Πέμπτη 3 Οχτώβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ανάστατοι οι βαμβακοπαραγωγοί

Δεν περνάει η προσπάθεια της κυβέρνησης να προκαλέσει σύγχυση, με την υποτιθέμενη "ενίσχυση" της τιμής

Ανάστατοι είναι οι βαμβακοπαραγωγοί με την απαράδεκτα χαμηλή τιμή που αναγκάζονται να πουλάνε φέτος το βαμβάκι, αλλά και με την αποκάλυψη της σε βάρος τους κοροϊδίας από την κυβέρνηση. Στο μεταξύ, κυβερνητικοί παράγοντες με τη βοήθεια ορισμένων εφημερίδων, κυρίως φιλοκυβερνητικών, επιχειρούν να παρουσιάσουν το μαύρο - άσπρο με τις προεκλογικές υποσχέσεις. Ετσι, λίγες μέρες μετά τις εκλογές και ενώ είναι νωπές ακόμα οι υποσχέσεις του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη από τη Λάρισα για την κάλυψη τουλάχιστον της ελάχιστης περυσινής τιμής βαμβακιού, αποκαλύπτεται η κοροϊδία σε βάρος των παραγωγών. Οι βαμβακοπαραγωγοί υποχρεώνονται να πουλάνε το βαμβάκι - μέσο ποιοτικό τύπο - στην ελάχιστη τιμή που καθόρισε η Ευρωπαϊκή Ενωση και συμφώνησε η ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας. Ετσι, εισπράττουν προκαταβολή μόλις 180 - 185 δραχμές και περιμένουν να εισπράξουν ακόμα 40 περίπου δραχμές με την επιστροφή της συνυπευθυνότητας όπως έχει καθοριστεί. Δηλαδή συνολικά οι βαμβακοπαραγωγοί με τη συμφωνία της κυβέρνησης στις Βρυξέλλες φέτος, υποχρεώνονται να πουλήσουν την παραγωγή στην τιμή των 220 δραχμών το κιλό, έναντι 260 κατά μέσο όρο πέρσι και 290 δραχμών πρόπερσι...

Κι όμως, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αντί να στηρίξει πραγματικά τις τιμές στο βαμβάκι, τουλάχιστον στα περυσινά επίπεδα που υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός προεκλογικά, περιορίζεται να "στηρίξει" τη φετινή καταστροφική για την καλλιέργεια και τους βαμβακοπαραγωγούς τιμή των 220 δραχμών που αποφασίστηκε στις Βρυξέλλες! Κι αυτό, όχι δίνοντας κάποια επιδότηση, αλλά υποχρεώνοντας τους βαμβακοπαραγωγούς να πάρουν δανεικά από την Αγροτική Τράπεζα κοντά 40 δραχμές το κιλό για να φθάσουν συνολικά στην περυσινή προκαταβολή των 220 δραχμών και πέραν αυτής δεν πρόκειται να εισπράξουν τίποτα! Γιατί η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να παρακρατήσει - για εξόφληση των δανεικών - τις επιστροφές συνυπευθυνότητας που θα δοθούν στο τέλος της εκκοκκιστικής περιόδου και οι οποίες ακριβώς υπολογίζονται όσο τα δανεικά που δίνει η ΑΤΕ.

"Ετσι - όπως υπογραμμίζουν αγροτικά συνεταιριστικά στελέχη των βαμβακοπαραγωγικών περιοχών - η κυβέρνηση δεν περιορίζεται στην προεκλογική εξαπάτηση των βαμβακοπαραγωγών στους οποίους έταζε να στηρίξει την περυσινή ελάχιστη τιμή, κάτι που δεν κάνει τώρα. Επιχειρεί, τώρα, νέα κοροϊδία σε βάρος τους παρουσιάζοντας το δάνειο που σκέφτεται να δώσει, σαν κρατική ενίσχυση, ενώ στην πραγματικότητα πρόκειται να το πάρει πίσω στο τέλος, με την εκκαθάριση! Κι ενώ σε καμιά περίπτωση δε στηρίζει ούτε τις περυσινές τιμές... Είναι χαρακτηριστικό σχετικά με τη νέα επιχείρηση εξαπάτησης των βαμβακοπαραγωγών ότι, χτες, αρκετές εφημερίδες αλλά και ΜΜΕ των γνωστών συγκροτημάτων - με χαρακτηριστική την περίπτωση της "Ελευθεροτυπίας" -παρουσιάζουν σαν επιδότηση το δάνειο και μιλάνε για υλοποίηση των προεκλογικών υποσχέσεων του πρωθυπουργού! Ομως, όσο και αν προσπαθούν να ξανακοροϊδέψουν τον κόσμο, απλώς εκτίθενται στα μάτια των αγροτών. Οι αγρότες βγάζουν τα δικά τους συμπεράσματα και θα το διαπιστώσουν σύντομα όλοι όσοι προσπαθούν ξανά να τους κοροϊδέψουν. Θα το διαπιστώσουν με τους νέους αγώνες που ωριμάζουν... ".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ