβασμός, Εθνική Βασιλική Παράταξη, Κόμμα Ελλήνων Κυνηγών, Χριστοπιστία, Χρυσή Αυγή - Λαϊκός Σύνδεσμος, Ελληνικό Πολιτισμικό Κόμμα, ΕΠΕΝ, Κόμμα Υπεύθυνων Πολιτών και ο ανεξάρτητος Δ. Σκληρός στο νομό Λευκάδας.

ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΙ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΙ
Ορίστηκε η εκλογική αποζημίωση

Το ποσό της "ειδικής αποζημίωσης" και των οδοιπορικών εξόδων των δικαστικών αντιπροσώπων για τις εκλογές της 22ας Σεπτεμβρίου υπογράφτηκε χτες από τον υπουργό Εσωτερικών Β. Κουρή.Με την ίδια απόφαση καθορίζεται και η αποζημίωση των αναπληρωτών δικαστικών αντιπροσώπων, των γραμματέων των εφορευτικών επιτροπών και των διερμηνέων της τουρκικής γλώσσας.

Συγκεκριμένα, η ημερήσια αποζημίωση για τους δικαστικούς αντιπροσώπους (δικηγόροι, δικαστικοί υπάλληλοι και συμβολαιογράφοι) καθορίζεται στις 20.000 δραχμές ημερησίως και για τέσσερις ημέρες κατά ανώτατο όριο. Κατ' εξαίρεση η ειδική αποζημίωση ορίζεται σε 25.000 την ημέρα για τους δικαστικούς αντιπροσώπους που διορίζονται στους Νομούς Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Πειραιά (Α και Β Αθήνας, Α και Β Θεσσαλονίκης, Α και Β Πειραιά και Υπόλοιπο Αττικής), λόγω μεγαλύτερου φόρτου εργασίας. Να υπενθυμίσουμε ότι στις τελευταίες εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση είχαν παρουσιαστεί πολλά προβλήματα στα εκλογικά τμήματα, εξαιτίας της απροθυμίας των δικαστικών αντιπροσώπων να παρουσιαστούν στα εκλογικά τους τμήματα και όπως επισημάνθηκε τότε σ' αυτό συνετέλεσε η χαμηλή ημερήσια αποζημίωση. Στις τελευταίες εκλογές η ειδική αποζημίωση ήταν 14.000 δραχμές ημερησίως και τώρα αυξήθηκε μόνο κατά 6.000 δραχμές ημερησίως.

Για τους δικαστές εφόρους (δικαστικοί λειτουργοί) η αποζημίωση καθορίζεται στις 25.000 δραχμές ημερησίως και για τέσσερις ημέρες κατά ανώτατο όριο.

Στους δημόσιους υπαλλήλους που χρησιμοποιούνται ως διερμηνείς της τούρκικης γλώσσας και στους γραμματείς των εφορευτικών επιτροπών 8.000 δραχμές ημερησίως και για δύο ημέρες κατά ανώτατο όριο.

Με την ίδια απόφαση καθορίζονται και τα οδοιπορικά έξοδα για μετάβαση στο εκλογικό τμήμα με σιδηρόδρομο, λεωφορείο, πλοίο ή με οποιοδήποτε μεταφορικό μέσο.

Για τους διοριζόμενους σε εκλογικά τμήματα των επαρχιών ο αριθμός των ημερών αυξάνεται, ανάλογα με την απόσταση, σε πέντε, έξι ή επτά ημέρες.

  • Οι κατάλογοι με τα ονόματα των δικηγόρων θα αποσταλούν αύριο στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, αφού αφαιρεθούν τα ονόματα όσων υπέβαλαν αιτήσεις εξαίρεσης. Μαζί με τον κατάλογο αυτό θα σταλεί και ένας δεύτερος κατάλογος με τα ονόματα των δικηγόρων που ζήτησαν να διοριστούν σε συγκεκριμένα εκλογικά τμήματα.
ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Στην Αστυνομία η επιτήρηση

Στην Αστυνομία θα ανατεθεί για πρώτη φορά η επιτήρηση της εκλογικής διαδικασίας και στρατιωτικές φρουρές θα τοποθετηθούν μόνο σε απομακρυσμένες περιοχές, όπου δε θα επαρκέσει η δύναμή της. Τη δήλωση αυτή έκανε χτες ο υπηρεσιακός υπουργός Δημόσιας Τάξης, Κ. Μπέης, ο οποίος είπε ότι με εντολή του πρωθυπουργού, Κ. Σημίτη, μελετάται η οριστική απομάκρυνση του στρατού από τη φρούρηση των εκλογικών τμημάτων, για να πάψει πλέον να υπάρχει η εικόνα του φαντάρου με την ξιφολόγχη και τις μπαλάσκες έξω από τα εκλογικά τμήματα, μια εικόνα που θυμίζει στρατοκρατία και παραπέμπει σε άλλες εποχές. "Θα κάνουμε εκλογές δίχως κατάσταση πολιορκίας και θα ζητήσουμε από τους πολίτες αυτοπειθαρχία, όπως συμβαίνει σε όλες τις χώρες της Ευρώπης", πρόσθεσε ο Κ. Μπέης και προανήγγειλε ότι την ερχόμενη βδομάδα θα ανακοινωθούν οι λεπτομέρειες για την εφαρμογή αυτής της καινοτομίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ