ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Σεπτέμβρη 1996
Σελ. /36
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Υπό την κηδεμονία των ΗΠΑ

Αργά χτες το βράδυ επρόκειτο να πραγματοποιηθεί η συνάντηση του Μπιλ Κλίντον με τον Μπέντζαμιν Νετανάχιου. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός συναντήθηκε, χτες το απόγευμα, με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Ουόρεν Κρίστοφερ, με τον οποίο συζήτησε τις τελευταίες εξελίξεις στην ειρηνευτική διαδικασία. Ο Νετανάχιου δήλωσε αποφασισμένος να συνεχίσει τις ειρηνευτικές συνομιλίες με τους Παλαιστινίους και απέφυγε επισταμένα να αναφερθεί στο φλέγον ζήτημα της Ιερουσαλήμ αλλά και της αποχώρησης των ισραηλινών δυνάμεων από τη Χεβρώνα, θέμα που θέτουν ως προϋπόθεση συζήτησης οι Παλαιστίνιοι. Επίσης, δήλωσε ότι επιθυμεί την άμεση επανάληψη των συνομιλιών με τη Συρία και ότι είναι διατεθειμένος να συζητήσει ακόμα και το μέλλον των υψιπέδων του Γκολάν. Παρ' όλα αυτά, επανέλαβε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να καθήσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων έχοντας ως προϋπόθεση τις συμφωνίες, που είχε κάνει η προηγούμενη κυβέρνηση του Σιμόν Πέρες με τη Δαμασκό.

Από την πλευρά του, ο Ουόρεν Κρίστοφερ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πραγματοποίηση της συνάντησης του Νετανάχιου με τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ, την οποία χαρακτήρισε "ψυχολογικό άλμα". Εντούτοις, δεν παρέλειψε να επαναδιατυπώσει την απογοήτευση της Ουάσιγκτον για τον αργό ρυθμό με τον οποίο προχωρά η ειρηνευτική διαδικασία και κάλεσε την ισραηλινή κυβέρνηση να προβεί σε συγκεκριμένα μέτρα και προτάσεις. Βέβαια, συγχρόνως, απηύθυνε έκκληση και προς την παλαιστινιακή αρχή να χαμηλώσει τους τόνους της αντιπαράθεσης, να δείξει καλή θέληση και να παρουσιάσει αποδείξεις ότι έχει καταφέρει να ελέγξει τους φανατικούς ισλαμιστές.

Συμβιβαστική πρόταση Σαρόν και απειλητικά τηλεφωνήματα

Την ίδια στιγμή, στο Τελ Αβίβ αίσθηση έχει προκαλέσει η πρόταση του "σκληρού" υπουργού Ανοικοδόμησης Αριέλ Σαρόν περί κατασκευής σιδηροδρομικής γραμμής που θα ενώνει τα αυτόνομα παλαιστινιακά εδάφη με τη Δυτική Οχθη. Οπως ανακοινώθηκε από το γραφείο Τύπου του υπουργού, η πρόταση αυτή έχει ως στόχο τη διευκόλυνση της μετακίνησης του παλαιστινιακού πληθυσμού χωρίς να διακυβεύεται η ασφάλεια των Εβραίων εποίκων που βρίσκονται στην περιοχή. Μάλιστα, έγινε γνωστό ότι η Παλαιστινιακή Αρχή εξέφρασε, κατ' αρχάς, την ικανοποίησή της για την πρόταση και επιφυλάσσεται να απαντήσει μέσα στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Ο ισραηλινός Τύπος, όμως, εστίασε το ενδιαφέρον του, χτες, στην είδηση ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δέχθηκε απειλητικά τηλεφωνήματα. Οπως δημοσιεύει η, μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδα, "Γιεντότ Αχρονότ", η οποία επικαλείται πηγές της ισραηλινής ασφάλειας, άγνωστος τηλεφώνησε σε αστυνομικό τμήμα της πόλης Κφαρ Σάβα και απείλησε ότι θα δολοφονήσει τον Μπέντζαμιν Νετανάχιου αν δεν αποφυλακιστεί ο Γιγκάλ Αμίρ, δολοφόνος του πρώην πρωθυπουργού Γιτζάκ Ράμπιν. Οι φήμες αυτές δεν έχουν σχολιαστεί επισήμως από την ισραηλινή κυβέρνηση, όμως, είναι γεγονός ότι οι ακροδεξιές οργανώσεις οργίστηκαν ιδιαίτερα με τον Νετανάχιου εξαιτίας της απόφασής του να συναντηθεί με τον Παλαιστίνιο ηγέτη.

ΙΤΑΛΙΑ
Σε απεργία κατεβαίνουν οι μεταλλεργάτες

ΡΩΜΗ.-

Την απόφασή τους για την πραγματοποίηση 24ωρης εθνικής απεργίας στις 27 του μήνα, ανήγγειλαν χτες οι εκπρόσωποι ιταλικών συνδικάτων της βιομηχανίας μετάλλου που εκπροσωπούν πάνω από 1.500.000 μέλη. Τα βασικά αιτήματα αυτού του κλάδου εργαζομένων, που είναι από τους μεγαλύτερους της Ιταλίας, είναι οικονομικού χαρακτήρα.

Τα συνδικάτα διεκδικούν μισθολογικές αυξήσεις της τάξης του 10% για τα δύο επόμενα χρόνια. Στο ίδιο ποσοστό συμπεριλαμβάνεται η αποζημίωση για την απώλεια της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων, περίπου 4%, από τον Ιούνη του 1994 μέχρι τον Ιούνη του 1996.

Η απόφαση των μεταλλεργατών να κατέβουν σε απεργία, για πρώτη φορά από το 1990, θεωρείται σημαντική, μια που η πορεία του αγώνα τους αναμένεται με ενδιαφέρον και από άλλα εργατικά σωματεία με παρόμοια μισθολογικά αιτήματα. Πολιτικοί παρατηρητές εκτιμούσαν ότι εάν η απεργία της 27ης Σεπτέμβρη εξελιχθεί συγκεντρώνοντας μεγάλη συμμετοχή εργαζομένων, θα σημάνει την έναρξη ενός θερμού απεργιακού φθινοπώρου για την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ρομάνο Πρόντι...

Πάντως, πριν την έναρξη της απεργίας, οι συνδικαλιστές ανακοίνωσαν ότι προτίθενται να συναντηθούν με εκπροσώπους της εργοδοσίας την ερχόμενη Πέμπτη. Ωστόσο, το κλίμα για την επανέναρξη αυτών των συνομιλιών, που έχουν παγώσει από τον περασμένο Ιούλη, δεν είναι το καλύτερο... "Πηγαίνουμε στο τραπέζι των συνομιλιών. Ομως, τα πράγματα δε φαίνονται καλά. Οι πληροφορίες μας λένε ότι οι εκπρόσωποι της εργοδοσίας θα έρθουν στις διαπραγματεύσεις με τις ίδιες προτάσεις που έκαναν τον περασμένο Ιούλη", δήλωνε χαρακτηριστικά ο Λουίτζι Αντζελέτι, ένα από τα ηγετικά στελέχη του συνδικαλιστικού κινήματος των μεταλλεργατών, σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων "ΑΝΣΑ".

  • Αγνωστος άνδρας, που παραπονέθηκε για την προβολή ενός ρεπορτάζ του ιταλικού ραδιοτηλεοπτικού δίκτυο "ΡΑΪ" σχετικά με τους παρτιζάνους του Τίτο την περίοδο 1943 - '47, ανέλαβε την ευθύνη για το χτεσινό εμπρησμό οχτώ αυτοκινήτων του τηλεοπτικού σταθμού στην Μπολώνια. Σύμφωνα με την Αστυνομία, είναι ο ίδιος που είχε αναλάβει την ευθύνη για τον εμπρησμό κάδων απορριμμάτων έξω από το κτίριο της "ΡΑΪ" τα μεσάνυχτα του Σαββάτου...
ΒΕΛΓΙΟ
Σάλος από τις συλλήψεις για το φόνο του Αντρέ Κουλς

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. -

Σάλο έχουν προκαλέσει στην κοινή γνώμη του Βελγίου οι συλλήψεις που γίνονται τα τελευταία 24ωρα, γύρω από τους πιθανούς ενόχους της προ πέντε χρόνων δολοφονίας του αρχηγού του γαλλόφωνου Σοσιαλιστικού Κόμματος, Αντρέ Κουλς. Μέχρι στιγμής, μεταξύ των πέντε σοβαρών υπόπτων που κρατούνται από τις βελγικές αρχές είναι ένας πρώην υπουργός (Αλέν Βαν ντερ Μπιστ) και ένας αστυνομικός (Ρισάρ Ταξκέ). Ωστόσο, η προχτεσινή αιφνιδιαστική παραίτηση του αστυνομικού επιτρόπου, Ρεϊμόν Μπρος, που ερευνά την υπόθεση από το 1992, τροφοδότησε τις φήμες για τη λειτουργία ενός έντονα διεφθαρμένου συστήματος στους κόλπους της αστυνομίας και της δικαιοσύνης...Τα χτεσινά πρωτοσέλιδα των βελγικών εφημερίδων διασυνδέανε, εμμέσως πλην σαφώς, τις συλλήψεις υπόπτων γύρω από τη δολοφονία του πολιτικού Αντρέ Κουλς, με τη σπείρα παιδεραστών του Μαρκ Ντιτρού και με το σκάνδαλο αγοράς στρατιωτικών ελικοπτέρων "Αγκούστα" - μια ιστορία που μέχρι πέρσι προκαλούσε γερούς τριγμούς στην πολιτική ζωή του Βελγίου με συνέπειες που έφταναν ως τις μαζικές παραιτήσεις υπουργών και "πρωτοκλασάτων" πολιτικών, μεταξύ των οποίων ο πρώην Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Βίλι Κλας!"Οι έρευνες έχουν μείνει στο σκοτάδι εδώ και πολύ καιρό. Διάφορα αποκρύπτονται", ισχυριζόταν το πρωτοσέλιδο σχετικό άρθρο της εφημερίδας "Λε Σουάρ", προτείνοντας ότι, για να λάμψει η αλήθεια "θα πρέπει να πάμε μέχρι τον πάτο και μετά να αναδυθούμε"! Την ίδια στιγμή μια άλλη ημερήσια εφημερίδα "Λα Λιμπρ Μπελζίκ" εκτιμούσε ότι οι σημερινές, αλλά και οι προσεχείς, αποκαλύψεις γύρω από αυτές τις τρεις υποθέσεις "θα προκαλέσουν σεισμούς πολλών Ρίχτερ που θα κλυδωνίσουν συθέμελα τη βελγική κοινωνία"... Ακόμη και ο Βέλγος πρωθυπουργός, Ζαν Λικ - Ντεάν αναγκάστηκε χτες να παραδεχτεί ότι τα πράγματα έχουν φτάσει σε τέτοιο σημείο ώστε, "να πρέπει να διενεργούνται έρευνες για τις έρευνες που γίνονται"!

Οι τελευταίες θεωρίες της αστυνομίας γύρω από τη δολοφονία του Αντρέ Κουλς εστιάζονται στα ακόλουθα βασικά σημεία: Ο Αντρέ Κουλς δολοφονήθηκε μετά τις απειλές που εξαπέλυσε να αποκαλύψει τις διασυνδέσεις διαφόρων, (μεταξύ τους ο πρώην υπουργός, Βαν ντερ Μπιστ, και ο αστυνομικός Ρισάρ Ταξκέ) με άτομα του υποκόσμου. Εκείνος, που γάζωσε με σφαίρες στις 18 Ιούλη τον Αντρέ Κουλς, είναι κατά την αστυνομία μαφιόζος δολοφόνος που προσέλαβαν οι ηθικοί αυτουργοί της δολοφονίας του αρχηγού των φραγκόφωνων "σοσιαλιστών"...

ΡΩΣΙΑ - ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ
Εύθραυστη η συμφωνία ειρήνης

ΜΟΣΧΑ(Ανταπόκριση Ν. ΓΚΑΡΙΦΟΥΛΙΝΑ). -

Αν και ο Πρόεδρος Μπορίς Γιέλτσιν και στη συνέχεια ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας Αλεξάντρ Λέμπεντ, αφού υπέγραψε ειρηνευτική συμφωνία με τους Τσετσένους αυτονομιστές, είχε δηλώσει με έμφαση "Ο πόλεμος τελείωσε, αρκετά πολεμήσαμε!", ωστόσο, η ειρήνη στο έδαφος της Τσετσενίας παραμένει εύθραυστη και ασταθής. Ουσιαστικά, δεν περνάει μια μέρα ή νύχτα χωρίς προβοκάτσιες και πυροβολισμούς. Σύμφωνα με το Πρακτορείο ΙΝΤΕΡΦΑΞ, τις τελευταίες μέρες οι Τσετσένοι αυτονομιστές διενήργησαν επιθέσεις ενάντια στις ρωσικές ομοσπονδιακές δυνάμεις. Στο χωριό Τζάλκα σκοτώθηκε ένας Ρώσος στρατιώτης. Επίσης, οι Τσετσένοι πραγματοποίησαν επιθέσεις στις τοποθεσίες Ατσχόι - Μαρτάν, Γκουντερμές, Αργκούν και Μπαμούτ, καθώς και σε ρωσικό φυλάκιο σε σιδηροδρομικό σταθμό κοντά στο Γκρόζνι.

Στο μεταξύ, η εφημερίδα της αντιπολίτευσης "Ζάβτρα" υποστηρίζει στο τελευταίο φύλλο της: "Ο πόλεμος δε θα αργήσει". Οι αρθρογράφοι Αλεξάντρ Μποροντάι και Σεργκέι Σεστέρικοφ διατυπώνουν τη γνώμη ότι η αποχώρηση των στρατευμάτων από την Τσετσενία αποτελεί την εφαρμογή του πρώτου σταδίου του σχεδίου δημιουργίας στο Βόρειο Καύκασο μιας ζώνης - ταμπόν, που θα αποκόψει πλήρως τη Ρωσία από τα πετρέλαια της Κασπίας και απ' όλη την Υπερκαυκασία. Σύμφωνα με πληροφορίες γερμανικής ειδικής υπηρεσίας, η επεξεργασία αυτού του σχεδίου έγινε υπό την αιγίδα του Συμβουλίου Ασφαλείας της Τουρκίας με την ενεργό συμμετοχή των ΗΠΑ, καθώς και, για ορισμένα ζητήματα, των Αγγλων, Πακιστανών και Γερμανών. Ενας από τους χρηματοδότες αυτού του σχεδίου, που σκοπός του είναι επαναχάραξη του εδάφους της Ρωσίας σύμφωνα με τα συμφέροντα των γεωπολιτικών αντιπάλων της, είναι η Σαουδική Αραβία.

Σήμερα, 10 Σεπτέμβρη, στο Γκρόζνι, θα πραγματοποιηθεί συνέδριο, στο οποίο θα συμμετάσχουν 100 αντιπρόσωποι διαφόρων κοινωνικοπολιτικών κομμάτων και κινημάτων της Τσετσενίας. Στο συνέδριο θα λάβει μέρος και ο Λέμπεντ. Το συνέδριο θα εκφράσει τη στάση του απέναντι στην κυβέρνηση του Ντικού Ζαβγκάγεφ και στις συμφωνίες Λέμπεντ - Μασχάντοφ. Επίσης, θα εγκρίνει τις βασικές αρχές της κοινωνικής συναίνεσης και τη διεξαγωγή δημοκρατικών εκλογών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ