ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Σεπτέμβρη 1996
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Είμαστε αποφασισμένοι να τους "αλλάξουμε τα φώτα"

Τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος επισκέφτηκε χτες το πρωί η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, επικεφαλής πολυμελούς αντιπροσωπείας

Εκεί που ανέπνευσε το λαϊκό κίνημα... Οταν η οργή της εγκατάλειψης έφερε αποφασιστικούς αγώνες κι αυτοί με τη σειρά τους αποτελέσματα υπέρ των συμφερόντων των εργαζομένων.

Εκεί, που όλο αυτό τον καιρό βρέθηκε με όλες του τις δυνάμεις το ΚΚΕ, για να προασπίσει το δικαίωμα στη δουλιά... Εκεί που χρειάζεται τώρα δυναμικότερο και συντονισμένο αγωνιστικό μέτωπο, για να μην μπει αύριο η ταφόπλακα, που οι Βρυξέλλες και οι υποτελείς τους κυβερνήσεις δεν κατάφεραν να βάλουν χτες...

Στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος, που αιμορραγεί, περιόδευσε χτες το πρωί, επικεφαλής κλιμακίου, η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα.Μαζί με τους επικεφαλής των ψηφοδελτίων του ΚΚΕ στην Α και Β Περιφέρεια Πειραιά υποψήφιους βουλευτές Σπ. Χαλβατζή και Γερ. Αραβανή, αντίστοιχα, και τους άλλους υποψήφιους βουλευτές στις δύο Περιφέρειες, που απαρτίζουν τα κόκκινα ψηφοδέλτια. Ανάμεσά τους κομμουνιστές μεταλλεργάτες, παιδιά της Ζώνης, που έχουν αναδείξει οι συνάδελφοί τους στο συνδικαλιστικό κίνημα, στα Συνδικάτα και τις Ομοσπονδίες του Μετάλλου. Ο Θ. Λαγουδάκης, υποψήφιος στη Β και ο Γ. Νταουντάκης στην Α Πειραιά.

Κοινός αγώνας

Εξι και τριάντα τα χαράματα. Την ώρα που χαράζει η μέρα και οι μεταλλεργάτες βάζουν τις φόρμες της δουλιάς. Στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος το ψωμί, όσων ακόμα βρίσκουν δουλιά, βγαίνει με αίμα. Κι οι κομμουνιστές το ξέρουν καλά αυτό. Είτε γιατί προέρχονται κι οι ίδιοι απ' τη Ζώνη, αλλά κυρίως γιατί δεν έλειψαν στιγμή απ' τις δραματικές εξελίξεις που σημειώθηκαν τα τελευταία χρόνια στη ναυπηγοεπισκευαστική δραστηριότητα. Και δεν τις παρακολουθούσαν απλώς αυτές τις εξελίξεις. Το ξέρουν οι μεταλλεργάτες. Πάλεψαν δίπλα τους, για να τις αποτρέψουν. Και συνεχίζουν να παλεύουν.

Γι' αυτό και χτες κανείς δεν αισθανόταν πως πήγαινε σε προεκλογική περιοδεία. Ο χώρος ήταν οικείος, δεν ήταν άγνωστος. Κανείς δε νομιμοποιούνταν να πει πως "τώρα, πριν τις εκλογές, μας θυμηθήκατε κι εσείς". Περισσότερο με θετικό απολογισμό της δράσης των κομμουνιστών, έμοιαζε η χτεσινή επίσκεψη στη Ζώνη, σαν την ολοκλήρωση ενός κύκλου, σε μια πορεία που συνεχίζεται.

"Εδώ, στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, δήλωσε κατά τη διάρκεια της περιοδείας η Αλ. Παπαρήγα, δοκιμάστηκε η πολιτική, τα προγράμματα, οι παλιές και νέες ιδέες, του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Εδώ δοκιμάστηκε η πολιτική των Βρυξελλών. Εδώ δοκιμάστηκαν όλα τα κόμματα. Το ΚΚΕ πάλεψε για τα συμφέροντα της Ζώνης, των εργατών και την ανάπτυξη της ναυπηγικής βιομηχανίας".

"Το ΚΚΕ, σημείωσε η Γενική Γραμματέας του Κόμματος, θα συνεχίσει πιο αποφασιστικά τον αγώνα του στο πλευρό των εργατών στις 23 Σεπτέμβρη, όταν η νέα κυβέρνηση θα επιπέσει πάνω τους με χειρότερα μέτρα. Είμαστε, όμως, αισιόδοξοι ότι το λαϊκό κίνημα θα είναι καλύτερα οπλισμένο, να επιβάλλει το δίκιο του, να αποσπάσει κατακτήσεις".

Κόντρα στην αντεργατική κυβέρνηση

"Ζητάμε την ψήφο των εργατών απαιτητικά", σημείωσε μιλώντας σε μια ομάδα μεταλλεργατών η Αλ. Παπαρήγα. "Γιατί έχουν δει πολλά και η ψήφος τους μπορεί να πιάσει τόπο. Η κυβέρνηση που θα προκύψει στις 23, ξέρουμε πως θα είναι αντεργατική, θα υπηρετήσει τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, των βιομηχάνων και των εφοπλιστών. Εμείς είμαστε αποφασισμένοι και μέσα στη Βουλή να τους... αλλάξουμε τα φώτα, αλλά θα μπορούμε να κάνουμε περισσότερα, αν ισχυροποιηθεί η θέση του ΚΚΕ".

Διαφορετικά, αν τα δύο κόμματα διατηρήσουν τα ποσοστά τους, θα επιβάλλουν την επομένη σκληρότερα μέτρα προφασιζόμενα την επιδοκιμασία της κάλπης. Δεν κοιτούν τη δυσαρέσκεια, δεν τη μετρούν. Ψήφους μετρούν.

"Τις ψήφους των εργατών, σημείωσε σε άλλο σημείο της περιοδείας η Γενική Γραμματέας του Κόμματος, εμείς δεν τις χαρίζουμε. Οποιος αφήνει παράθυρα για μετεκλογικές συνεργασίες αδυνατίζει το λαϊκό κίνημα. Οι άλλοι δεν αντέχουν ούτε τον όρο εργατική τάξη να προφέρουν... Θα προσπαθήσουν να κερδίσουν χρόνο. Θα τους δείτε αυτές τις μέρες να περιφέρονται στη Ζώνη και να λένε ότι έχετε δίκιο και την ίδια ώρα θα υπογράφουν τα προγράμματα σύγκλισης. Ετοιμάζονται να πάρουν τώρα ό,τι ακόμα δεν κατάφεραν να πάρουν τα τρία προηγούμενα χρόνια. Θα μας λιανίσουν, αν δεν αντεπιτεθούμε. Η ψήφος σας πρέπει να δείχνει τη δυσαρέσκεια που υπάρχει στην καρδιά σας. Σταθμίστε τα πράγματα και αποφασίστε. Πιο δυνατοί εκλογικά, πιο αποτελεσματικοί στους αγώνες".

Να χτυπήσουμε όλες τις πόρτες

Με μια μαχητική, αντάξια του ηρωικού ονόματός της, συγκέντρωση υποδέχτηκε χτες η Κοκκινιά την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα

Με πείσμα και πάθος, με δυναμισμό και αποφασιστικότητα, η ηρωική Κοκκινιά έδωσε χτες το δικό της ελπιδοφόρο "παρών" στην εκλογική μάχη του ΚΚΕ. Με τις κόκκινες σημαίες ν' ανεμίζουν σε νεανικά χέρια και σ' έναν καταιγισμό συνθημάτων και χειροκροτημάτων ανέβηκε στο βήμα η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, που χαιρέτισε τη συγκέντρωση, καλώντας τον κοκκινιώτικο λαό ν' αντεπιτεθεί με το ΚΚΕ, που συνδυάζει τη δύναμή του με τον αγώνα μέσα και έξω από τη Βουλή.

"Ο λαός μας, επισήμανε η Αλέκα Παπαρήγα, και οι λαοί της Ευρώπης δέχονται πραγματική επιδρομή. Η δική μας πολιτική πρόταση, το πολιτικό μας μήνυμα συμπυκνώνεται σ' αυτές τις δύο λέξεις: "Αντεπίθεση λαέ". Δεν υπάρχει σήμερα άλλη επιλογή και πρέπει εμείς οι κομμουνιστές στις δέκα μέρες που απόμειναν να χτυπήσουμε όλες τις πόρτες. Εχουμε χιλιάδες επιχειρήματα και από τη Δευτέρα οι αποφάσεις που θα ληφθούν και πάλι θα είναι σε βάρος του λαού, γι' αυτό η φωνή του πρέπει να φτάνει πιο αποφασιστικά στη Βουλή. Αν έζωναν χιλιάδες λαού τη Βουλή, την ώρα που έπαιρνε αντεργατικές αποφάσεις, δε θα ήταν τόσο εύκολο να τις περάσουν. Το λαό δεν παύουν να τον φοβούνται, τον τρέμουν. Και εμείς δε θα τους αφήσουμε σε χλωρό κλαρί. Αλλά χρειαζόμαστε δύναμη".

Η Αλέκα Παπαρήγα απευθύνθηκε και στον κόσμο που ακολούθησε το ΠΑΣΟΚ, στα λαϊκά στρώματα που εγκλωβίστηκαν ανάμεσα στους δυο μονομάχους και σήμερα δεν ελπίζουν σ' αυτούς. "Από το 1974 - σημείωσε - υπήρξαν λαϊκές κατακτήσεις, γιατί πάλεψαν για την κατοχύρωσή τους οι μαζικές οργανώσεις και τα συνδικάτα, γιατί το ΚΚΕ είχε δύναμη. Οταν ο λαός ξέχασε πως τις κατακτήσεις τις πήρε με το σπαθί του και νόμισε πως του τις χάρισαν, άρχισαν να πιάνουν τόπο τα εκβιαστικά διλήμματα. Το ΠΑΣΟΚ επικαλείται χρόνια τώρα την επάνοδο της Δεξιάς, για να καλύψει τη δική του δεξιά στροφή, που το έκαναν να μοιάζει σα δυο σταγόνες νερό με τη ΝΔ. Οι βιομήχανοι έχουν δύο κόμματα το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ. Είμαστε αποφασισμένοι να ξεσκεπάσουμε τον εκβιασμό του πρωθυπουργού, αλλά και το φιλολαϊκό προσωπείο που φοράει η ΝΔ. Χρειάζεται ο λαός να τους εγκαταλείψει μαζικά. Αλλά δε φτάνει να εγκαταλειφθούν μόνο τα δύο μεγάλα κόμματα. Η ψήφος δεν πρέπει να διασκορπιστεί. Τα άλλα κόμματα έδωσαν άλλοθι στο ΠΑΣΟΚ και στη ΝΔ, έβαλαν πλάτη στη λογική πως ο λαός δεν μπορεί να επιβάλει λύσεις, δίνοντας τελικά αέρα στο δικομματισμό.Σήμερα πριν από τις εκλογές υποκλέπτουν δικά μας συνθήματα, που όμως θα εγκαταλείψουν μετεκλογικά".

Στη συγκέντρωση μίλησε επίσης ο υποψήφιος βουλευτής στη Β Πειραιά Γεράσιμος Αραβανής,ο οποίος αναφέρθηκε στην ξετσίπωτη υποσχεσιολογία των δύο κομμάτων, που όμως αδιαφορούν για τα προβλήματα τόσο των συνοικιών του Πειραιά όσο και της χώρας.

Στη συγκέντρωση χαιρέτισαν ακόμα οι υποψήφιοι βουλευτές Βέρα Νικολαϊδου και Νίκος Θεμελής,ενώ παρευρέθηκαν ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου στην Α Πειραιά Σπύρος Χαλβατζής,ο παλαίμαχος κομμουνιστής και πρώην βουλευτής του Κόμματος Νίκος Καλούδης και ο γραμματέας της ΚΟΠ Σήφης Κωτσαντής.

Αφήστε μας να ονειρευτούμε

Της Αννας ΦΟΝΣΟΥ*

Οι εκλογές αυτές είναι μια ευκαιρία για όλους να βγάλουμε τον τόπο από το βάλτο όπου είναι χωμένος. Μια ευκαιρία και για μας τους καλλιτέχνες να καταδείξουμε το τραγικό πολιτιστικό επίπεδο, το οποίο βιώνει ο μέσος Ελληνας, περικυκλωμένος από την υποκουλτούρα, τη μετριότητα, τη ρηχότητα. Η διαμόρφωση της πολιτιστικής πολιτικής έχει αφεθεί στα χέρια επιτηδείων. Το υπουργείο Πολιτισμού, ακολουθώντας τις επιταγές των "εταίρων" μας της Κοινότητας και τις διαθέσεις ορισμένων μεγαλοσχημόνων της χώρας μας, πρωτοστατεί στη διάλυση των κρατικών μας σκηνών. Στην εξαφάνιση του Ελληνικού Κινηματογράφου. Στην απομάκρυνση του λαού μας από τον πολιτισμό. Τώρα, λοιπόν, είναι η ώρα να αποδείξουμε τη διαφορετικότητα των δικών μας θέσεων για όλους τους τομείς της κοινωνίας. Τώρα είναι η ώρα της αντεπίθεσης.

Αντεπίθεση. Μια λέξη που δεν είναι σύνθημα, είναι ουσία. Η αντεπίθεση είναι κατεύθυνση. Είναι στάση πολιτικής, που δίνει το άλλο μήνυμα που έχει ανάγκη η εποχή μας. Η λέξη αυτή εκφράζει την αλήθεια που έχουμε ανάγκη σήμερα.

Το πρόβλημα δεν είναι πια ν' αντισταθούμε στην εξουσία και στις επιλογές της. Δεν είναι αρκετό πια να να καταγγέλλεις το δικομματισμό για την απογοήτευση και την ηττοπάθεια που έχει σπείρει. Δεν είναι αρκετό να καταγγέλλεις την εξάρτησή του από ξένα κέντρα και όλα τα δυσάρεστα επακόλουθα στην εθνική μας πολιτική και την οικονομία. Δεν είναι αρκετό πια να καταγγέλλεις το πολιτιστικό ναδίρ, στο οποίο βρίσκεται η χώρα μας.

Το ΚΚΕ δεν απορρίπτει μόνο, αλλά και προτείνει μια άλλη πολιτική από αυτή που ακολουθούν οι δύο "μονομάχοι", υποβοηθούμενοι από τα άλλα μικρότερα κόμματα. Εφτασε η ώρα να σταματήσει ο κατήφορος.

Ολοι γκρινιάζουν που η ελληνική κοινωνία βουλιάζει, η οικονομία ρημάζει, κάνοντας τους πλούσιους πλουσιότερους και τους φτωχούς φτωχότερους, που η εξωτερική μας πολιτική είναι ευκαιριακή, άβουλη, εξαρτημένη. Ομως κανείς άλλος εκτός των κομμουνιστών δε λέει το γιατί. Κανείς άλλος δεν προτείνει λύσεις για να βγούμε από αυτό το αδιέξοδο. Κι όμως δεν είναι καθόλου δύσκολο να καταλάβει κανείς ότι αιτία αυτών των δεινών είναι η άνευ όρων αποδοχή των αποφάσεων, που είτε παίρνονται πέραν του Ατλαντικού είτε παίρνονται στις Βρυξέλλες.

Ετσι, λοιπόν, μέσα σε μια εποχή λιτότητας στην οικονομία, λιτότητας στο ήθος, λιτότητας στις αρχές, λιτότητας στην κουλτούρα είναι επόμενο ένα μεγάλο ΓΙΑΤΙ να διαγράφεται στα απογοητευμένα χείλη του λαού μας, στα απορημένα μάτια της νεολαίας μας. Είναι χρέος, λοιπόν, όλων μας και ιδιαίτερα των ανθρώπων του Πνεύματος και της Τέχνης να πούμε την αλήθεια. Να πούμε στο λαό μας ότι άλλος από συμφέρον και άλλος από ατολμία ανέχονται να είναι η χώρα μας γρανάζι μιας αδυσώπητης μηχανής, που συντρίβει τις παραδόσεις και τα οράματα του λαού μας.

Είναι χρέος όλων μας να στρατευτούμε με το ΚΚΕ σ' αυτή την ειρηνική αντεπίθεση, παλεύοντας δίπλα δίπλα για μια άλλη ζωή, για έναν άλλο πολιτισμό. Πρέπει να φωνάξουμε με τη φωνή που ξέρει να φωνάζει ο λαός, όταν οι καιροί το απαιτούν:

Αφήστε μας να εργαστούμε.

Αφήστε μας να ελπίζουμε.

Αφήστε μας να ονειρευτούμε.

* Η Αννα Φόνσου είναι ηθοποιός, υποψήφια του ΚΚΕ στη Β Περιφέρεια τηςΑθήνας

ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ
Να τους αναγκάσουμε σε υποχωρήσεις

Ο Δήμος Περάματος, η πόλη της ανεργίας, ήταν ο δεύτερος σταθμός της χτεσινής περιοδείας της Αλ. Παπαρήγα και της πολυμελούς αντιπροσωπείας του ΚΚΕ στην περιοχή. Στο Δημαρχείο, η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ συναντήθηκε και μίλησε με τους δημοτικούς υπαλλήλους, αλλά και με τα σωματεία της Ζώνης.

Στα πρωτογενή προβλήματα της πόλης, που απειλούν την ίδια την ύπαρξή της και συνδέονται άμεσα με την κατάσταση στη Ζώνη, αναφέρθηκε ο δήμαρχος Γ. Πατσιλινάκος,ο οποίος υποδέχτηκε τους υποψήφιους βουλευτές στο δήμο. "Το Πέραμα, σημείωσε, είναι μια πόλη αγωνιζόμενη και το ΚΚΕ στάθηκε δίπλα της. Το ΚΚΕ ήταν πάντα μαζί μας σ' όλους τους αγώνες".

Στις εργασιακές σχέσεις, στις συνθήκες δουλιάς, στην παράνομη απασχόληση ανασφάλιστων και αλλοδαπών στη Ζώνη, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Ι. Πουντίδης,ο οποίος τόνισε χαρακτηριστικά: "Αυτοί που έφεραν - να μην το ξεχάσουμε - 3.500 αστυνομικούς εναντίον των μεταλλεργατών, οι ίδιοι άνθρωποι έρχονται τώρα πριν τις εκλογές και λένε για τα ...δισεκατομμύρια που θα φέρουν στον Πειραιά. Ο καθένας ας σταθμίσει και τις προσωπικές του ευθύνες κι ας αγνοήσει τις χάντρες και τα καθρεφτάκια που μας πλασάρουν. Να τους αναγκάσουμε με την ψήφο μας σε υποχωρήσεις".

Καταγγέλλεται η δίωξη του Κ. Πάλλη

Αφαντος ο υφυπουργός Εργασίας!

Την ενέργεια της εταιρίας ΙΝΤΕΑΛ ΣΤΑΝΤΑΡΝΤ,στη Χαλκίδα, να προχωρήσει αιφνιδιαστικά σε εξώδικη πρόσκληση προς τον αντιπρόεδρο του σωματείου, Κ. Πάλλη,για αλλαγή του αντικειμένου εργασίας, απειλώντας τον παράλληλα με απόλυση, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ.Ο Κ. Πάλλης είναι ταυτόχρονα και υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ στην περιοχή της Εύβοιας.

Η ΓΣΕΕ ζητά με έγγραφό της απ' τον υπουργό Εργασίας να παρέμβει άμεσα, προκειμένου να προστατευτούν τα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων στην παραπάνω επιχείρηση. Να σημειώσουμε ωστόσο, ότι σε επανειλημμένες προσπάθειες του γενικού γραμματέα της ΓΣΕΕ, να επικοινωνήσει για το θέμα αυτό με τον υφυπουργό Εργασίας, Λ. Κανελλόπουλο,ο τελευταίος ήταν άφαντος..!

Η ενέργεια της αμερικανικής πολυεθνικής έρχεται μετά την προσπάθειά της για αλλαγές στο εργασιακό καθεστώς, όπου συνάντησε τη σθεναρή αντίσταση του σωματείου, με μπροστάρηδες τους κομμουνιστές και έχει προφανή στόχο να απομονώσει τον κομμουνιστή συνδικαλιστή από τους άλλους εργαζόμενους.

Το χειρότερο θεατρικό έργο

Σε δήλωσή της η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σημείωσε: "Αύριο ο ελληνικός λαός θα δει το χειρότερο θεατρικό έργο των τελευταίων χρόνων. Οι αρχηγοί των δύο κομμάτων, που έχουν βαρύτατες ευθύνες για τα βάσανα του λαού μας, για την ανεργία, θα συζητήσουν και θα μονομαχήσουν μεταξύ τους. Από τώρα είναι γνωστό το αποτέλεσμα: Ο ένας θα ρίξει τις ευθύνες στον άλλον. Εμείς καλούμε το λαό να δει αυτό το θεατρικό έργο με τα μάτια του κατηγόρου και να τους τιμωρήσει όπως αξίζει".

Ραδιοφωνικές συνεντεύξεις της Αλ. Παπαρήγα

Σήμερα θα μεταδοθούν δύο ραδιοφωνικές συνεντεύξεις της Γενικής Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα. Στις 12 το μεσημέρι από τον ΦΛΑΣ 96,1 και στη 1 μ.μ. από τον ΑΝΤ1 FM.

Δραστηριότητες της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα,επικεφαλής αντιπροσωπείας του Κόμματος, θα συναντηθεί σήμερα στις 11.30 π.μ. με τη Σύνοδο των Πρυτάνεων,στην έδρα της ΚΕ στον Περισσό.

Αύριο στις 7 μ.μ. θα μιλήσει σε συγκέντρωση νεολαίας στο Περιστέρι (πλ. Εθνικής Αντίστασης απέναντι από τον ΟΤΕ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ