ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Σεπτέμβρη 1996
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στη Θεσσαλονίκη η κόκκινη σκυτάλη

Με εντατικούς ρυθμούς προετοιμάζεται η αυριανή κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του ΚΚΕ στη συμπρωτεύουσα, ενώ συνεχίζονται οι περιοδείες υποψηφίων βουλευτών σ' όλους τους χώρους

Απάντηση σε όλους αυτούς που θέλουν το λαό εγκλωβισμένο και υποταγμένο στο δικομματικό παιχνίδι του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και στα προεκλογικά πυροτεχνήματα των συνοδοιπόρων τους, ΠΟΛ.ΑΝ. - ΔΗΚΚΙ και ΣΥΝ, δίνουν αύριο οι πολίτες της Θεσσαλονίκης από την πλατεία Αριστοτέλους. Στις 8.30μ.μ. στοχώρο της πλατείας η ΚΟΘ του ΚΚΕ πραγματοποιεί την κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του Κόμματος στη Θεσσαλονίκη, με ομιλήτρια την ΓΓ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

Εχουν προγραμματιστεί τρεις προσυγκεντρώσεις στις 7.30μ.μ. στο Συντριβάνι, στο Βαρδάρη και στη Βενιζέλου, ενώ όλες οι ΚΟΒ από την Δευτέρα έχουν ξεκινήσει ενημερωτικές εξορμήσεις σε όλες τις συνοικίες για την συγκέντρωση. Σε όλη τη Θεσσαλονίκη οι περιοδείες και οι επισκέψεις υποψηφίων του ΚΚΕ σε εργασιακούς και κοινωνικούς χώρους συνεχίζονται κανονικά και με αμείωτη ένταση μέχρι και ο τελευταίος πολίτης, εργαζόμενος, επαγγελματοβιοτέχνης, άνεργος να γνωρίσει εκτενώς τις θέσεις του ΚΚΕ για τα προβλήματα που τον απασχολούν.

Χτες οι υποψήφιοι βουλευτές Α Θεσσαλονίκης Γιάννης Κατσαρός και Αριστείδης Βόντας επισκέφθηκαν το εργοστάσιο της ΖΗΜΕΝΣ στην περιοχή αεροδρομίου και ενημερώθηκαν από τη διοίκηση του εργοστασίου και το σωματείο για τα προβλήματα της βιομηχανίας.

Τόσο η διεύθυνση όσο και το σωματείο επισήμαναν πως το εργοστάσιο υπολειτουργεί από την έλλειψη παραγγελιών και ήδη από τον Ιούνιο οι εργαζόμενοι απασχολούνται 4 μέρες τη βδομάδα. Πρόσφατα απολύθηκαν 12 εργαζόμενοι, λόγω έλλειψης αντικειμένου, όπως υποστηρίζει η εταιρία, η οποία έχει ανακοινώσει πως θα προχωρήσει σε μαζικές απολύσεις, αν δεν εξασφαλίσει τις παραγγελίες των ψηφιακών παροχών του ΟΤΕ. Ετσι οι εργαζόμενοι για μια ακόμη φορά βρίσκονται αντιμέτωποι με το γνωστά διλήμματα που καλλιεργούν οι δύο μονομάχοι του δικομματισμού, για να υφαρπάξουν την ψήφο τους. Μάλιστα, διευθυντικά στελέχη και συνδικαλιστές προσπαθούν να περάσουν στους εργαζόμενους πως, αν βγει το ένα ή το άλλο μεγάλο κόμμα στην εξουσία θα εξασφαλίσει τις παραγγελίες των ψηφιακών παροχών του ΟΤΕ για την ΖΗΜΕΝΣ.

Οι υποψήφιοι βουλευτές του ΚΚΕ, μιλώντας με τους εργαζόμενους στα διάφορα τμήματα της παραγωγής τόνισαν πως δεν πρέπει να πέφτουν στην παγίδα τέτοιων διλημμάτων, καθώς τα προβλήματα της ΖΗΜΕΝΣ και των άλλων βιομηχανιών προέρχονται από την εφαρμογή της ελεύθερης αγοράς και της Συνθήκης του Μάαστριχτ.

"Οι εργαζόμενοι, επισήμανε ο Γιάννης Κατσαρός, δεν έχουν να κερδίσουν τίποτα, επιλέγοντας το ΠΑΣΟΚ ή τη ΝΔ. Αντίθετα, έχουν την ευκαιρία να αποδώσουν τις ευθύνες που αναλογούν σ' αυτές τις πολιτικές δυνάμεις που ψήφισαν τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και υιοθέτησαν την ελεύθερη αγορά".

Με τους Πόντιους λιανοπωλητές στο Κορδελιό

Τη μεγάλη τους απογοήτευση απέναντι στο ελληνικό κράτος και τις τελευταίες κυβερνήσεις που τους έφεραν στην Ελλάδα χωρίς καμιά υποδομή και φροντίδα εκφράζουν οι Πόντιοι λιανοπωλητές των λαϊκών αγορών κάθε φορά που συναντούν υποψήφιο του ΚΚΕ. Σε όλες τις περιοδείες στις λαϊκές αγορές τα ίδια παράπονα και κατάρες σ' αυτούς που τους γκρέμισαν τα όνειρα που τους υποσχέθηκαν την Γη της Επαγγελίας. Χτες στη λαϊκή του Κορδελιού, που επισκέφθηκε ο Κώστας Κατσιάβαλος,σύσσωμοι οι Ελληνοπόντιοι κατηγορούσαν τα μεγάλα κόμματα πως δεν έλαβαν καμία φροντίδα για την υποδοχή των μεταναστών. Μάλιστα, κάποιοι υποστήριζαν πως θα το "ρίξουν" άκυρο. Ο υποψήφιος του ΚΚΕ τόνισε πως είναι το ίδιο, σαν να ξαναψηφίζουν αυτούς που δεν έδειξαν την παραμικρή ευαισθησία για τα προβλήματα τους. "Πρέπει να τους στείλετε ένα μήνυμα αντίστασης και αγώνα, τούς απάντησε ο Κ. Κατσιάβαλος. Να ψηφίσετε το ΚΚΕ, το μόνο κόμμα που αγωνίζεται για τα λαϊκά στρώματα, που στέκεται στο πλάι των ανθρώπων του μόχθου και της προσφυγιάς".

Μεγάλο ενδιαφέρον για τις θέσεις του ΚΚΕ έδειξαν και οι εργαζόμενοι στο εργοτάξιο του δήμου Μενεμένης, όπου μίλησε ο Κώστας Σαπρανίδης, ενώ στο πολυιατρείο του ΙΚΑ - Πύλη Αξιού, όπου περιόδευσε ο Αγάπιος Σαχίνης οι εργαζόμενοι παραδέχτηκαν πως μόνο το ΚΚΕ ενδιαφέρεται πραγματικά για το ασφαλιστικό και τα ζητήματα της υγείας.

Ψήφος στο ΚΚΕ από τους στρατιώτες και αξιωματικούς των Ενόπλων Δυνάμεων

Οσο πλησιάζει η μέρα των εκλογών τόσο περισσότερο εντείνονται οι προσπάθειες των κομμάτων του δικομματισμού, να παραπλανήσουν τους ψηφοφόρους και να υφαρπάξουν την ψήφο τους. Για το σκοπό αυτό χρησιμοποιούν κάθε θεμιτό και αθέμιτο μέσο. Και ενώ είναι βέβαιο, ότι και μετά τις εκλογές όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα, θα συνεχιστεί, και μάλιστα με πιο σκληρά μέτρα σε βάρος των εργαζομένων, η αντιλαϊκή πολιτική, που υπαγορεύεται από την ΕΕ, δε διστάζουν να δίνουν προς κάθε κατεύθυνση ψεύτικες υποσχέσεις για παροχές χωρίς αντίκρισμα κλπ.

Μπροστά στον κίνδυνο, που αντιμετωπίζουν, να χάσουν την αυτοδυναμία, οι ηγέτες του δικομματισμού έφθασαν στο σημείο να αναμείξουν και τις Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας μας στα προεκλογικά τους παιχνίδια και μάλιστα με έναν τρόπο απαράδεκτο, που μπορεί να έχει συνέπειες σε βάρος του κύρους και του αξιόμαχου του στρατεύματος. Αυτή τους η συμπεριφορά είναι οπωσδήποτε καταδικαστέα, πολύ περισσότερο στις σημερινές συνθήκες που πρέπει με κάθε τρόπο να ενισχύεται το κύρος των Ενόπλων μας Δυνάμεων, των οποίων ο ρόλος αποκτάει ακόμα μεγαλύτερο βάρος.

Το ΚΚΕ καταδικάζει απερίφραστα τέτοιου είδους ενέργειες και καλεί τους ψηφοφόρους να δώσουν στους δύο μονομάχους την πρέπουσα απάντηση καταψηφίζοντάς τους.

Αυτός ο ψηφοθηρικός εκτραχηλισμός των κομμάτων του δικομματισμού είναι ένας επιπλέον λόγος για αποδοκιμασία στην κάλπη. Αλλά αυτή η αποδοκιμασία θα είναι ακόμα πιο αυστηρή, αν αυτή η ψήφος δοθεί από τους στρατιώτες και τους αξιωματικούς στο ΚΚΕ. Και πραγματικά το ΚΚΕ δικαιούται αυτή την ψήφο από τις Ενοπλες Δυνάμεις, γιατί πέρα από το ότι κρατά πάντα ψηλά τη σημαία του αγώνα για την εθνική ανεξαρτησία και τη λαϊκή κυριαρχία και ακούραστα αγωνίζεται για το καλό του τόπου και του λαού γενικά, ειδικά για τις Ενοπλες Δυνάμεις αγωνίζεται επίσης για τη βελτίωση των συνθηκών ζωής και εργασίας του προσωπικού και για τον ουσιαστικό εκδημοκρατισμό τους. Το ΚΚΕ είναι το κόμμα που προβάλλει τις πιο σωστές θέσεις για τα εθνικά ζητήματα και αγωνίζεται ασταμάτητα για την απαλλαγή της χώρας από τα ιμπεριαλιστικά δεσμά και την απεξάρτηση των Ενόπλων Δυνάμεων από το ΝΑΤΟ.

Το ΚΚΕ συμπαραστάθηκε, σε κάθε περίπτωση, στα δίκαια αιτήματα όχι μόνο των στρατιωτών, αλλά και των μονίμων στελεχών, πάλεψε και παλεύει για την κατοχύρωση των δημοκρατικών τους δικαιωμάτων. Και είναι γεγονός, ότι, παρά τις δυσκολίες και τα εμπόδια που παρενέβαλλε και παρεμβάλλει το κατεστημένο, η φωνή του ΚΚΕ κατορθώνει να φθάνει στα στρατόπεδα και να βρίσκει θετική απήχηση στο προσωπικό.

Γι' αυτό και δε θα 'ταν υπερβολή, να σημειώσουμε, ότι και οι λίγες βελτιώσεις που επιτεύχθηκαν, σε μεγάλο βαθμό, οφείλονται στις πρωτοβουλίες των αριστερών φαντάρων και στην πάλη του δημοκρατικού κινήματος με πρωτοπορία τους κομμουνιστές.

Ομως, στην πραγματικότητα αυτές οι αλλαγές προς το καλύτερο ήταν περισσότερο επιφανειακές και δεν έγινε μέχρι σήμερα, παρά τις εξαγγελίες του ΠΑΣΟΚ, ο ουσιαστικός εκδημοκρατισμός των Ενόπλων Δυνάμεων. Εξακολουθεί να διατηρείται, σύμφωνα και με τις προδιαγραφές του ΝΑΤΟ, το αυταρχικό και αντιδημοκρατικό καθεστώς στις Ενοπλες Δυνάμεις και θα χρειαστεί και στο μέλλον μακρόχρονος και επίμονος αγώνας για ουσιαστικό εκδημοκρατισμό τους.

Γι' αυτό είναι βέβαιο, ότι η ενίσχυση του ΚΚΕ στη Βουλή και στο μαζικό κίνημα θα του επιτρέψει να παλέψει από καλύτερες θέσεις για σωστές και δίκαιες λύσεις και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνδρες και οι γυναίκες των Ενόπλων Δυνάμεων. Τότε θα είναι, π. χ. πιο δύσκολη η εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς τυχοδιωκτισμούς, θα είναι πιο δύσκολη η αποστολή δικών μας στρατιωτών εκτός της Ελλάδας, σε δήθεν ανθρωπιστικές αποστολές, με αποφάσεις του ΟΗΕ, που στην ουσία θα είναι αποφάσεις του ΝΑΤΟ και της ΔΕΕ και θα αποβλέπουν στην εφαρμογή της "νέας τάξης πραγμάτων". Χρειάζεται ασφαλώς σοβαρή, νηφάλια σκέψη πριν καταλήξει ο ψηφοφόρος, για το ποιο ψηφοδέλτιο θα τοποθετήσει στην κάλπη. Ας ευχηθούμε αυτή τη φορά, το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας να είναι προϊόν πιο υπεύθυνης και συνειδητής επιλογής.

Σ. Π.

ΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ "ΝΟΣΤΟΥ"
Χρειάζεται και η δική σου προσπάθεια

Στη Σαλαμίνα, στη θεραπευτική κοινότητα, βρέθηκαν χτες οι υποψήφιοι βουλευτές του ΚΚΕ Δ. Πέτρουλα - στην Α' Πειραιά - και Γερ. Αραβανής και Β. Στεφάνου - στη Β' Πειραιά

Εκεί που συναντιούνται δυο πορείες αγώνων. Οσο κι αν φανεί περίεργο. Εκείνη, για τα δικαιώματα των εργαζομένων και του λαού, για το δικαίωμα στην ίδια τη ζωή. Κι εκείνη, για την έξοδο από το λαβύρινθο των ναρκωτικών, για το δικαίωμα στην ίδια τη ζωή. Ανάλογες αφετηρίες, η κοινωνία της ανεργίας και των προβλημάτων, διαφορετικές ίσως διαδρομές, αλλά κοινός ο αγώνας και ο στόχος. Κοινά τα σημεία που τον σηματοδοτούν. Η δουλιά, η προκοπή, ο αυτοσεβασμός, η αξιοπρέπεια. Και τα μάτια κάποιες στιγμές βουρκώνουν.

Σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα και με το χαμόγελο της ελπίδας να κυριαρχεί, πραγματοποιήθηκε χτες η συνάντηση των μελών της Θεραπευτικής Κοινότητας "Νόστος" στη Σαλαμίνα με αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, που συνόδευσε εκεί τους υποψήφιους βουλευτές του Κόμματος Δ. Πέτρουλα στην Α και Γερ. Αραβανή καιΒ. Στεφάνου στη Β Πειραιά.

Ο Χρήστος και ο Δημήτρης που μας υποδέχτηκαν στην Κοινότητα μίλησαν για το παρελθόν τους, με αυστηρότητα, για τις δικές τους ευθύνες και τις ευθύνες των άλλων, για το σήμερα. Ηξεραν. Είχαν καταλάβει. Και ήθελαν να αλλάξουν τα πράγματα. Η συνάντηση, που μόνο προεκλογικό χαρακτήρα δεν μπορούσε να έχει, όπως άλλωστε καμιά απ' τις περιοδείες και τις συναντήσεις σε διάφορους χώρους του Κόμματος αυτόν τον καιρό, έδινε, ωστόσο, έντονα ένα μήνυμα: Χρειάζεται κι η δική σου προσπάθεια. Αν δεν κάνεις κάτι κι εσύ, τίποτα ή λίγα μπορούν να γίνουν.

Τα παιδιά του "Νόστου" κοιτούν το αύριο με περίσκεψη. Η ανεργία θερίζει και εκείνοι θα χρειαστούν δουλιά, όταν ξεκινήσει η διαδικασία της επανένταξης. Κι αν ένας νέος της ηλικίας τους δε βρίσκει σήμερα δουλιά, για εκείνους, το πρόβλημα είναι διπλό. Υπάρχει και το στίγμα της προηγούμενης ζωής και η πολιτεία κάθε άλλο παρά παρεμβαίνει για να βοηθήσει.

Αντίθετα, τα προβλήματα πυκνώνουν. Ο Γερ. Αραβανής συζήτησε αναλυτικά με τα μέλη της κοινότητας για τα θέματα του διαχωρισμού των ναρκωτικών σε σκληρά, μαλακά και την εφαρμογή της μεθαδόνης. Οι θέσεις του Κόμματος και των θεραπευτικών κοινοτήτων ταυτίζονται. "Εμείς από τα λεγόμενα μαλακά ξεκινήσαμε για να καταλήξουμε στα σκληρά, σημείωσαν τα παιδιά. Το '95 των χρηστών αυτή τη διαδρομή ακολουθεί. Ο διαχωρισμός υπό αυτές τις συνθήκες είναι λάθος. Οσο για τη μεθαδόνη, πρόκειται για ένα προϊόν της ηρωίνης, ίσως σκληρότερο. Ισως αύριο την αντικαταστήσει". "Η εφαρμογή της άλλους στόχους εξυπηρετεί και όχι την απεξάρτηση, σχολίασαν οι κομμουνιστές, άλλο πράγμα η ιατρική της εφαρμογή σε συγκεκριμένες περιπτώσεις και άλλο αυτό που σήμερα προωθείται". Ο Γερ. Αραβανής σημείωσε ότι τις θέσεις αυτές έχει υποστηρίξει επανειλημμένα στη Βουλή το ΚΚΕ, τις έχει καταθέσει με τις προτάσεις του.

Το ραντεβού ανανεώθηκε για μετά τις εκλογές. Η μάχη στο μεταξύ συνεχίζεται... "Το εύκολο είναι να κάθομαι και να ζω, όπως ζούσα. Ακίνητος, άβουλος. Το δύσκολο είναι να πάρεις την απόφαση"... Χρήστο, Δημήτρη, ευχαριστούμε για το μήνυμα.

Γερ. ΤΡ.

Πόλεμος στο συμβιβασμό

Περιοδεία στα ΤΕΦΑΑ πραγματοποίησαν οι υποψήφιοι βουλευτές του ΚΚΕ Λ. Αυδής (στην Α' Αθήνας) και Λ. Καρατζά (στη Β' Αθήνας)

Εποικοδομητικός διάλογος έγινε χτες στο πρωί ανάμεσα στους καθηγητές της Γυμναστικής Ακαδημίας (ΤΕΦΑΑ) και τους υποψήφιους βουλευτές του Κόμματος Λεωνίδα Αυδή στην Α' περιφέρεια της Αθήνας και Λούλα Καρατζά στη Β' Περιφέρεια Αθήνας, κατά τη διάρκεια της περιοδείας τους στο κτίριο που στεγάζει τη Γυμναστική Ακαδημία.

Ο Λ. Αυδής παίρνοντας το λόγο τόνισε ότι όποιο από τα δυο κόμματα και αν έρθει στην εξουσία είναι δεσμευμένο να ακολουθήσει την πολιτική που έχει καθοριστεί από τη συνθήκη του Μάαστριχτ. Είναι δεσμευμένο, συνέχισε, να πιάσει τους στόχους του προγράμματος "σύγκλισης". Η επόμενη μέρα των εκλογών, υπογράμμισε ο Λ. Αυδής, θα σημάνει την καινούρια επίθεση, με δέσμη αντιλαϊκών μέτρων, σε βάρος των εργαζομένων. Μπορεί, συνέχισε, να βελτιωθούν οι αριθμητικοί δείκτες της οικονομίας, όμως η ποιότητα ζωής του λαού μέρα με τη μέρα θα υποβαθμίζεται.Τα μικρομεσαία στρώματα και η εργατική τάξη θα χάσουν τα δικαιώματα που με μόχθο και αγώνα κατέκτησαν. Μπροστά σ' αυτήν την επίθεση, κατέληξε ο Λ. Αυδής, καλούμε τους εργαζομένους σε ένα κοινό μέτωπο αντεπίθεσης, στον αγώνα για να μη χαθεί η ελπίδα σ' αυτόν τον τόπο.

Η Λ. Καρατζά τόνισε ότι υπάρχει τρόπος και διέξοδος διά μέσου του αγώνα να ζήσουμε σε μια καλύτερη κοινωνία. Το ΚΚΕ, ζητάει την ψήφο του λαού, ζητάει όμως και την παράλληλη συμμετοχή του στους αγώνες. Πρέπει, κατέληξε, να πολεμήσουμε το συμβιβασμό, την αδράνεια και τον ατομικισμό που καλλιεργεί το μεγάλο κεφάλαιο στους εργαζόμενους. Πρέπει να κρατήσουμε ψηλά την αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού.

Στη χτεσινή συζήτηση έγινε αναφορά και για τον αθλητισμό της χώρας μας. Οι δυο υποψήφιοι βουλευτές του ΚΚΕ, τόνισαν ότι η δουλιά που γίνεται μέσα στη Γυμναστική Ακαδημία παράγει ιδεολογία για τον αθλητισμό. Μια ιδεολογία, μακριά από το εύκολο χρήμα, το φανατισμό και τα αναβολικά.

ΕΛΕΥΣΙΝΑ
Σας θέλουν συνένοχους

- Ηρθαμε να σας μιλήσουμε προεκλογικά.

- Λάθος, ήσασταν συνέχεια κοντά μας τα τρία προηγούμενα χρόνια.

Ο διάλογος μεταξύ του υποψήφιου βουλευτή στην Αττική του ΚΚΕ Δήμο Κουμπούρη με εργαζόμενο στο Δήμο Ελευσίνας κατά τη χτεσινή περιοδεία με κλιμάκιο του Κόμματος, αποδεικνύει στο πόσο κοντά ήταν τα τελευταία χρόνια οι κομμουνιστές στα προβλήματα και τους αγώνες τους. Οι εργαζόμενοι εξέφρασαν τη χαρά τους που ο βουλευτής του ΚΚΕ βρέθηκε για μία ακόμα φορά δίπλα τους και συζήτησε μαζί τους.

Ολοι οι εργαζόμενοι του δήμου υποδέχτηκαν θερμά τον Δ. Κουμπούρη, τονίζοντας ότι δεν είναι η πρώτη φορά που τον βλέπουν δίπλα τους, καθώς δεν έλειψε τα τρία προηγούμενα χρόνια. Ο υποψήφιος του ΚΚΕ ζήτησε από τους εργαζόμενους να ενισχύσουν το ΚΚΕ δίνοντας απάντηση στα αντιλαϊκά σχέδια της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

"Στα μόνα μέρη που δε θα βρείτε τους κομμουνιστές βουλευτές είναι στα γραφεία. Είμαστε συνέχεια μέσα στους εργασιακούς χώρους και όπου υπάρχουν λαϊκά προβλήματα", τόνισε ο Δ. Κουμπούρης. "Την Κυριακή, σας δίνετε η δυνατότητα με την ψήφο σας να απαντήσετε στα σχέδια που σας θέλουν συνένοχους στα όποια αντιλαϊκά μέτρα θα πάρουν μετά τις εκλογές. Η ενίσχυση του ΚΚΕ, συνέχισε, σημαίνει ουσιαστική αντιπολίτευση μέσα και έξω από τη βουλή".

Σε ερώτηση εργαζόμενου για τη θέση του ΚΚΕ για την Ευρωπαϊκή Ενωση, ο υποψήφιος βουλευτής απάντησε ότι η ΕΕ είναι Ενωση του μεγάλου κεφαλαίου και γι' αυτό δεν τολμούν να κάνουν δημοψήφισμα για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, γιατί φοβούνται την αντίδραση του λαού και προσπαθούν να το επιβάλουν σαν μονόδρομο. "Εμείς λέμε όχι στην υποτέλεια και την απομόνωση γιατί η ΕΕ είναι μονόδρομος για την Ελλάδα. Είμαστε αντίθετοι με την ΕΕ αλλά δε θα καθίσουμε με σταυρωμένα χέρια όσο είμαστε σε αυτήν", κατέληξε.

Με το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ

Του Γιάννη ΚΑΛΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ*

Με το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ, σημαίνει με τους ανυπόταχτους. Με κείνους που δε σκύβουν το κεφάλι. Με τους "απείθαρχους", που εδώ και τρεις χιλιάδες χρόνια κρατούν ετούτα τα στενά και λένε στους απεσταλμένους των κατακτητών "μολών λαβέ", "ελευθερία ή θάνατος", "θάνατος στο φασισμό - λευτεριά στο λαό", "έξω οι Αμερικάνοι" και "όχι στην Ευρώπη των μονοπωλίων".

Με το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ, σημαίνει με τους αποφασισμένους. Με κείνους που δε δίνουν "γην και ύδωρ", δεν προσκυνάνε τους πασάδες και δεν υπογράφουν, για να κερδίσουν το παράσημο του... εκσυγχρονισμένου, ένα παράθυρο στις εκπομπές που πλένουν εγκεφάλους ανεγκέφαλων και μια επιχορήγηση.

Με το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ, σημαίνει με τους δυνατούς. Με κείνους που στυλώνουνε τα πόδια τους κόντρα στη θύελλα. Με κείνους που κάνουν αλυσίδα και βάζουνε το στήθος τους για να κρατήσουν το ποτάμι της ιστορίας, να μη γυρίσει προς τα πίσω. Με κείνους που βλέπουνε μπροστά και μακριά. Που ξέρουν πως αυτό που μοιάζει σήμερα για παντοδύναμο, δεν είναι οριστικό. Αρκεί ν' αντέξουν όλο και πιο πολλοί για λίγο ακόμα. Να μη λυγίσουν μπροστά στις απειλές, στις υποσχέσεις, στις κολακείες και στους εκβιασμούς των παραχαρακτών και των "νονών" αυτής της άγριας νύχτας που περνάμε.

Με το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ, σημαίνει μαύρο στους δύο ληστές του εισοδήματος, αλλά και της συνείδησης, της περηφάνιας του λαού μας. Μαύρο και στους κλεπταποδόχους, στους τσιλιαδόρους που μαζεύουν ό,τι πέφτει απ' τους ληστές ελπίζοντας να πάρουν μέρος στη μοιρασιά.

Με το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ, σημαίνει διαχωρίζω τις ευθύνες μου. Δε γίνομαι συνένοχος σ' αυτό το μαύρο τζόγο. Δε θέλω να 'μαι μ' αυτόν που θα 'ρθει πρώτος στην προδοσία, πρώτος στο ξεπούλημα, πρώτος στη δουλικότητα, πρώτος στην εξαθλίωση της πατρίδας.

Με το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ, σημαίνει πρώτος στην αντεπίθεση. Πρώτος στη νέα πορεία προς τα μπρος. Πρώτος στη μάχη για μια Ελλάδα, για μια Ευρώπη για έναν κόσμο που έτσι κι αλλιώς θ' αλλάξει, αλλά το θέμα είναι να 'σαι με κείνους που αγωνίζονται γι' αυτή την αλλαγή κι όχι με κείνους που την τρέμουν και την καθυστερούν.

Γι' αυτό, ούτε μια ψήφος αριστερού, τίμιου πατριώτη, δημοκράτη, ανθρώπου που στοχάζεται ελεύθερα, δεν έχει θέση στο "μπλοκ της υποτέλειας" με οποιαδήποτε απ' τις πέντε γαρνιτούρες κι αν του τη σερβίρουν. Ψήφο στο ΚΚΕ, συμμετοχή στους καθημερινούς αγώνες, εμπιστοσύνη στις δυνάμεις του, να τι οφείλει ο Ελληνας στο παρελθόν του και στο μέλλον του Ανθρώπου.

* Ο Γιάννης Καλατζόπουλος είναι ηθοποιός, υποψήφιος του ΚΚΕ στην Α Αθήνας

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΔΗΜΟΥ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ
Να βρουν ισχυρό εμπόδιο μπροστά τους

Η ψήφος στο ΚΚΕ δυναμώνει τα εμπόδια για την εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής, τόνισε ο Γερ. Αραβανής, υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ στη Β' Περιφέρεια του Πειραιά

Τα ιδιαίτερα προβλήματα των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, τα οποία θα πολλαπλασιαστούν στο πλαίσιο της γενικότερης αντιλαϊκής επίθεσης που θα εξαπολυθεί την επομένη των εκλογών, απασχόλησαν χτες τη συνάντηση των εργαζομένων, υπαλλήλων του Δήμου Κερατσινίου με τους υποψήφιους βουλευτές στη Β Πειραιά του ΚΚΕ Γερ. Αραβανή,Ελ. Παπαδοπούλου και Γ. Μανουσογιαννάκη.

Η άρση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων βρίσκεται προ των πυλών, τα ασφαλιστικά δικαιώματα ισοπεδώνονται, οι εργασιακές σχέσεις διαλύονται. Το μοντέλο της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τους δήμους, που εφαρμόζουν οι ελληνικές κυβερνήσεις, απειλεί με τα ίδια προβλήματα και τους εργαζόμενους στην ΤΑ. Μια ελπίδα υπάρχει για να δημιουργηθούν οι συνθήκες που θα ανακόψουν τον οδοστρωτήρα κατά των λαϊκών κατακτήσεων αυτής της πορείας.

"Κάθε κόκκινη ψήφος που θα βγει απ' τις κάλπες την Κυριακή, θα αθροιστεί υπέρ των δικαιωμάτων των εργαζομένων, θα αυξήσει τη δική τους δύναμη, θα δώσει νέα πνοή στους αγώνες που έρχονται",σημείωσε ο Γερ. Αραβανής. "Με ένα ΚΚΕ μεγαλύτερο σε δύναμη, ισχυρότερο σε φωνή μέσα και έξω από τη Βουλή, θα στενέψουν τα περιθώρια για την εφαρμογή ακόμη σκληρότερης αντεργατικής πολιτικής. Η επόμενη κυβέρνηση θα βρει μπροστά της τις λαϊκές αντιδράσεις. Και πρέπει να τους στήσουμε με την ψήφο μας την Κυριακή ισχυρό εμπόδιο".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ