Τρίτη 10 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Σε απεργία κατεβαίνουν οι μεταλλεργάτες

ΡΩΜΗ.-

Την απόφασή τους για την πραγματοποίηση 24ωρης εθνικής απεργίας στις 27 του μήνα, ανήγγειλαν χτες οι εκπρόσωποι ιταλικών συνδικάτων της βιομηχανίας μετάλλου που εκπροσωπούν πάνω από 1.500.000 μέλη. Τα βασικά αιτήματα αυτού του κλάδου εργαζομένων, που είναι από τους μεγαλύτερους της Ιταλίας, είναι οικονομικού χαρακτήρα.

Τα συνδικάτα διεκδικούν μισθολογικές αυξήσεις της τάξης του 10% για τα δύο επόμενα χρόνια. Στο ίδιο ποσοστό συμπεριλαμβάνεται η αποζημίωση για την απώλεια της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων, περίπου 4%, από τον Ιούνη του 1994 μέχρι τον Ιούνη του 1996.

Η απόφαση των μεταλλεργατών να κατέβουν σε απεργία, για πρώτη φορά από το 1990, θεωρείται σημαντική, μια που η πορεία του αγώνα τους αναμένεται με ενδιαφέρον και από άλλα εργατικά σωματεία με παρόμοια μισθολογικά αιτήματα. Πολιτικοί παρατηρητές εκτιμούσαν ότι εάν η απεργία της 27ης Σεπτέμβρη εξελιχθεί συγκεντρώνοντας μεγάλη συμμετοχή εργαζομένων, θα σημάνει την έναρξη ενός θερμού απεργιακού φθινοπώρου για την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ρομάνο Πρόντι...

Πάντως, πριν την έναρξη της απεργίας, οι συνδικαλιστές ανακοίνωσαν ότι προτίθενται να συναντηθούν με εκπροσώπους της εργοδοσίας την ερχόμενη Πέμπτη. Ωστόσο, το κλίμα για την επανέναρξη αυτών των συνομιλιών, που έχουν παγώσει από τον περασμένο Ιούλη, δεν είναι το καλύτερο... "Πηγαίνουμε στο τραπέζι των συνομιλιών. Ομως, τα πράγματα δε φαίνονται καλά. Οι πληροφορίες μας λένε ότι οι εκπρόσωποι της εργοδοσίας θα έρθουν στις διαπραγματεύσεις με τις ίδιες προτάσεις που έκαναν τον περασμένο Ιούλη", δήλωνε χαρακτηριστικά ο Λουίτζι Αντζελέτι, ένα από τα ηγετικά στελέχη του συνδικαλιστικού κινήματος των μεταλλεργατών, σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων "ΑΝΣΑ".

  • Αγνωστος άνδρας, που παραπονέθηκε για την προβολή ενός ρεπορτάζ του ιταλικού ραδιοτηλεοπτικού δίκτυο "ΡΑΪ" σχετικά με τους παρτιζάνους του Τίτο την περίοδο 1943 - '47, ανέλαβε την ευθύνη για το χτεσινό εμπρησμό οχτώ αυτοκινήτων του τηλεοπτικού σταθμού στην Μπολώνια. Σύμφωνα με την Αστυνομία, είναι ο ίδιος που είχε αναλάβει την ευθύνη για τον εμπρησμό κάδων απορριμμάτων έξω από το κτίριο της "ΡΑΪ" τα μεσάνυχτα του Σαββάτου...

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ