Πέμπτη 3 Οχτώβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
3Η ΔΙΚΗ ΚΑΛΑΜΠΟΚΑ
"Ηταν ψύχραιμος", κατέθεσαν οι μάρτυρες

Εκφράζονται φόβοι ότι μεθοδεύεται η αποφυλάκισή του

Συνεχίστηκε χτες για δεύτερη μέρα στο Μεικτό Ορκωτό Εφετείο της Λάρισας η δίκη του Γιάννη Καλαμπόκα,που πρωτόδικα καταδικάστηκε ισόβια και από το Εφετείο σε κάθειρξη 17 χρόνια και 3 μήνες για τη δολοφονία του καθηγητή Νίκου Τεμπονέρα,ενώ εκφράζονται βάσιμοι φόβοι πως ο κατηγορούμενος με το τέλος της δίκης θα αποφυλακιστεί.

Η Πολιτική Αγωγή, αποχωρώντας από το δικαστήριο, άφησε σαφέστατες αιχμές για την απόφαση που θα εκδοθεί, καθώς σκοπός του δικαστηρίου είναι να διευκρινιστεί αν ο Γ. Καλαμπόκας ήταν εν βρασμώ ψυχής ή βρίσκονταν σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, όταν διέπραξε την εγκληματική ενέργεια το Γενάρη του 1991. Σε περίπτωση που η πλειοψηφία των τριών τακτικών δικαστών και των τεσσάρων ενόρκων κάνει δεκτό ότι σκότωσε ευρισκόμενος σε βρασμό ψυχής, τότε η ανώτατη ποινή που μπορεί να του επιβληθεί είναι 12 χρόνια κάθειρξης, πράγμα που σημαίνει ότι θα αποφυλακιστεί, αφού με τη μέχρι σήμερα φυλάκισή του θα έχει εκτίσει τα 2/5 της ποινής.

Στη χτεσινή ακροαματική διαδικασία κατέθεσαν οι μάρτυρες κατηγορίας Κώστας Βγενόπουλος, Μαρία Βιτάλη και Αλέξανδρος Αναγνωστάκης.Είπαν ότι ο Γ. Καλαμπόκας ήταν ψύχραιμος και βρισκόταν σε ήρεμη ψυχική κατάσταση τη στιγμή που χτύπησε με λοστό στο κεφάλι τον Ν. Τεμπονέρα.

Το ΚΣ της ΕΦΕΕ σε ανακοίνωσή του καταγγέλλει την προσπάθεια αποφυλάκισης του Γ. Καλαμπόκα και μεταξύ άλλων αναφέρει ότι η επικείμενη αθώωση του δολοφόνου είναι μήνυμα προς όλη την κοινωνία, προς κάθε φωνή που θέλει να αντισταθεί. Τονίζει δε ότι η "υπόθεση Καλαμπόκα" δεν αποτελεί μόνο μια υπόθεση μνήμης, αλλά είναι υπόθεση και των αυριανών κινημάτων, ενάντια στη νέα συντηρητική επίθεση της κυβέρνησης στο χώρο της εκπαίδευσης (ΕΣΥΠ, πιστωτικές μονάδες, ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης), ενάντια σε κάθε νέο κρούσμα αυταρχισμού, για την ανατροπή της σημερινής πραγματικότητας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ