ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Σεπτέμβρη 1996
Σελ. /36
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΡΕΙΟ ΙΡΑΚ
"Περίεργη" ηρεμία
  • Η Τουρκία εμφανίζεται... σπεύδουσα βραδέως όσον αφορά την επιχείρηση "κατά του ΡΚΚ" σε ιρακινό έδαφος
  • Και το δράμα των Κούρδων προσφύγων συνεχίζεται...

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΑΓΚΥΡΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Η τουρκική επιχείρηση για τη δημιουργία "ζώνης ασφαλείας" στο έδαφος του Βορείου Ιράκ δείχνει να αναβάλλεται διαρκώς, καθώς η Αγκυρα επιχειρεί να καθησυχάσει τον αραβικό κόσμο (χτες "παρέσχε εγγυήσεις" στην αιγυπτιακή ηγεσία ότι δε θα πραγματοποιήσει εισβολή), αφού η αμερικανική "κατανόηση" και "υποστήριξη" στην επιχείρηση θεωρείται δεδομένη.

Παράλληλα, καταγράφονται ιρακινές κινήσεις σε διεθνές και εσωτερικό επίπεδο. Χτες η Βαγδάτη ζήτησε από τον ΟΗΕ "να θέσει τέλος στην αμερικανική επιθετικότητα", ενώ ήρε τον οικονομικό αποκλεισμό σε βάρος των περιοχών του Βορείου Ιράκ.

Και ακόμη, ο έλεγχός του στην περιοχή, μέσω του Κουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος, πιστοποιήθηκε. Εξ ου και η κίνηση του ηγέτη του, Μασούντ Μπαρζανί, ο οποίος δήλωσε ότι "αμνηστεύει" τους αντιπάλους του.

Κύμα προσφύγων

Βαδίζοντας ανάμεσα σε συμπληγάδες, οι Κούρδοι πρόσφυγες - υπολογίζονται σε 75 με 80 χιλιάδες ψυχές - παραπαίουν: πολλοί ζήτησαν από τις ιρανικές αρχές να τους χορηγήσουν άσυλο. Αλλοι, διείσδυσαν σε ιρανικό έδαφος παράνομα. Αρκετές εκατοντάδες απελπισμένων επιστρέφουν, παρά την κατάληψη της Σουλεϊμανίγια, στις εστίες τους..

Οι χτεσινές δηλώσεις του Σαντάμ περί "άρσης του οικονομικού αποκλεισμού" που επέβαλε η Βαγδάτη στο βόρειο, ελεγχόμενο από τους Κούρδους, τμήμα του Ιράκ, μπορούν να ερμηνευτούν τόσο υπό το πρίσμα μιας "προσπάθειας να φέρει πίσω" τους πρόσφυγες, όσο και υπό εκείνο της "επικύρωσης" της αποκατάστασης πλήρους ελέγχου της Βαγδάτης στην περιοχή.

Το τελευταίο που θα επιθυμούσε οποιοσδήποτε ενεχόμενος στην κρίση είναι το ξέσπασμα ενός κύματος προσφυγιάς. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ουάσιγκτον, σιωπούσα κατά τα άλλα όσον αφορά τη σοβούσα ενδο-κουρδική διαμάχη (η οποία εξυπηρετεί και δικά της συμφέροντα) εξέφρασε, διά στόματος του Νίκολας Μπερνς, εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, τη "βαθιά της ανησυχία" για την προστασία των... ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην περιοχή, και την "ανθρωπιστική κρίση" (;) που μπορεί να ξεσπάσει...

Ούτε το Ιράν, το οποίο κατά πληροφορίες δέχτηκε στο έδαφός του ανώτερα στελέχη της Πατριωτικής Ενωσης και τον ίδιο τον Ταλαμπανί, προτίθεται να αναλάβει το κόστος των προσφύγων. Ετσι, κάλεσε τη Δύση να παράσχει βοήθεια σε όσους Κούρδους άφησε ανέστιους η πρόσφατη κρίση.

Κατά πληροφορίες του χτεσινού φύλλου της "Ουάσιγκτον Ποστ", περίπου εκατό Ιρακινοί αξιωματούχοι και διαφωνούντες εκτελέστηκαν από πράκτορες του καθεστώτος της Βαγδάτης, οι οποίοι διείσδυσαν στην οργάνωσή τους. Η ίδια εφημερίδα είχε αναφέρει σε προηγούμενο δημοσίευμά της ότι η οργάνωση "Ιρακινή Εθνική Συμφωνία", στην οποία ανήκαν οι εκτελεσθέντες, έτυχε υποστήριξης από την αμερικανική Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών (CIA), προκειμένου να ανατρέψει τον Σαντάμ Χουσεϊν.

Διαδήλωση στην Αθήνα

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας και πορεία στις πρεσβείες της Τουρκίας και των ΗΠΑ πραγματοποίησαν χτες μέλη του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου του Κουρδιστάν. Οι Κούρδοι πολιτικοί πρόσφυγες διαμαρτυρήθηκαν για "τη γενοκτονία του κουρδικού λαού που προωθείται από τις ΗΠΑ, το Ιράκ και την Τουρκία".

Με προκήρυξή τους κατηγόρησαν τις ΗΠΑ ότι "ενθαρρύνουν τον Σαντάμ και την Τουρκία να εξοντώνουν τους Κούρδους, ενώ παρουσιάζονται διεθνώς σαν σωτήρες τους". Κατηγόρησαν επίσης το Δημοκρατικό Κόμμα του Μπαρζανί και την Πατριωτική Ενωση του Ταλαμπανί ότι "αντί να ακολουθήσουν εθνική πολιτική, υποτάχθηκαν στις ξένες δυνάμεις".

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
"Ουδέν νεώτερον" από τη συνάντηση Κλίντον - Νετανάχιου

Χωρίς εντυπωσιακές δηλώσεις και πολλά δημοσιογραφικά φώτα έγινε η δεύτερη συνάντηση του Αμερικανού Προέδρου Μπιλ Κλίντον με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανάχιου. Ελάχιστες λεπτομέρειες σχετικά με το περιεχόμενο των συνομιλιών έγιναν γνωστές. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο στενός συνεργάτης του Νετανάχιου, Ντόρε Γκολντ, σε στενή συνεργασία με τον ειδικό απεσταλμένο του Αμερικανού Προέδρου στη Μέση Ανατολή, Ντένις Ρος, θα εκπονήσουν ένα "πακέτο" προτάσεων, που "θα διασφαλίζουν την επανέναρξη των ισραηλινο-συριακών συνομιλιών", που έχουν πέσει σε τέλμα μετά την εκλογή Νετανάχιου. Πάντως, ο ίδιος ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, ο οποίος μετέβη στη Νέα Υόρκη για να πάρει μέρος σε σύσκεψη επιχειρηματιών, επανέλαβε ότι δεν αποδέχεται την αρχή "της ειρήνης με ανταλλαγή εδαφών" και ότι δεν πρόκειται να ξεκινήσει κανένα διάλογο, έχοντας ως προϋπόθεση τις επιμέρους συμφωνίες, στις οποίες είχε καταλήξει η προηγούμενη κυβέρνηση του Σιμόν Πέρες με τους Σύρους διαπραγματευτές.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός αποκάλυψε, επίσης, ότι πρόθεσή του είναι να βελτιωθούν οι διπλωματικές σχέσεις του Ισραήλ με όλες τις αραβικές χώρες, χωρίς να αποκλείσει το ενδεχόμενο να υπάρξουν και συμφωνίες συνεργασίας. Ο Μπέντζαμιν Νετανάχιου διευκρίνισε ότι η προσπάθειά του αυτή θα συνεχιστεί, παρά τον κατηγορηματικό αποκλεισμό του ενδεχομένου ίδρυσης ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους.

Εντονη ήταν η αντίδραση της συριακής ηγεσίας στις δηλώσεις Νετανάχιου. Η κυβερνητική εφημερίδα "Αλ Μπάαθ" της Δαμασκού χαρακτηρίζει "καρφί στο φέρετρο της ειρηνευτικής διαδικασίας" τη στάση του Νετανάχιου και καθιστά σαφές ότι η Συρία δεν πρόκειται να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων υπό αυτούς τους όρους.

Παραμένει ο αποκλεισμός παρά το μεθοριακό φυλάκιο

Οι φήμες που ήθελαν τον Αμερικανό Πρόεδρο να ασκεί σοβαρές πιέσεις στον Ισραηλινό πρωθυπουργό να προχωρήσει στην άρση του αποκλεισμού της Δυτικής Οχθης και στην εκπλήρωση των υποχρεώσεών του απέναντι στην παλαιστινιακή αρχή, όπως ορίζονται από τις υπάρχουσες ειρηνευτικές συμφωνίες, προφανώς διαψεύστηκαν. Ο αποκλεισμός της Δυτικής Οχθης παραμένει. Μόνο που ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι θα ανοιχτεί ένα νέο πέρασμα στην περιοχή Τσούφα, που θα διευκολύνει τη μετάβαση των λιγοστών Παλαιστινίων εργατών, που συνεχίζουν να εργάζονται στο ισραηλινό έδαφος, και οι οποίοι, μέχρι σήμερα, ήταν υποχρεωμένοι να φεύγουν από τα σπίτια τους στις 3 το πρωί για να φθάσουν στις εργασίες τους.

Τριήμερη επίσημη επίσκεψη στην Ιαπωνία άρχισε, χτες, ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ. Στόχος της περιοδείας του Αραφάτ είναι η εξασφάλιση ακόμα μεγαλύτερης οικονομικής βοήθειας από την ιαπωνική κυβέρνηση.

ΓΑΛΛΙΑ
Αγωνιστικές εργατικές κινητοποιήσεις

ΠΑΡΙΣΙ.-

Καθημερινά διαψεύδεται ο Γάλλος Πρόεδρος, Ζακ Σιράκ, που προέβλεπε ένα ήσυχο φθινόπωρο σχετικά με τις εργατικές κινητοποιήσεις. Μετά τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους, οι εργαζόμενοι στα στρατιωτικά ναυπηγεία απέργησαν, χτες, και κατέκλυσαν τα λιμάνια της Βρετάνης και της Νορμανδίας, διαμαρτυρόμενοι για την επικείμενη μείωση των θέσεων εργασίας τους.

Σύμφωνα με την απόφαση της γαλλικής κυβέρνησης για αναδιάρθρωση του γαλλικού στρατού και τη μετατροπή του σε μισθοφορικό, πολλές βιομηχανικές και κατασκευαστικές μονάδες που συνδέονται με την παροχή υλικών στο στρατό θα κλείσουν και χιλιάδες εργαζόμενοι θα βρεθούν στο δρόμο. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των στρατιωτικών ναυπηγείων του Σέζμπουργκ (όπου χτες πραγματοποιήθηκε μία από τις δυναμικότερες συγκεντρώσεις) στα οποία εργάζονται, σήμερα, 21.800 εργαζόμενοι και στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να απολυθούν, τουλάχιστον, 6.000 άτομα.

Οι ναυτεργάτες ζήτησαν από τη γαλλική κυβέρνηση να αναστείλει άμεσα τα σχέδιά της, ενώ ανακοίνωσαν ότι την επόμενη Τρίτη θα πραγματοποιηθεί νέα πανεθνική απεργία σε όλα τα ναυπηγεία της χώρας. Την ίδια στιγμή, ο Σαρλ Μιγιόν, υπουργός Αμυνας, προσπαθούσε να κατευνάσει τα πνεύματα, γνωστοποιώντας ότι η κυβέρνηση θα παράσχει έκτακτη οικονομική βοήθεια ύψους 3 δισεκατομμυρίων φράγκων στις κοινότητες και στους εργαζομένους που θα πληγούν από την αναδιάρθρωση στις αμυντικές βιομηχανίες. Η πρότασή του δέχτηκε τη δριμεία κριτική των εκπροσώπων των εργαζομένων, που υποστηρίζουν ότι το ποσό είναι μηδαμινό για τις απολύσεις που θα γίνουν.

Στο πλευρό των ναυτεργατών, την επόμενη Τρίτη, αναμένεται να είναι και οι εργαζόμενοι στις δημόσιες υπηρεσίες γκαζιού και ηλεκτρισμού, οι οποίοι επιθυμούν με την κινητοποίησή τους να προειδοποιήσουν την κυβέρνηση να αναστείλει τα σχέδιά της για ιδιωτικοποίηση των κρατικών επιχειρήσεων, που θα συνοδευτεί από μείωση των θέσεων εργασίας.

Αντίσταση στη λιτότητα

Αδιαμφισβήτητο είναι πλέον το γεγονός ότι η αντίσταση των Γερμανών εργαζομένων ενάντια στη σκληρή πολιτική λιτότητας γίνεται μαζικότερη και μαχητικότερη. Αύριο στην Ομοσπονδιακή Βουλή αρχίζει η συζήτηση σχετικά με τα νέα μέτρα σκληρής λιτότητας που είναι αποφασισμένος να επιβάλει ο κυβερνητικός συνασπισμός της Βόννης. Ενόψει της "κρίσιμης" αυτής, όπως χαρακτηρίζεται, συνεδρίασης, τα γερμανικά συνδικάτα την περασμένη Κυριακή οργάνωσαν σε έξι πόλεις μαζικές διαδηλώσεις ενάντια στις συνεχιζόμενες δραστικές κοινωνικές περικοπές, που έχουν σαν αποτέλεσμα την αισθητή πλέον μείωση του πραγματικού εισοδήματος δεκάδων εκατομμυρίων εργαζομένων της χώρας.

Με κεντρικό σύνθημα "Εργασία και Κοινωνική Δικαιοσύνη" 250.000 εργαζόμενοι συμμετείχαν στις διαμαρτυρίες αυτές, όπου συνδικαλιστικά στελέχη ανακοίνωσαν ότι οι μαζικές κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν και η αντίσταση ενάντια στην πολιτική λιτότητας θα γίνει ακόμα μεγαλύτερη... Η κυβέρνηση, βέβαια, δηλώνει ότι θα συνεχίσει την πολιτική "ανάπτυξης και απασχόλησης". Λόγια, όμως, και υποσχέσεις που δε φαίνεται πλέον να πιστεύουν οι Γερμανοί εργαζόμενοι, αφού τα τελευταία πέντε χρόνια τίποτα δεν έγινε πραγματικότητα. Ολα τα προγνωστικά συγκλίνουν στη διαπίστωση ότι η οικονομική ανάπτυξη καρκινοβατεί ή βρίσκεται σε πάρα πολύ χαμηλά επίπεδα, ενώ η ανεργία όχι μόνο δε μειώνεται, αλλά προσλαμβάνει όλο και μαζικότερες διαστάσεις φθάνοντας σήμερα, σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, στα 4 εκατομμύρια άτομα, τη στιγμή που τα συνδικάτα ανεβάζουν τους ανέργους σε πάνω από 7 εκατομμύρια.

***

Με τους αγώνες αυτούς, στόχος των συνδικάτων είναι ν' ασκηθεί αποτελεσματική πίεση στους βουλευτές, προκειμένου να καταψηφίσουν το πακέτο λιτότητας, που παρουσιάζει αύριο η κυβέρνηση στην Ομοσπονδιακή Βουλή. Σε αντίθετη περίπτωση, δηλώνουν ανοιχτά ότι θα καταψηφίσουν τα σημερινά κυβερνητικά κόμματα στις επόμενες κοινοβουλευτικές εκλογές. Οι εργαζόμενοι τώρα, μεταξύ άλλων, προβάλλουν ισχυρή αντίσταση στη μη συνεχιζόμενη καταβολή των μισθών σε περίπτωση ασθένειας, αλλά και ενάντια στις αυθαίρετες απολύσεις, ιδιαίτερα σε μικρές επιχειρήσεις, καθώς και ενάντια στην επιμήκυνση του χρόνου συνταξιοδότησης των γυναικών.

***

Στη διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο, όπου συμμετείχαν πάνω από 60.000 άτομα, η πολιτική του κυβερνητικού συνασπισμού της Βόννης χαρακτηρίστηκε σαν το "μακρύ χέρι των επιχειρηματιών και του μεγάλου κεφαλαίου...", ενώ τα κυβερνητικά κόμματα σαν "διαχειριστές της χρεοκοπίας των επιχειρήσεων και της αυξανόμενης ανεργίας...". Ταυτόχρονα, ανακοινώθηκε ότι η Γερμανία θα ζήσει φέτος ένα "πολύ θερμό φθινόπωρο", που στην πράξη σημαίνει ότι οι μαχητικές κινητοποιήσεις ενάντια στη "βαθύτατα αντικοινωνική πολιτική" της Βόννης όχι μόνο δε θα σταματήσουν, αλλά θα συνεχιστούν με μεγαλύτερη ένταση και μαζικότητα...

Νίκος ΗΛΙΑΔΗΣ - ΗΛΙΟΥΔΗΣ

Ιράκ-λεζάντα-διεθνές

Στρατιώτες του Κουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος, το οποίο δρα από κοινού με τις ιρακινές δυνάμεις, πανηγυρίζουν την κατάληψη της Σουλεϊμανίγια, της μεγαλύτερης πόλης του ιρακινού Κουρδιστάν

ΒΟΣΝΙΑ
Προετοιμάζουν την παράταση παραμονής του ΝΑΤΟ

ΒΟΝΝΗ.-

Υπέρ της παραμονής των ΝΑΤΟϊκών πολυεθνικών στρατευμάτων στη Βοσνία μέχρι τον Οκτώβρη του 1997 τάχθηκε χτες ο Γερμανός υπουργός Αμυνας, Φόλκερ Ρίε, υποστηρίζοντας, μάλιστα, ότι διοικητής του επιτελείου ενδέχεται να είναι και Γερμανός αξιωματούχος...

Ο Γερμανός υπουργός Αμυνας δήλωσε τα παραπάνω στη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε χτες στη γερμανική ημερήσια εφημερίδα "Φρανκφούρτεν Αλγκεμάινε Ζάιτουνγκ", αποκλείοντας ωστόσο το ενδεχόμενο η παράταση παραμονής των ΝΑΤΟϊκών στρατευμάτων στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη να διαρκέσει πάνω από έναν ακόμη χρόνο.

Οι υπόλοιπες χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ, με πρώτες τις Ηνωμένες Πολιτείες, τηρούν προς το παρόν σιγή ιχθύος πάνω στο θέμα της παράτασης της παρουσίας των πολυεθνικών στρατευμάτων στην περιοχή, καθώς όλοι αναμένουν με εύλογο ενδιαφέρον την πορεία της διεξαγωγής των εκλογών στη Βοσνία το ερχόμενο Σάββατο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ