ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 26 Σεπτέμβρη 1996
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
"Νέος"... συνεχιστής της ίδιας πολιτικής

Μόλις δέκα μέρες άντεξε η προεκλογική "παράσταση" του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη, με θεατές ανθρώπους του πολιτισμού, στη "Μεγάλη Βρετανία". Αλλά το αν, πώς και κατά πόσο ο πολιτισμός θα αποτελεί πράγματι ένα σοβαρό, αναβαθμιζόμενο στόχο, όπως υποσχόταν προεκλογικά ο πρωθυπουργός, φαίνεται κατ' αρχήν, (θα φανεί και στη συνέχεια με τις υπουργικές εξαγγελίες και τον καταρτιζόμενο προϋπολογισμό για το 1997), από το αν και κατά πόσο ο υπουργικός θώκος στο ΥΠΠΟ χρησιμοποιείται για να "υποβαθμιστεί" ή να "αναβαθμιστεί" το εκάστοτε κομματικό στέλεχος.Κίνητρο της πρωθυπουργικής επιλογής για το ΥΠΠΟ δε μοιάζει να είναι η προώθηση και επίλυση των προβλημάτων του πολιτισμού, αλλά η διατήρηση των ισορροπιών σε σχέση με το πρόσωπό του, αλλά κυρίως - και αυτό είναι που αφορά και πρέπει να προβληματίσει τους ανθρώπους του πολιτισμού - η εξασφάλιση της πολιτικής που θέλει να εφαρμόσει και στον πολιτισμό.

Η ζυγαριά αυτού του κριτηρίου έκλεινε προς "υποβάθμιση" του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Ευαγ. Βενιζέλου, αφού με τη "λογική" της νεοσυντηρητικής πολιτιστικής πολιτικής του ΠΑΣΟΚ θεωρείται... τριτοκλασάτος θώκος το ΥΠΠΟ. Ετσι, στη χτεσινή τελετή παράδοσης και παραλαβής του ΥΠΠΟ ο πρώην υπουργός, Σταύρος Μπένος,έδειξε δυσαρεστημένος για την αναγκαστική αποχώρησή του.Ο διάδοχός του Ευάγγελος Βενιζέλος,περισσότερο συγκρατημένος, άφησε να εννοηθούν πολλά και διάφορα, τονίζοντας τη "στεναχώρια" του, γιατί "έτυχε" σε αυτόν "να αντικαταστήσει" τον Στ. Μπένο, αφού "επιλογή του πρωθυπουργού ήταν να διαθέσω εγώ στο χώρο του Πολιτισμού τις δυνάμεις μου". Και χαρακτήρισε εαυτόν: "πολυσχιδή, πειθαρχημένο και διατεθειμένο" να διαθέσει όπου πει ο πρωθυπουργός τις "δυνάμεις" του.

Δεν παρέλειψε, βέβαια, ο Ε. Βενιζέλος να διεκδικήσει, για την κυβέρνηση και τον εαυτό του, "φιλελεύθερες" και "σοσιαλιστικές" δάφνες, μπερδεύοντας τον πολιτικό "φιλελευθερισμό" με την πολιτιστική ελευθερία και κατατάσσοντας την πολιτιστική πολιτική του ΠΑΣΟΚ "στον αντίποδα του νεοφιλελευθερισμού".Ο Ε. Βενιζέλος απέδωσε την "καθήλωση" του πολιτιστικού τομέα στη "γραφειοκρατία" παρά στην "οικονομική δυσπραγία και στους δημοσιονομικούς φραγμούς" και υπογράμμισε: "Θα συνεχίσουμε αυτά που κάνουμε, δίνοντας τις προτεραιότητες" που έδωσε ο Στ. Μπένος, όπως η πολιτιστική κληρονομιά και η σύγχρονη δημιουργία.Κατέληξε χαρακτηρίζοντας "κίνητρό" του και "στοίχημά" του "τη Θεσσαλονίκη Πολιτιστική Πρωτεύουσα το 1997".Απ' ό,τι φαίνεται ο νέος υπουργός Πολιτισμού θα επικεντρώσει το ενδιαφέρον του στην "Πολιτιστική Πρωτεύουσα" για δύο λόγους: πρώτον γιατί η Θεσσαλονίκη είναι η εκλογική του περιφέρεια και δεύτερον γιατί ενόψει αυτής και μέσω της "βιτρίνας" της θα εξασφαλίσει κάποιες ευκαιρίες δημόσιας προβολής του... χρήσιμης για το μέλλον.

Αλλά και ως προς την "Πολιτιστική Πρωτεύουσα", μένει να δούμε αν και πώς θα μπορέσει να συγκαλύψει ο νέος υπουργός τις μακρόχρονες και μεγάλες ευθύνες των κυβερνήσεων του κόμματός του για το επερχόμενο φιάσκο.Φιάσκο, που θα λέγεται "Πολιτιστική Πρωτεύουσα", με μηδενικό σχεδόν έργο πολιτιστικής υποδομής. Φιάσκο, με το οποίο θα δρέπει "πολιτιστικές δάφνες" το καζίνο Θεσσαλονίκης, το οποίο "ευλόγησε" η προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και ως "πολιτιστικό ρυθμιστή" της Θεσσαλονίκης.

Από τη Ρωσία στην Ελλάδα

Το Ακαδημαϊκό Θέατρο του Τβερ της Ρωσίας και η Τατιάνα Λύγαρη,μετά τη μεγάλη επιτυχία των παραστάσεων, που έδωσαν στη Ρωσία με τη διασκευή του αριστουργήματος του Τολστόι "Αννα Καρένινα",θα δώσουν παραστάσεις, στις 4, 5, 6, 7/10,στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.Η παράσταση ανέβηκε σε σκηνοθεσία της "καλλιτέχνιδας του λαού της Ρωσίας" και διευθύντριας του θεάτρου τα τελευταία 22 χρόνια Βέρας Εφραίμοβα.Η παράσταση θεωρείται πρωτότυπο καλλιτεχνικό γεγονός, γιατί είναι δίγλωσση. Το ρόλο της Αννας Καρένινα ερμηνεύει στα ελληνικά, σε μετάφραση Παυλίνας Γαλανοπούλου,η Τατιάνα Λύγαρη.Το ρόλο του Καρένιν ερμηνεύει ο Αλεξάντερ Τσούικοφ και του Βρόνσκι ο Κωνσταντίν Γιούτσενκοφ.Τα σκηνικά είναι του Ιβάνοφ,τα κοστούμια της Τζίνα Μογκιλίνσκαγια και η μουσική του Τσαϊκόφσκι.

Η παράσταση θεωρείται σπουδαία δημιουργία του θεάτρου του Τβερ, που έχει ήδη στο φετινό του ρεπερτόριο 27 έργα, ενώ έχει παιχτεί στο "Θέατρο Τέχνης της Μόσχας" και το "Πούσκιν" της Πετρούπολης.

Χορο"Ροές" στο Γκάζι

Επειτα από το επιτυχημένο "ταξίδι της", η "Βουή του Μύθου",η καινούρια παραγωγή του Χοροθεάτρου Ροές,θα βρεθεί από σήμερα και μέχρι τις 13 Οκτώβρη, στο χάλασμα μιας παλιάς βιοτεχνίας, στο Γκάζι (Ιάκχου 16). Η "Βουή του Μύθου" βασίζεται στο σκυριανό παραμύθι "Ο Γιάννης της Ορφανής", έτσι όπως δημοσιεύεται στη συλλογή "Μαγικά παραμύθια του ελληνικού λαού" του Γ. Ιωάννου.Η σκηνοθεσία - χορογραφία είναι της Σοφίας Σπυράτου,η μουσική του Νίκου Ξυδάκη,οι στίχοι του Θοδωρή Γκόνη.Χορεύουν οι: Γ. Επισκόπου, Ε. Κουρκούλη, Ζ. Μπαρζώκα, Λ. Ζαφειροπούλου, Κ. Λαχλάλη.Οι παραστάσεις θα δίνονται καθημερινά στις 9.30μμ, εκτός Δευτέρας και Τρίτης.

Μεσόγειος πολιτισμών

Μια προσπάθεια να ξαναζωντανέψει ο κοινός μεσογειακός πολιτισμός, ιδιαίτερα στη μουσική του έκφραση, αποτελεί η σημερινή εκδήλωση που διοργανώνει το Αρχείο Ελληνικής Μουσικής.Στις 8.30 μμ, στην πλατεία Σπάρτης Μικράς Ασίας, στη Νέα Ιωνία, δεξιοτέχνες της αυθεντικής παράδοσης θα συναντηθούν και θα ενώσουν τους μουσικούς αυτοσχεδιασμούς τους, μετέχοντας σε πολυεθνή συγκροτήματα. Μουσικές ομάδες από Ελλάδα, Αίγυπτο, Ισπανία, Συρία, Κουρδιστάν, θα οδηγήσουν το κοινό στους δρόμους της Μεσογείου με μουσικούς αυτοσχεδιασμούς. Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης, θα παρουσιαστούν τραγούδια από την Ανατολική Θράκη και τη Μικρά Ασία με τον Χρόνη Αηδονίδη,τον Χρυσόστομο Μητροπάνο και άλλους καλλιτέχνες.

Μέρες μουσείων

"Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς" ονομάζεται το διήμερο 28, 29/9,στο πλαίσιο του οποίου η είσοδος στα ελληνικά μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους θα είναι ελεύθερη.Είναι η τρίτη φορά που η χώρα μας συμμετέχει στο πρόγραμμα της Επιτροπής της ΕΕ και του Συμβουλίου της Ευρώπης. Εκτός από επισκέψεις μαθητών σε μουσεία (27 Σεπτέμβρη), έχουν προγραμματιστεί εκδηλώσεις σε μεσαιωνικά κάστρα.Πρόκειται για το Κάστρο Ιωαννίνων,το Παλαιό Φρούριο Κέρκυρας,το Κάστρο Ηγουμενίτσας,τα Κάστρα Κεφαλονιάς και το Μυστρά.Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλαμβάνει ξεναγήσεις, εκθέσεις, καλλιτεχνικά προγράμματα κ.ά.

Σημειώνεται ότι στις φετινές "Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς" συμμετέχουν σαράντα χώρες - μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Τιμά την ελληνική μουσική

Με αφορμή την επέτειο 70 χρόνων παιδαγωγικού έργου και πολιτιστικής προσφοράς, το Εθνικό Ωδείο οργανώνει πανηγυρική συναυλία, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών,στην Αίθουσα Φίλων της Μουσικής,στις 29 του Σεπτέμβρη.Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων και του ΥΠΠΟ.Σε συνέντευξη Τύπου, οι ομιλητές Χαρά Καλομοίρη,διευθύντρια του Ωδείου και εγγονή του Μανώλη Καλομοίρη (ιδρυτή του Εθνικού Ωδείου), ο Βύρων Κολάσης,ο Περικλής Κούκος και η Ελενα Μουζάλα αναφέρθηκαν στην πολυετή δράση του Εθνικού Ωδείου, τονίζοντας το μεγάλο αριθμό σπουδαστών με λαμπρή καριέρα, ενώ επισήμαναν τις προσπάθειες εκσυγχρονισμού, διεύρυνσης και διαρκούς αναβάθμισης των μουσικών σπουδών. Για την πανηγυρική συναυλία, που φέρει τον τίτλο "Τιμώντας την Ελληνική Μουσική",οι ομιλητές ευχαρίστησαν τους 19 καλλιτέχνες που συμμετέχουν, ευγενώς προσφερθέντες.

Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται έργα: Μαμαγκάκη, Μπουντούνη, Χατζιδάκι, Σαμαρά, Ζώρα, Μ. Καλομοίρη, Δραγατάκη, Χ. Καλομοίρη, Φάμπα, Βούρτση, Κούκου, Τενίδη.Συμμετέχουν: Ελενα Παπανδρέου, Βασίλης Τσαμπρόπουλος, Δέσποινα Καλαφάτη, Νίκος Βασιλείου, Νέλλη Σεμιτέκολο, Θάνος Πετράκης, Μάρω Ραζή, Τζούλια Σουγκλάκου, Νέλλη Σεμιτέκολο, Ελενα Μουζάλα, Αρης Γαρουφαλής, Λυδία και Νατάσα Αγγελοπούλου, Λίζα Ζώη, Ευάγγελος Ασημακόπουλος, Μαρία Χαιρογιώργου.Επίσης: η Παιδική Χορωδία "Μανώλης Καλομοίρης", το Ελληνικό Μουσικό Σύνολο Εθνικού Ωδείου και η Παιδική Χορωδία Εθνικού Ωδείου.Τη συναυλία παρουσιάζει ο Αλέξης Κωστάλας.

Πολιτιστικές διαδρομές

Εκθέσεις, συναυλίες και θεατρικές παραστάσεις, περιλαμβάνουν οι πολιτιστικές εκδηλώσεις του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων. Αύριο, (9 - 11.30μμ), στα στενά της "συνοικίας των θεών", στην Πλάκα, θα αντηχήσουν καντάδες και τραγούδια της μουσικής μας παράδοσης. Ξεναγοί σ' αυτό το μελωδικό περίπατο, η 40μελής Χορωδία και Μαντολινάτα του Φ. Αλέπορου.Την ίδια μέρα (6.30μμ), σε συνεργασία με το περιοδικό Βαβέλ,ξεκινούν στο Γκάζι εκδηλώσεις με τίτλο "100 χρόνια κόμικς. Τα γήινα και φλογερά χρώματα της Μεσογείου".Θα παρουσιάσουν έργα τους καλλιτέχνες από Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία και Ελλάδα. Οι μουσικές βραδιές περιλαμβάνουν συναυλίες των: Σπάθα - Λέκκα (27/9), βραδιά ροκ (28/9, 3/10), Λ. Κηλαϊδόνης (29/9), Α. Ιωαννίδης (30/9), Αιολία - Αβατον (1/10), Α. Περσίδης (2/10), πάρτι κλεισίματος (3/10).

"Ο μικρός πρίγκιπας" του Εξιπερί, σε προσαρμογή - σκηνοθεσία Μ. Κουγιουμτζή,παρουσιάζεται στις 30/9 (8μμ) στο Λυκαβηττό, ενώ το Σάββατο και την Κυριακή στο Κέντρο Τεχνών στο Πάρκο Ελευθερίας,φιλοξενείται το "1ο φεστιβάλ τζαζ".Από τις εικαστικές εκθέσεις σημειώνουμε: "Καλλιτεχνική εβδομάδα του Ιράν στην Αθήνα" (1 - 6/10), έκθεση ζωγραφικής του Αλκη Αστρά (2 - 12/10), αναδρομική έκθεση αγιογραφίας του Κώστα Κουντούρη (2 - 15/10).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ