ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Οχτώβρη 1996
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΛΗΡΙΔΗ - ΣΗΜΙΤΗ
"Ισχυρό όσο ποτέ το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα"

Αναμένονται πρωτοβουλίες από ΗΠΑ και ΕΕ

Η εμμονή στη λογική του δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου, καθώς και στις κινήσεις διαμεσολάβησης είναι οι άξονες πάνω στους οποίους η ελληνική κυβέρνηση θα στηρίξει την πολιτική της για το Κυπριακό. Ξεκάθαρα ως προς το παραπάνω, είναι τα συμπεράσματα που προκύπτουν μετά την ολοκλήρωση της επίσημης επίσκεψης Σημίτη στην Κύπρο, συνοδεία του υπ. Εξωτερικών, Θ. Πάγκαλου, και του υπ. Τύπου, Δ. Ρέππα. Χαρακτηριστικές, άλλωστε, ήταν και οι σχετικές δηλώσεις του πρωθυπουργού.

Εν αναμονή πρωτοβουλιών

Σαφής ήταν χτες ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις πρωτοβουλίες για το Κυπριακό που "κυοφορούνται" από χώρες της ευρωπαϊκής Ενωσης, ενώ έχουν σχεδόν προαναγγελθεί και από τις ΗΠΑ. Οπως επισήμανε "εκδηλώθηκε από τη δικιά τους πλευρά η πρόθεση να βοηθήσουν στην επίλυση του θέματος. Θέλω να επαναλάβω ότι οι όποιες πρωτοβουλίες παρθούν και οδηγούν στη λύση είναι ευπρόσδεκτές".Οσον αφορά τις κατά καιρούς επισκέψεις Αμερικανών διαμεσολαβητών, ο Κ. Σημίτης υποστήριξε ότι πρόκειται για απλή "ανταλλαγή απόψεων", αποκλείοντας το ενδεχόμενο πενταμερούς ειδικής διάσκεψης για το Κυπριακό. Πάντως, τόνισε και πάλι πως "είναι ευπρόσδεκτη η οποιαδήποτε συνεννόηση".

Κοινό ανακοινωθέν

Στο κοινό ανακοινωθέν, που εκδόθηκε από τον Ελληνα πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλ. Κληρίδη, προκειμένου να κωδικοποιηθούν τα συμπεράσματα της συνάντησής τους, επισημαίνεται πως "αναγνωρίστηκε, επίσης, η σημασία της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας και Κύπρου, στο πλαίσιο του δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου και κατέστη εκ νέου σαφές ότι η περαιτέρω προέλαση της Τουρκίας στην Κύπρο αποτελεί αιτία πολέμου".Οσον αφορά την εξέλιξη του Κυπριακού στη Διεθνή Κοινότητα επιβεβαιώθηκε η "προσήλωση στην αναζήτηση ειρηνικής λύσης του προβλήματος στη βάση των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών και των Συμφωνιών Κορυφής του 1977 και 1979, καθώς και η υποστήριξη των καλών υπηρεσιών του ΓΓ του ΟΗΕ". Παράλληλα, στο κοινό ανακοινωθέν σημειώνεται πως υποστηρίζονται οι όποιες πρωτοβουλίες της διεθνούς κοινότητας που στηρίζουν τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών, ενώ τονίζεται η ετοιμότητα της ελληνοκυπριακής πλευράς για "έναρξη διαπραγματεύσεων, αφού βεβαίως προηγηθεί κατάλληλη και ενδελεχής προετοιμασία, ώστε να υπάρξει ουσιαστική προσέγγιση επί των βασικών αρχών". Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην πορεία ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, όπου αμφότερες οι πλευρές διαπιστώνουν πως υπάρχει "σημαντική πρόοδος", ενόψει της έναρξης των διαπραγματεύσεων για την ένταξη "έξι μήνες μετά την ολοκλήρωση της Διακυβερνητικής", ενώ γίνεται λόγος για εντατικοποίηση των προσπαθειών, προκειμένου να πραγματοποιηθεί η ένταξη σε σύντομο χρονικό διάστημα. Τέλος, στο κοινό ανακοινωθέν σημειώνεται η ανάγκη για την "ανάληψη απαραίτητων ενεργειών" "στην κατεύθυνση του ΟΗΕ" για το θέμα των αγνοουμένων.

Στο ίδιο πνεύμα ήταν και οι δηλώσεις του πρωθυπουργού, Κ. Σημίτη, σε τελετή που έγινε χτες στη Λευκωσία, κατά τη διάρκεια της οποίας αναγορεύτηκε σε επίτιμο δημότη της πόλης. Οπως χαρακτηριστικά είπε: "Εκεί που θα είμαστε αμετακίνητα αντίθετοι είναι σε κάθε προσπάθεια συρρίκνωσης του Ελληνισμού. Το δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου είναι εδώ ισχυρό όσο ποτέ και θα ισχύει για όσο χρόνο η Τουρκία επιμένει στην επεκτατική της πολιτική".Να επισημάνουμε ότι συνολικά η επίσκεψη Σημίτη, πήρε ιδιαίτερα επίσημο χαρακτήρα, αφού συνοδεύτηκε και με άλλες βραβεύσεις και τιμές. Εντονη ήταν και η κριτική του τουρκοκυπριακού Τύπου, που κάνει λόγο για "επίδειξη δυνάμεως" της ελληνοκυπριακής πλευράς.


ΝΔ: Βαθύτερο το πρόβλημα

Η κατάσταση που επικρατεί σήμερα στη ΝΔ δεν αφορά μόνο την ίδια, και όσο κι αν ακούγεται παράξενο, δεν αφορά κυρίως την ίδια. Αφορά το πολιτικό σκηνικό, συνολικά. Και αυτό όχι βέβαια για λόγους περίπου... συναισθηματικούς, όπως θέλουν να τους εμφανίσουν διάφοροι αστοί αναλυτές, οι οποίοι δε σταματούν να πολιτικολογούν στη βάση τού "τι κρίμα, τέτοιο μεγάλο κόμμα και να πάει χαμένο"... Αυτό που κυρίως προβάλει ως πραγματικό πρόβλημα και κίνδυνος για τους... ανησυχούντες, είναι μήπως πάει χαμένος ο δικομματισμός. Πολύ περισσότερο που τα επόμενα σχήματα πολιτικής εκπροσώπησης της ολιγαρχίας δεν έχουν ακόμη πάρει σάρκα και οστά.

* * *

Εκείνο που φοβίζει, λοιπόν, δεν είναι οι μικρότερες ή μεγαλύτερες διαφορές που προκαλούνται λόγω των προσωπικών φιλοδοξιών για την αρχηγία στη ΝΔ. Εκείνο που, βασικά, αποτελεί δυσεπίλυτη εξίσωση είναι η δυσκολία να μπουν... δυο πόδια σε ένα παπούτσι. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι όσο η μετατόπιση του ΠΑΣΟΚ προς τα δεξιά εξελίσσεται με ραγδαίο τρόπο, τόσο σοβαρότερη δυσχέρεια θα υπάρχει στη ΝΔ να παίξει έναν αυτοτελή ρόλο, ως πολιτικός φορέας στην υπηρεσία των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου. Με λίγα λόγια, ζούμε σε εποχές που ένας πολιτικός φορέας, με σαφώς λιγότερες ικανότητες να περνά στην κοινωνία την ίδια πολιτική που προωθεί και το ΠΑΣΟΚ, αρχίζει... να περισσεύει (πράγμα που φυσικά δε σημαίνει κατάργηση). Αρχίζει να περισσεύει για λόγους αντικειμενικούς, που σημαίνει ότι αυτή η εξέλιξη δε συνιστά απαραίτητα επιλογή των "αφεντικών". Εξαιτίας αυτών ακριβώς των αντικειμενικών λόγων η κρίση στη ΝΔ θα συνεχιστεί, όποια κι αν είναι η εκλογή της Παρασκευής.

* * *

Ομως το γεγονός αυτό δημιουργεί αναπόδραστες εξελίξεις που αφορούν και το ΠΑΣΟΚ. Αφορούν κυρίως την ικανότητά του να εγκλωβίζει λαϊκές μάζες και αριστερές συνειδήσεις, επικαλούμενο άλλοτε "επαράτους εχθρούς" και άλλοτε πλαστά διλήμματα. Η ολιγαρχία γνωρίζει πολύ καλά ότι, υπ' αυτές τις συνθήκες, εν δυνάμει ανοίγει η "στρόφιγγα" για απαγκίστρωση αριστερών πολιτών από το ΠΑΣΟΚ και δημιουργούνται ευνοϊκότερες συνθήκες, ώστε η Αριστερά να παρέμβει για τη χειραφέτηση της συνείδησης ευρύτερων λαϊκών στρωμάτων. Ετσι το ορατό πρόβλημα στα δεξιά του πολιτικού σκηνικού, προκαλεί ένα πολύ μεγαλύτερο για την άρχουσα τάξη, και αυτό βρίσκεται στα αριστερά. Εκεί οφείλεται και όλη η προσπάθεια γέννησης και συντήρησης νέων αυταπατών και αναχωμάτων της λαϊκής δυσαρέσκειας, μέσα από τα "κεντροαριστερά" σενάρια και την ενίσχυση των φορέων που θέλουν να λανσάρουν την Αριστερά ως δεκανίκι του αντιλαϊκού "εκσυγχρονισμού" και της θεσμολαγνείας. Σε κάθε περίπτωση, αυτό που αποτελεί φόβο για την ολιγαρχία, μπορεί να αποτελέσει δυνατότητα για το λαϊκό κίνημα, μέσα από τη δική του παρέμβαση και δράση.

Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ