ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 7 Σεπτέμβρη 1996
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΡΕΙΟ ΙΡΑΚ
Εντονότερες οι φήμες για τουρκική επιχείρηση

"Ζώνη ασφαλείας" 5-10 χιλιομέτρων στο έδαφος του Ιράκ επιθυμεί να δημιουργήσει η Αγκυρα, για να αποτραπεί "πιθανή απειλή" από πλευράς ΡΚΚ

ΑΓΚΥΡΑ - ΒΑΓΔΑΤΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Με την υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Τανσού Τσιλέρ, να φέρεται προωθούσα την απόφαση "προστασίας των συνόρων της χώρας" από την απειλή των Κούρδων ανταρτών, η θρυλούμενη έφοδος τουρκικών στρατευμάτων στο έδαφος του Βορείου Ιράκ θεωρείτο χτες περίπου βέβαιη, αλλά χωρίς να έχει διευκρινιστεί το πότε θα αρχίσει.

Στόχος της επιχείρησης, η οποία, κατά τα φαινόμενα, έχει την έγκριση της Ουάσιγκτον, θεωρείται, επισήμως, η δημιουργία μιας "ζώνης ασφαλείας" μεταξύ της τουρκοϊρακινής μεθορίου, από την οποία διεισδύουν στο τουρκικό έδαφος αντικαθεστωτικοί μαχητές του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (ΡΚΚ).

Τούρκοι επίσημοι αρνήθηκαν να επιβεβαιώσουν ότι πραγματοποιούνταν χτες προετοιμασίες για μια μαζικής κλίμακας, από αέρος και εδάφους, επιχείρηση. Αλλά ένας ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών είπε ανώνυμα στο "Ασοσιέιτεντ Πρες" ότι θα εξαπολύσουν επιθέσεις πέραν των ιρακινών συνόρων, για να καταδιώξουν κουρδικές ομάδες.

Μια ερμηνεία της φημολογούμενης τουρκικής ανάληψης δράσης στο Βόρειο Ιράκ μπορεί να είναι ότι η Αγκυρα (ή, τουλάχιστον, το μιλιταριστικό της πλέγμα και οι πολιτικοί του "εκπρόσωποι") επιχειρεί να καλύψει το κενό εξουσίας που άφησε η σύγκρουση των δύο κύριων κουρδικών οργανώσεων. Πρόκειται για ζήτημα "άμεσης προτεραιότητας", καθώς υπάρχει για την Αγκυρα ο φόβος το κενό να καλυφθεί από το ΡΚΚ...

Πάντως, η τουρκική κυβέρνηση δείχνει διχασμένη μεταξύ των ισλαμιστών του Νετσμετίν Ερμπακάν και της τάσης που εκφράζει η Τανσού Τσιλέρ. Η πρώτη τάση αντιτίθεται στην αμερικανική δράση, καθώς θεωρεί ότι απειλεί την εδαφική ακεραιότητα του Ιράκ, κάτι το οποίο η Τουρκία απεύχεται, δεδομένου ότι πιθανότατα θα σημάνει τη δημιουργία ενός αυτόνομου κουρδικού κρατιδίου. Η δεύτερη τάση, αυτή της οποίας ηγείται η Τσιλέρ, θεωρεί ότι η χώρα της θα πρέπει να αποκομίσει τα μέγιστα δυνατά οφέλη από την υπόθεση. Σε αυτή την προσπάθεια, είναι πιθανό, κατά διπλωματικές πηγές, να συνεργαστεί με το ιρακινό Δημοκρατικό Κόμμα Κουρδιστάν, το οποίο συνεργάστηκε και με τον Σαντάμ Χουσεϊν στην πρόσφατη κρίση.

Αντιδράσεις

Η φημολογούμενη τουρκική επιχείρηση δείχνει να έχει μια κατ' αρχάς μίνιμουμ αμερικανική αποδοχή, αλλά αυτό μπορεί να μη συνεχιστεί για πολύ, κάτι που δικαιολογεί και τις τουρκικές διαβεβαιώσεις ότι "η επιχείρηση δε θα διαρκέσει". Η Γαλλία, αντίθετα, φαίνεται να αποδοκιμάζει την τουρκική πρόθεση, καθώς το Παρίσι θεωρεί ότι μια τέτοια επιχείρηση "παραβιάζει" αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Η ίδια η Βαγδάτη αντιδρά προσεκτικά, καθώς αφ' ενός εγκρίνει τη στάση της Αγκυρας στην πρόσφατη κρίση (απείχε σαφώς της αμερικανικής γραμμής) και αφ' ετέρου λαμβάνει υπόψη της τη... σχεδόν κοινή δράση των δύο χωρών κατά των Κούρδων. Πέραν της χλιαρής φραστικής αντίδρασης στις τελευταίες τουρκικές κινήσεις, τις οποίες ο Ιρακινός υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε "αδικαιολόγητες", δεν υπήρξε άλλου είδους αντίδραση σ' αυτές.

Ζητούν παραίτηση Τσιλέρ

Η τουρκική αντιπολίτευση ζήτησε πιεστικά χτες την παραίτηση της υπουργού Εξωτερικών Τανσού Τσιλέρ, λόγω της ψευδούς δήλωσής της ότι κατά την κρίση στο Ιράκ είχε συνομιλίες με τον Αμερικανό Πρόεδρο Κλίντον.

Η Τσιλέρ ισχυρίστηκε δύο φορές σε δηλώσεις της ότι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κλίντον, κάτι το οποίο απεδείχθη αργότερα ότι δε συνέβη. Η αποκάλυψη ότι δεν υπήρξε καμία τηλεφωνική επικοινωνία προκάλεσε οξύτατες αντιδράσεις από το Κόμμα Μητέρας Πατρίδας του Μεσούτ Γιλμάζ και το Κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς, του Μπουλέντ Ετσεβίτ. Ο τελευταίος ζήτησε άμεση παραίτησή της, επειδή "έφερε ολόκληρη την Τουρκία σε δύσκολη θέση".

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
Βομβιστική επίθεση σε σχολείο

ΦΟΥΝΤΑΟ.-

Μυστήριο καλύπτει τη χτεσινή βομβιστική επίθεση σε δημοτικό σχολείο της πορτογαλικής πόλης Φουντάο. Από την ισχυρότατη έκρηξη έχασε τη ζωή της μία υπάλληλος και τραυματίστηκαν άλλοι δύο. Οπως ανακοίνωσαν οι πορτογαλικές αρχές, η έκρηξη ήταν πολύ ισχυρή και ήταν ευτύχημα που μέσα στο σχολείο δεν υπήρχαν παιδιά, καθώς βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη οι εργασίες μεταφοράς του σε ένα κοντινό κτίριο. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της πορτογαλικής αστυνομίας, οι έρευνες για την ανεύρεση των υπευθύνων της επίθεσης κινούνται στο σκοτάδι, αφού δεν υπάρχει κανένα διαφωτιστικό στοιχείο.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Δεκάδες θύματα σεξουαλικής κακοποίησης αναζητεί η αστυνομία

ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Τους 4.000 πρώην ενοίκους μίας παιδικής εστίας στο Κάρντιφ της Νότιας Ουαλίας αναζητεί η βρετανική αστυνομία στο πλαίσιο των ερευνών που διενεργεί για σεξουαλικές και σωματικές κακοποιήσεις παιδιών, που γίνονταν στην περιοχή για πολλά χρόνια.

Οι αστυνομικοί του Κάρντιφ έχουν διαθέσει ειδικές τηλεφωνικές γραμμές για τους πρώην ενοίκους της εστίας στην περίοδο 1985-'91 και ετοιμάζονται να ανακρίνουν περίπου 100 άτομα που εργάστηκαν στο οίκημα την παραπάνω περίοδο. Η διενέργεια της γιγάντιας έρευνας αποφασίστηκε μετά την πρόσφατη καταδίκη σε πέντε χρόνια φυλάκισης ενός πρώην κοινωνικού λειτουργού της εστίας. Ο πρώην κοινωνικός λειτουργός κρίθηκε ένοχος για τη σεξουαλική κακοποίηση τριών αγοριών ηλικίας 12, 15 και 16 χρόνων.

Η εστία, που δεχόταν κυρίως αγόρια και κορίτσια ηλικίας από 10 μέχρι 16 χρόνων, έκλεισε πριν πέντε χρόνια στο πλαίσιο "αναδιοργάνωσης" των κοινωνικών υπηρεσιών στη Νότια Ουαλία.

ΒΕΛΓΙΟ
Τέσσερις ύποπτοι για δολοφονία πολιτικού

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-

Τέσσερις ύποπτους για την - προ πέντε χρόνων - ανεξιχνίαστη δολοφονία του Βέλγου πολιτικού Αντρέ Κουλς συνέλαβε χτες η βελγική αστυνομία.

Πηγή της αστυνομίας στη Λιέγη δήλωσε ότι μεταξύ των τεσσάρων, που συνελήφθησαν με την κατηγορία του φόνου, είναι και ο Ρισάρ Ταξκέ που είχε κατηγορηθεί στο παρελθόν για μία υπόθεση απάτης με πλαστά χρεόγραφα.

Ο Κουλς, πολιτικός του γαλλόφωνου βελγικού σοσιαλιστικού κόμματος, πυροβολήθηκε θανάσιμα στις 18 Ιούλη του 1991 στη Λιέγη. Η έρευνα για την υπόθεση αποκάλυψε διαφθορά στην αγορά ελικοπτέρων "Αγκούστα" από το βελγικό στρατό στα τέλη της δεκαετίας του '80. Η υπόθεση "Αγκούστα" είχε οδηγήσει στην παραίτηση τεσσάρων Βέλγων υπουργών, στην αυτοκτονία ενός Βέλγου στρατηγού και στην παραίτηση του πρώην γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, Βίλι Κλας.

ΒΟΣΝΙΑ
Παράταση της ψηφοφορίας για τους πρόσφυγες

ΣΑΡΑΓΕΒΟ.-

Την παράταση της χρονικής διορίας για τη λήξη της ψηφοφορίας των προσφύγων που ζουν εκτός της Βοσνίας αποφάσισαν οι υπεύθυνοι του Οργανισμού για την Ανάπτυξη και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

Οι αξιωματούχοι του ΟΑΣΕ υποστήριξαν ότι η παράταση δόθηκε για να αντιμετωπιστούν τα οργανωτικά προβλήματα που προέκυψαν κατά την ψηφοφορία μέσω του ταχυδρομείου και ότι θα δέχονται τα ταχυδρομημένα ψηφοδέλτια μέχρι τις 14 Σεπτέμβρη, ημερομηνία της διεξαγωγής των γενικών εκλογών στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη.

Αν και στο εξωτερικό ζουν περίπου 2.000.000 Βόσνιοι πρόσφυγες, μόνον 610.000 απ' αυτούς εκδήλωσαν την επιθυμία να ψηφίσουν μέσω ταχυδρομείου. Οι υπόλοιποι αναμένεται να επιστρέψουν την ημέρα των εκλογών στη Βοσνία για να εκφράσουν την πολιτική τους άποψη στα εκλογικά τμήματα των παλιών περιοχών τους. Οι περισσότεροι από τους Βόσνιους πρόσφυγες ζουν σήμερα στην Κροατία και στη Γερμανία.

Την ίδια στιγμή, η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες εξέφρασε φόβους ότι οι γενικές εκλογές της 14ης του μήνα στη Βοσνία μπορεί να... επικυρώσουν τον εθνικό διαμελισμό της χώρας. Ο αξιωματούχος της Αρμοστείας, Μάρουαν Ελκουρ, ανέφερε ότι τα αποτελέσματα των εκλογών θα επισκιάσουν την προσδοκούμενη επιστροφή, αλλά και την αποκατάσταση των προσφύγων ή των ατόμων που έχουν μετακινηθεί σε άλλες περιοχές.

Μέλη του κινήματος ειρήνης στην Βρετανία

Μέλη του κινήματος ειρήνης στη Βρετανία κρεμούν τις πικέτες καταδίκης της βομβιστικής επίθεσης στο Ιράκ έξω από την αμερικανική πρεσβεία

Ματαιώθηκε η συγκέντρωση των ισλαμιστών στο Λονδίνο

ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Ματαιώθηκε η προγραμματισμένη για αύριο συγκέντρωση "για την αναβίωση του θρησκευτικού αισθήματος", που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στο Λονδίνο με πρωτοβουλία της ισλαμικής οργάνωσης "Αλ Μουχατζίρουν" (Οι μετανάστες).

Αιτία για τη ματαίωση της συγκέντρωσης, που είχε προκαλέσει το ενδιαφέρον χιλιάδων μουσουλμάνων ακαδημαϊκών και αντιπροσώπων ισλαμικών οργανώσεων, είναι κατά τους διοργανωτές η αδυναμία τους να αναλάβουν το κόστος των μέτρων ασφαλείας που η βρετανική κυβέρνηση απαίτησε να ληφθούν για την αποτροπή επεισοδίων. "Τα μέτρα ασφαλείας είχαν ως αποτέλεσμα τη σημαντική αύξηση του κόστους της εκδήλωσης", ανέφερε ανακοίνωση του αρχηγού της οργάνωσης "Αλ Μουχατζίρουν", Ομάρ Μπάκρι Μοχάμεντ.

Η Αίγυπτος και η Αλγερία είχαν επισήμως εκφράσει την έντονη δυσαρέσκειά τους προς τη βρετανική κυβέρνηση γιατί είχε επιτρέψει την πραγματοποίηση της συγκέντρωσης "για την αναβίωση του θρησκευτικού αισθήματος"...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ