ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Οχτώβρη 1996
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
μικραΜΕΓΑΛΑ

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Σπουδαστικό συνάλλαγμα χορηγεί η "XIOSBANK" στους πελάτες που έχουν παιδιά που σπουδάζουν στο εξωτερικό. Η τράπεζα προσφέρει άμεση αποστολή εμβασμάτων σε οποιαδήποτε χώρα, άμεση έκδοση τραπεζικών επιταγών, αυτόματη εκτέλεση πάγιων εντολών και δυνατότητα κατάθεσης ή ανάληψης μετρητών σε 450 σημεία σε όλη την Ελλάδα. Τα έξοδα εμβάσματος ανέρχονται σε 4.500 δρχ. για πάγια εντολή ή σε 5.500 δρχ. για απλό έμβασμα με δωρεάν άνοιγμα σπουδαστικού φακέλου.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ: Πλήρη στοιχεία για την πορεία της κατά το εννιάμηνο Γενάρη - Σεπτέμβρη 1996, καθώς και για την αναπτυξιακή της πολιτική για ολόκληρο το έτος, παρουσίασε η εταιρία "Π. Κωτσόβολος ΑΕΒΕ" σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου. Ο τζίρος της εταιρίας στο πρώτο εννιάμηνο του 1996 ανήλθε σε 24,5 δισ. δρχ. έναντι 15,3 δισ. δρχ. το 1995 (αύξηση 60,4%), ενώ αν προστεθούν και οι τόκοι καταναλωτικών δανείων και ο ΦΠΑ επί των πωλούμενων προϊόντων, τα παραπάνω ποσά ανέρχονται σε 31,2 δισ. δρχ. και 19,7 δισ. δρχ. αντίστοιχα. Η διοίκηση προσδοκά τώρα κέρδη ύψους 1,8 δισ. δρχ. για ολόκληρο το 1996. Η "Κωτσόβολος" αριθμεί σήμερα 945 άτομα προσωπικό με πρόβλεψη να γίνουν 1.100 μέχρι το Πάσχα του 1997 και 19 καταστήματα σε όλη την Ελλάδα. Το τρέχον έτος πραγματοποιεί επενδύσεις ύψους 800 εκατ. δρχ. σε νέα καταστήματα, μηχανογραφική επέκταση και ΑΤΜ's.

ΕΞΑΓΩΓΕΣ: Το νέο "Οδηγό Ελλήνων Εξαγωγέων" του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ), παρουσίασε χτες ο πρόεδρός του, Γ. Παπαθανασίου. Ο οδηγός περιλαμβάνει στατιστικά στοιχεία για τις ελληνικές εξαγωγές κατά είδος και κατά χώρα, πληροφορίες για τα επιμελητήρια εσωτερικού και εξωτερικού, δημόσιους οργανισμούς, πρεσβείες και προξενεία της χώρας, τράπεζες κτλ.

ΑΣΦΑΛΕΙΕΣ: Σε εταιρία με την επωνυμία "Ασπίς Πρόνοια Ασφαλιστική ΛΤΔ", μετατράπηκε το υποκατάστημα Κύπρου της ασφαλιστικής "Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ" από 1/10/1996 κατόπιν έγκρισης των κυπριακών αρχών. Η νέα εταιρία θα απορροφήσει το χαρτοφυλάκιο του υποκαταστήματος στους κλάδους ζωής και ατυχημάτων, ενώ η διοίκηση του ομίλου "Ασπίς", μελετά το ενδεχόμενο ανάπτυξης και των γενικών κλάδων στην κυπριακή αγορά, στην οποία η εταιρία εισήλθε από το Μάη του 1990.

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 1997
Φοροεισπρακτικό "σαφάρι" σε όλα τα μέτωπα

Τώρα στοχεύουν και στα πρόστιμα για νομιμοποίηση των αυθαιρέτων κτισμάτων, ενώ μεθοδεύεται και η είσπραξη ενοικίων... δρόμου από τους καταστηματάρχες

Φοροεισπρακτικό "σαφάρι" σε όλα τα μέτωπα σχεδιάζει να επιβάλει η κυβέρνηση "Σημίτη", στην προσπάθειά της να δείξει συνέπεια στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έναντι των Βρυξελλών και στην εκτέλεση του "προγράμματος σύγκλισης", αδιαφορώντας πλήρως για τις επιπτώσεις που έχει η πολιτική της στους εργαζόμενους της χώρας.

Ακόμα ένας τομέας στον οποίο σχεδιάζουν να εφορμήσουν οι κυβερνώντες είναι, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, η είσπραξη των πολεοδομικών προστίμων από τους ιδιοκτήτες εκατοντάδων χιλιάδων αυθαιρέτων κτισμάτων. Επιπλέον οι αρμόδιοι φαίνεται να σχεδιάζουν ακόμα και την επιβολή ενοικίου ...δρόμου από όλους τους καταστηματάρχες, τα μαγαζιά των οποίων βρίσκονται σε κεντρικούς οδικούς άξονες.

Οι ενέργειες για την είσπραξη των προστίμων από τα αυθαίρετα βρίσκονται πλέον στο τελικό τους στάδιο, αφού σε συνεργασία με τις πολεοδομικές υπηρεσίες του ΥΠΕΧΩΔΕ, οι οικονομικές εφορίες έχουν χαρτογραφήσει και έχουν περάσει σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές όλες τις σχετικές οφειλές, που υπολογίζεται ότι συνολικά ξεπερνούν τα 200 δισ. δρχ. Το μόνο που απομένει είναι να αποσταλούν τα εκκαθαριστικά, τα οποία θα κληθούν να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες των αυθαιρέτων.

Τα πρόστιμα αυτά (ανέγερσης και διατήρησης) κυμαίνονται από 300.000 δρχ. περίπου και μπορούν να φτάσουν μέχρι και πάνω από 2.000.000 δρχ. ανάλογα με τα τετραγωνικά και τη χρήση του αυθαιρέτου - αν πρόκειται δηλαδή για πρώτη κατοικία ή παραθεριστική - παράδειγμα, τα πρόστιμα για τον ιδιοκτήτη αυθαίρετης πρώτης κατοικίας 100 τ.μ. είναι 300.000 δρχ., ενώ για παραθεριστική κατοικία με τα ίδια τετραγωνικά ανέρχονται σε 510.000 δρχ. Αντίστοιχα για πρώτη κατοικία 160 τ.μ. τα πρόστιμα ανέρχονται σε 1.200.000 δρχ., ενώ για παραθεριστική κατοικία 160 τ.μ. αγγίζουν τα 2.000.000 δρχ. Η κυβέρνηση με παλιότερη νομοθετική ρύθμιση δίνει... έκπτωση 30% στα ποσά αυτά, αν οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων δεχτούν να τα πληρώσουν εφάπαξ! Στα ποσά αυτά βέβαια δεν υπολογίζονται τα ένσημα προς το ΙΚΑ, ούτε η οικοδομική άδεια και η φορολογία επί αυτής, αν το κάθε συγκεκριμένο αυθαίρετο ενταχθεί τελικά σε σχέδιο πόλης...

Παράλληλα, τις επόμενες μέρες θα φτάσουν εντάλματα πληρωμής σε χιλιάδες ιδιοκτήτες παρόδιων καταστημάτων (βενζινάδικα, εστιατόρια, ξενοδοχεία, εμπορικά) που έχουν πρόσβαση σε κεντρικούς οδικούς άξονες. Τα ιδιόμορφα αυτά ενοίκια ...δρόμου θα κυμαίνονται από 100.000 έως 300.000 το χρόνο, ανάλογα με την εμπορικότητα και την αντικειμενική αξία του ακινήτου. Η κυβέρνηση θα επιχειρήσει και αυτή τη φοροεισπρακτική εφόρμηση, εκμεταλλευόμενη παλιότερο Διάταγμα που εδώ και 8 χρόνια παρέμενε ανενεργό.Υπεύθυνο για την είσπραξη των χρημάτων αυτών - που σε πρώτη φάση υπολογίζονται σε 15 δισ. δρχ. - είναι το Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας, που έχει καταγράψει περισσότερους από 30.000 ιδιοκτήτες καταστημάτων σε μεγάλους οδικούς άξονες σ' ολόκληρη τη χώρα...

Με θέμα τον προϋπολογισμό του 1997 πραγματοποιήθηκε χτες και νέα σύσκεψη, υπό τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπαντωνίου και τους υφυπουργούς Γ. Δρυ και Ν. Χριστοδουλάκη, ενώ την ερχόμενη Δευτέρα 7 Οκτώβρη, πραγματοποιείται και νέα σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη με θέμα τις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης στις 10 του μήνα.

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ
Υποπτα παιχνίδια σε βάρος των ΙΧήδων

Στο "κόκκινο" βρίσκονται δέκα με δεκαπέντε ασφαλιστικές εταιρίες των οποίων οι λεγόμενοι δείκτες φερεγγυότητας δεν ανταποκρίνονται στην ασφαλιστική νομοθεσία και απειλούνται άμεσα με ανάκληση της άδειας λειτουργίας τους. Αυτό αναφέρουν ανώτερα στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς, σύμφωνα με τα οποία οι ασφαλισμένοι πελάτες των παραπάνω εταιριών ανέρχονται περίπου σε 250.000,οι οποίοι θα μείνουν "στον αέρα" και θα πρέπει να αναζητήσουν άμεσα νέα ασφαλιστική εταιρία. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι το ποσό στο οποίο ανέρχονται οι εκκρεμείς ζημίες που θα πρέπει να καλύψει το Επικουρικό Κεφάλαιο της Ενωσης Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΕΑΕΕ) ανέρχεται σε 15 δισ. δρχ., στρώνοντας στην πραγματικότητα το έδαφος για νέα επέλαση στις τσέπες των γιωταχήδων.

Να θυμίσουμε ότι πριν από μερικούς μήνες ο τότε πρόεδρος της ΕΑΕΕ, Μ. Νεκτάριος,είχε κάνει επίσημα ανάλογη δήλωση, κάνοντας λόγο για δέκα τουλάχιστον εταιρίες οι οποίες βρίσκονταν στην κόψη του ξυραφιού. Στο όνομα της εξυγίανσης της ασφαλιστικής αγοράς, πίσω από την οποία κρύβονται οι επιδιώξεις των μεγαθηρίων του χώρου για αναδιανομή της πίτας της αγοράς προς όφελός τους και με πρόσχημα το έλλειμμα του επικουρικού κεφαλαίου, οι εταιρίες επαναφέρουν κατά καιρούς την αξίωσή τους για εφάπαξ εισφορά των ασφαλισμένων. Στην ουσία, δηλαδή, ούτε λίγο ούτε πολύ, οι ασφαλιστικές εταιρίες θέλουν και την πίτα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο, αξιώνοντας να πληρώσουν οι γιωταχήδες τα "σπασμένα" της διαχείρισής τους, ενώ ήδη καταληστεύονται με χίλιους δυο τρόπους - και μάλιστα για μια υποχρεωτική ασφάλιση, όπως είναι αυτή του αυτοκινήτου και προετοιμάζονται για την επιβολή νέων αυξήσεων από την 1η Γενάρη.

Στο μεταξύ, ήδη τις επόμενες ημέρες αναμένεται η λήψη της τελικής απόφασης από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης για δύο τουλάχιστον ασφαλιστικές εταιρίες οι οποίες εδώ και καιρό παρουσιάζουν σοβαρά προβλήματα φερεγγυότητας. Πάντως, η πολιτική ηγεσία δεν προτίθεται να προβεί σε επίσημες ανακοινώσεις πριν τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
Αλλαξαν χέρια 172,5 δισ. δρχ. το Σεπτέμβρη

Αισθητή άνοδος του τζίρου και ελαφρά άνοδος του επιπέδου των τιμών των μετοχών σημειώθηκε στο Χρηματιστήριο το Σεπτέμβρη. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ιονικής Τράπεζας, η αξία των μηνιαίων συναλλαγών στην Κύρια Αγορά κινήθηκε σε υψηλά επίπεδα και συγκεκριμένα έφτασε τα 172,5 δισ. δρχ. το Σεπτέμβρη έναντι 122 δισ. δρχ. (αύξηση 41,33%). Με άλλα λόγια, στο Χρηματιστήριο το Σεπτέμβρη άλλαζαν χέρια μετοχές συνολικής αξίας περίπου 8,2 δισ. δρχ. σε καθημερινή βάση.

Παράλληλα, ο Γενικός Δείκτης Τιμών, που καταρτίζει η Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών της Τράπεζας, έφτασε τις 1.452 μονάδες στο τέλος του μήνα και σημείωσε μικρή άνοδο κατά 4 μονάδες ή 0,28% έναντι του τέλους του προηγούμενου μήνα, κατά τον οποίο είχε ανέλθει στις 1.448 μονάδες. Κατά τις περισσότερες συνεδριάσεις του τελευταίου δεκαημέρου του Σεπτέμβρη παρατηρήθηκε μικρή πτώση του επιπέδου των τιμών των μετοχών, ενώ αντίθετα συνεχίστηκε η έντονη συναλλακτική κίνηση, καθώς επαληθεύτηκαν οι προβλέψεις των επενδυτών για ανάδειξη, από το εκλογικό σώμα, νέας αυτοδύναμης κυβέρνησης.

ΔΡΑΧΜΗ
Διακυμάνσεις μέσα στους στόχους

"Ενισχυμένη" λογιστικά κατά 0,74% παρουσιάζεται η δραχμή έναντι του ECU το Σεπτέμβρη σε σχέση με το Δεκέμβρη του 1995, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ιονικής Τράπεζας. Την ίδια περίοδο ανατιμήθηκε το δολάριο ΗΠΑ 0,61% και η αγγλική λίρα 1,9%, ενώ υποχώρησαν έναντι του εθνικού μας νομίσματος το γερμανικό μάρκο 3,77% και το γαλλικό φράγκο 2,65%. Στη γειτονική Ιταλία, επίσης, η λιρέτα ανατιμήθηκε σωρευτικά από την αρχή του έτους κατά 5,42% έναντι της δραχμής. Υπενθυμίζεται ότι στόχος της συναλλαγματικής πολιτικής της Τράπεζας της Ελλάδος για το 1996 είναι η δραχμή να παραμείνει περίπου σταθερή σε σχέση με το ECU.

ΔΗΚΕΒΕ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Στόχος η αλλαγή του συσχετισμού των δυνάμεων

Την ανάγκη να αλλάξουν οι συσχετισμοί στις διοικήσεις των Ομοσπονδιών των επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων, ώστε το κίνημα των ΕΒΕ να αποκτήσει αγωνιστική κατεύθυνση, επισημαίνει η ΔΗΚΕΒΕ Θεσσαλονίκης ενόψει της νέας αντιλαϊκής και αντιαναπτυξιακής πολιτικής της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.

"Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, τονίζει, έχει δώσει εδώ και πολλά χρόνια τα διαπιστευτήριά της και δεν υπάρχει αμφιβολία για τις προθέσεις της. Τα αντιαναπτυξιακά μέτρα, οι τεράστιες φοροαπαλλαγές προς το μεγάλο κεφάλαιο, τα αντικειμενικά κριτήρια και η εφαρμογή του προγράμματος "σύγκλισης" έχουν οδηγήσει στις γνωστές κινητοποιήσεις των τελευταίων χρόνων".

"Η ΠΑΣΚΕΒΕ και η ΔΑΚΜΜΕ, καταλήγει η ανακοίνωση της ΔΗΚΕΒΕ, συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις μόνο για τα μάτια ή για να αποκομίσουν κομματικά οφέλη. Οι ΕΒΕ πρέπει να αναδείξουν εκείνους τους συνδυασμούς που προσπαθούν να δώσουν σωστό προσανατολισμό στο συνδικαλιστικό κίνημα και όχι να το παραπλανήσουν με "επεκτάσεις σε άλλες χώρες" και με ψεύτικες προτάσεις για δήθεν μετατροπή της καταστροφικής και για τους ΕΒΕ Συνθήκης του Μάαστριχτ".

Και "ενοίκιο δρόμου" θα κληθούν να πληρώσουν οι καταστηματάρχες...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ