Τετάρτη 11 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΝΩΤΑΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
H EE κατευθύνει, ο δικομματισμός εφαρμόζει

Την αντιεκπαιδευτική πολιτική, που ρητά κατευθύνει η Ευρωπαϊκή Ενωση και πιστά εφαρμόζουν όλες οι κυβερνήσεις, κατήγγειλε ο Π. Γεωργιάδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, σε ημερίδα για τα προβλήματα των ΑΕΙ. Προεκλογικές εξαγγελίες από τους εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ

Σε προεκλογικές εξαγγελίες για "επερχόμενη" αύξηση των δαπανών για την παιδεία και του αριθμού των εισακτέων στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση της χώρας επιδόθηκαν για άλλη μια φορά χτες οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, Γ. Πανάρετος και Κ. Αντωνόπουλος, κατά τη διάρκεια ημερίδας που διοργάνωσε το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο, με εκπροσώπους κομμάτων και θέμα τα προβλήματα της Ανώτατης Παιδείας.

Ο Γ. Πανάρετος, γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, "ξεχνώντας" τον οικονομικό στραγγαλισμό που έχει επιφέρει η πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ στα πανεπιστήμια της χώρας, υποσχέθηκε "καλύτερες μέρες" και αύξηση της χρηματοδότησης προς τα ΑΕΙ... όταν βγει κυβέρνηση για νέα τετραετία το ΠΑΣΟΚ. Ο γγ του υπουργείου Παιδείας δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο προσφιλές του θέμα, που είναι η αύξηση των εισακτέων στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση, κατά 30% μέχρι το 1999. Ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ, Γ. Πρωτονοτάριος, χορεύοντας στο ρυθμό του ΠΑΣΟΚ σε ένα ακόμη θέμα, επικρότησε την εξαγγελία του Γ. Πανάρετου για αύξηση των εισακτέων στα ΑΕΙ, ενώ επανέλαβε τα ουτοπικά κηρύγματα του κόμματός του για "ελεύθερη πρόσβαση στα ΑΕΙ".

Ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Κ. Αντωνόπουλος, ακολουθώντας το παράδειγμα του Γ. Πανάρετου, υποσχέθηκε την αύξηση των δαπανών για την παιδεία στο 5% του ΑΕΠ, χωρίς φυσικά να κάνει λόγο για την πολιτική υποχρηματοδότησης, ίδια με αυτή του ΠΑΣΟΚ, που ακολούθησε η προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ. Ωστόσο, ο εκπρόσωπος της ΝΔ στο θέμα των ιδιωτικών ΑΕΙ, ήταν πολύ πιο ξεκάθαρος από τον Γ. Πανάρετο - ο οποίος απλώς είπε ότι δεν είναι αναγκαία - επαναλαμβάνοντας τη θετική στάση που κρατάει το κόμμα του στο θέμα της ίδρυσής τους.

"Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή στην οποία οι επιπτώσεις από τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι καταλυτικές για το δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας μας συνολικά", τόνισε στην παρέμβασή του ο Π. Γεωργιάδης,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. "Οι κατευθύνσεις αυτές, που ακολουθούνται πιστά από όλες τις μέχρι τώρα κυβερνήσεις, συνέχισε, έχουν σαν αποτέλεσμα την υποβάθμιση, που ο καθένας διαπιστώνει σήμερα σε όλες τις βαθμίδες του δημόσιου εκπαιδευτικού συστήματος". Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ συνέχισε λέγοντας ότι οι κατευθύνσεις αυτές αποσκοπούν στη δημιουργία ενός εργατικού δυναμικού δύο ταχυτήτων: Στο φτηνό εργατικό δυναμικό που θα έχει αποχτήσει από το εκπαιδευτικό σύστημα συγκεκριμένες δεξιότητες και όχι ολοκληρωμένη μόρφωση, το οποίο με την παράλληλη αναδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων θα το χρησιμοποιούν οι εργοδότες "κατά το δοκούν" και σε ένα υψηλής ειδίκευσης επιστημονικό δυναμικό που επίσης θα το χρησιμοποιεί η άρχουσα τάξη για να εξυπηρετεί τις δικές της ανάγκες. "Καλούμε την πανεπιστημιακή κοινότητα να πάρει συγκεκριμένη θέση απέναντι σε όλα αυτά και ενωμένη με τους υπόλοιπους φορείς της εκπαίδευσης να αντισταθεί. Καλούμε επίσης τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας να ενισχύσουν με την ψήφο τους το ΚΚΕ, γιατί ήταν το μόνο κόμμα που κατήγγειλε την αντιεκπαιδευτική πολιτική που υποβαθμίζει τα ΑΕΙ και συμπαραστάθηκε ενεργά με όλες του τις δυνάμεις στους αγώνες που αναπτύχθηκαν το προηγούμενο διάστημα".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ