Τετάρτη 4 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Ναι στην τηλεοπτική ρύπανση

Σε απόφαση που επιτρέπει την "τηλεοπτική ρύπανση" κατέληξε χτες η διακομματική επιτροπή, αφού άφησε ελεύθερα τα κόμματα να παρουσιάζουν όσα τηλεοπτικά μηνύματα επιθυμούν. Την ίδια ώρα, τα κανάλια συνεχίζουν ασύδοτα να παρουσιάζουν εκπροσώπους του δικομματισμού και των πολιτικών του συμπληρωμάτων, "παρακάμπτοντας" το ΚΚΕ. Γεγονός το οποίο η κυβέρνηση σκοπεύει να "αντιμετωπίσει" με επιστολές προς τους υπεύθυνους των τηλεοπτικών σταθμών.

Συγκεκριμένα, η διακομματική επιτροπή αποφάσισε κάθε κόμμα να μπορεί να παρουσιάσει όσα τηλεοπτικά διαφημιστικά μηνύματα επιθυμεί. Οι υποψήφιοι βουλευτές να μπορούν να παρουσιάζουν διαφημιστικά μηνύματα συνολικής διάρκειας ενός λεπτού σε κάθε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό και μηνύματα συνολικής διάρκειας 3 λεπτών σε κάθε ραδιοφωνικό σταθμό. Εξάλλου, όπως δήλωσε ο υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών, Β. Σκουρής, τα μικρά κόμματα διαμαρτυρήθηκαν για τη μη εφαρμογή των αποφάσεων της διακομματικής επιτροπής και των υπουργών Εσωτερικών και Τύπου, που προέβλεπαν την αρχή της αναλογικής ισότητας στην παρουσίαση των κομμάτων από τους τηλεοπτικούς σταθμούς. Γι' αυτό το λόγο, είπε, θα υπάρξει συζήτηση με του υπεύθυνους της ΕΡΤ για τη ρύθμιση "τεχνικών λεπτομερειών" και θα σταλεί επιστολή στα ιδιωτικά κανάλια για να σεβαστούν την απόφαση. Επιπρόσθετα, αποφασίστηκε να μεταδοθεί από την ΕΡΤ η συνέντευξη Τύπου του αρχηγού του ΔΗΚΚΙ, Δ. Τσοβόλα,και εκπρόσωπος του κόμματος να συμμετέχει στις επόμενες συνεδριάσεις της διακομματικής επιτροπής.

Οι μόνοι που διαφωνήσαμε

O Μάκης Κοψίδης,εκπρόσωπος του ΚΚΕ στη διακομματική επιτροπή, δήλωσε μετά τη λήξη της συνεδρίασης: "Στη συνεδρίαση ήμασταν το μόνο κόμμα που διαφώνησε με την απαράδεκτη απόφαση της επιτροπής για τα τηλεοπτικά διαφημιστικά μηνύματα των κομμάτων. Προτείναμε να υπάρξει ένα χρονικό πλαφόν, ίσο για κάθε κόμμα και το οποίο να διαμορφωθεί στο κατώτατο δυνατό όριο για την προβολή μηνυμάτων, καθώς αυτό εξασφαλίζει κάποια στοιχειώδη ισοτιμία. Οι εκπρόσωποι των άλλων κομμάτων απέρριψαν την πρόταση και αποφάσισαν να εφαρμοστεί ο σχετικός νόμος που ψήφισαν τα κόμματα της Βουλής, πλην του ΚΚΕ. Νόμος που προβλέπει ότι μηνύματα θα προβάλλονται, με βάση το ποσό της χρηματοδότησης των κομμάτων. Αυτή η απόφαση αναπαράγει και ενισχύει την ανισοτιμία στον εκλογικό αγώνα και κάθε άλλο παρά αντιπαράθεση με ίσους όρους εξασφαλίζει.

Επιπλέον, ως κόμμα, υποστηρίξαμε ότι το ΔΗΚΚΙ πρέπει να ενταχθεί πλήρως στις ρυθμίσεις που έχει αποφασίσει η διακομματική επιτροπή. Εχουμε πολεμική και αντιπαράθεση και με αυτό το κόμμα, αλλά δεν μπορούμε να δεχτούμε αποκλεισμούς και άλλου τέτοιου είδους "κόλπα" σ' αυτήν την περίπτωση. Αυτό το θέμα ωστόσο δεν έχει λήξει. Δηλαδή, η πλήρης ή μη ένταξή του στις αποφάσεις της διακομματικής.

Σχετικά με την αφιέρωση αναλογικού χρόνου στα κόμματα, με βάση την αρχή της αναλογικής ισότητας και τη σχετική απόφαση της διακομματικής επιτροπής, επισημαίνουμε ότι στην πράξη η απόφαση δεν εφαρμόζεται, τόσο στα δελτία των τηλεοπτικών σταθμών (κρατικών και ιδιωτικών), όσο και στις εκπομπές λόγου. Οι εκπρόσωποι του δικομματισμού έχουν τη μεγάλη μερίδα του τηλεοπτικού χρόνου, ενώ ο χρόνος των μικρών κομμάτων και ιδίως του ΚΚΕ, συρρικνώνεται.Θέσαμε το ζήτημα, για το οποίο δεν έχει παρθεί οριστική απόφαση. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η εφαρμογή της απόφασης της διακομματικής επιτροπής κρέμεται σε μια κλωστή. Και επισημάναμε ότι πρέπει, άμεσα, να λήξει αυτό το θέμα και να υποχρεωθούν και τα ιδιωτικά κανάλια να εφαρμόσουν την απόφαση της διακομματικής επιτροπής, η οποία θέτει τους στοιχειωδέστερους όρους για μια ισότιμη αντιπαράθεση".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ