ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Σεπτέμβρη 1996
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τα χωριά ερημώνουν

Σε απόγνωση αγρότες και κτηνοτρόφοι, νιώθουν αβέβαιο το μέλλον τους αν συνεχιστεί η ίδια κατάσταση και συνειδητοποιούν την ανάγκη αντεπίθεσης

Στο δρόμο που επιφυλάσσει για το σύνολο του αγροτοκτηνοτροφικού πληθυσμού της χώρας μας η αντιαγροτική πολιτική, που επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ενωση και προωθούν οι κυβερνήσεις, πορεύονται και οι Γιαννιώτες, καθώς η μείωση των τιμών του γάλακτος και του ζωικού κεφαλαίου, το επικείμενο ξεπούλημα της γαλακτοβιομηχανίας "Δωδώνη", η μείωση των επιδοτήσεων και η ταυτόχρονη επιβολή προστίμων και η αύξηση των τιμών στα καλλιεργητικά μέσα σηματοδοτούν τη φθίνουσα πορεία του νομού.

Ο Νομός Ιωαννίνων βιώνει την πολιτική ξεκληρίσματος της αγροτιάς ως απόγνωση, αλλά και αδιέξοδο, καθώς νέες θέσεις εργασίας δεν υπάρχουν, η ανεργία "χτυπά" τη δεύτερη θέση πανελλαδικά και τα χωριά ερημώνουν. Πολιτική, που μεταφράζεται, όμως, για τους Γιαννιώτες και σε αντεπίθεση ενάντια στις συμφωνίες της ΚΑΠ και της ΓΚΑΤΤ και των πολιτικών που τις επιβάλλουν. Αυτό οι αγροτοκτηνοτρόφοι το έχουν συνειδητοποιήσει, γνωρίζοντας μάλιστα ότι το ΚΚΕ ήταν το μόνο κόμμα που αντιστάθηκε σ' αυτές, ενημερώνοντάς τους, παράλληλα, για τις καταστροφικές συνέπειες που θα έχουν στους ίδιους και γενικότερα στην αγροτική οικονομία και παραγωγή της χώρας μας.

Αβέβαιο το μέλλον

Εξι δισεκατομμύρια περίπου δραχμές έχασαν οι κτηνοτρόφοι του Νομού Ιωαννίνων από τη μείωση της τιμής του γάλακτος κατά 70 δραχμές σε σχέση με πέρσι. Μείωση, που οφείλεται στην αντιαγροτική πολιτική που ενισχύει τις εισαγωγές πρώτων και πιο φτηνών υλών από τρίτες χώρες, κυρίως από τη Βουλγαρία και τις πρώην ανατολικές. Η μείωση της τιμής του γάλακτος (από 285 σε 215 δραχμές) είχε ως αποτέλεσμα όχι μόνο τη μείωση του εισοδήματος των κτηνοτρόφων, αλλά και του ζωικού κεφαλαίου. "Είμαστε στα πρόθυρα να πουλήσαμε τα πρόβατα. Δε βγαίνουμε", μας λέει ο Ανδρέας Κόκκινος,κτηνοτρόφος.

Ο Νίκος Ζύγος,αγρότης και πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Καλπακίου, τονίζει ότι η αντίστροφη μέτρηση, μέχρι την ερήμωση, άρχισε μόλις τώρα. "Η νέα τιμή στο γάλα θα μας "γονατίσει" όλους. Πέρσι οι κτηνοτρόφοι, που αγγίζουν το 70% των κατοίκων του χωριού, έχασαν 85 με 90 εκατομμύρια. Φέτος οι εταιρίες που το αγοράζουν έδωσαν μια προκαταβολή 115 δρχ. και εκτιμάμε ότι η τιμή συνολικά δε θα ξεπεράσει τις 160 δραχμές. Το κάθε ζώο, δηλαδή, θα έχει παθητικό 20.000 δραχμές. Τελικά, όσο πιο πολλά ζώα έχεις, τόσο περισσότερο χάνεις. Ψάχνουν να τα πουλήσουν και δεν τα παίρνει κανείς. Μόνο, ο χασάπης. Και αυτός με 200 δραχμές το κιλό και στο τσιγκέλι η τιμή να φτάνει τις 2.000".

Οσο για το παρόν και το μέλλον της αγροτιάς; "Ανέβηκαν όλα. Λιπάσματα, σπόροι, πετρέλαια, ενοίκια της γης. Και από την άλλη έπεσε η επιδότηση από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Πέρσι για το καλαμπόκι ήταν 12.000 το στρέμμα και τώρα την υπολογίζουμε ότι θα είναι 7.000. Οποιος δεν έχει δικά του μηχανήματα να δουλέψει τη γη, "μπαίνει μέσα" και όποιος τα έχει, βγάζει ελάχιστα. Ασε τα προβλήματα που υπάρχουν στην άρδευση. Δεν υπάρχει υποδομή για να πάει το νερό σε όλα τα χωράφια", τονίζει ο Ν. Ζύγος.

Στο Καλπάκι πριν τέσσερα χρόνια λειτουργούσαν 15 χοιροστάσια. Σήμερα λειτουργούν μόνο τρία και μάλιστα με μειωμένο προσωπικό. "Εκλεισαν, γιατί δεν μπορούσαν να ξεπληρώσουν τους υπέρογκους τόκους από τα δάνεια που τους είχε χορηγήσει η Αγροτική Τράπεζα και εξαιτίας της χαμηλής τιμής του χοιρινού", υπογραμμίζει ο Ν. Ζύγος και προσθέτει: "Τώρα αρχίζει να φεύγει ο κόσμος. Δεν υπάρχει ένα εργοστάσιο, μια επιχείρηση να τον κρατήσει στον τόπο. Και να σκεφτείς ότι εδώ είμαστε καλά. Υπάρχουν άλλα χωριά, παλιά κεφαλοχώρια, όπου σήμερα δε μένουν περισσότερα από πέντε άτομα", καταλήγει.

ΝΟΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Αφημένος στο περιθώριο

Ο ακριτικός νομός βιώνει την πολιτική εγκατάλειψης που ακολουθούν με συνέπεια οι κυβερνήσεις του δικομματισμού. Τα συσσωρευμένα προβλήματα, που συνεχώς οξύνονται, κάνουν επιτακτική την ανάγκη ενίσχυσης του ΚΚΕ

(Αποστολή: ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΔΙΑΜΑΝΤΗ).-

Χωρίς να είναι φτωχός σε πλουτοπαραγωγικές πηγές, ο Νομός Ιωαννίνων αποτελεί έναν από τους πλέον υποβαθμισμένους. Πανελλαδικά κατέχει τη δεύτερη θέση σε ποσοστά ανεργίας, με "προοπτικές" ανόδου αυτής, καθώς ο αγροτοκτηνοτροφικός πληθυσμός φθίνει, ενώ οι όποιες νέες θέσεις δημιουργούνται είναι στις υπηρεσίες και στα σούπερ μάρκετ, με έντονο, μάλιστα το ρουσφετολογικό χαρακτήρα και με φαινόμενα πιέσεων προς τους εργαζομένους. Τα τελευταία χρόνια μία σειρά βιομηχανιών και βιοτεχνιών, που ασχολούνταν με τον ιματισμό, έχουν κλείσει, ενώ οι μόνες που υπάρχουν είναι συνεταιριστικού χαρακτήρα και ασχολούνται με την κτηνοτροφία, την πτηνοτροφία και το ξύλο.

Την εικόνα αυτή συμπληρώνουν η ερήμωση της υπαίθρου και η συρρίκνωση του πληθυσμού (χαρακτηριστικό είναι ότι με την τελευταία απογραφή του 1991, οι έδρες του νομού μειώθηκαν από 6 σε 5), η ιδιωτικοποιημένη και αναποτελεσματική παιδεία, το ανεπαρκές και σε κακή κατάσταση οδικό δίκτυο, η άσχημη κατάσταση των εμπορικών καταστημάτων που χτυπήθηκαν από τη δράση των μεγάλων πολυκαταστημάτων και η μείωση της αγοραστικής αξίας των εργαζομένων, η μόλυνση των νερών του λεκανοπεδίου από τα λύματα του Βιολογικού Καθαρισμού. Εικόνα, που φρόντισαν να αναπαράγεται όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις.

Κόντρα σ' αυτήν την κατάσταση, το ΚΚΕ καλεί όλους να παλέψουν για τη στήριξη και τον εκσυγχρονισμό της παραγωγικής βάσης και των συνεταιριστικών επιχειρήσεων, τη λήψη μέτρων για την ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος, τη μείωση της ανεργίας, την ολοκλήρωση των μεγάλων και μικρών έργων, τη σύνδεση του Πανεπιστημίου με την τοπική κοινωνία.

Η προεκλογική μάχη για τους κομμουνιστές των Ιωαννίνων, δεν είναι απλά ένας αγώνας για την εκλογική ενίσχυση του ΚΚΕ. Είναι κυρίως η προσπάθεια ενημέρωσης του λαού για τις θέσεις του Κόμματος, είναι, ακόμη, το "αυτί" στα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, είναι, εν τέλει, η παρότρυνση για αντεπίθεση στην αντιλαϊκή πολιτική των μονοπωλίων, η ενδυνάμωση για δράση στην κατεύθυνση της δημιουργίας ενός λαϊκού μετώπου πάλης, προς όφελος των αγροτοκτηνοτρόφων που "χτυπιούνται" από τις συμφωνίες της ΚΑΠ και της ΓΚΑΤΤ, των μικροεπαγγελματιών και εμπόρων, που "βλέπουν" τον τζίρο των καταστημάτων να μειώνεται ολοένα, της νεολαίας που έρχεται αντιμέτωπη με την ανεργία.

Στα χωριά, στην πόλη, στους χώρους δουλιάς, στα καφενεία, οι υποψήφιοι βουλευτές του ΚΚΕ στο νομό και η Νομαρχιακή Επιτροπή του Κόμματος, με τη σημαντική συμβολή της ΚΝΕ, "ακούν" τα προβλήματα, δίνουν την απάντηση του ΚΚΕ σ' αυτά, βιώνουν την απόγνωση που ζητά και θα βρει την αιτία πρώτα, το δρόμο για αντεπίθεση στη συνέχεια. Η ενίσχυση του ΚΚΕ και η εκλογή κομμουνιστή βουλευτή στο νομό, είναι η καλύτερη εγγύηση γι' αυτό.

"ΔΩΔΩΝΗ"
Αγώνας ενάντια στο ξεπούλημά της

Αυτό που προβληματίζει περισσότερο τους κτηνοτρόφους του νομού είναι η τύχη της γαλακτοβιομηχανίας "Δωδώνη", καθώς η κυβέρνηση προωθεί το ξεπούλημά της σε ιδιώτες. "Ηδη οι ιδιωτικές μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες (ΦΑΓΕ, ΔΕΛΤΑ) έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους να πάρουν στην κατοχή τους τη "Δωδώνη" για τη φίρμα, το καλό, δηλαδή, όνομα που έχει, καθώς και για το πελατολόγιο, αφού κάνει πολλές εξαγωγές, κυρίως σε Αμερική, Γερμανία, Αυστραλία. Οι ιδιώτες θα επιλέξουν να κάνουν εισαγωγή της πρώτης ύλης από τρίτες χώρες, όπου η τιμή του γάλακτος είναι πιο φτηνή και οι δασμοί μειωμένοι (στη Βουλγαρία η τιμή είναι 80 δραχμές και στην Τουρκία 55 δραχμές). Η διοίκηση της "Δωδώνης", όποια και να 'ναι, από τη στιγμή που θα λειτουργήσει με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια μέσα σ' ένα σύστημα ελεύθερης αγοράς, στόχο θα έχει την αύξηση των κερδών της επιχείρησης, αδιαφορώντας για τους μικροεισοδηματίες", μας λέει ο Θανάσης Ράτσικας,υπεύθυνος του Αγροτικού Τμήματος της ΝΕ Ιωαννίνων του ΚΚΕ.

Χωρίς καν τη γνώμη των αγροτών και κτηνοτρόφων του νομού, αυτών που "έχτισαν" στην ουσία τη "Δωδώνη", η διοίκηση της ΑΤΕ, που συμμετέχει με το 60% στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρίας, και οι τοπικοί συνεταιριστικοί παράγοντες προσανατολίζονται στη μεταβίβαση του 40% των μετοχών της ΑΤΕ στις συνεταιριστικές οργανώσεις και το υπόλοιπο 20% να το κρατήσει η ίδια, προκειμένου να το πουλήσει σε ιδιώτες. Ασφαλώς μια τέτοια προοπτική θα επιβεβαιώσει πόσο υπάκουο "παιδί" είναι η κυβέρνηση στην ΕΕ, που επιτάσσει την ιδιωτικοποίηση κρατικών επιχειρήσεων, θα ξεσηκώσει, όμως, την οργή και αντίδραση των αγροτοκτηνοτρόφων, που είναι ήδη σε ετοιμότητα ώστε να κρατήσουν τη "Δωδώνη" στα χέρια τους.

Καλοθελητές υπάρχουν

"Ζητάμε να σταματήσει άμεσα κάθε μεθόδευση ξεπουλήματος της "Δωδώνης" στους ιδιώτες και να μεταβιβαστούν άμεσα στην ονομαστική - αρχική τους αξία όλες οι μετοχές της ΑΤΕ στις συνεταιριστικές ενώσεις της Ηπείρου", σημειώνει η Επιτροπή Βορειοδυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι η "Δωδώνη" δεν είναι τσιφλίκι κανενός, "είναι όλων των κτηνοτρόφων της Ηπείρου, που εκπροσωπούνται σε αυτή μέσα από τις συνεταιριστικές τους οργανώσεις και όχι μεμονωμένα και διασπασμένα όπως το θέλουν κάποιοι".

Ποιοι; "Οι συνεταιριστές του ΠΑΣΟΚ που ξεπούλησαν το μόχθο των κτηνοτρόφων. Μάλιστα, ενόψει των εκλογών, προσπαθούν να δώσουν την ψεύτικη εντύπωση ότι η Ενωση Γεωργικών Συνεταιρισμών Ιωαννίνων θα πάρει όλες τις μετοχές, προκειμένου να μην έχουν αποκλίσεις ψήφων", σημειώνει ο Αναστάσιος Μαλάτος,βιομηχανικός εργάτης, υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ στο νομό.

Ηδη, η κυβέρνηση, σε μία προσπάθεια να ρίξει στάχτη στα μάτια των κτηνοτρόφων, έβαλε τη διοίκηση της "Δωδώνης" να ανακοινώσει αυξημένες τιμές, κατά μερικές δραχμές, στο γάλα...

Η ερήμωση των χωριών είναι αποτέλεσμα της πολιτικής εγκατάλειψης της

Η ερήμωση των χωριών είναι αποτέλεσμα της πολιτικής εγκατάλειψης της υπαίθρου. Στο Νομό Ιωαννίνων η κατάσταση είναι χειρότερη

Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι γνωρίζουν τον ένοχο και αγωνίζονται.

Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι γνωρίζουν τον ένοχο και αγωνίζονται. Στιγμιότυπο από συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία Ιωαννίνων



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ