ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Σεπτέμβρη 1996
Σελ. /32
ΚΕΝΗ
ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΑΤΣΙΩΤΗ, ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ Β' ΑΘΗΝΑΣ, ΜΕΛΟΥΣΤΟΥ ΔΣ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ
Δύναμη για τους εργαζόμενους

- Ποιες είναι οι συνθήκες ζωής των εργαζομένων σήμερα;

- Τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότερο χειροτερεύουν, κάτω από την όξυνση βασικών προβλημάτων και την αφαίρεση κατακτήσεων των εργαζομένων. Η πλειοψηφία τους αγανακτεί από την κατάσταση που δημιουργείται, εκφράζει τη δυσαρέσκειά της για την πολιτική των κυβερνήσεων, τόσο της ΝΔ, όσο και του ΠΑΣΟΚ.

Η συνεχιζόμενη πολιτική λιτότητας έχει οδηγήσει την πλειοψηφία των εργαζομένων να ζει κάτω από το όριο της φτώχειας. Οι αντιασφαλιστικοί νόμοι που ψηφίστηκαν από τη ΝΔ διατηρούνται από το ΠΑΣΟΚ και σύμφωνα με τις εξαγγελίες του θα οδηγήσουν στην καταστροφή της κοινωνικής ασφάλισης. Αποτέλεσμα αυτών των νόμων ήταν η κατάργηση ουσιαστικών ασφαλιστικών δικαιωμάτων, όπως η αύξηση των βασικών προϋποθέσεων για τη συνταξιοδότηση, η μείωση των συντάξεων κ.ά.

Οι εργασιακές σχέσεις, ιδιαίτερα στον κλάδο του επισιτισμού και τα τουριστικά επαγγέλματα, αποδιαρθρώνονται. Η σταθερή απασχόληση έχει αντικατασταθεί με ελαστικές μορφές. Κυριαρχούν σήμερα τέτοιες μορφές, όπως συμβάσεις ορισμένου χρόνου, ωρομίσθιο, εργολαβίες με ό,τι αυτές συνεπάγονται για τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Η αποδοχή του ευρωπαϊκού και διεθνούς καταμερισμού έχει οδηγήσει στο κλείσιμο σειράς εργοστασίων, στη συρρίκνωση της παραγωγικής βάσης της χώρας, με αποτέλεσμα τη με αλματώδεις ρυθμούς αύξηση της ανεργίας.

- Μιλήσατε για δυσαρέσκεια στην πολιτική του δικομματισμού. Πώς εκφράζεται;

- Κατ' αρχάς με τις κινητοποιήσεις που αναπτύχθηκαν το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Οσο κι αν ήταν πιο πίσω από τις ανάγκες και τις απαιτήσεις, εκδηλώθηκε από διάφορα τμήματα των εργαζομένων αντίσταση. Εκδηλώνεται, επίσης, με την απαίτηση που έχουν από τους κομμουνιστές να είναι πρωτοπόροι στους καθημερινούς αγώνες, να συγκρούονται με τους εργοδότες και την κυβέρνηση στη διεκδίκηση λύσεων για όλα αυτά τα προβλήματα. Απαίτηση που εκδηλώνει εμπιστοσύνη στο Κόμμα. Μόνο που αυτή η εμπιστοσύνη δεν εκδηλώνεται και εύκολα σε πολιτική ενίσχυση του ΚΚΕ. Ξέρουν, βέβαια, ότι οι κομμουνιστές και πάλι θα είναι μπροστά, θα τους υπερασπίζουν και προσπαθούν να ανοίγουν δρόμους. Δε φτάνει, όμως, αυτό.

- Οταν λέτε "δε φτάνει αυτό", τι εννοείτε;

- Υπάρχει ανάγκη, απαίτηση, αν θέλετε, να ενισχυθεί το ΚΚΕ. Πρώτα απ' όλα, από τους εργαζόμενους που μας γνώρισαν μέσα από τους αγώνες. Πρέπει να κατανοήσουν ότι δεν μπορούν να αγωνίζονται, να απαιτούν, και σωστά, από το ΚΚΕ να είναι πρωτοπόρο, αλλά μετά να ενισχύουν την πολιτική του δικομματισμού και των άλλων συνοδοιπόρων του. Η ενίσχυση του ΚΚΕ, η ισχυροποίησή του είναι ανάγκη ζωτικής σημασίας, ώστε να υπάρξει αντεπίθεση σ' αυτή την πολιτική, να δυναμώσει η αντίσταση των εργαζομένων, να πάρει ταξικά χαρακτηριστικά το συνδικαλιστικό κίνημα, να δημιουργηθούν προϋποθέσεις θετικών πολιτικών διεργασιών. Εχουμε την απαίτηση από τους εργαζόμενους, αλλά και από τα άλλα στρώματα, τη συμπάθεια, την εμπιστοσύνη που δείχνουν στο ΚΚΕ να τη μετατρέψουν σε στήριξη, σε ψήφο στις εκλογές της 22ης Σεπτέμβρη. Υπάρχουν, βέβαια, αρκετά δείγματα απλών ανθρώπων που σκέπτονται αλλαγή στάσης στις εκλογές και θα ενισχύσουν το ΚΚΕ.

Η ισχυροποίηση του ΚΚΕ θα είναι δύναμη για τους ίδιους τους εργαζόμενους, θα δημιουργήσει νέα δυναμική σε όλα τα μέτωπα της πάλης, θα επιδράσει καταλυτικά στις βαθιές αλλαγές που έχει ανάγκη ο λαός και η χώρα.Σ. Λ.

χεράκια

"ΟΙ ΕΛΠΙΔΕΣ έσβησαν". Με αυτόν τον τίτλο κυκλοφορούσαν χτες οι περισσότερες εφημερίδες του Βελγίου, αναφερόμενες στον εντοπισμό των πτωμάτων των ανήλικων κοριτσιών σε ένα από τα σπίτια του βασικού κατηγορούμενου της σπείρας παιδεραστών, Μαρκ Ντιτρού. Λίγες ώρες μετά, στο Περού, εργάτες ανακάλυπταν τα πτώματα τεσσάρων μικρών κοριτσιών που είχαν βιαστεί σε ακατοίκητο σπίτι της πόλης Ικα από έναν 25χρονο! (σελίδα 22).

ΚΑΜΙΑ εντυπωσιακή εξέλιξη δεν επιφύλαξε η πρώτη "ιστορική" συνάντηση του Γιάσερ Αραφάτ και του Μπέντζαμιν Νετανάχιου. Παρά την αναποτελεσματικότητα της συνάντησης, δεν έλειψαν οι γενικόλογες δεσμεύσεις από τους δύο συνομιλητές (σελίδα 22).

ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ του πνοή άφησε σε λατομείο εξόρυξης αδρανών υλικών στα Μαύρα Βουνά Αράξου, ο 15χρονος Νίκος Μούζος! Δούλευε για δεύτερη μόλις μέρα στην επιχείρηση "Λατομική ΑΕ" και τραυματίστηκε θανάσιμα, όταν πήδηξε από τον κουβά χωματουργικού μηχανήματος σε σωρό άμμου, κατρακύλησε και βρέθηκε κάτω από τις ρόδες του μηχανήματος (σελίδα 23).

"ΛΥΣΕΙΣ" που δεν μπόρεσαν να βρεθούν εδώ και ένα χρόνο, αλλά "θα" εξευρεθούν σε δέκα μέρες, για τη συνέχιση των εργασιών κατασκευής του μετρό Αθήνας, ανακοίνωσε χτες ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Κ. Λαλιώτης, στη συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία των εργαζομένων (σελίδα 23).

ΝΑ ΕΜΠΑΙΞΕΙ προεκλογικά τους κτηνοτρόφους επιχείρησε χτες ο υπουργός Γεωργίας Στ. Τζουμάκας, ανακοινώνοντας γενικώς πως φέτος οι τιμές στο γάλα θα είναι αυξημένες και... πως θα παταχτεί η νοθεία στη φέτα (σελίδα 25).

ΝΕΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ τρομοκράτησης των αγροτών, αυτή τη φορά ενόψει των εκλογών, μα κυρίως ενόψει των νέων κινητοποιήσεων που ετοιμάζονται να προγραμματίσουν το επόμενο διάστημα (σελίδα 25).

ΣΤΑΣΗ εργασίας σήμερα και συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Υγείας κάνουν οι νοσοκομειακοί γιατροί Αθήνας - Πειραιά για το επίδομα αυξημένης ευθύνης στους ειδικευόμενους γιατρούς (σελίδα 26).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ