ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Οχτώβρη 1996
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Στο στόχαστρο η μονιμότητα!

Ανοιχτό άφησε το θέμα ο Γ. Παπαντωνίου, δηλώνοντας "δεν απαντώ" στα πιεστικά ερωτήματα που του τέθηκαν κατά τη διάρκεια συνάντησής του με την ΑΔΕΔΥ! "Εφ όλης της ύλης" η προετοιμαζόμενη επίθεση στο ασφαλιστικό και σαφές μήνυμα συνέχισης της λιτότητας. Απλώς "ανησυχεί" ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ...

Ανοιχτό άφησε, χτες, το ενδεχόμενο άρσης της μονιμότητας,ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γ. Παπαντωνίου, στη συνάντησή του με το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ. Επίσης, προανάγγειλε συνέχιση της πολιτικής της σκληρής λιτότητας,μείωση του δημόσιου τομέα και του αριθμού δημοσίων υπαλλήλων,ενώ προανήγγειλε μια, εφόλης της ύλης, επίθεση στην κοινωνική ασφάλιση.

"Δεν απαντώ"!Αυτή ήταν η κοφτή... απάντηση του υπουργού, όταν ρωτήθηκε σχετικά με τα σενάρια που έχουν δει το φως της δημοσιότητας και κάνουν λόγο για άρση του δικαιώματος της μονιμότητας, αλλά και για τη στάση που θα τηρήσει η κυβέρνηση στη συνάντηση υπουργών Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης το Σάββατο. Η συνάντηση γίνεται στα πλαίσια της Συνόδου Κορυφής στο Δουβλίνο και έχει ως κύριο αντικείμενο το θεσμό της μονιμότητας και κυρίως την εξεύρεση τρόπων για την υλοποίηση των επιλογών της "Λευκής Βίβλου", δηλαδή την κατάργησή του.

Ωστόσο, ο υπουργός ήταν πολύ συγκεκριμένος στο θέμα της μείωσης δημόσιου τομέα και στην έμμεση αποψίλωση του θεσμού της μονιμότητας, λέγοντας ότι "βεβαίως θα συνεχιστούν οι συγχωνεύσεις δημοσίων υπηρεσιών"! Επίσης, ξεκαθάρισε ότι για κάθε τρεις δημόσιους υπάλληλους που θα συνταξιοδοτούνται θα προσλαμβάνεται ένας.

Ο υπουργός εκθείασε την εισοδηματική πολιτική του '96, που εκτίναξε τις απώλειες εισοδήματος των δημοσίων υπαλλήλων στο 51%, λέγοντας πως "ήταν γενναιόδωρη"! Εκανε λόγο για αυξήσεις το '97 - χωρίς να αναφέρει ποσοστό - που θα είναι "πάνω από τον προβλεπόμενο πληθωρισμό". Ωστόσο, σε ερώτηση αν στις αυξήσεις αυτές συνυπολογίζεται το διορθωτικό του '96 και η εφαρμογή του νέου μισθολογίου, κατέφυγε ξανά στην... απάντηση "δεν απαντώ"! Το ίδιο είπε και όταν ρωτήθηκε αν το σχετικό κονδύλι του προϋπολογισμού θα αυξηθεί κατά 8%.

Να σημειώσουμε ότι στο φετινό προϋπολογισμό η αύξηση του σχετικού κονδυλίου (μισθοί - συντάξεις - νέες προσλήψεις - ωριμάνσεις) ήταν 9,9% και οι "αυξήσεις" που δόθηκαν ήταν 2,5% + 2,5%. Οπότε οι αυξήσεις για το '97 αναμένεται να είναι κάτω και από το 2% + 2%!

Ο υπουργός απέφυγε να απαντήσει και στο αν θα υπάρξει νέο μισθολόγιο, σύμφωνα με τις προτάσεις του συνδικαλιστικού κινήματος και ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις, παραπέμποντας στις δεσμεύσεις που έχουν ήδη γίνει από πλευράς κυβέρνησης... Ομως το σχέδιο του νέου μισθολογίου που ήδη έχει δοθεί από την κυβέρνηση, ουσιαστικά οδηγεί στη με έμμεσο τρόπο συνέχιση της λιτότητας και σε ένα νέο γύρο επιδοματικής πολιτικής.

"Με δεδομένο το δημογραφικό πρόβλημα στη χώρα μας, οι ασφαλιστικοί φορείς θα έχουν έντονο πρόβλημα μετά το 2000" είπε, προετοιμάζοντας το έδαφος για εφαρμογή της λεγόμενης ανταποδοτικότητας και ουσιαστικά της μετατροπής των συντάξεων σε προνοιακά επιδόματα και παρέπεμψε σε "ένα διάλογο εφόλης της ύλης".

"Εκφράζουμε την ανησυχία μας και ζητάμε να υπάρξουν δεσμεύσεις στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης", δήλωσε ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Γ. Κουτσούκος,μετά τη συνάντηση, αποφεύγοντας να τοποθετηθεί ακόμα και στο θέμα της μονιμότητας!.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της συνάντησης, ο Δ. Αγκαβανάκης,αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ και στέλεχος της Δημοσιοϋπαλληλικής Ενότητας, δήλωσε σχετικά: "Και από τη σημερινή συνάντηση επιβεβαιώνεται η εκτίμηση ότι μεθοδεύονται σκληρά αντιλαϊκά μέτρα ενάντια στο βιοτικό επίπεδο των δημοσίων υπαλλήλων. Η σιωπή του υπουργού στα "καυτά" ερωτήματα που αφορούν στο εισόδημα, στα ασφαλιστικά δικαιώματα, στη μονιμότητα, αποδεικνύει ότι δρομολογείται συνολική επίθεση σε όλα αυτά. Τώρα πια κανείς δεν μπορεί να αδρανεί και πολύ περισσότερο να συναινεί, όπως κάνει η πλειοψηφία της διοίκησης της ΑΔΕΔΥ. Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι είναι ανάγκη να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους και να υψώσουν μέτωπο αντίστασης".

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ
"Καμπανάκι" για την αργία της Κυριακής

Απαιτεί να ανακληθούν όλες οι άδειες που έχουν δοθεί και ζητά από την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας να αναλάβει τις ευθύνες της. Συγκέντρωση την Κυριακή έξω από το δισκάδικο Virgin

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας,για τις προσπάθειες των μεγαλεμπόρων, που επανέρχονται δριμύτερες με τη συναίνεση της κυβέρνησης, για την κατάργηση της αργίας της Κυριακής. Αφορμή για τις νέες καταγγελίες του Συλλόγου, στάθηκε η χορήγηση άδειας λειτουργίας τις Κυριακές, στο δισκάδικο "Virgin" στη Σταδίου, από τον ΕΟΤ και η θεώρηση των καταστάσεων εργασίας από την Επιθεώρηση Εργασίας. Η πρώτη αντίδραση του Συλλόγου - που ζητάει την άμεση ανάκληση όλων των αδειών - θα γίνει την Κυριακή οπότε και θα πραγματοποιήσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το κατάστημα στις 10 το πρωί.

Σημειώνεται ότι, το κατάστημα, που απασχολεί περίπου 35 εργαζόμενους, λειτούργησε την πρώτη Κυριακή μετά τις εκλογές, που σημαίνει ότι η άδεια του είχε χορηγηθεί πριν τις εκλογές, ενώ αμφίβολο είναι αν πληρεί ακόμα κι αυτές τις απαράδεκτες προϋποθέσεις του Βασιλικού Διατάγματος (! ) 748/1966, για τη χορήγηση άδειας λειτουργίας την ημέρα της Κυριακής. Οπως επισημαίνει ο Σύλλογος, όλες αυτές οι ενέργειες στοχεύουν στην κατάργηση της αργίας της Κυριακής, αρχικά στο οριοθετημένο παραδοσιακό κέντρο και σταδιακά στην πλήρη κατάργησή της σε όλη τη χώρα.

Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων ζητάει την άμεση παρέμβαση του υφυπουργού Εργασίας Χ. Πρωτόπαππα - που πριν λίγες μέρες στη συνάντησή του με τη ΓΣΕΕ δήλωσε ότι είναι αντίθετος με την εργασία την Κυριακή - προκειμένου να κατοχυρωθεί νομοθετικά το ωράριο και η αργία της Κυριακής και να βάλει φρένο στις μεθοδεύσεις που δημιουργούν αθέμιτο ανταγωνισμό και χτυπούν βάναυσα τις κατακτήσεις των εργαζόμενων.

Επίσης, καλεί σε συνάντηση τον Νομάρχη Αθηνών, προκειμένου να συζητήσουν τα ζητήματα που αφορούν παραβιάσεις ωραρίου στο χώρο ευθύνης του. Τέλος, ο Σύλλογος καλεί τα ανώτερα συνδικαλιστικά όργανα να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να περιφρουρήσουν την αργία της Κυριακής, καθώς και την Ενωση Τραγουδιστών Ελλάδας, να παρέμβει και να συμπαρασταθεί στον αγώνα των εμποροϋπαλλήλων, δεδομένου ότι και οι τραγουδιστές πριν λίγο καιρό είχαν αντιμετωπίσει αντίστοιχο πρόβλημα με την απελευθέρωση του ωραρίου τους.

Και απεργοσπαστικός μηχανισμός στου Δραγούνη

Απεργοσπαστικό μηχανισμό έστησε ο Κ. Δραγούνης,ιδιοκτήτης της ομώνυμης εκτυπωτικής επιχείρησης, προχωρώντας με τη συνεργασία της διοίκησης του σωματείου ΕΤΗΠΤΑ σε νέες προσλήψεις, προκειμένου να σπάσει τον αγώνα των εργαζομένων, που διεκδικούν τα δεδουλευμένα τους και την ανάκληση των απολύσεων συναδέλφων τους. Την ίδια στιγμή που παραβιάζεται κατάφωρα η εργατική νομοθεσία οι αρμόδιοι σηκώνουν ψηλά τα χέρια.

Από τις αρχές Αυγούστου, οι εργαζόμενοι πραγματοποιούν επίσχεση εργασίας, απαντώντας αγωνιστικά στην τρομοκρατική ενέργεια του εργοδότη, που απέλυσε 24 εργαζόμενους. Ταυτόχρονα διεκδικούν τους μισθούς έξι μηνών που τους οφείλει.

Ενώ, λοιπόν, ο Κ. Δραγούνης αρνείται να ανακαλέσει τις απολύσεις και να καταβάλει τις οφειλές του, προχώρησε χτες σε νέες προσλήψεις και συγκεκριμένα μελών του σωματείου ΕΤΗΠΤΑ και με τη σύμφωνη γνώμη της διοίκησής του!

Μετά από καταγγελίες συνδικαλιστών της Πανελλαδικής Ενωσης Λιθογράφων,πραγματοποίησαν έλεγχο υπάλληλοι της Επιθεώρησης Εργασίας Ανοιξης και κατέγραψαν μόνο στην πρωινή βάρδια, πέντε νεοπροσλαμβανόμενους. Ωστόσο, όπως είπε στους συνδικαλιστές ο Επιθεωρητής Εργασίας, κ. Οικονομίδης "δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα, παρά μόνο να τους καταγράψουμε"!

Ο Δ. Δρακόπουλος,πρόεδρος της Ενωσης, καταγγέλλει "την απαράδεκτη και προκλητική ενέργεια του εργοδότη, που προκειμένου να σπάσει τον αγώνα μας έστησε απεργοσπαστικό μηχανισμό. Καταγγέλλουμε επίσης τον διασπαστικό ρόλο που παίζει το σωματείο ΕΤΗΠΤΑ. Οπως μας είπαν οι ίδιοι οι νεοπροσλαμβανόμενοι ήταν άνεργοι και μέλη της διοίκησης της ΕΤΗΠΤΑ τους απείλησαν πως αν δεν έρθουν να δουλέψουν στον Δραγούνη θα τους κόψουν το επίδομα ανεργίας! Τίθεται ένα σοβαρό πρόβλημα. Να έχουμε απολύσεις, να μην καταβάλλονται τα δεδουλευμένα, ο εργοδότης να κάνει προσλήψεις και η πολιτεία να μη κάνει τίποτα. Καλούμε επειγόντως τον υπουργό Εργασίας να πάρει θέση, όπως και τη ΓΣΕΕ και το ΕΚΑ".

Τριγμοί στο σύστημα των ΚΕΚ

Την παραίτηση της προέδρου κ. Κοτρώτσου,αλλά και όλων των μελών του ΔΣ του Εθνικού Κέντρου Πιστοποίησης Δομών Κατάρτισης,του κέντρου δηλαδή που εγκρίνει τη λειτουργία των Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης,έχει ζητήσει ο νέος υπουργός Εργασίας Μ. Παπαϊωάννου.

Στο μεταξύ, προχτεσινό δημοσίευμα της "Καθημερινής", αναφέρει ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση ζήτησε να "παγώσει" η διαδικασία πιστοποίησης των ΚΕΚ,επειδή κατά την προεκλογική περίοδο διαπιστώθηκε η παράτυπη πρόσληψη 30 ατόμων στο Κέντρο Πιστοποίησης, χωρίς την έγκριση της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται λίγες μέρες μετά την αλλαγή της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας, κατά την παράδοση του οποίου, ο απερχόμενος υπουργός Ε. Γιαννόπουλος δήλωνε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με την απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων για την κατάρτιση και ότι έχουν λυθεί τα προβλήματα με την πιστοποίηση των ΚΕΚ.

Δεν το άντεξε!

Ηξερε πολύ καλά τι σημαίνει ανεργία. Την είχε ζήσει όταν έκλεισε ο Σκαλιστήρης στο Μαντούδι και βρέθηκε, μαζί με τη γυναίκα του - εργάτρια και αυτή στου Σκαλιστήρη - στο δρόμο. Αργότερα αναγκάστηκε να αφήσει το σπίτι του και την οικογένειά του και να έρθει στην Αθήνα, για ένα μεροκάματο στην κατασκευή του μετρό, που έβγαινε δύσκολα και που έφτανε ίσα ίσα για τα απαραίτητα. Ομως, τις τελευταίες μέρες έβλεπε την ανεργία να τον απειλεί ξανά, αφού, η κατάσταση στο μετρό ολοένα και χειροτερεύει. Φαίνεται κάτι τέτοιο ήταν πολύ βαρύ για να το αντέξει η καρδιά του Θ. Τσακατάνη,42 χρονών, πατέρα δύο παιδιών από τις Κεχριές της Βόρειας Εύβοιας.

Την Τετάρτη ο άτυχος εργάτης πήγε στη δουλιά του κανονικά. Ο προϊστάμενος του εργοταξίου τους ανακοίνωσε ότι θα γίνουν απολύσεις και ξαφνικά αισθάνθηκε αδιαθεσία. Γύρισε στο σπίτι που είχε νοικιάσει με άλλους συναδέλφους του, οι οποίοι το ίδιο βράδυ τον βρήκαν νεκρό!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ