Πέμπτη 3 Οχτώβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΗΛΕΙΑ
Σταφίδα για πέταμα;

Εξευτελιστικές τιμές δίνουν οι έμποροι για το προϊόν. Για αγωνιστικές κινητοποιήσεις ετοιμάζεται η ΟΑΣ του νομού

Σε οικονομικό αδιέξοδο οδηγούνται χιλιάδες αγρότες του Νομού Ηλείας, καθώς η τιμή της κορινθιακής σταφίδας έχει κατρακυλήσει σε εξευτελιστικά επίπεδα φέτος και αν βεβαίως βρεθεί αγοραστής. Αντί των 400 και 450 δραχμών που πουλήθηκε πέρσι, φέτος στην αρχή της περιόδου οι αγορές ξεκίνησαν με 220 δραχμές το κιλό, για να πέσουν στη συνέχεια στις 160 δραχμές. Ετσι, αναμένεται τελικά ότι μεγάλο μέρος της παραγωγής θα οδηγηθεί στον Αυτόνομο Σταφιδικό Οργανισμό με την εξευτελιστική τιμή των 105 δραχμών το κιλό! Κι αυτό ενώ φέτος η σοδειά ήταν καλή (θα φτάσει συνολικά τους 54.000 τόνους) και οι σταφιδοπαραγωγοί είχαν την ελπίδα ότι κάπως θα "βγάλουν τα σπασμένα" των προηγούμενων χρόνων.

Ωστόσο, κοντά στη σταφίδα και οι άλλες βασικές παραγωγές του νομού δεν πάνε καλά, όσον αφορά τις τιμές παραγωγού. Ετσι, η Ενωση Ολυμπίας, ανακοίνωσε πως θα συγκεντρώνει σταφίδα με προκαταβολή μόλις 100 δραχμές το κιλό και καλαμπόκι με 30 μόνον δραχμές το κιλό. Αν και εφόσον τα προϊόντα πουληθούν από την Ενωση σε μεγαλύτερη τιμή, οι αγρότες θα εισπράξουν κάτι επιπλέον.

Την ίδια ώρα η κτηνοτροφία της περιοχής καταστρέφεται, αφού η τιμή του γάλακτος έχει κατρακυλήσει σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, ενώ οι ζωοτροφές συνεχώς ακριβαίνουν και έχουν γίνει δυσβάστακτες.

Μπροστά στην τραγική κατάσταση για την αγροτική οικονομία και το οικονομικό αδιέξοδο που αντιμετωπίζουν, λόγω της αντιαγροτικής πολιτικής, οι αγρότες της Ηλείας, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων (ΟΑΣ) του νομού συγκαλεί για την ερχόμενη Τετάρτη γενική συνέλευση των αντιπροσώπων, με τη συμμετοχή και αγροτών, προκειμένου να εξεταστεί η κατάσταση και να ληφθούν αποφάσεις για αγωνιστική διεκδίκηση λύσεων. Με δήλωσή του στο "Ρ" ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Ηλείας, Γιώργος Γκρουμούτης, καταγγέλλει την αδιαφορία της κυβέρνησης την οποία θεωρεί υπεύθυνη για τη δραματική κατάσταση των μικρομεσαίων αγροτών. "Η αντιαγροτική πολιτική της ΚΑΠ και η συμφωνία της ΓΚΑΤΤ που συμφωνεί και εφαρμόζει η κυβέρνηση, υποτακτικά οδηγούν σε συρρίκνωση τις πιο δυναμικές καλλιέργειες του νομού και χιλιάδες αγρότες στην καταστροφή. Δεν πρόκειται όμως να μείνουμε με σταυρωμένα χέρια. Είμαστε αποφασισμένοι να αγωνιστούμε μέχρι τέλους, μέχρι να αλλάξει αυτή η καταστροφική πολιτική. Η κυβέρνηση έχει την ευθύνη για ό,τι συμβεί" προειδοποιεί ο πρόεδρος της ΟΑΣ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ