ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Οχτώβρη 1996
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Επιμένουν προκλητικά οι βιομήχανοι

Η κυβέρνηση "θα λάβει σοβαρά υπόψη της" τις γνωστές αντεργατικές θέσεις που ανέπτυξε χτες ο ΣΕΒ στον υπουργό Εργασίας, αν και προς το παρόν - σύμφωνα με τον Μ. Παπαϊωάννου - δεν αλλάζει το όριο ομαδικών απολύσεων

Η κυβέρνηση προτίθεται να λάβει "σοβαρά υπόψη" τις σαρωτικές, για τα δικαιώματα των εργαζομένων, θέσεις του ΣΕΒ ενόψει των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, όπως σημείωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Μ. Παπαϊωάννου,μετά το τέλος της συνάντησης που είχε χτες με αντιπροσωπεία της διοίκησης του Συνδέσμου Βιομηχάνων. Ο υπουργός Εργασίας δήλωσε, πάντως, ότι η κυβέρνηση "σέβεται το θεσμό των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων" και ότι "δεν προτίθεται να αλλάξει το όριο ομαδικών απολύσεων", του οποίου την αύξηση ζητά επίμονα ο ΣΕΒ.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Ι. Στράτος,δήλωσε ότι το βασικότερο πρόβλημα είναι η ανεργία και πρόσθεσε: "Βρισκόμαστε σε πολύ καλές σχέσεις με τους κοινωνικούς μας εταίρους (! ), εννοώ τη ΓΣΕΕ και ελπίζουμε ότι ο διάλογος ο οποίος έχει ξεκινήσει χρόνια τώρα θα συνεχίσει με το ίδιο πνεύμα". Οπως σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, "θα επιδιωχθεί διάλογος με τη ΓΣΕΕ, για την αναγκαία προσαρμογή με τις ευρωπαϊκές επιλογές στα εργασιακά θέματα, με στόχο την όσο γίνεται πιο ευέλικτη αγορά εργασίας"!

Ο ΣΕΒ απαιτεί, σύμφωνα με το υπόμνημά του, "εκσυγχρονισμό" του θεσμικού πλαισίου των εργασιακών σχέσεων και προκαλεί τονίζοντας ότι "κάθε μέτρο που πλήττει την ανταγωνιστικότητα, έστω και αν εμφανίζεται ως μέτρο προστασίας της εργασίας, μακροπρόθεσμα θα αποδειχθεί ακριβώς το αντίθετο"!Ζητά επίσης "συνεχή διάλογο" για να λυθούν προβλήματα απασχόλησης που προκύπτουν από την "ύπαρξη σοβαρών ακαμψιών στην αγορά εργασίας και απότην υπέρμετρη διόγκωση των μη μισθολογικών στοιχείων του εργασιακού κόστους" (! ), δηλαδή κυρίως από τις ασφαλιστικές εισφορές! Ζητά ακόμα θεσμικά μέτρα για την "εσωτερική ευελιξία της αγοράς εργασίας", και εκθειάζει το ρόλο του διαλόγου..., ως την πιο αποτελεσματική μέθοδο "για τη δημιουργία προϋποθέσεων συναίνεσης"!

Για το ασφαλιστικό σύστημα σημειώνει ότι οι παροχές του είναι χαμηλού επιπέδου, ενώ οι "εισφορές της βιομηχανίας είναι πάνω από το μέσο ευρωπαϊκό όρο φθάνοντας συνολικά στο 50,65%"...

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χ. Πολυζογώπουλος,σε δήλωσή του σημειώνει ότι αρνείται "κατηγορηματικά" να συζητήσει "οποιοδήποτε θέμα αφορά ανατροπή εργασιακών σχέσεων και ιδιαίτερα το θέμα της αλλαγής του πλαισίου των ομαδικών απολύσεων". Πρόσθεσε μάλιστα ότι η μόνη αλλαγή που μπορεί να γίνει είναι να ισχύει το όριο του 2% και για τις επιχειρήσεις που απασχολούν λιγότερα από 50 άτομα.

Ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ Γ. Μαυρίκος, δήλωσε στο "Ρ": "Οι συχνές, το τελευταίο διάστημα αναφορές του ΣΕΒ και κυρίως του προέδρου του, ότι ο ΣΕΒ έχει εξαιρετικές σχέσεις με τη ΓΣΕΕ, νομίζω ότι δεν είναι τυχαίες. Εχουν στέρεη βάση αυτές οι αναφορές και η βάση αυτή στοιχειοθετείται από τη στάση και την πραχτική των συνδικαλιστικών παρατάξεων της ΠΑΣΚΕ, της ΔΑΚΕ και του ΣΥΝ,που κινούνται και προσπαθούν να σύρουν το συνδικαλιστικό κίνημα, στη λογική της υποταγής και της συναίνεσης. Ξέρει τι λέει ο ΣΕΒ. Οι εργαζόμενοι όμως πρέπει να βγάλουν τα δικά τους συμπεράσματα. Πιστεύουμε ότι και η πρόσφατη εκλογική αναμέτρηση φανερώνει ότι υπάρχουν θετικές διεργασίες σε ένα σημαντικό τμήμα των λαϊκών στρωμάτων. Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα έχει τις προϋποθέσεις να μπει στην "πρώτη γραμμή", ενισχύοντας τον συντονισμό και τη δράση στη βάση των προβλημάτων, με τους ίδιους τους εργαζόμενους.Μέσα από αυτή τη διαδικασία και την αγωνιστική αντεπίθεση, σίγουρα θα προκύψουν και αλλαγές στους συσχετισμούς σε όφελος του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος. Πιστεύουμε παράλληλα, ότι αυτές οι δυνάμεις στο συνδικαλιστικό κίνημα που κινούνται στη λογική των συνδαιτυμόνων με τον ΣΕΒ, επωμίζονται πελώριες ευθύνες και αυτοί είναι που με τη στάση τους δίνουν το δικαίωμα στον πρόεδρο του ΣΕΒ να τοποθετείται, με αυτό τον τρόπο που τοποθετείται".

Αντιασφαλιστική ρύθμιση για τους ηλεκτρολόγους

Τη μη εφαρμογή της διάταξης του Επικουρικού Ταμείου Ηλεκτρολόγων, που μειώνει τις συντάξεις τους, ζητούν συνδικαλιστικές οργανώσεις

Η αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων του Επικουρικού Ταμείου Συνταξιοδότησης των Ηλεκτρολόγων (ΤΕΑΗΕ), με αποτέλεσμα τη μείωση των συντάξεων ακόμα και στο μισό των μέχρι σήμερα χορηγούμενων,συζητήθηκε σε σύσκεψη των ενδιαφερόμενων συνδικάτων (Ομοσπονδία Ηλεκτρολόγων, Ενωση Τεχνικών - ΔΕΗ κ.ά.) με εκπροσώπους της ΓΣΕΕ.

Σύμφωνα με τη ρύθμιση, που ψηφίστηκε στο ΔΣ του Ταμείου - και από τους εκπροσώπους της Ομοσπονδίας Ηλεκτρολόγων (!), οι οποίοι συμμετέχουν σ' αυτό - ορίζεται ανώτατο όριο σύνταξης, ανεξάρτητα από το ύψος της εισφοράς των ασφαλισμένων.

Συνέπεια αυτής της ρύθμισης είναι για παράδειγμα, η καταβολή σύνταξης 105 χιλ. δραχμών σε ασφαλισμένον, ο οποίος θα έπρεπε να πάρει 215 χιλ. δραχμές με το παλιό καθεστώς!

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε να συνεδριάσει το ΔΣ της Ομοσπονδίας Ηλεκτρολόγων, με εισήγηση για "πάγωμα" εφαρμογής της διάταξης και θέσπιση διατάξεων μεταβατικότητας, ώστε να προστατευτούν ασφαλισμένοι.Μετά τη λήψη απόφασης οι εκπρόσωποι των εργαζομένων - οι οποίοι προέρχονται όλοι από την ΠΑΣΚΕ - θα θέσουν το θέμα στο ΔΣ του Ταμείου. Πάντως, η μονοπαραταξιακή εκπροσώπηση των εργαζομένων στο Ταμείο, που είχε καταγγελθεί έντονα, φαίνεται πως ευνοεί τη λήψη τέτοιου είδους αποφάσεων, που αφορούν τις συντάξεις χιλιάδων εργαζομένων στη ΔΕΗ, την Ολυμπιακή, τον "Δημόκριτο" και σε άλλες επιχειρήσεις.

Τα στελέχη της ΕΣΑΚ από τα σωματεία που συμμετείχαν στη σύσκεψη και από τη ΓΣΕΕ υποστήριξαν την απόφαση για "πάγωμα" της διάταξης και παραπέρα συζήτησης για την προστασία των εργαζομένων.

Ο Σ. Γλινάτσης,μέλος της διοίκησης της ΕΤΕ - ΔΕΗ και στέλεχος της ΕΣΚ - ΕΤΕ/ΔΕΗ,μας είπε: "Επιμένουμε στην ανάκληση αυτής της διάταξης και σε κάθε περίπτωση στη θέσπιση ρυθμίσεων μεταβατικότητας που να προστατεύουν τους θιγόμενους. Ολη αυτή η προσπάθεια είναι ενταγμένη στον κοινό στόχο για όλη την Ευρώπη. Δηλαδή, στην εφαρμογή της "Λευκής Βίβλου" στην κοινωνική ασφάλιση. Οι ασφαλισμένοι του ταμείου στη ΔΕΗ είναι 1.014, από τους οποίους οι 600 είναι μέλη της ΕΤΕ - ΔΕΗ και αποτελεί σημαντικό ζήτημα για το σωματείο μας στην κατεύθυνση της προστασίας των δικαιωμάτων των ασφαλισμένων".

Η "Ταξική Ενότητα" καταγγέλλει

Την προκλητική και απαράδεκτη στάση του ΣΕΒ καταγγέλλει ο συνδυασμός της Ταξικής Ενότητας - ΕΣΑΚ του Συνδικάτου Κατεργασίας Ξύλου Θεσσαλονίκης και καλεί την πλειοψηφία της ηγεσίας του συνδικαλιστικού κινήματος να βγει από το λήθαργο της σιωπής της και να αναλάβει αγωνιστικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της νέας αντεργατικής επίθεσης.

Οπως επισημαίνει η Ταξική Ενότητα, οι εργαζόμενοι πρέπει να αντισταθούν στα σχέδια των βιομηχάνων που υιοθετεί και προωθεί η κυβέρνηση και που έχουν στόχο την κατάργηση κεκτημένων εργασιακών δικαιωμάτων, όπως ο θεσμός των συλλογικών συμβάσεων, η κοινωνική ασφάλιση και το 8ωρο.

Αγωνιστικό προσκλητήριο

Ενόψει της νέας αντεργατικής επίθεσης που ετοιμάζει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η Τοπική Επιτροπή Καβάλας της ΕΣΑΚ απευθύνει αγωνιστικό προσκλητήριο σε όλους τους εργαζόμενους, για να προετοιμάσουν την αντίστασή τους "ενόψει του σκληρού αντιλαϊκού προϋπολογισμού του 1997". Να συντονίσουν, επίσης, τους αγώνες τους, για να υπερασπίσουν τα εργασιακά, κοινωνικά - ασφαλιστικά τους δικαιώματα. Να "αναπτύξουν ένα ευρύ αγωνιστικό μέτωπο ενάντια στην ανεργία, την αποβιομηχάνιση του νομού, να οικοδομήσουν ένα ισχυρό τείχος αλληλεγγύης στον κοινό αγώνα ενάντια στην ασυδοσία του μεγάλου κεφαλαίου, μαζί με τους μικρομεσαίους και την αγροτιά".

Οι νέοι μισθοί των λογιστών

Εκδόθηκε η διαιτητική απόφαση για τη σύμβαση εργασίας των λογιστών και των βοηθών λογιστών.Σύμφωνα με την απόφαση, οι μισθοί των λογιστών που έχουν έως δύο χρόνια υπηρεσία, από 1/1/1996, καθορίζονται στις 159.744 δραχμές και κλιμακώνονται στις 253.344 δραχμές, για όσους έχουν υπηρεσία 35 χρόνια. Οι μισθοί των βοηθών λογιστών ξεκινούν από 144.560 δραχμές, με υπηρεσία έως δύο χρόνια και φτάνουν τις 187.304 δραχμές με υπηρεσία 16 - 17 χρόνια.

Από 1/7/1996 οι μισθοί των λογιστών και των βοηθών προσαυξάνονται κατά 4,5% και καθορίζονται στις 166.932 δραχμές με υπηρεσία έως δύο χρόνια και κλιμακώνονται στις 264.744 δραχμές με υπηρεσία 35 χρόνια. Για τους βοηθούς, οι μισθοί καθορίζονται στις 151.065 δραχμές με υπηρεσία έως δύο χρόνια και κλιμακώνονται στις 195.733 δραχμές με υπηρεσία 16 - 17 χρόνια.

Η απόφαση της διαιτησίας ορίζει ακόμα ότι μετά τη συμπλήρωση 35 χρόνων υπηρεσίας χορηγείται από την 1/1/1996 αύξηση 2.400 δραχμών για κάθε χρόνο μέχρι και τη συμπλήρωση και του 38ου έτους υπηρεσίας. Εργαζόμενοι που έχουν υπηρεσία 20 ετών δικαιούνται άδεια τριών και τεσσάρων εργάσιμων ημερών επιπλέον αν εργάζονται πενθήμερο ή εξαήμερο, αντίστοιχα.

Η αντίσταση των εργαζομένων μπορεί να εμποδίσει την επιβολή των μέτρων που απαιτεί ο ΣΕΒ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ