ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 26 Σεπτέμβρη 1996
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Και τώρα... απολύσεις!

Σε 255 ομαδικές απολύσεις είναι έτοιμη να προχωρήσει η "Διεθνής Βιομηχανία Ενδυμάτων". Με 48ωρη απεργία αντιδρούν οι εργαζόμενοι. Προς απολύσεις και στην GLOBE του Χατζή

Σαρανταοκτάωρη απεργία πραγματοποιούν σήμερα και αύριο Παρασκευή, οι 384 εργαζόμενοι της "Διεθνούς Βιομηχανίας Ενδυμάτων" στην Καλαμάτα, αντιδρώντας στην απόφαση της επιχείρησης να προχωρήσει σε 255 απολύσεις. Ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης, Ν. Μανιατάκης,έχει καλέσει το επιχειρησιακό Σωματείο σε συνάντηση, το Σάββατο, προκειμένου να "συζητήσουν" την ήδη ειλημμένη απόφασή του, που, όπως ισχυρίζεται την πήρε, προκειμένου να μειώσει το υψηλό κόστος εργασίας.

Σύμφωνα με το Σωματείο, η απόφαση για ομαδικές απολύσεις έχει να κάνει με συμφωνία μεταξύ του εργοδότη και των τραπεζών, στις οποίες χρωστάει περίπου πέντε δισ. δραχμές. Η συμφωνία αυτή, που έγινε στις αρχές του Σεπτέμβρη, αφορά τη ρύθμιση των χρεών της επιχείρησης από τις τράπεζες, με αντάλλαγμα την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και τη μείωση του προσωπικού.Ο εργοδότης, με το πρόσχημα των οικονομικών δυσκολιών, από τον περασμένο Νοέμβρη άρχισε να εκβιάζει με απολύσεις, απαιτώντας ρύθμιση των χρεών του, νέα επιδοτούμενα δάνεια, καθώς και επιδότηση του κόστους εργασίας. Προχωρώντας παραπέρα τους εκβιασμούς του, έκλεισε για ένα διάστημα το εργοστάσιο, θέτοντας τους εργαζόμενους σε αναγκαστική άδεια, χωρίς όμως να τους καταβάλει το επίδομα αδείας. Στη συνέχεια το επαναλειτούργησε απασχολώντας τους εργαζόμενους εκ περιτροπής, μια βδομάδα το μήνα, με αποδοχές που δεν ξεπερνούσαν τις 30.000 δραχμές!

Η πρόεδρος του Σωματείου, Ρ. Καπετανάκη,τόνισε ότι, η επιχείρηση είναι βιώσιμη και ότι οι εργαζόμενοι δεν πρόκειται να αποδεχτούν καμία απόλυση, ενώ σημείωσε πως αν ο εργοδότης επιμείνει στην απόφασή του, τότε μετά την απεργία σε νέα γενική συνέλευση, θα αποφασιστούν οι παραπέρα ενέργειές τους.

Ομηροι εκβιασμών οι εργαζόμενοι

Την απόλυση 60 εργαζομένων από τους 200 που απασχολεί συνολικά, ανακοίνωσε η κλωστοϋφαντουργική επιχείρηση, "Εριοϋφαντουργική" (πρώην ΒΕΛΚΑ Τιθορέας), που ανήκει στον όμιλο GLOBE του γνωστού, απ' την προνομιακή του μεταχείριση απ' το κράτος, βιομηχάνου Δ. Χατζή.Και αυτό, παρά το ότι οι εκβιασμοί για οικονομικό "κραχ" του βιομηχάνου πριν τρεις μήνες, έπιασαν - σύμφωνα με πληροφορίες - "τόπο", με την έγκριση νέας δανειοδότησης.

Ο Δ. Χατζής προφασιζόμενος οικονομικά προβλήματα, πρότεινε στο επιχειρησιακό σωματείο να αποδεχτεί τη μείωση του προσωπικού κατά 60 άτομα, καθώς και την κατάργηση δικαιωμάτων τους, με τη δημιουργία 4ης βάρδιας. Ισχυρίστηκε δε πως έτσι θα εξυγιανθεί η εταιρία!

Στο μεταξύ με ευθύνη του βιομηχάνου το εργοστάσιο υπολειτουργεί, καθώς δεν υπάρχει πρώτη ύλη (βαμβάκι) για την παραγωγή νήματος. Να υπενθυμίσουμε ότι στις 13 του περασμένου Ιούνη ο Δ. Χατζής είχε απειλήσει να κλείσει τόσο το εργοστάσιο στην Τιθορέα, όσο και τις υπόλοιπες 7 επιχειρήσεις του ομίλου - απασχολεί συνολικά 1.200 εργαζόμενους - εκβιάζοντας για νέα δάνεια. Μάλιστα είχε ζητήσει το "πάγωμα" κάθε διαδικασίας διαπραγμάτευσης των μετοχών του στο Χρηματιστήριο.

Οι εκβιασμοί του είχαν σαν αποτέλεσμα να πετύχει την έγκριση νέων δανείων, ενώ τη "νύφη" είχαν πληρώσει τότε και οι μικροεπενδυτές οι οποίοι κρατούσαν στα χέρια τους μετοχές του ομίλου. Να σημειώσουμε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που τυγχάνει ο συγκεκριμένος βιομήχανος ευνοϊκής μεταχείρισης, καθώς του έχουν παραχωρηθεί χαριστικά από τον Οργανισμό Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων και το παραπάνω εργοστάσιο και η "Πειραϊκή - Πατραϊκή" Σάμου.Το σωματείο εκφράζει την αντίθεσή του στις απολύσεις και στην κατάργηση εργατικών δικαιωμάτων και προχωράει τις επόμενες μέρες σε γενική συνέλευση προκειμένου να καθορίσει τα παραπέρα βήματά του.

Και (Πρωτό)παπας και ζευγάς;
  • Παραμένει και μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ ο Χρ. Πρωτόπαππας, ο οποίος χτες ορκίστηκε υφυπουργός Εργασίας!
  • Γ. Μαυρίκος: "Επιτέλους, όλα έχουν ένα όριο! "

Ο Χρ. Πρωτόπαππας δεν είναι βεβαίως το πρώτο συνδικαλιστικό στέλεχος, η "προσφορά" του οποίου στο πέρασμα αντεργατικών αντιλαϊκών επιλογών αναγνωρίζεται με την τοποθέτησή του στα ανώτατα αξιώματα ενός κόμματος, που έχει κόψει πια κάθε γέφυρα με τα συμφέροντα των εργαζομένων, αλλά και στέλεχος μιας κυβέρνησης αποφασισμένης να προχωρήσει στη λήψη νέων σκληρών αντεργατικών μέτρων. Είναι, όμως, απ' ό,τι φαίνεται, ο πρώτος που θέλει να κρατήσει και τις δυο ιδιότητες. Δηλαδή και αυτή του μέλους της διοίκησης της κορυφαίας συνδικαλιστικής οργάνωσης και αυτή του υφυπουργού Εργασίας στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ!

Ετσι, με χτεσινό του έγγραφο προς την ΕΕ της ΓΣΕΕ ο Χρ. Πρωτόπαππας γνωστοποιεί την παραίτησή του από την ΕΕ της ΓΣΕΕ (από πρόεδρος είχε παραιτηθεί μετά την εκλογή του στο ΕΓ του ΠΑΣΟΚ), όχι όμως και από τη διοίκηση της ΓΣΕΕ!

Σχολιάζοντας το πρωτοφανές γεγονός ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ, Γ. Μαυρίκος,σε χτεσινή του δήλωση σημειώνει: "Ο υφυπουργός Εργασίας, Χρήστος Πρωτόπαππας, φιλοδοξεί να δρέψει αντεργατικές δάφνες από δυο πόστα ταυτόχρονα: Αυτή του υφυπουργού και από τη θέση του μέλους της διοίκησης της ΓΣΕΕ!Ελεος! Επιτέλους, όλα έχουν ένα όριο! ".

Να σημειωθεί ότι η στάση του Χρ. Πρωτόπαππα σχολιάζεται ήδη αρνητικά και από στελέχη της παράταξής του, απ' όπου άλλοι πιθανολογούν μια επικείμενη παραίτησή του που ίσως να συνδυαστεί με τις... απαραίτητες παράτες, ενώ άλλοι δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να παραμείνει στη ΓΣΕΕ τουλάχιστον για ένα διάστημα ως επιτηρητής και εγγυητής της "συναινετικής" πορείας της Συνομοσπονδίας. Ορισμένοι μάλιστα υπενθύμιζαν τον, κατευθυνόμενο από μερίδα του κυβερνώντος κόμματος, θόρυβο όταν άλλα συνδικαλιστικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ που εκλέχτηκαν βουλευτές στις προηγούμενες εκλογές (π. χ. ο πρώην πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ, Δ. Πιπεριάς) είχαν διατηρήσει για κάποιο διάστημα και τη συνδικαλιστική τους ιδιότητα... Βεβαίως - όπως σημείωναν - το πρόβλημα που προκύπτει με τον Χρ. Πρωτόπαππα είναι πολύ πιο σοβαρό, αφού μόλις χτες ορκίστηκε υφυπουργός Εργασίας, ο οποίος μάλιστα - τηρουμένων των γνωστών καταμερισμών στο υπουργείο Εργασίας - πρόκειται να διαχειριστεί έναν ιδιαίτερα ευαίσθητο τομέα. Τον τομέα των κονδυλίων και των προγραμμάτων εκπαίδευσης και ειδίκευσης (ΚΕΚ κλπ. ).

Για τις "δικές" τους καθαρίστριες...

ΗΡΑΚΛΕΙΟ.-Ανεργες βρέθηκαν ξαφνικά, μέσα στην προεκλογική περίοδο, δύο καθαρίστριες δημοσίων σχολείων στο Ηράκλειο Κρήτης! Πρόκειται για την Α. Κεφαλογιάννη, μητέρα τεσσάρων παιδιών,που εργαζόταν περίπου τέσσερα χρόνια και για την Α. Κριτσωτάκη,η οποία εργαζόταν δύο χρόνια.

Οπως καταγγέλλει η πρόεδρος του Σωματείου Καθαριστριών του Νομού Ηρακλείου, Χ. Φοδελιανάκη,πολλοί διευθυντές σχολείων προχώρησαν με συνοπτικές διαδικασίες στην προκήρυξη θέσεων, για να προσλάβουν "δικές" τους καθαρίστριες. Η πρόεδρος του Σωματείου, σημειώνει ακόμα ότι, οι απολύσεις θα ήταν πολύ περισσότερες, αν δεν υπήρχε η άμεση αντίδραση του Σωματείου, το οποίο - με τη βοήθεια του Εργατικού Κέντρου και του νομάρχη - κατάφερε να ακυρώσει αρκετές. Τέλος, η συνδικαλίστρια κατηγορεί τις εκάστοτε κυβερνήσεις για τη μέχρι σήμερα αντιμετώπιση των καθαριστριών και του πάγιου αιτήματός τους για υπογραφή συμβάσεων αορίστου χρόνου και όχι έργου, που υπογράφουν μέχρι σήμερα.

ΤΣΙΜΕΝΤΑ ΧΑΛΚΙΔΑΣ
Δραστική μείωση προσωπικού

Κλίμα τρομοκρατίας, που υποχρεώνει εργαζόμενους σε αποχώρηση, καταγγέλλει το σωματείο

Τη δραστική συρρίκνωση του προσωπικού της, στην οποία προχωρά η εταιρία "Τσιμέντα Χαλκίδας",εκβιάζοντας τους εργαζόμενους να παραιτηθούν "οικειοθελώς", καταγγέλλουν με ψήφισμα της γενικής τους συνέλευσης οι εργαζόμενοι στα κεντρικά γραφεία της εταιρίας. Επίσης καταγγέλλουν το ξεπούλημα της επιχείρησης - με ευθύνη της κυβέρνησης και της Εθνικής Τράπεζας - στην ιταλική πολυεθνική "Καλσεστρούτσι",χαρίζοντας χρέη ύψους 175 δισ. δραχμών.

Οπως σημειώνεται στο ψήφισμα, μετά την απόκτηση της εταιρίας από την "Κονκρέτουμ",θυγατρική της ιταλικής πολυεθνικής, άρχισε πογκρόμ απολύσεων και ήδη έχουν απολυθεί 40 άτομα.Αναφέρεται ότι η εταιρία διαδίδει φήμες πως θα απολυθούν πρώτα οι 150 εργαζόμενοι στα γραφεία και μετά θα κλείσει το εργοστάσιο.

"Τη συνέχεια - επισημαίνεται στο ψήφισμα της γενικής συνέλευσης των εργαζομένων - αναλαμβάνει ο προσωπάρχης, ο οποίος καλεί κάποιον εργαζόμενο και του ανακοινώνει την απόλυσή του, τρομοκρατώντας τον. Αμέσως μετά του προτείνει τρεις μισθούς επιπλέον της νόμιμης αποζημίωσης, εφόσον υπογράψει παραίτηση. Οι εργαζόμενοι τρομοκρατημένοι, μιας και δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να προσφύγουν στα δικαστήρια, υπογράφουν τη δήλωση".Στόχος των παραπάνω - υπογραμμίζουν - είναι να πουλήσουν την επιχείρηση σε καλύτερη τιμή, μηδενίζοντας το κόστος μισθοδοσίας.

Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν σαν παράνομες τις απολύσεις και ζητούν από την Εθνική Τράπεζα να μην επιτρέψει τη μεταπώληση της επιχείρησης και να παρέμβει, ώστε η πολυεθνική να τηρήσει τη σύμβαση και να γίνουν στο εργοστάσιο οι απαραίτητες επενδύσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ