ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Οχτώβρη 1996
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αξία μόνο στα λόγια

Κοινή ανακοίνωση των Ομοσπονδιών Συνταξιούχων ΙΚΑ, ΤΕΒΕ και ΤΣΑ για την Παγκόσμια Μέρα των Ηλικιωμένων

Η 1η Οκτώβρη, που γιορτάζεται ως Μέρα των Ηλικιωμένων, θα είχε αξία, αν οι κυβερνώντες δεν αναγνώριζαν μόνο στα λόγια τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι της τρίτης ηλικίας, τονίζουν σε κοινή ανακοίνωσή τους οι Ομοσπονδίες Συνταξιούχων ΙΚΑ, ΤΕΒΕ και ΤΣΑ, με αφορμή την προχτεσινή μέρα, καθώς και τις δηλώσεις των αρμοδίων για τη μέρα αυτή.

Οι συνταξιούχοι της Ελλάδας, που αποτελούν το 20% του πληθυσμού, βιώνουν τον κοινωνικό αποκλεισμό μέσα από τη σταδιακή κατάρρευση του κράτους πρόνοιας, επισημαίνουν οι Ομοσπονδίες. Αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα, με έμφαση το οικονομικό, συνεχίζει η ανακοίνωση. Το 80% των συνταξιούχων, μαζί με τους συνταξιούχους του ΟΓΑ, ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Τα κόμματα της εξουσίας, υπογραμμίζουν, θυμούνται τους ηλικιωμένους μόνο στις προεκλογικές περιόδους, δημαγωγούν ασύστολα με παροχολογίες και ψεύτικες υποσχέσεις για να αρπάξουν την ψήφο και αρχίζουν απ' την επομένη τη μονόπλευρη λιτότητα.

"Ετούτη η γενιά των ηλικιωμένων - συνεχίζει η ανακοίνωση - που δόθηκε ολοκαύτωμα στους εθνικούς και πατριωτικούς αγώνες, στην Εθνική Αντίσταση, στην ανοικοδόμηση και ανάπτυξη της χώρας, δέχεται την πιο σκληρή μεταχείριση, το πιο σκληρό πρόσωπο της πολιτείας. "Ζουν πολλά χρόνια οι Ελληνες", είπε προεκλογικά ο Κ. Σημίτης. Τι εννοούσε άραγε; Μήπως πρέπει να φεύγουμε γρηγορότερα, για να μη ροκανίζουμε τον προϋπολογισμό;".

Ενώ τα προβλήματα της Τρίτης Ηλικίας, τονίζουν οι ομοσπονδίες, διογκώνονται, ο βραχνάς των μοναχικών ηλικιωμένων μεγαλώνει, όταν οι ειδικές ανάγκες και φροντίδες προβάλλουν επιτακτικά. "Και όμως, τα κρατικά γηροκομεία είναι ελάχιστα και με φροντίδες υποβαθμισμένης ποιότητας, ενώ σαν μανιτάρια φυτρώνουν και κάνουν χρυσές δουλιές οι ιδιωτικοί οίκοι ευγηρίας, που η διαβίωση σ' αυτούς κυριολεκτικά προσβάλλει τον άνθρωπο".

Αναφερόμενες στα ΚΑΠΗ οι ομοσπονδίες σημειώνουν ότι αποτελούν θετική εξέλιξη, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν είναι η πανάκεια για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της Τρίτης Ηλικίας, "πολύ περισσότερο που τα φόρτωσαν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, που έχει μετατραπεί σε ληστρικό φορομπήχτη".

Οι ομοσπονδίες κάνουν αναφορά στην τελική διακήρυξη του Κοινοβουλίου Ηλικιωμένων, που συνήλθε στις στις 22 - 24 Νοέμβρη 1993 στο Λουξεμβούργο και υπογραμμίζουν ότι παρότι διαφωνούν με αυτή, τα όποια θετικά περιλαμβάνει δεν υλοποιήθηκαν.

Τέλος, οι συνταξιούχοι δηλώνουν ότι δεν είναι διατεθειμένοι να σκύψουν το κεφάλι και να αποδεχτούν την απάνθρωπη συμπεριφορά της πολιτείας και προειδοποιούν ότι θα αγωνιστούν με όλες τους τις δυνάμεις για την ανατροπή των απαράδεκτων πολιτικών επιλογών που τους πλήττουν θανάσιμα.

3Η ΔΙΚΗ ΚΑΛΑΜΠΟΚΑ
"Ηταν ψύχραιμος", κατέθεσαν οι μάρτυρες

Εκφράζονται φόβοι ότι μεθοδεύεται η αποφυλάκισή του

Συνεχίστηκε χτες για δεύτερη μέρα στο Μεικτό Ορκωτό Εφετείο της Λάρισας η δίκη του Γιάννη Καλαμπόκα,που πρωτόδικα καταδικάστηκε ισόβια και από το Εφετείο σε κάθειρξη 17 χρόνια και 3 μήνες για τη δολοφονία του καθηγητή Νίκου Τεμπονέρα,ενώ εκφράζονται βάσιμοι φόβοι πως ο κατηγορούμενος με το τέλος της δίκης θα αποφυλακιστεί.

Η Πολιτική Αγωγή, αποχωρώντας από το δικαστήριο, άφησε σαφέστατες αιχμές για την απόφαση που θα εκδοθεί, καθώς σκοπός του δικαστηρίου είναι να διευκρινιστεί αν ο Γ. Καλαμπόκας ήταν εν βρασμώ ψυχής ή βρίσκονταν σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, όταν διέπραξε την εγκληματική ενέργεια το Γενάρη του 1991. Σε περίπτωση που η πλειοψηφία των τριών τακτικών δικαστών και των τεσσάρων ενόρκων κάνει δεκτό ότι σκότωσε ευρισκόμενος σε βρασμό ψυχής, τότε η ανώτατη ποινή που μπορεί να του επιβληθεί είναι 12 χρόνια κάθειρξης, πράγμα που σημαίνει ότι θα αποφυλακιστεί, αφού με τη μέχρι σήμερα φυλάκισή του θα έχει εκτίσει τα 2/5 της ποινής.

Στη χτεσινή ακροαματική διαδικασία κατέθεσαν οι μάρτυρες κατηγορίας Κώστας Βγενόπουλος, Μαρία Βιτάλη και Αλέξανδρος Αναγνωστάκης.Είπαν ότι ο Γ. Καλαμπόκας ήταν ψύχραιμος και βρισκόταν σε ήρεμη ψυχική κατάσταση τη στιγμή που χτύπησε με λοστό στο κεφάλι τον Ν. Τεμπονέρα.

Το ΚΣ της ΕΦΕΕ σε ανακοίνωσή του καταγγέλλει την προσπάθεια αποφυλάκισης του Γ. Καλαμπόκα και μεταξύ άλλων αναφέρει ότι η επικείμενη αθώωση του δολοφόνου είναι μήνυμα προς όλη την κοινωνία, προς κάθε φωνή που θέλει να αντισταθεί. Τονίζει δε ότι η "υπόθεση Καλαμπόκα" δεν αποτελεί μόνο μια υπόθεση μνήμης, αλλά είναι υπόθεση και των αυριανών κινημάτων, ενάντια στη νέα συντηρητική επίθεση της κυβέρνησης στο χώρο της εκπαίδευσης (ΕΣΥΠ, πιστωτικές μονάδες, ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης), ενάντια σε κάθε νέο κρούσμα αυταρχισμού, για την ανατροπή της σημερινής πραγματικότητας.

Εξιχνιάστηκαν τρεις ανθρωποκτονίες

Την πρώτη θέση στη διαλεύκανση των ανθρωποκτονιών κατέχει ανάμεσα στις ευρωπαϊκές αστυνομίες η Ασφάλεια Αττικής. Οπως δήλωσε χτες ο διοικητής της, ταξίαρχος, Γ. Παπαδάκης, το ποσοστό των εξιχνιάσεων πλησιάζει το 85%.

Τελευταίες υποθέσεις που διαλευκάνθηκαν αφορούσαν τις δολοφονίες ενός τοξικομανή - διακινητή ναρκωτικών, μιας ιεροδούλου και ενός Αφρικανού διακινητή ναρκωτικών.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, οι Κώστας Τοπαλίδης, 27 χρόνων, Γιώργος Κοπαλίδης, 34 χρόνων και Πάνος Παλατίδης, 26 χρόνων, σκότωσαν στις 13 Σεπτέμβρη τον Βασίλη Φακίδη, 24 χρόνων, γιατί τους είχε πουλήσει κακής ποιότητας ηρωίνη. Στις 27 Σεπτέμβρη, ο Νίκος Ρήγος, 38 χρόνων, σκότωσε την Κατερίνα Ρίζου, 30 χρόνων και στις 12 Σεπτέμβρη τρεις Τανζανοί σκότωσαν τον ομοεθνή τους Αχμέρ Σέχα, 25 χρόνων για οικονομικές διαφορές.

ΦΑΡΜΑΚΑ
Σε ιδιώτες οι μελέτες βιοϊσοδυναμίας

Σε ιδιωτικά εργαστήρια ή κλινικές θα διενεργούνται οι μελέτες βιοϊσοδυναμίας των σκευασμάτων και όχι σε κρατικά ιδρύματα - όπως είναι τα δημόσια νοσοκομεία και το πανεπιστήμιο - υπό την επίβλεψη του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ). Οι μελέτες αυτές θα δείχνουν αν τα "αντίγραφα" είναι ισοδύναμα των πρωτότυπων φαρμάκων και μάλιστα είναι ένας τρόπος καθορισμού των τιμών των σκευασμάτων. Πάντως, ακόμη στη χώρα μας, δε γίνονται μελέτες βιοϊσοδυναμίας, διότι όπως εξήγησε χτες ο καθηγητής Φαρμακολογίας Ν. Χούλης,ο ΕΟΦ δεν έχει προχωρήσει στην πιστοποίηση εργαστηρίων.

Το θέμα αυτό, η συρρίκνωση της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας και η ανεργία που μαστίζει τον κλάδο των φαρμακοποιών, αφού στη χώρα μας το φαρμακείο είναι μονόδρομος, θα απασχολήσουν το Σαββατοκύριακο τις εργασίες του 8ου Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συνεδρίου.

Στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου έγινε αναφορά και στη μελέτη του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) για την "Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία", ενώ ο Ν. Χούλης σχολίασε ότι στη χώρα μας η φαρμακοβιομηχανία τείνει να γίνει φαρμακεμπορία. Σύμφωνα με τη μελέτη του ΙΟΒΕ, η εγχώρια παραγωγή σημειώνει συνεχή πτώση, με αποτέλεσμα το μερίδιό της στη συνολική κατανάλωση να μειώνεται. Από το 65% της συνολικής κατανάλωσης το 1990, υποχώρησε στο 35% το 1995. Οι εισαγωγές των φαρμάκων αύξησαν αντίστοιχα τη συμμετοχή τους στην κατανάλωση από 28,6% το 1990 σε 55% το 1995. Επίσης, τα εισαγόμενα φάρμακα που συσκευάζονται στη χώρα μας αύξησαν τη συμμετοχή τους από 6,4% της κατανάλωσης το 1990 σε 10% το 1995.

Στο εδώλιο και πάλι ο Κοσκωτάς

Με πολλά ...παράπονα εμφανίστηκε χτες στο δικαστήριο ο Γ. Κοσκωτάς, ο οποίος δήλωσε στους δημοσιογράφους πως πλένει τα πατώματα στο δεύτερο όροφο της Α πτέρυγας στις φυλακές Κορυδαλλού. Ο μεγαλοαπατεώνας κάθισε στο εδώλιο του κατηγορουμένου σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, όπου συνεδριάζει το Πενταμελές Εφετείο της Αθήνας και εκδικάζει σε δεύτερο βαθμό την υπόθεση υπεξαίρεσης 32 δισ. δραχμών από την Τράπεζα Κρήτης.

Συγκατηγορούμενοί του είναι οι Π. Βακάλης, Ε. Μαράντος, Ι. Σακαλής, Ι. Μουρελάτος, πρώην στελέχη της Τράπεζας Κρήτης, ο Δ. Κουνελάκης, πρώην διευθύνων σύμβουλος της ΓΡΑΜΜΗΣ ΑΕ και ο Α. Παλιεράκης,ορκωτός λογιστής. Ολοι οι συγκατηγορούμενοι του Γ. Κοσκωτά είναι ελεύθεροι, καθώς το αρμόδιο δικαστήριο έχει αναστείλει την εκτέλεση της ποινής τους, ενώ ο Γ. Κοσκωτάς εκτίει ποινή 25ετούς κάθειρξης.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών

Επέτειοι
  • Τα Παραρτήματα ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ και ΧΑΛΚΙΔΑΣ διοργανώνουν εκδήλωση την Κυριακή 6 - 10 - 96 στις 11 π.μ. για την 52η επέτειο της νικηφόρας μάχης που έδωσε ο ΕΛΑΣ στη Λαμπούσα, κατά των Γερμανοφασιστών κατακτητών, και τα 50 χρόνια της ίδρυσης του ΔΣΕ. Τα Κεντρικά Γραφεία της ΠΕΑΕΑ δρομολογούν πούλμαν για την παραπάνω εκδήλωση. Αναχώρηση από την πλατεία Κάνιγγος στις 7.45 π.μ. Δηλώσεις συμμετοχής στα τηλέφωνα: 8225.407 - 3844.853 - 8234.296.
  • Το Παράρτημα ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ της ΠΕΑΕΑ, ο δήμος και οι συγγενείς των θυμάτων,την Κυριακή 6 - 10 - 96 στις 11 π.μ. διοργανώνουν την καθιερωμένη ετήσια εκδήλωση προς τιμήν των 10 απαγχονισμένων πατριωτών της περιοχής, από τους Γερμανούς κατακτητές στις 10 - 9 - 1943.
  • Ο Δήμος ΑΙΓΑΛΕΩ και το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ την Κυριακή 6 - 10 - 96 στις 9.30 π.μ. τελούν επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου (γέφυρα Κηφισού), για τους νεκρούς Αιγαλεώτες, που έπεσαν στη μάχη κατά των γερμανικών στρατευμάτων κατοχής στις 29 - 9 - 1944.
  • Ο Δήμος ΒΥΡΩΝΑ και το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ διοργανώνουν την Κυριακή 6 - 10 - 96 στις 10.30 π.μ. εκδήλωση για τα 52 χρόνια (1944 - 1996) από το μπλόκο του Βύρωνα. Η συγκέντρωση θα γίνει στο Πνευματικό Κέντρο (πρώην Δημαρχείο) και θ' ακολουθήσει πορεία προς το Μνημείο της Εθνικής Αντίστασης.
Εκδρομή

Το ΚΣ της ΠΕΕΠΠ διοργανώνει τριήμερη εκδρομή 11, 12, 13 Οκτωβρίου στην περιοχή Βίτσι - Πρέσπες, αφιερωμένη στα 50χρονα του ΔΣΕ. Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 5230.526 - 5230.534.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι θα σώσει τους συνταξιούχους απ' τον κοινωνικό αποκλεισμό με τα διαβόητα ΕΚΑΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ