Πέμπτη 3 Οχτώβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μπλόκο στα λιμάνια

Οι ιδιοκτήτες μηχανοτρατών και γρι γρι αντιδρούν στην επιμονή της κυβέρνησης να καταργήσει το καθεστώς αφορολόγητων καυσίμων για τις αλιευτικές δραστηριότητες

Στον αποκλεισμό πολλών λιμανιών της χώρας προχώρησαν χτες οι ψαράδες μέσης αλιείας (τράτες και γρι γρι), διεκδικώντας κατάργηση της πρόσφατης κυβερνητικής απόφασης που τους επιβάλλει να αγοράζουν πλέον αφορολόγητο μόνο το 50% του πετρελαίου που χρησιμοποιούν. Από χτες τα ξημερώματα οι μηχανότρατες πήραν θέσεις μάχης στα λιμάνια του Πειραιά, της Θεσσαλονίκης, της Καβάλας, της Αλεξανδρούπολης, της Χίου, καθώς και άλλα λιμάνια, όπως Πάτμος και Ιος.

Ο αποκλεισμός κράτησε στα περισσότερα λιμάνια μέχρι το απόγευμα με εξαίρεση τη Θεσσαλονίκη, όπου ο αποκλεισμός συνεχιζόταν μέχρι αργά χτες το βράδυ. Αντιπροσωπεία των ψαράδων συναντήθηκε χτες το απόγευμα με το υφυπουργό Οικονομικών, Γ. Δρυ, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Ο υφυπουργός τούς ζήτησε να ελευθερώσουν τα λιμάνια, μέχρι να συνεδριάσει σήμερα η επιτροπή που μελετά το θέμα. Η απάντηση αυτή δεν έπεισε και οι ψαράδες συνέχισαν τον αποκλεισμό, που ανέστειλαν λίγο αργότερα σε ένδειξη καλής θέλησης. Εκτός από την επαναφορά του καθεστώτος αφορολόγητου πετρελαίου για το 100% της ποσότητας που χρησιμοποιούν, ζητούν να μην ισχύσει ο κοινοτικός κανονισμός που απαγορεύει την αλιεία μέχρι τα 3 μίλια και σε βάθος μικρότερο των 50 μέτρων.

Στον Πειραιά οι ψαράδες χτες απέκλεισαν το λιμάνι από τις 11 π.μ. μέχρι τις 7.30 μ.μ. με μηχανότρατες και γρι γρι και δεν επέτρεψαν να αποπλεύσει και να καταπλεύσει κανένα πλοίο. Το πρωί, αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με το υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Στ. Σουμάκη, ο οποίος, όμως, τους παρέπεμψε στο υπουργείο Οικονομικών.

Στο πλευρό των αγωνιζόμενων ψαράδων στάθηκαν, ο βουλευτής του ΚΚΕ Στρατής Κόρακας, καθώς και ο γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Πειραιά Γ. Μανουσογιαννάκης και αντιπροσωπεία συνδικαλιστών από τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ. Ο βουλευτής του ΚΚΕ σε δήλωσή του εξέφρασε τη συμπαράσταση του ΚΚΕ και τόνισε: "Τη στιγμή αυτή τίθεται με ιδιαίτερη οξύτητα το θέμα της χορήγησης αφορολόγητου καυσίμου, για να μπορέσουν να επιβιώσουν οι ψαράδες". Ο Στρ. Κόρακας κατάγγειλε, επίσης, την αλιευτική πολιτική που προωθεί η ΕΕ και η οποία αποβλέπει στην εξόντωση της μικρής και μεσαίας αλιείας και αποβαίνει και σε βάρος των καταναλωτών.

Στη Θεσσαλονίκη οι ψαράδες της Μηχανιώνας απέκλεισαν το λιμάνι με 55 μηχανότρατες, ενώ αποκλείστηκαν επίσης τα λιμάνια της Καβάλας και της Κεραμωτής, η οποία διαθέτει έναν από τους μεγαλύτερους αλιευτικούς στόλους στη Β. Ελλάδα. Επίσης, οι ψαράδες της Αλεξανδρούπολης με 19 σκάφη έφραξαν την είσοδο του λιμανιού της πόλης.

Αντιπροσωπεία της ΚΟΘ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Γ. Κατσαρό, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και πρώην βουλευτή, επισκέφθηκε τους ψαράδες και εξέφρασε τη συμπαράσταση του Κόμματος στον αγώνα τους. Εκεί πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον πρόεδρο και τον γραμματέα του αλιευτικού συνεταιρισμού καθώς και με τον πρόεδρο του σωματείου αλιεργατών της Μηχανιώνας. "Είναι τέτοια η γεωγραφική θέση της χώρας και το νησιωτικό σύμπλεγμα που με τα τρία μίλια και τα 50 μέτρα βάθος που ορίζει η κοινοτική οδηγία περιορίζεται σημαντικά ο χώρος όπου μπορούν να ψαρέψουν οι μηχανότρατες και τα γρι γρι", είπε ο πρόεδρος των αλιεργατών Θ. Κλούρης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ