Τετάρτη 11 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τα χωριά ερημώνουν

Σε απόγνωση αγρότες και κτηνοτρόφοι, νιώθουν αβέβαιο το μέλλον τους αν συνεχιστεί η ίδια κατάσταση και συνειδητοποιούν την ανάγκη αντεπίθεσης

Στο δρόμο που επιφυλάσσει για το σύνολο του αγροτοκτηνοτροφικού πληθυσμού της χώρας μας η αντιαγροτική πολιτική, που επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ενωση και προωθούν οι κυβερνήσεις, πορεύονται και οι Γιαννιώτες, καθώς η μείωση των τιμών του γάλακτος και του ζωικού κεφαλαίου, το επικείμενο ξεπούλημα της γαλακτοβιομηχανίας "Δωδώνη", η μείωση των επιδοτήσεων και η ταυτόχρονη επιβολή προστίμων και η αύξηση των τιμών στα καλλιεργητικά μέσα σηματοδοτούν τη φθίνουσα πορεία του νομού.

Ο Νομός Ιωαννίνων βιώνει την πολιτική ξεκληρίσματος της αγροτιάς ως απόγνωση, αλλά και αδιέξοδο, καθώς νέες θέσεις εργασίας δεν υπάρχουν, η ανεργία "χτυπά" τη δεύτερη θέση πανελλαδικά και τα χωριά ερημώνουν. Πολιτική, που μεταφράζεται, όμως, για τους Γιαννιώτες και σε αντεπίθεση ενάντια στις συμφωνίες της ΚΑΠ και της ΓΚΑΤΤ και των πολιτικών που τις επιβάλλουν. Αυτό οι αγροτοκτηνοτρόφοι το έχουν συνειδητοποιήσει, γνωρίζοντας μάλιστα ότι το ΚΚΕ ήταν το μόνο κόμμα που αντιστάθηκε σ' αυτές, ενημερώνοντάς τους, παράλληλα, για τις καταστροφικές συνέπειες που θα έχουν στους ίδιους και γενικότερα στην αγροτική οικονομία και παραγωγή της χώρας μας.

Αβέβαιο το μέλλον

Εξι δισεκατομμύρια περίπου δραχμές έχασαν οι κτηνοτρόφοι του Νομού Ιωαννίνων από τη μείωση της τιμής του γάλακτος κατά 70 δραχμές σε σχέση με πέρσι. Μείωση, που οφείλεται στην αντιαγροτική πολιτική που ενισχύει τις εισαγωγές πρώτων και πιο φτηνών υλών από τρίτες χώρες, κυρίως από τη Βουλγαρία και τις πρώην ανατολικές. Η μείωση της τιμής του γάλακτος (από 285 σε 215 δραχμές) είχε ως αποτέλεσμα όχι μόνο τη μείωση του εισοδήματος των κτηνοτρόφων, αλλά και του ζωικού κεφαλαίου. "Είμαστε στα πρόθυρα να πουλήσαμε τα πρόβατα. Δε βγαίνουμε", μας λέει ο Ανδρέας Κόκκινος,κτηνοτρόφος.

Ο Νίκος Ζύγος,αγρότης και πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Καλπακίου, τονίζει ότι η αντίστροφη μέτρηση, μέχρι την ερήμωση, άρχισε μόλις τώρα. "Η νέα τιμή στο γάλα θα μας "γονατίσει" όλους. Πέρσι οι κτηνοτρόφοι, που αγγίζουν το 70% των κατοίκων του χωριού, έχασαν 85 με 90 εκατομμύρια. Φέτος οι εταιρίες που το αγοράζουν έδωσαν μια προκαταβολή 115 δρχ. και εκτιμάμε ότι η τιμή συνολικά δε θα ξεπεράσει τις 160 δραχμές. Το κάθε ζώο, δηλαδή, θα έχει παθητικό 20.000 δραχμές. Τελικά, όσο πιο πολλά ζώα έχεις, τόσο περισσότερο χάνεις. Ψάχνουν να τα πουλήσουν και δεν τα παίρνει κανείς. Μόνο, ο χασάπης. Και αυτός με 200 δραχμές το κιλό και στο τσιγκέλι η τιμή να φτάνει τις 2.000".

Οσο για το παρόν και το μέλλον της αγροτιάς; "Ανέβηκαν όλα. Λιπάσματα, σπόροι, πετρέλαια, ενοίκια της γης. Και από την άλλη έπεσε η επιδότηση από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Πέρσι για το καλαμπόκι ήταν 12.000 το στρέμμα και τώρα την υπολογίζουμε ότι θα είναι 7.000. Οποιος δεν έχει δικά του μηχανήματα να δουλέψει τη γη, "μπαίνει μέσα" και όποιος τα έχει, βγάζει ελάχιστα. Ασε τα προβλήματα που υπάρχουν στην άρδευση. Δεν υπάρχει υποδομή για να πάει το νερό σε όλα τα χωράφια", τονίζει ο Ν. Ζύγος.

Στο Καλπάκι πριν τέσσερα χρόνια λειτουργούσαν 15 χοιροστάσια. Σήμερα λειτουργούν μόνο τρία και μάλιστα με μειωμένο προσωπικό. "Εκλεισαν, γιατί δεν μπορούσαν να ξεπληρώσουν τους υπέρογκους τόκους από τα δάνεια που τους είχε χορηγήσει η Αγροτική Τράπεζα και εξαιτίας της χαμηλής τιμής του χοιρινού", υπογραμμίζει ο Ν. Ζύγος και προσθέτει: "Τώρα αρχίζει να φεύγει ο κόσμος. Δεν υπάρχει ένα εργοστάσιο, μια επιχείρηση να τον κρατήσει στον τόπο. Και να σκεφτείς ότι εδώ είμαστε καλά. Υπάρχουν άλλα χωριά, παλιά κεφαλοχώρια, όπου σήμερα δε μένουν περισσότερα από πέντε άτομα", καταλήγει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ