Τετάρτη 11 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Οι "δημοσκοπήσεις" και οι στόχοι τους!

Του Χρήστου ΘΕΟΧΑΡΑΤΟΥ

Το ότι τα δυο "μεγάλα κόμματα" δεν πρόκειται να συγκεντρώσουν, ως άθροισμα, το θηριώδες ποσοστό που συγκέντρωναν παλιότερα, φαίνεται καθαρά για τον καθένα, από τις σχετικές "διαρροές", που διαπιστώνει στο κοινωνικό και επαγγελματικό περιβάλλον του.

Το ότι υπάρχει μια σημαντική στροφή του εκλογικού σώματος προς τα λεγόμενα "μικρά κόμματα" αποτελεί μια γενικότερη πεποίθηση, την οποία σχηματίζει ο καθένας, βλέποντας τις μετακινήσεις εκλογέων στο δικό του κοινωνικό περίγυρο.

Το ότι η στροφή αυτή του εκλογικού σώματος αφορά κυρίως το ΚΚΕ και το ΔΗΚΚΙ, αποτελεί μια ευρύτερη διαπίστωση, την οποία ο καθένας στηρίζει σε διαφοροποιήσεις που βλέπει ανάμεσα στους συγγενείς, τους φίλους και τους γνωστούς του.

Το ότι, τέλος, υπάρχει μια σημαντική μερίδα του εκλογικού σώματος, η οποία προβληματίζεται έντονα και δεν έχει ακόμη αποφασίσει ποιο κόμμα θα επιλέξει, - ή επειδή βρίσκεται σε σύγχυση ή επειδή θέλει να κάνει την ψήφο της πολιτική πράξη, - είναι κάτι, που όλοι διαπιστώνουμε στις συναναστροφές μας.

Ομως: Τι ποσοστά του εκλογικού σώματος αντιπροσωπεύουν όλες αυτές οι τάσεις, οι διαφοροποιήσεις και οι μετακινήσεις;

Φυσικά, ούτε έχουν μετρηθεί επακριβώς, ούτε και είναι δυνατόν να μετρηθούν. Μπορεί να βρίσκονται πολύ κοντά στα ποσοστά που δίνουν οι "δημοσκοπήσεις", αλλά μπορεί και να αποκλίνουν - προς τα πάνω και προς τα κάτω - θεαματικά.

Ενα είναι βέβαιο: Οτι οι "μονομάχοι" γνωρίζουν από αρκετές ημέρες, τώρα, τις σημαντικές "διαρροές" και ότι πραγματοποίησαν περισσότερες από τρεις συσκέψεις, - τόσο στη Χαρ. Τρικούπη, όσο και στη Ρηγίλλης, - αναζητώντας τρόπους, ώστε:

1. Να συσπειρώσουν τη μεγάλη μάζα των οπαδών τους.

2. Να ανακόψουν κάθε διαρροή.

3. Να πείσουν τους αναποφάσιστους να πάρουν θέση υπέρ του κόμματος, που ψήφισαν και το 1993. Και,

4. Να επαναπατρίσουν, με εκβιαστικά διλήμματα όσους έφυγαν από το "μαντρί".

Αμέσως μετά τις συσκέψεις των "μεγάλων" επί των τεσσάρων αυτών στόχων, ήρθαν και οι "δημοσκοπήσεις" - καθώς και οι αναλυτές εκείνοι, οι οποίοι ευλογοφανώς τις ερμήνευσαν.

Οι "δημοσκοπήσεις" αυτές, όπως παρουσιάστηκαν και όπως αναλύθηκαν, - πέραν από την, κατά προσέγγιση, καταγραφή των τάσεων του εκλογικού σώματος,- περιέχουν και μια εναγώνια προεκλογική έκκληση.

Διότι, και οι δύο "δημοσκοπήσεις" φέρνουν τα δυο "μεγάλα κόμματα", να απέχουν μεταξύ τους μόλις λίγα δέκατα της μονάδας και, άρα, η εκλογική νίκη είναι αβέβαιη!

Δηλαδή, οι "δημοσκοπήσεις" - ως κυρίαρχο στοιχείο του "πολιτικού μάρκετινγκ" - περιέχουν ένα "μήνυμα συναγερμού" για το δικομματισμό:

Απέχουμε μόνο μισή αναπνοή από τους "αντιπάλους" μας. Συσπειρωθείτε, περιχαρακωθείτε, αφήστε τις μεμψιμοιρίες και, όσοι φύγατε, επιστρέψτε στη "μεγάλη κομματική πατρίδα", διότι, διαφορετικά, χαθήκαμε: "Ερχεται η επάρατη Δεξιά", ή "έρχονται οι σοσιαλιστές να αποκατεδαφίσουν ό,τι απέμεινε όρθιο"!

Οι "σοσιαλιστές", μάλιστα, για να δώσουν έμφαση στον "ορατό κίνδυνο μιας ήττας" και να επιτύχουν μεγαλύτερη συσπείρωση, περιχαράκωση και "επιστροφή των ασώτων", επιστράτευσαν και έθεσαν επικεφαλής του προεκλογικού αγώνα τους τον καθηγητή της "Εφηρμοσμένης Διαβουκόλησης και Καταδημαγώγησης", στο Πανεπιστήμιο του Παπανδρεϊσμού - τον κ. Κ. Λαλιώτη.

Κι αυτός, ο κατ' εξοχήν ζηλωτής της "λαϊκής κυριαρχίας" και της "ελεύθερης έκφρασης του λαϊκού φρονήματος", θα... "αναστρέψει το κλίμα"!

Πώς θα το αναστρέψει;

Λίγη υπομονή και θα τρίβετε τα μάτια σας...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ