ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 4 Σεπτέμβρη 1996
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΠΑΙΔΕΡΑΣΤΙΑΣ
Μακάβρια αποδοτικές οι έρευνες

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-

Μπροστά σε ένα μακάβριο θέαμα βρέθηκαν, χτες, οι Βέλγοι αστυνομικοί, που εδώ και δύο βδομάδες ερευνούν με τη βοήθεια των ειδικών δυνάμεων της πόλης Ζιμέ την υπόθεση της σπείρας των παιδεραστών. Μετά από αρκετές ώρες ιατρικών ερευνών αποδείχτηκε ότι τα ανθρώπινα οστά που ανακαλύφθηκαν σε ένα από τα σπίτια του αρχηγού της σπείρας Ντιτρού ανήκουν σε άλλα δύο άτυχα κορίτσια, των οποίων η τύχη αγνοούνταν εδώ και ένα χρόνο.

Χτες το πρωί οι βελγικές αρχές, ερευνώντας το κτήμα του Ντιτρού στο Σαρλερουά, ανακάλυψαν ανθρώπινα οστά θαμμένα κάτω από το χώρο γκαράζ του Ντιτρού. Η αρχική εκτίμηση της αστυνομίας, όπως ανακοινώθηκε διά στόματος του εκπροσώπου της βελγικής αστυνομίας, Ζαν Μαρί Μπουντίν, ήταν ότι "οι έρευνες θα απαιτήσουν χρόνο, ίσως και μερικές μέρες, προκειμένου να προσδιοριστεί η ταυτότητα αυτών των ευρημάτων...". Παρά τις δηλώσεις του Μπουντίν, νωρίς το βράδυ ανακοινώθηκε ότι τα οστά ανήκαν σε "δύο πτώματα σε προχωρημένο στάδιο αποσύνθεσης". Λίγο αργότερα, η βελγική τηλεόραση μετέδωσε ότι τα οστά ανήκουν στην 19χρονη Εφγιέ Λαμπρέκς και στην 17χρονη Αν Μάρσαλ, οι οποίες είχαν εξαφανιστεί στις 22 Αυγούστου 1995 από το λιμάνι της Οστάνδης. Τη μακάβρια είδηση επιβεβαίωσε, αργά χτες βράδυ, και ο ίδιος ο Βέλγος πρωθυπουργός Ζαν Ντεάν.

Την ίδια στιγμή, ένας 54χρονος Βρετανός διπλωμάτης, ο Ρόμπερ Κόγκλαν, παρουσιάστηκε σε δικαστήριο του νότιου Λονδίνου, στο Σάουθορκ, επειδή εισήγαγε στη Βρετανία πορνογραφικές ταινίες, οι οποίες στην πλειοψηφία τους περιείχαν σκηνές παιδεραστίας. Ο διπλωμάτης - πρώην πρώτος γραμματέας στη βρετανική πρεσβεία στο Τόκιο, που είχε λάβει το διορισμό του στην πρεσβεία της Μ. Βρετανίας στη Μαδρίτη - συνελήφθη τον περασμένο Μάρτη σε τελωνείο της χώρας του με τις παράνομες κασέτες. Το ίδιο 24ωρο, άλλος ένας διπλωμάτης, ο Σιέρα Μέντεζ, που διατελούσε μέχρι πρότινος πρεσβευτής του Παναμά στην Ονδούρα, κλήθηκε σε απολογία στην Εισαγγελία της Τεγκουκιγκάλπα με την κατηγορία της σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων...

ΡΩΣΙΑ - ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ
Επίσημη αναγνώριση αλλά και ανησυχία

Ο πρωθυπουργός αναγνωρίζει τη συμφωνία παρά τις ανησυχίες του. Εντονες αντιρρήσεις από την αντιπολίτευση

ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση Ν. ΓΚΑΡΙΦΟΥΛΙΝΑ). -

Ο πρωθυπουργός Βίκτορ Τσερνομίρντιν ενέκρινε και υποστήριξε δημόσια τις ειρηνευτικές προσπάθειες του Γραμματέα του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας Αλεξάντρ Λέμπεντ. "Οι συμφωνίες που υπέγραψε ο Λέμπεντ προκαλούν κάποια ανησυχία, αλλά στο σύνολό τους τις θεωρούμε σωστές", δήλωσε ο Τσερνομίρντιν σε συνάντηση με ανωτάτους αξιωματούχους του Βόρειου Καύκασου. Σημειώνοντας ότι ο Λέμπεντ ακολούθησε τη γενική γραμμή που καθορίστηκε από τις ρωσικές αρχές για την επίτευξη της ειρήνης στην Τσετσενία, πρόσθεσε ότι "οφείλουμε να κινηθούμε στο πλαίσιο αυτών των συμφωνιών". Ο πρωθυπουργός είχε συζητήσει το θέμα αυτό τη Δευτέρα με τον Πρόεδρο Μπορίς Γιέλτσιν, χωρίς, όμως, να ανακοινωθούν λεπτομέρειες.

Από την άλλη μεριά, οι συμφωνίες του Λέμπεντ με τους Τσετσένους αυτονομιστές έχουν προκαλέσει ένα κύμα διαμαρτυρίας στους κόλπους της πατριωτικής κοινής γνώμης της Ρωσίας. Χτες η πανρωσική κοινωνική οργάνωση "Βοζροζντένιε" ("Αναγέννηση") πραγματοποίησε στην Πλατεία Αρμπάτ της Μόσχας, κοντά στο υπουργείο Αμυνας, πικετοφορία για την προάσπιση της ακεραιότητας της Ρωσίας και της τσετσενικής κυβέρνησης του Ντοκού Ζαβγκάγεφ. Οι συγκεντρωθέντες φώναζαν συνθήματα κατά του Λέμπεντ, ο οποίος κατηγορείται ότι με τις ενέργειές του έβλαψε τα εθνικά και κρατικά συμφέροντα της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Επίσης, σε δηλώσεις τους ηγέτες της αντιπολίτευσης θεωρούν ότι στην Τσετσενία συντελέστηκε πραξικόπημα και η κρατική αναγνώριση του συμμοριτισμού, της τρομοκρατίας και του χωριστικού κινήματος. Με αυτόν τον τρόπο στον Καύκασο δημιουργείται μια σοβαρή εστία αυτονομισμού και τρομοκρατίας. Στο μεταξύ, πληροφορίες αναφέρουν ότι η κατάσταση στην Τσετσενία είναι ανησυχητική. Οι αυτονομιστές άρχισαν ήδη τις διώξεις κατά των Τσετσένων, οπαδών της νόμιμης κυβέρνησης του Ντοκού Ζαβγκάγεφ, που, σύμφωνα με τη ρωσική πατριωτική αντιπολίτευση, ανέτρεψε ο Λέμπεντ. Ετσι, το Πρακτορείο ΙΤΑΡ - ΤΑΣΣ, μετέδωσε ότι "τμήματα της ένοπλης αντιπολίτευσης", όπως αποκαλούν τώρα τους Τσετσένους αυτονομιστές τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ, παύουν τους νόμιμα εκλεγμένους επικεφαλής των διοικήσεων στις ορεινές περιοχές, καθώς και στα μεγάλα χωριά Γκέχι, Αλερόι και Βέντενο.

Πλαστογράφοι

Το πώς δουλεύουν οι μυστικές υπηρεσίες, προκειμένου να παρουσιάζουν το "άσπρο - μαύρο", είναι τόσο πολύ γνωστό, που κοντεύει να μας γίνει εθισμός να ψάχνουμε την "πραγματικότητά" τους, ανάποδα, μπας και καταλάβουμε μέρος της αλήθειας. Για παράδειγμα, τώρα, μετά από τόσα χρόνια, από το 1983 και την κατάρριψη του κορεατικού τζάμπο από την τότε Σοβιετική Ενωση, οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, σύμφωνα με την "Ουάσιγκτον Ποστ", βγαίνουν να ομολογήσουν ότι χρησιμοποίησαν πλαστή ταινία για να πείσουν στον ΟΗΕ ότι δεν υπήρχε προειδοποίηση από την πλευρά των Σοβιετικών. Η πραγματικότητα ήταν πως και προειδοποίηση τους έγινε και ειδικά σήματα τους εστάλησαν από τους Σοβιετικούς, που πίστευαν πως πρόκειται για αεροσκάφος της κατασκοπίας των ΗΠΑ. Κάποιοι από τότε είχαμε "αντιστρέψει" τα πλαστογραφημένα στοιχεία τους και ξέραμε την αλήθεια, οι άλλοι όλοι, που έτρεχαν αστόχαστα να καταδικάζουν, τώρα, παραδέχονται συνενοχή στο έγκλημα;

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Μυστήρια αεροπειρατεία

ΣΟΦΙΑ.-

Αεροπειρατεία εκδηλώθηκε, χτες το μεσημέρι, σε αεροπλάνο τύπου TU - 154 της βουλγαρικής αεροπορικής εταιρίας "Μπάλκαν", που εκτελούσε το δρομολόγιο από τη Βηρυτό στη Βάρνα, μισθωμένο από την ιδιωτική εταιρία "Ξέμους Αιρ". Ο αεροπειρατής, που εικάζεται ότι είναι λιβανικής καταγωγής, άφησε ελεύθερους τους 150 επιβάτες όταν το αεροσκάφος προσγειώθηκε για ανεφοδιασμό στο αεροδρόμιο της Βάρνας. Αρνήθηκε, όμως, να συζητήσει με τις βουλγαρικές αρχές και με την απειλή μιας χειροβομβίδας, όπως έγινε γνωστό από τον πιλότο του αεροπλάνου, ανάγκασε το 8μελές πλήρωμα να τον μεταφέρει στο αεροδρόμιο του Οσλο. Οι νορβηγικές αρχές ανακοίνωσαν ότι έχουν λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα, έτσι ώστε να μη διακινδυνεύσουν περαιτέρω τα μέλη του πληρώματος του αεροσκάφους. Η αεροπειρατεία έγινε 15 λεπτά μετά την απογείωση του αεροπλάνου από το αεροδρόμιο της Βηρυτού με κατεύθυνση τη Βάρνα. Τα αιτήματα του αεροπειρατή δεν είχαν γίνει γνωστά μέχρι αργά χτες το βράδυ.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Σε αδιέξοδο οι συνομιλίες

Σε αδιέξοδο φαίνεται ότι κατέληξαν, για άλλη μια φορά, οι μαραθώνιες ισραηλινο-παλαιστινιακές συνομιλίες, που είχαν ως στόχο την προλείανση του εδάφους για μια επικείμενη συνάντηση του Παλαιστινίου ηγέτη με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό.

Κανένα βήμα προόδου δε σημειώθηκε στις συνομιλίες των Ισραηλινών και Παλαιστινίων διαπραγματευτών. Αυτό, τουλάχιστον, υποστηρίζουν στενοί συνεργάτες του Παλαιστινίου ηγέτη, οι οποίοι κατηγορούν την κυβέρνηση του Μπέντζαμιν Νετανάχιου ότι αρνείται να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει μέσα από τις υπάρχουσες ειρηνευτικές συμφωνίες. Ως κομβικό σημείο διαφωνίας των δύο πλευρών, εμφανίζεται η απομάκρυνση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Χεβρώνα και η αναδιάταξη του ισραηλινού στρατού σε ολόκληρη τη Δυτική Οχθη. Μάλιστα, από παλαιστινιακούς κύκλους, που θέλησαν να κρατήσουν την ανωνυμία τους, έγινε γνωστό ότι ο Παλαιστίνιος ηγέτης προσανατολίζεται στην αναζήτηση διεθνούς διαιτησίας στην κρίση.

Παρ' όλα αυτά, ο σύμβουλος του Ισραηλινού πρωθυπουργού επί παλαιστινιακών θεμάτων, Ντόρε Γκολντ, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ο Μπέντζαμιν Νετανάχιου να συναντήσει εντός της ημέρας τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ, χωρίς, όμως, να δώσει περισσότερες πληροφορίες.

ΜΕΞΙΚΟ
Ναυαγεί ο διάλογος Ζαπατίστας - κυβέρνησης

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ.-

Σε νέο αδιέξοδο έφτασαν οι συνομιλίες ανάμεσα στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση του Μεξικού και το κίνημα των εξεγερμένων Ινδιάνων χωρικών του νότου Ζαπατίστας. Αιτία; Η ελάχιστη πρόοδος που εκδηλώθηκε μέσα στη διάρκεια του 16μηνου γύρου συνομιλιών των Ζαπατίστας με την κυβέρνηση του Προέδρου Ερνέστο Ζεντίγιο.

Ετσι, για μία ακόμη φορά οι συνομιλίες των δύο πλευρών "παγώνουν" με ευθύνες που η ίδια η ανταρτική οργάνωση αποδίδει "στην αδιαφορία, το ρατσισμό και την αλαζονεία της κυβέρνησης Ζεντίγιο". Σύμφωνα με επιστολή που δόθηκε χτες σε ειδησεογραφικά πρακτορεία, με αποστολέα τον αρχηγό των "Ζαπατίστας", υποδιοικητή Μάρκος: "Οι Ζαπατίστας θα εξακολουθήσουν να αγωνίζονται για τη δημοκρατία, την ελευθερία και τη δικαιοσύνη. Δε θέλουμε την εξουσία. Δε θέλουμε τη δουλιά του Προέδρου Ζεντίγιο"!

Η εξέλιξη αυτή, για μία ακόμη φορά, δε φάνηκε να συγκινεί ιδιαίτερα την κυβέρνηση του Μεξικανού προέδρου. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών σχολίασε ότι "μολονότι η διακοπή του διαλόγου δεν ωφελεί κανέναν, η κυβέρνηση δε θα πάρει περαιτέρω μέτρα για το "πάγωμα" των συνομιλιών".

ΝΟΜΟΣ ΧΕΛΜΣ - ΜΠΑΡΤΟΝ
Ανεπηρέαστες σχέσεις ΕΕ - Κούβας, παρά τις πιέσεις των ΗΠΑ;

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-

Ο Στούαρτ Αϊζεντστατ, ειδικός απεσταλμένος της κυβέρνησης Κλίντον για τις σχέσεις της Ουάσιγκτον με την Ευρωπαϊκή Ενωση, όσον αφορά την προώθηση του νόμου "Χελμς - Μπάρτον", ο οποίος απειλεί να στραγγαλίσει τις ξένες επενδύσεις στην Κούβα, επισκέφτηκε χτες για πρώτη φορά το στρατηγείο της ΕΕ στις Βρυξέλλες, χωρίς να καταφέρει να κάμψει τις έντονες ενστάσεις των Ευρωπαίων απέναντι στον αμερικανικό υπερ-νόμο.

Ετσι, οι χτεσινές συνομιλίες ανάμεσα στον απεσταλμένο του Κλίντον και τον αρμόδιο (εμπορικό) επίτροπο της ΕΕ, Σερ Λίον Μπρίταν, κατέληξαν σε πλήρη αποτυχία. "Η ΕΕ δεν έκανε ούτε μία ίντσα πίσω από τις αρχικές της θέσεις", δήλωσε χαρακτηριστικά στενός συνεργάτης του Βρετανού επιτρόπου, προσθέτοντας ότι "το μόνο που "ανανεώθηκε" ήταν οι ευρωπαϊκές αντιρρήσεις έναντι ενός νόμου, όπως ο Χελμς - Μπάρτον, που κάνει δύσκολη τη συνεργασία ανάμεσα σε ΗΠΑ και ΕΕ".

Μόνο ερείπια άφησε πίσω του ο πόλεμος



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ