ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Σεπτέμβρη 1996
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΟΥ ΘΟΔΩΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ, ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΗΣ ΝΕ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣΤΟΥ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΟ ΝΟΜΟ
Γιατί διεκδικούμε τη λαϊκή ψήφο

- Πώς είναι η κατάσταση στο νομό σήμερα, ποια προβλήματα αναδείχνονται, με ποιες συνέπειες;

- Ο Νομός Κορινθίας, παρότι θεωρείται από τους πιο εύρωστους οικονομικά, ακολουθεί γοργά τον κατήφορο του μαρασμού με οξύτατες για το λαό συνέπειες. Η κατάσταση διαγράφεται ως εξής: Υπάρχουν εργάτριες που δουλεύουν εποχιακά, ανασφάλιστες, στα συσκευαστήρια αγροτικών προϊόντων. Στη "Σωληνουργία Κορίνθου", οι εργάτες γνώρισαν τη διαθεσιμότητα στα πλαίσια εφαρμογής της "Λευκής Βίβλου". Η αγροτική παραγωγή μαραζώνει στα εσπεριδοειδή, στη σταφίδα (βασικά προϊόντα για το νομό) στο κρασί, στον καπνό, το ίδιο και η κτηνοτροφία από τις ποσοστώσεις στο αιγοπρόβειο γάλα, συνεπεία της ΓΚΑΤΤ και της ΚΑΠ.

  • Οι επαγγελματίες είναι στα πρόθυρα του λουκέτου, λόγω της λιτότητας και της ασύδοτης επέλασης του Κορασίδη, του Βερόπουλου, του Βασιλόπουλου.
  • Οι κάτοικοι της Ανατολικής Κορινθίας είναι μόνιμα θύματα της ρύπανσης του Σαρωνικού από την ασύδοτη λειτουργία της MOTOR OIL.
  • Οι πολίτες του νομού βιώνουν την απαράδεκτη κατάσταση του Νοσοκομείου Κορίνθου, την εγκατάλειψη των Κέντρων Υγείας, την έλλειψη γιατρών, νοσηλευτικού προσωπικού και εξοπλισμού. Υπάρχει αγανάκτηση και ανησυχία, με τα νέα ήθη που έφερε το ΚΑΖΙΝΟ Λουτρακίου και η πολυεθνική που το εκμεταλλεύεται, με τραγικές επιπτώσεις στην οικονομική και κοινωνική ζωή του νομού.

- Ποια ήταν η στάση του ΚΚΕ για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης;

- Το ΚΚΕ στάθηκε με αγωνιστική συνέπεια σ' όλα αυτά τα προβλήματα των εργατών, των υπαλλήλων, των αγροτών, των επαγγελματιών, των συνταξιούχων, των γυναικών και της νεολαίας. Μόνο το ΚΚΕ κατήγγειλε και αποκάλυψε τις αντιλαϊκές επιλογές της κυβέρνησης και τη συναινετική συμπεριφορά της αντιπολίτευσης και των δορυφόρων του δικομματισμού.

Μόνο το ΚΚΕ στάθηκε κοντά στους αγώνες της αγροτιάς και των επαγγελματιών, προσπάθησε να βγάλει από το λήθαργο τις συνδικαλιστικές και συνεταιριστικές ηγεσίες, που εφαρμόζουν πιστά τις κυβερνητικές εντολές σε βάρος των εργαζομένων και των αγροτών.

Μόνο το ΚΚΕ ενημέρωσε τους εργαζόμενους για τη "Λευκή Βίβλο", τους αγρότες για την ΚΑΠ και την ΓΚΑΤΤ, το λαό για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και τη δράση των ιμπεριαλιστών στα Βαλκάνια, στην Κύπρο, στη Μεσόγειο.

- Οι άλλες πολιτικές δυνάμεις τι έκαναν;

- Ολες οι άλλες πολιτικές δυνάμεις, "εκσυγχρονιστικές", "συντηρητικές", "αριστερές", δημαγωγικές και λαϊκίζουσες, κώφευσαν στα προβλήματα, δημιούργησαν ένα ενιαίο μπλοκ, κόντρα στις ανάγκες των πολιτών, για να μην ενοχληθεί το σύστημα, τα ντόπια οικονομικά συμφέροντα και η πολιτική της ΕΕ.

- Και με τις εκλογές τι μπορεί να γίνει;

- Να καταδικαστεί αυτή η πολιτική και να ενισχυθεί αποφασιστικά το ΚΚΕ. Σαν κόμμα, διεκδικούμε την ψήφο όλων αυτών, των απλών ανθρώπων, για να αντισταθούμε μαζί τους στη μοιρολατρία, στο ραγιαδισμό, στην ηττοπάθεια. Για να ορθώσουν το ανάστημα, στους πολιτικούς υπηρέτες του ΣΕΒ, της ΕΕ και των ΗΠΑ. Για να βρουν δυνατό στήριγμα στους σκληρούς ταξικούς αγώνες, που θα πάρουν νέα μορφή, ενάντια στην πολιτική της λιτότητας και του ξεπουλήματος. Για να δοθεί ισχυρό ράπισμα σ' όλους αυτούς, που μιλάνε για "εθνικό συμφέρον", "ισχυρή Ελλάδα" και "ανάπτυξη" και εννοούν τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστών και τα κέρδη των καπιταλιστών. Για να γίνει ο λαός ενήμερος απέναντι σ' αυτά, που μηχανεύονται σε βάρος του και ο μεγάλος πρωταγωνιστής των εξελίξεων.

Διεκδικούμε την ψήφο όλων αυτών, γιατί στις 23.9.96 πάλι μόνο το ΚΚΕ θα αντιπαλεύει, και στη Βουλή και στο λαό, την αντιλαϊκή πολιτική. Πάλι μόνο το ΚΚΕ θα οργανώνει την αντίσταση και τους αγώνες του λαού. Πάλι μόνο το ΚΚΕ θα αποκαλύπτει και θα ενημερώνει το λαό για τα μέτρα ενάντια στους εργαζόμενους και την πατρίδα μας.

Σ. Λ.

ΕΣΥ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙΣ

Οι ληστές υπεράνω υποψίας - που έχουν επενδύσει τη "λεία" της μονόπλευρης λιτότητας στις τράπεζες του εξωτερικού - δεν έχουν το Θεό τους. Με την αντιλαϊκή οικονομική πολιτική, που εφάρμοσαν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ στην τελευταία εξαετία, καταλήστευσαν τα πλατιά λαϊκά στρώματα στο όνομα της "σταθεροποίησης" ή της "ανάκαμψης" της ελληνικής οικονομίας. Το μόνο που κατάφεραν, μ' αυτήν την πολιτική, ήταν, από τη μια, η "σταθεροποίηση" και "ανάκαμψη" των κερδών της μεγάλης ιδιωτικής πρωτοβουλίας και, από την άλλη, η δραματική μείωση της αγοραστικής δύναμης των μισθών και συντάξεων.

Η καθημερινή πραγματικότητα, αλλά και τα επίσημα στοιχεία - για την άδικη διανομή και αναδιανομή του εθνικού εισοδήματος σε βάρος των ανθρώπων του μόχθου και προς όφελος των μεγαλοεπιχειρηματιών - επιβεβαιώνουν, με το δικό τους τρόπο, το γεγονός ότι και η οικονομία λειτουργεί με βάση τη θεωρία των "συγκοινωνούντων δοχείων". Ιδού και τα τεκμήρια:

Ετσι, στην περίοδο 1990 - '96, έγινε πιο άδικη, τόσο η διανομή, όσο και η αναδιανομή του εθνικού εισοδήματος. Στη διανομή της πίτας του εθνικού εισοδήματος, το κομμάτι της πίτας που μοιράστηκαν μεταξύ τους οι μισθωτοί και συνταξιούχοι με τη μορφή "αμοιβές εργαζομένων", μειώθηκε κατά 3 περίπου ποσοστιαίες μονάδες (από 40,3% στο 36,9%), ενώ, αντίθετα, μεγάλωσε κατά 3,5 περίπου μονάδες (από 59,7% σε 63,1%) το κομμάτι της πίτας με τη μορφή "κέρδη και πρόσοδοι επιχειρηματικής δράσης", που μοιράστηκαν μεταξύ τους - κυρίως - οι μεγαλοεπιχειρηματίες. Πιο άδικη έγινε στην εξαετία και η αναδιανομή του εθνικού εισοδήματος. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, παρά τη μεγάλη αύξηση των επιχειρηματικών κερδών και τη γενναία μείωση των αμοιβών των εργαζομένων, ο προσωπικός φόρος εισοδήματος των μισθωτών αυξήθηκε κατά 958%, των συνταξιούχων κατά 1.080% και των εμποροβιομηχάνων μόλις κατά 936,5%.

***

Στους ανθρώπους του μεγάλου κεφαλαίου και τους κάθε είδους εκπροσώπους - υπηρέτες τους, δεν αρκούν τα προκλητικά κέρδη που τους εξασφάλισε η πολιτική της γαλαζοπράσινης λιτότητας των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Δεν τους αρκεί το ότι η κυβέρνηση κάνει τα "στραβά μάτια", για την εκτεταμένη φοροδιαφυγή και φοροκλοπή, στην οποία επιδίδονται με μαεστρία. Δεν τους αρκεί, ακόμη, ότι - με πολιτικά κριτήρια - δεν κινείται η διαδικασία για την είσπραξη των εκατοντάδων δισ. δραχμών, που οφείλουν στα ασφαλιστικά ταμεία (από παρακράτηση εισφορών των μισθωτών και από το μερίδιο των εργοδοτικών εισφορών). Ούτε είπαν "ευχαριστώ", στην κυβέρνηση Σημίτη, που ρύθμισε πρόσφατα, με χαριστικό τρόπο, τα αστρονομικά ποσά που όφειλαν στο δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία (ΙΚΑ κλπ.). Θέλουν κι άλλα.

Στα πλαίσια αυτά, ο πρόεδρος του ΣΕΒ, κ. Κανελλόπουλος, πρότεινε την εφαρμογή ενός νέου προγράμματος "σύγκλισης", διάρκειας μέχρι το ...2002. Απαιτούν, δηλαδή, να συνεχιστούν το 1997 και τα επόμενα χρόνια:

  • Η εισοδηματική πολιτική, που θα τους βάζει πλάτες να δώσουν αυξήσεις μισθών και συντάξεων κάτω από τον πληθωρισμό και να αυξάνουν, έτσι, τα κέρδη τους.
  • Η φορομπηχτική πολιτική για πλατιά λαϊκά στρώματα, που, όμως, σέβεται τη φορολογική ασυλία στο μεγάλο κεφάλαιο.
  • Το ξεπούλημα των κερδοφόρων δημόσιων επιχειρήσεων και το γενικό ξήλωμα του κράτους πρόνοιας.

Με δυο λόγια τα θέλουν ΟΛΑ - μονά - ζυγά - δικά τους.

Οι βιομήχανοι και όλοι αυτοί που κερδίζουν από τη συγκεκριμένη πολιτική - η οποία τα κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν ότι έχει και "κοινωνικό πρόσωπο" - τη δουλιά τους κάνουν. Οπως, επίσης, τη δουλιά τους κάνουν οι ηγεσίες των δύο μεγάλων κομμάτων, που εναλλάσσονται στην κυβέρνηση και όλοι οι καρεκλοκένταυροι της εξουσίας, υπηρετώντας - με το αζημίωτο - την πολιτική που κάνει τους φτωχούς φτωχότερους και τους πλούσιους πλουσιότερους.

***

Το ερώτημα είναι, εσύ, που ανήκεις στη μεγάλη κατηγορία εκείνων που πληρώνουν τα σπασμένα της γαλαζοπράσινης λιτότητας, τι κάνεις για την ανατροπή αυτής της πολιτικής; Τι θα κάνεις την Κυριακή, στις 22 Σεπτέμβρη, όταν βρεθείς μπροστά στην κάλπη; Θα ξαναψηφίσεις αυτούς, που συστηματικά σου λένε ψέματα, μέχρι να σου κλέψουν την ψήφο για να λένε την επομένη των εκλογών ότι "μας ψήφισε ο λαός για να εφαρμόσουμε την πολιτική λιτότητας" ή θα τους "μαυρίσεις";

Γι' αυτό, προσοχή στο πού θα ρίξεις την ψήφο σου. Μην ξεχνάς ότι αυτή την Κυριακή αποφασίζεις εσύ, γι' αυτούς που θα αποφασίζουν αύριο για σένα, χωρίς να σε ρωτήσουν.

Λάμπρος ΤΟΚΑΣ

Τι θα κάνεις την Κυριακή στις 22 Σεπτέμβρη, όταν βρεθείς μπροστά στην κάλπη; Θα ξαναψηφίσεις αυτούς, που συστηματικά σου λένε ψέματα, μέχρι να σου κλέψουν την ψήφο, για να λένε την επομένη των εκλογών ότι "μας ψήφισε ο λαός για να εφαρμόσουμε πολιτική λιτότητας" ή θα τους "μαυρίσεις";

χερακια

ΟΙ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΟΜΕΝΕΣ λαϊκοπατριωτικές δυνάμεις της Ρωσίας εξακολουθούν να επικρίνουν δριμύτατα την "ειρηνευτική συμφωνία" στην Τσετσενία, που υπέγραψε ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Αλεξάντρ Λέμπεντ, με τους Τσετσένους αυτονομιστές (σελίδα 19).

ΑΠΟΣΤΟΛΗ του "Ρ" στα Γιάννενα. Το Πανεπιστήμιο αλώνεται από ιδιωτικά συμφέροντα. Κ. Αλυσσανδράκης: Μέτωπο Παιδείας και αντεπίθεση, για να αλλάξει η κατάσταση (σελίδα 22).

ΨΗΦΟΘΗΡΙΑ σε σεισμόπληκτους συνταξιούχους. Προεκλογικά θυμήθηκαν 1.553 συνταξιούχους έξι σεισμόπληκτων νομών, αλλά "ξέχασαν" τους 15.000 συνταξιούχους του ΙΚΑ στην Πάτρα... (σελίδα 23).

ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΥΡΩΣΗ διαταγμάτων για την αποστολή 5.000 στρατιωτών στο έδαφος του Κουβέιτ προέβη χτες ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, με πρόθεση να "περιοριστεί ο Σαντάμ Χουσεϊν μέσα στο κουτί", όπως δήλωσε (σελίδα 19).

"ΑΧΡΗΣΤΟΙ οι μετροπόντικες", αποφαίνεται τώρα η "Αττικό Μετρό" και προκρίνει συμβατικούς τρόπους συνέχισης των εργασιών κατασκευής του μετρό Αθήνας. Κάτι που θα σημάνει επιπλέον κόστος πάνω από 300 δισ. δραχμές και άλλες καθυστερήσεις (σελίδα 21).

ΣΕ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΑ υποζύγια του ΠΑΣΟΚ μετατρέπονται τα ασφαλιστικά ταμεία λίγες μόνο μέρες πριν την προσφυγή στις κάλπες. Τα περίφημα Επιδόματα Κοινωνικής Αλληλεγγύης - τα διαβόητα ΕΚΑΣ - δεν έχουν καλυφθεί από κονδύλια του κράτους, όπως είχε δοθεί αρχικά η υπόσχεση, και φαίνεται ότι τελικά θα επιβαρύνουν τα ίδια τα ταμεία. Αντίθετα τα ταμεία, παρά το νομικό κώλυμα που υπάρχει, "πιέζονται" να δώσουν τα ΕΚΑΣ σε όσο πιο πολλούς συνταξιούχους μπορούν πριν τις εκλογές (σελίδα 23).

ΣΕ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ περίοδο θυμούνται πάντα και τους πνευματικούς ανθρώπους και καλλιτέχνες, με προσκλητήρια, δεξιώσεις, υποσχέσεις, μόνο για να "ψαρέψουν" την ψήφο τους. Ομως και ο καλλιτέχνης αναγνωρίζει τα "ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα" και θα πράξει εκείνο που πρέπει (σελίδα 27).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ