Παρασκευή 4 Οχτώβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Επιμένουν προκλητικά οι βιομήχανοι

Η κυβέρνηση "θα λάβει σοβαρά υπόψη της" τις γνωστές αντεργατικές θέσεις που ανέπτυξε χτες ο ΣΕΒ στον υπουργό Εργασίας, αν και προς το παρόν - σύμφωνα με τον Μ. Παπαϊωάννου - δεν αλλάζει το όριο ομαδικών απολύσεων

Η κυβέρνηση προτίθεται να λάβει "σοβαρά υπόψη" τις σαρωτικές, για τα δικαιώματα των εργαζομένων, θέσεις του ΣΕΒ ενόψει των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, όπως σημείωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Μ. Παπαϊωάννου,μετά το τέλος της συνάντησης που είχε χτες με αντιπροσωπεία της διοίκησης του Συνδέσμου Βιομηχάνων. Ο υπουργός Εργασίας δήλωσε, πάντως, ότι η κυβέρνηση "σέβεται το θεσμό των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων" και ότι "δεν προτίθεται να αλλάξει το όριο ομαδικών απολύσεων", του οποίου την αύξηση ζητά επίμονα ο ΣΕΒ.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Ι. Στράτος,δήλωσε ότι το βασικότερο πρόβλημα είναι η ανεργία και πρόσθεσε: "Βρισκόμαστε σε πολύ καλές σχέσεις με τους κοινωνικούς μας εταίρους (! ), εννοώ τη ΓΣΕΕ και ελπίζουμε ότι ο διάλογος ο οποίος έχει ξεκινήσει χρόνια τώρα θα συνεχίσει με το ίδιο πνεύμα". Οπως σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, "θα επιδιωχθεί διάλογος με τη ΓΣΕΕ, για την αναγκαία προσαρμογή με τις ευρωπαϊκές επιλογές στα εργασιακά θέματα, με στόχο την όσο γίνεται πιο ευέλικτη αγορά εργασίας"!

Ο ΣΕΒ απαιτεί, σύμφωνα με το υπόμνημά του, "εκσυγχρονισμό" του θεσμικού πλαισίου των εργασιακών σχέσεων και προκαλεί τονίζοντας ότι "κάθε μέτρο που πλήττει την ανταγωνιστικότητα, έστω και αν εμφανίζεται ως μέτρο προστασίας της εργασίας, μακροπρόθεσμα θα αποδειχθεί ακριβώς το αντίθετο"!Ζητά επίσης "συνεχή διάλογο" για να λυθούν προβλήματα απασχόλησης που προκύπτουν από την "ύπαρξη σοβαρών ακαμψιών στην αγορά εργασίας και απότην υπέρμετρη διόγκωση των μη μισθολογικών στοιχείων του εργασιακού κόστους" (! ), δηλαδή κυρίως από τις ασφαλιστικές εισφορές! Ζητά ακόμα θεσμικά μέτρα για την "εσωτερική ευελιξία της αγοράς εργασίας", και εκθειάζει το ρόλο του διαλόγου..., ως την πιο αποτελεσματική μέθοδο "για τη δημιουργία προϋποθέσεων συναίνεσης"!

Για το ασφαλιστικό σύστημα σημειώνει ότι οι παροχές του είναι χαμηλού επιπέδου, ενώ οι "εισφορές της βιομηχανίας είναι πάνω από το μέσο ευρωπαϊκό όρο φθάνοντας συνολικά στο 50,65%"...

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χ. Πολυζογώπουλος,σε δήλωσή του σημειώνει ότι αρνείται "κατηγορηματικά" να συζητήσει "οποιοδήποτε θέμα αφορά ανατροπή εργασιακών σχέσεων και ιδιαίτερα το θέμα της αλλαγής του πλαισίου των ομαδικών απολύσεων". Πρόσθεσε μάλιστα ότι η μόνη αλλαγή που μπορεί να γίνει είναι να ισχύει το όριο του 2% και για τις επιχειρήσεις που απασχολούν λιγότερα από 50 άτομα.

Ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ Γ. Μαυρίκος, δήλωσε στο "Ρ": "Οι συχνές, το τελευταίο διάστημα αναφορές του ΣΕΒ και κυρίως του προέδρου του, ότι ο ΣΕΒ έχει εξαιρετικές σχέσεις με τη ΓΣΕΕ, νομίζω ότι δεν είναι τυχαίες. Εχουν στέρεη βάση αυτές οι αναφορές και η βάση αυτή στοιχειοθετείται από τη στάση και την πραχτική των συνδικαλιστικών παρατάξεων της ΠΑΣΚΕ, της ΔΑΚΕ και του ΣΥΝ,που κινούνται και προσπαθούν να σύρουν το συνδικαλιστικό κίνημα, στη λογική της υποταγής και της συναίνεσης. Ξέρει τι λέει ο ΣΕΒ. Οι εργαζόμενοι όμως πρέπει να βγάλουν τα δικά τους συμπεράσματα. Πιστεύουμε ότι και η πρόσφατη εκλογική αναμέτρηση φανερώνει ότι υπάρχουν θετικές διεργασίες σε ένα σημαντικό τμήμα των λαϊκών στρωμάτων. Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα έχει τις προϋποθέσεις να μπει στην "πρώτη γραμμή", ενισχύοντας τον συντονισμό και τη δράση στη βάση των προβλημάτων, με τους ίδιους τους εργαζόμενους.Μέσα από αυτή τη διαδικασία και την αγωνιστική αντεπίθεση, σίγουρα θα προκύψουν και αλλαγές στους συσχετισμούς σε όφελος του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος. Πιστεύουμε παράλληλα, ότι αυτές οι δυνάμεις στο συνδικαλιστικό κίνημα που κινούνται στη λογική των συνδαιτυμόνων με τον ΣΕΒ, επωμίζονται πελώριες ευθύνες και αυτοί είναι που με τη στάση τους δίνουν το δικαίωμα στον πρόεδρο του ΣΕΒ να τοποθετείται, με αυτό τον τρόπο που τοποθετείται".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ