Πέμπτη 3 Οχτώβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Κίνδυνος για τα Αναφιώτικα

Ανοιχτή επιστολή - καταγγελία κατά του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ και του δημάρχου Αθήνας από την Επιτροπή Πολιτών

Προ των σημαντικών ευθυνών τους για ενδεχόμενη καταστροφή τμήματος των "Αναφιώτικων" της Πλάκας φέρνει τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτη και τον δήμαρχο Αθηναίων Δ. Αβραμόπουλο με ανοιχτή επιστολή - καταγγελία εναντίον τους η Επιτροπή Πολιτών για την Προστασία των Αναφιώτικων.

Συγκεκριμένα, στον οικισμό Αναφιώτικα και στο οικοδομικό τετράγωνο που ορίζεται από τις οδούς Στράτωνος και Ανωνύμου υπάρχει "αναλημματικό τείχος", στο οποίο στηρίζονται σπίτια που είχαν κτιστεί παλαιότερα. Το 1992 εκδόθηκε οικοδομική άδεια σε ιδιώτη, που φέρεται να γκρέμισε κομμάτι του τείχους για να "αναμορφώσει" το οίκημά του. Η Επιτροπή κινητοποιήθηκε και οι εργασίες σταμάτησαν. Το 1995, όμως, εκδόθηκε νέα άδεια στον ιδιώτη, με αποτέλεσμα η Επιτροπή να καταθέσει στις 27 του Μάρτη καταγγελία στο Τμήμα Παραδοσιακών Οικισμών του ΥΠΕΧΩΔΕ. Το ΥΠΕΧΩΔΕ ανέστειλε για έξι μήνες τη χορήγηση οικοδομικών αδειών στο τετράγωνο.

Η αναστολή λήγει αύριο και όπως σημειώνει η Επιτροπή, οι αρμόδιοι του ΥΠΕΧΩΔΕ στο διάστημα των έξι μηνών περιέφεραν το θέμα από υπηρεσία σε υπηρεσία, με αποτέλεσμα να ανοίξει ο δρόμος για την καταστροφή στην περιοχή, με την αλλοίωση της κατάστασης του φυσικού εδάφους, της παραδοσιακής ογκομετρίας και του πολεοδομικού ιστού των Αναφιώτικων. Οπως δηλώνει, μάλιστα, στο "Ρ" η Αλ. Κατσουράνη,μέλος της Επιτροπής, "αν ο συγκεκριμένος ιδιώτης συνεχίσει τις εργασίες του, τότε ανοίγει η κερκόπορτα, προκειμένου όλοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων στην περιοχή να προχωρήσουν σε ανάλογες ενέργειες".

Σύμφωνα με την Επιτροπή, οι ενέργειες των αρμόδιων του ΥΠΕΧΩΔΕ περιορίστηκαν στο να διευκρινιστεί αν έχει ερμηνευτεί και εφαρμοστεί σωστά το υπάρχον νομικό πλαίσιο και όχι αν μπορεί να προστατεύσει το συγκεκριμένο τμήμα του παραδοσιακού οικισμού. Κάνει σαφές ότι επικέντρωσαν την προσοχή τους μόνο στο γραφειοκρατικό μέρος της υπόθεσης και απέφυγαν πεισματικά το διάλογο και ότι το ΥΠΕΧΩΔΕ δεν αξιοποίησε τη δυνατότητα επέμβασης στο νόμο με ειδικές ρυθμίσεις, για να καλύψει τα κενά που είχε σε σχέση με ειδικές περιπτώσεις. Καλεί τον υπουργό και το δήμαρχο να παρέμβουν και να δώσουν οριστική λύση στο πρόβλημα, αναφέροντας ότι υπάρχει η δυνατότητα παράτασης της αναστολής των οικοδομικών αδειών και ειδικής ρύθμισης για το τμήμα αυτό του οικισμού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ