Τετάρτη 11 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Μαζική εξαπάτηση υποψηφίων

Με επείγουσες διαδικασίες ζήτησε από τα ΑΕΙ και ΤΕΙ να καθορίσουν πόσους επιπλέον εισακτέους μπορούν να δεχτούν. Η προθεσμία λήγει αύριο για να έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει σε άλλη μια προεκλογική εξαγγελία

Ακόμη και την αύξηση των εισακτέων στα ΑΕΙ και ΤΕΙ ρίχνει στο προεκλογικό παζάρι η κυβέρνηση. Με επείγουσες διαδικασίες ο υπουργός Παιδείας Γ. Παπανδρέου καλεί τους Πρυτάνεις και τους Προέδρους των ΤΕΙ να του γνωρίσουν τον αριθμό επιπλέον εισακτέων που μπορεί να απορροφήσει κάθε τμήμα προκειμένου να ανακοινώσει την αύξηση του αριθμού εισακτέων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση πριν τις εκλογές. Πρόκειται για απάτη σε βάρος του δικαιώματος χιλιάδων νέων για μόρφωση και δουλιά. Ενα μήνα πριν ο γγ του υπουργείου είχε ανακοινώσει ότι αύξηση των εισακτέων θα γίνει, αλλά από την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά.

Οπως αποκάλυψε χτες η εφημερίδα "Ημερήσιος Κήρυξ" της Λάρισας, ο υπουργός Παιδείας με έγγραφό του που φέρει ημερομηνία 6 Σεπτέμβρη 1996, ζητά από τους Πρυτάνεις και τους Προέδρους ΤΕΙ, σε διάστημα έξι μόλις ημερών, δηλαδή μέχρι αύριο, να πληροφορήσουν τον γγ του υπουργείου για τον αριθμό των εισακτέων που μπορούν να απορροφηθούν. Το υπουργείο Παιδείας "τάζει" μάλιστα πρόσθετη επιχορήγηση 150.000 ανά επιπρόσθετο σπουδαστή. Τόσο κοστολογεί ο υπουργός Παιδείας τα απαραίτητα για τη μόρφωση κάθε σπουδαστή, τη στιγμή που μόνο αυτά που πληρώνει ένας γονιός για το παιδί του στο δημοτικό είναι 260.000 δραχμές!

Την ίδια στιγμή δε δέχονται υπεράριθμους στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και στα ΙΕΚ. Πρόκειται για μια κίνηση, που αν προχωρήσει, δρομολογεί μια σειρά εξελίξεις στο χώρο της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης αφού δε στηρίζεται στις πραγματικές ανάγκες ούτε εξασφαλίζει τις προϋποθέσεις για φοίτηση και επαγγελματική αποκατάσταση στους φοιτητές και σπουδαστές: Αρχίζοντας από τη χρηματοδότηση των πανεπιστημίων "με το κεφάλι" ανάλογα με τον αριθμό φοιτητών, την υποβάθμιση του πτυχίου και την εξίσωση τελικά των Ιδρυμάτων με τα κάθε είδους ΙΕΚ και ιδιωτικά "πανεπιστήμια", φτάνει στην πολυπόθητη από τη "Λευκή Βίβλο" για την παιδεία, αποσύνδεση του πτυχίου από τα επαγγελματικά δικαιώματα. Παράλληλα ανοίγει ο δρόμος για την καθιέρωση διδάκτρων, την καθιέρωση κύκλων σπουδών και τα "κοψίματα" των φοιτητών και σπουδαστών μέσα στα Ιδρύματα αφού σε καμία περίπτωση τα ΑΕΙ και ΤΕΙ που μέχρι πρότινος κινητοποιούνταν γιατί δεν είχαν να πληρώσουν ούτε τις βασικές λειτουργίες, δε θα μπορέσουν να καλύψουν το κόστος τόσων εισακτέων. Το κόστος της "παροχής" του υπουργού Παιδείας θα κληθεί φυσικά να πληρώσει ο ελληνικός λαός την επομένη των εκλογών.

Η αύξηση των εισακτέων αν γίνεται χωρίς τη διασφάλιση των προϋποθέσεων εκείνων που εξασφαλίζουν ουσιαστική μόρφωση, μπορεί να οδηγήσει σε επώδυνες καταστάσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ