Πέμπτη 3 Οχτώβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Γλώσσα ψευδόμενη...

Ο "πράσινος λόγος", εκμαυλιστικός πάντα και υποκριτικός στο έπακρο, στήνει πάλι νέες παγίδες σε αφελείς ή εθελοτυφλούντες, διαλαλώντας αυτή τη φορά τον "εκσυγχρονισμό" και την "Κεντροαριστερά".

"Παλιά μου τέχνη κόσκινο", βέβαια, για το ΠΑΣΟΚ, τέτοιες προσπάθειες, αλλά φαίνεται ότι η ελκυστική ανέκαθεν και αποπροσανατολιστική σε κάθε περίπτωση φρασεολογία των κυβερνώντων δεν τα τίναξε ακόμη, όπως θα περίμενε κανείς. Εξακολουθεί να διαθέτει αρκετή από την αρχική της δυναμική και να αποφέρει κέρδη σ' αυτούς που τη χρησιμοποιούν. Ας μην παραβλέπουμε, λόγου χάρη, πώς το πυροτέχνημα του "εκσυγχρονισμού" δελέασε σαφώς μια μερίδα ψηφοφόρων υπέρ του κυβερνητικού κόμματος, στις τελευταίες εκλογές, ενώ: Η απατεωνίστικη πρόταση περί "Κεντροαριστεράς" δεν πήγε και αυτή στο βρόντο. Κάποιοι καιροσκόποι, χαμαιλέοντες ή λίαν επιεικώς, άνοες της πολιτικής κονίστρας, "τσίμπησαν" ήδη. Και δεν αποκλείεται να τους δούμε σύντομα να παρακάθονται σε κάποιο τραπέζι μαζί με τους πονηρούς εμπνευστές της πρότασης για να... συνθέσουν δήθεν τον κεντροαριστερό χώρο και στην πραγματικότητα για να αποκοιμίσουν το λαό και να εξουδετερώσουν την αντίστασή του στα όσα δεινά του επιφυλάσσει η νέα κυβέρνηση υπό τον Κ. Σημίτη!

Ο "πράσινος λόγος", συνυφασμένος με την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ και την εμφάνισή του στην πολιτική σκηνή της χώρας. Πρώτος διδάξας της ελκυστικής, αλλά σκοπίμως παραπλανητικής γλώσσας ο ιδρυτής του "Κινήματος". Λεηλατώντας συνθήματα και ιδεολογικές διακηρύξεις, που απείχαν παρασάγγας από τους προσανατολισμούς του, έπλασε μια φρασεολογία που τον βοήθησε τα μέγιστα να αναλάβει την εξουσία και να "καπελώσει" πλειστάκις το λαό. Μίλησε για απομάκρυνση των αμερικανικών βάσεων από την Ελλάδα και τις διατήρησε στο ακέραιο. Μίλησε για υπερήφανη εθνική πολιτική και έδωσε "γην και ύδωρ" στους ποικίλους προστάτες μας. Μίλησε, τέλος, για κοινωνική "Αλλαγή" και δεν πείραξε ούτε μια τρίχα από το άδικο σύστημα, που λειτουργεί αποκλειστικά και μόνον υπέρ της οικονομικής ολιγαρχίας του τόπου και υπέρ του ξένου κεφαλαίου.

Και, να, τώρα, οι πολιτικοί επίγονοί του και κληρονόμοι του κόμματός του να προσφεύγουν στην ίδια πλουμιστή, αλλά άκρως μπαγαπόντικη φρασεολογία και να διαλαλούν τα περί "εκσυγχρονισμού" και περί "Κεντροαριστεράς". Και από κάτω κάποιοι να χάσκουν (τα 22 χρόνια απάτης δεν έγιναν μάθημα; ) και να μην αντιλαμβάνονται ότι κάτω από τον όρο "εκσυγχρονισμός" κρύβεται μια ύπουλη αλλαγή νόμων και καταστάσεων, που θα αφαιρέσουν από τις ασθενείς οικονομικά τάξεις και τα ελάχιστα που απόμειναν σ' αυτές. Αυτή η ανηλεής όμως επίθεση κατά του λαού, πώς μπορεί να περάσει, όταν έχει αρχίσει ήδη να δημιουργείται εκ μέρους του μια συνεχώς αυξανόμενη αντίσταση και αγωνιστικότητα; Μα πώς αλλιώς, με την παγίδευση του κόσμου και την εξουδετέρωση τελικά της δύναμής του. Και έτσι, να και η πρόσκληση περί "Κεντροαριστεράς", στην οποία έτειναν κιόλας "ευήκοον ους" - όπως είπαμε - κάποιοι παρακεντέδες των κυβερνώντων.

Ε, όχι κύριοι εμπνευστές και κολαούζοι της νέας απάτης. Ε, όχι, δεν είναι πλέον τόσο εύκολο να "γητέψετε" με τον πονηρό λόγο σας πάλι το λαό και να βάλετε στο χέρι το μαζικό κίνημα που δυναμώνει σιγά σιγά. Εδώ είμαστε και θα το δείτε!

Τάσος ΑΥΓΕΡΙΝΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ