ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Οχτώβρη 1996
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Καιρός για θέατρο

Ανοίγουν οι αυλαίες, η μια μετά την άλλη. Σήμερα, στο θέατρο "Αλκυονίς",το "Μοντέρνο Θέατρο" ξεκινάει τις παραστάσεις με τον "Πατέρα" του Στρίντμπεργκ.Η απόδοση - μετάφραση είναι του μεγάλου ποιητή Νίκου Γκάτσου,η σκηνοθεσία και τα κοστούμια του Γιώργου Μεσσάλα,τα σκηνικά του Βασίλη Τσιντικόφ.Παίζουν: Γιώργος Μεσσάλας, Ντένη Θεμελή, Βίλμα Κύρου, Γιάννης Κρανάς, Γιάννης Λιακάκος, Ελισάβετ Γιαννοπούλου, Γιώργος Λιβανός.Οι παραστάσεις είναι αφιερωμένες στη μνήμη του Νίκου Γκάτσου.

  • Πρεμιέρα αύριο και στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά,όπου φιλοξενείται για 4 μόνο παραστάσεις, το Ακαδημαϊκό Θέατρο του Τβερ της Ρωσίας με την "Αννα Καρένινα" του Τολστόι,που παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία, στη Ρωσία. Η παράσταση ανέβηκε σε σκηνοθεσία Βέρας Εφραίμοβα και για τα δεδομένα του ρωσικού θεάτρου θεωρείται πρωτότυπο καλλιτεχνικό γεγονός, γιατί είναι δίγλωσση. Την Αννα Καρένινα ερμηνεύει στα ελληνικά, σε μετάφραση Παυλίνας Γαλανοπούλου,η Τατιάνα Λύγαρη.Παίζουν: Αλεξάντερ Τσούικοφ, Κωνσταντίν Γιούτσενκοφ κ. ά. Τα σκηνικά είναι του Ιβάνοφ,τα κοστούμια της Τζίνα Μογκιλίνσκαγια και η μουσική του Τσαϊκόφσκι.
  • Από σήμερα και για 40 μόνο παραστάσεις "Ο καλός στρατιώτης Σβέικ" του Γιαροσλάβ Χάσεκ θα βρίσκεται στο θέατρο "Μινώα". Με το έργο αυτό ξεκίνησε, ως Καραβάνι Ειρήνης, η Εταιρεία Θεάτρου "Κομμέντια" του Δημήτρη Πιατά,από τη δοκιμαζόμενη φίλη - γείτονα Γιουγκοσλαβία. Το έργο παρουσιάζεται σε μουσική Μίκη Θεοδωράκη,σκηνοθεσία Βαγγέλη Σειληνού,διασκευή Δημήτρη Πιατά,σκηνικά - κοστούμια Ευγενίας Μηνακούλη.Παίζουν: Δημήτρης Πιατάς, Λουκία Πιτσιόλα, Νίκος Αναστασόπουλος, Θανάσης Παναγόπουλος, Γιάννης Κοτσαρίνης, Νίκος Μπουρνιάς, Ηλίας Ανδροβιτσανέας.Χορεύει η Ερρικα Πρεζεράκου.Παράλληλα με την παράσταση διοργανώνεται έκθεση φωτογραφίας της Γιάννας Γλυνού με τίτλο "Σαράγεβο: Μνήμες μέλλοντος", ενώ το "Ελληνικό Καραβάνι Αλληλεγγύης" δημιουργεί γραφείο οικονομικής στήριξης των ορφανών της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης.
Ενας μύστης της μουσικής

Το θέατρο της Γερμανικής Σχολής Αθηνών,την ερχόμενη Τρίτη (8/10) στις 8μμ, με την ευκαιρία του γιορτασμού των 100 χρόνων του, θα πλημμυρίσει με μουσικά "όνειρα" των κλασικών δημιουργών Μπαχ, Μπετόβεν, Σούμπερτ, Σοπέν, Μπάρτοκ,ερμηνευμένα από τον διακεκριμένο Γερμανό πιανίστα Ούβε Μάτσκε. Ο Ούβε Μάτσκε, που εδώ και αρκετά χρόνια ζει και εργάζεται στη χώρα μας, γεννήθηκε το 1956, στην πρώην ΓΛΔ. Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Μουσικής"Φραντς Λιστ" της Βαϊμάρης, από όπου αποφοίτησε με άριστα, το 1978. Με κρατική υποτροφία έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην περίφημη Ακαδημία "Φραντς Λιστ" της Βουδαπέστης και ταυτόχρονα παρακολουθούσε θερινά μαθήματα στο "Διεθνές Μουσικό Σεμινάριο" της Βαϊμάρης, με διεθνούς φήμης δασκάλους και συμμετείχε με μεγάλη επιτυχία σε διεθνείς διαγωνισμούς πιάνου (Γερμανία, Ουγγαρία, Ιταλία). Από το 1980 - 1987 δίδασκε στη σχολή όπου ο ίδιος σπούδασε. Ο πιανίστας έχει δώσει πολυάριθμα ατομικά ρεσιτάλ και συναυλίες μουσικής δωματίου σε μεγάλα μουσικά κέντρα της πατρίδας του (Αμβούργο, Μόναχο, Βερολίνο, Λειψία κ.α.), έχει συνεργαστεί με ορχήστρες ευρωπαϊκών χωρών, ενώ στα χρόνια που ζει στην Ελλάδα έχει συνεργαστεί με τις δύο κρατικές μας ορχήστρες (ΚΟΑ, ΚΟΘ), έχει δώσει ρεσιτάλ στο Μέγαρο Μουσικής, στη Λυρική Σκηνή και σε άλλους φορείς και χώρους. Το 1991 κυκλοφόρησε ο δίσκος του με την ΕΜΙ, με έργα Μουσόργκσκι και Σούμαν.

Να σημειώσουμε ότι η μουσικοκριτική στην πατρίδα του τον αποκάλεσε "ξεχωριστή πιανιστική ιδιοφυία","εκπληκτικά σίγουρο, πολύ σοβαρό δεξιοτέχνη", "εφοδιασμένο με αξιέπαινες αρετές", που "κατέχει τη σιγουριά της Αποψης, τη δύναμη της Πειθούς και την ικανότητα μιας συνέπειας χωρίς συμβιβασμούς".Οι "αξιοθαύμαστες ερμηνείες" επαινέθηκαν για την "απόλυτη καθαρότητά" τους, για τη "συμφωνία τεχνικής υπεροχής και διανοητικής εμβάθυνσής" τους.

Ανάλογους, μεγάλους επαίνους όμως έχει αποσπάσει και από την ελληνική μουσικοκριτική, ο Ούβε Μάτσκε, ως "πιανίστας μεγάλου βεληνεκούς, μύστης του άρρητου της μουσικής",με "τη διαβολική πιανιστική γραφή" του, "το μέτρο της προσωπικότατης ευαισθησίας του στον ήχο, τη ματιέρα και στο χρώμα", "το τεράστιο φορτίο ψυχής στη μουσική απόδοση","τη λαμπερή τεχνική και ρυθμική φλόγα" του.

Εικαστικές εκφράσεις
  • Κύκλο μαθημάτων για ενήλικες με θέμα: "Κόσμημα: φόρμα - τεχνική",διοργανώνει και αυτή τη χρονιά, το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Μουσείου Μπενάκη.Τα μαθήματα λειτουργούν με τη μορφή εργαστηρίου και έχουν ως στόχο την επιβίωση παραδοσιακών τεχνικών, που στις μέρες μας, τείνουν να εκλείψουν. Τη θεωρητική προσέγγιση και την πρακτική εφαρμογή του θέματος, έχει αναλάβει η Λίλα ντε Τσάβες.Θα λειτουργήσει ομάδα αρχαρίων και ομάδα προχωρημένων. Τα εργαστήρια - που θα πραγματοποιηθούν στο Ιδρυμα Γουλανδρή - Χορν (Μάρκου Αυρηλίου 5) - θα αρχίσουν στις 22/10 και θα συνεχίζονται κάθε Τρίτη, έως τις 10 Δεκεμβρίου (δίδακτρα 70.000 δραχμές). Για περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο 3626215.
  • "Το γυμνό στην ελληνική τέχνη",τιτλοφορείται η έκθεση που φιλοξενεί η Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης.Παρουσιάζονται έργα από τη συλλογή του Σωτήρη Τσούκαλη.Η συγκρότηση της συλλογής ξεκίνησε το 1949, με τη γνωριμία του Σ. Τσούκαλη με τον Πολύκλειτο Ρέγκο.Τα έργα της συλλογής δίνουν μια σαφή εικόνα για τη διαχρονική εξέλιξη των σημαντικότερων δημιουργών της νεοελληνικής χαρακτικής. Σ' αυτήν εκπροσωπούνται όλες οι τεχνικές και οι τεχνοτροπίες, καθώς και η πλούσια θεματολογία των Ελλήνων χαρακτών. Σημαντική θέση στη συλλογή κατέχει η θεματολογική ενότητα που αφορά στο ανθρώπινο σώμα, της οποίας ένα τμήμα παρουσιάζεται στην τωρινή έκθεση.
  • Εγκαινιάζεται στις 7 Οκτωβρίου στη Δημοτική Πινακοθήκη Πατρών,έκθεση με τίτλο: Ελληνική ζωγραφική του 20ού αιώνα από την Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ - Μέτσοβο".Η ενδιαφέρουσα αυτή εικαστική παρουσίαση διοργανώνεται σε συνεργασία με την Πινακοθήκη Αβέρωφ και τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Πατρέων και του Ιδρύματος Ευάγγελου Αβέρωφ - Τοσίτσα. Παρουσιάζονται 66 αντιπροσωπευτικά έργα της συλλογής. Την έκθεση επιμελήθηκε η επιμελήτρια της Εθνικής Πινακοθήκης Ολγα Μεντζαφού - Πολύζου.Θα διαρκέσει μέχρι τις 10 Νοεμβρίου.
  • Εγκαινιάζεται σήμερα (7.30μμ) στις αίθουσες τέχνης Δήμου Αθηναίων "Οδυσσέας Ελύτης" (Ξενοφώντος 7, Σύνταγμα), έκθεση ζωγραφικής γνωστών ανθρώπων του πολιτισμού. Τίτλος της: "Τέχνη και αθλητισμός".Διοργανώνεται από το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων και την Πανελλήνια Ενωση Φίλων Αθλητισμού.Παρουσιάζουν δημιουργίες τους οι αθλητές Σ. Σακοράφα, Θ. Μπίζα, Τ. Οικονομόπουλος, Κ. Κανελλόπουλος, Ν. Κόκκινος.Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 9/10.
Ο Βασίλης στο Περιστέρι

Μια νέα μεγάλη συναυλία θα δώσει, αύριο,στο Περιστέρι,στο Δημοτικό Στάδιο Ατρομήτου,ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου,προκειμένου να τον ακούσουν και όλοι όσοι δεν το κατάφεραν στην προηγούμενη συναυλία του, στην Ηλιούπολη. Και ήταν πολλοί, 2.000, εκείνοι που πήγαν να τον ακούσουν, αλλά δε χώρεσαν να μπουν. Γι' αυτούς, όμως, και για πολλούς άλλους ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου ετοιμάζει πολλές εκπλήξεις, που θα αποζημιώσουν τους φίλους του, σ' αυτή την τελευταία του συναυλία. Θα παρουσιάσει και ένα μέρος από τα νέα του τραγούδια που δεν έχουν κυκλοφορήσει ακόμη.Τα εισιτήρια προπωλούνται στα μεγάλα δισκοπωλεία και κοστίζουν 3.000 δρχ.

Πάμε "Ταξίμι";

Οι μαγικές βραδιές ξεκινούν, σήμερα, το μακρύ ταξίδι τους στις χειμωνιάτικες νύχτες που δεν αργούν, στο "Ταξίμι" (Χαριλάου Τρικούπη και Ισαύρων, τηλ. 36.35.872 - 36.39.919). Εγγύηση για τις μαγικές μελωδικές νύχτες είναι ο Γιώργος Ξηντάρης,η Στέλλα Μακρή,η Αντιγόνη,ο Ανδρέας Τσεκούρας στο πιάνο και η υπόλοιπη ορχήστρα. Ολοι τους θα είναι εκεί από σήμερα και όλο το χειμώνα.

Θέατρο και μόνο το "Αλίκη"

Ενώ η τελευταία επιθυμία της Αλίκης Βουγιουκλάκη ήταν, στο θέατρο που φέρει το όνομά της, να παίξει ο Λάκης Λαζόπουλος,ξαφνικά, το Μετοχικό Ταμείο Στρατού,στο οποίο ανήκει το θέατρο, θυροκόλλησε έγγραφο, ζητώντας να του παραδοθεί το θέατρο. Το έγγραφο αναφέρει ότι επήλθε λύση της σύμβασης"λόγω του θανάτου της μισθώτριας", θυμίζοντας τον όρο του συμβολαίου "η αρχική μισθώτρια πρέπει να εμφανίζεται και να πρωταγωνιστεί οπωσδήποτε". Οπως και να έχει το θέμα, ένα είναι βέβαιο: Δε νομιμοποιείται κανείς, ηθικά, να αλλάξει τη χρήση του χώρου ως θεάτρου, έστω κι αν με μια άλλη χρήση το ΜΤΣ θα κέρδιζε περισσότερα. Θέατρα, ανθρώπινα, σαν το "Αλίκη", δεν υπάρχουν άλλα και θα ήταν πρόκληση να θυσιαστεί, όπως στο παρελθόν, ένας ακόμη πολιτισμένος χώρος τέχνης στο βωμό του κέρδους.

Σχετικά με το πρόβλημα, ο υπουργός Πολιτισμού δήλωσε ότι επικοινώνησε με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας, προκειμένου να μεριμνήσει ως εποπτεύων το ΜΤΣ, "έτσι ώστε να δοθεί η καλλιτεχνικά πρέπουσα λύση, σε ένα θέμα που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ως τρέχουσα τυπική διαδικασία".

Ο Ούβε Μάτσκε

"Ο πατέρας" από το "Μοντέρνο Θέατρο"

Κόσμημα της συλλογής του Μουσείου Μπενάκη

Σε μια βραδιά "78 στροφών" με ρεμπέτικα, σμυρνέικα κ. ά., προσκαλεί τους εικαστικούς καλλιτέχνες και τους φίλους τους το ΔΣ του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας.Στην Ενωση Πτυχιούχων Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών (Θόλου και Πανός 19Α, τηλ. 3215.654) σας περιμένουν αύριο Παρασκευή (9μμ) οι: Κατερίνα Παλαιοθεοδώρου (τραγούδι), Γιάννης Δηβώλης, Δημήτρης Μπούσουνης, Δημήτρης Πάντος (όργανα).

Απόψε (11μμ), ο Γεράσιμος Ανδρεάτος και ο Δημήτρης Λογαράς θα συναντηθούν στο "Ερμού και Ασωμάτων" (Πλάκα), σε μια κοινή διαδρομή, με τραγούδια που όλοι αγαπήσαμε, από τον Τσιτσάνη μέχρι σήμερα. Μαζί τους, οι: Σ. Γκούμας, Β. Καρίπης, Α. Σταμούλος, Θ. Σοφράς και Η. Βαβάτσικας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ