ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 5 Οχτώβρη 1996
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"ΗΘΙΚΟΠΟΙΗΣΗ" ΤΗΣ ΑΣΥΔΟΣΙΑΣ

Ανακοινώνοντας τη ρύθμιση των χρεών των οφειλετών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, ο πρώην υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων μίλησε για "ηθικοποίηση της νομοθεσίας" (20.3.1996). "Είναι γεγονός, είπε ο υπουργός, ότι το 80% των οφειλών στο ΙΚΑ είναι μέχρι ένα εκατομμύριο. Πολλά δισ. μέχρι ένα εκατομμύριο. Αυτό το εκατομμύριο ο καθένας, με κάποια διευκόλυνση, μπορεί να το δώσει. Τόκοι δε σβήνονται. Ρυθμίσεις πρέπει να γίνουν, και τα λεφτά να τα εισπράξουμε". Ενώ, σε άλλο σημείο των δηλώσεών του, υποστήριξε: "Εμείς θα προσπαθήσουμε, όσο μπορούμε, να ηθικοποιήσουμε τη νομοθεσία. Και το ΙΚΑ να πάρει τα λεφτά και να διευκολυνθούν εκείνοι που θέλουν να δώσουν, γιατί είναι άλλοι που δε δίνουν. Τα παίξανε στα χαρτιά, τα παίζουν αλλού, τα πάνε σε άλλες επιχειρήσεις και δεν έχεις να πάρεις".

Τον Αύγουστο του 1996, ψηφίστηκε η χαριστική ρύθμιση και τα ασφαλιστικά ταμεία άρχισαν τις εκκλήσεις για να προσέλθουν οι οφειλέτες για τη ρύθμιση των χρεών τους.

Από τους 217.000 οφειλέτες του ΙΚΑ "συγκινήθηκαν" μόλις 44.000 και προσήλθαν για τη ρύθμιση των χρεών τους, που ανέρχονται στο ποσό των 327,535 δισ. δραχμών και με τα πρόσθετα τέλη - που φτάνουν μέχρι 120% - ξεπερνούν τα 700 δισ. δραχμές. Μόνο, δηλαδή, ένας στους πέντε οφειλέτες.

Με άλλα λόγια, μόνο ένας από τους πέντε οφειλέτες - και κατά βάση μικροοφειλέτης - "συγκινήθηκε" από τη χαριστική ρύθμιση της κυβέρνησης. Το ΙΚΑ έχει "λαμβάνειν" - και, μάλιστα, σε δόσεις που φτάνουν μέχρι και τις 36 - μόλις 153,7 δισ. Εχει να εισπράξει τόσα ακριβώς - και μάλιστα σε τρία χρόνια - όσα υπολόγισε το Λογιστήριο του Κράτους ότι θα χάσουν τα ασφαλιστικά ταμεία με την προώθηση της σχετικής ρύθμισης.

Το ΙΚΑ δηλαδή και χάνει και γίνεται επαίτης για χρήματα που δικαιούται - και τα οποία παρακρατούν οι οφειλέτες, διαπράττοντας το αδίκημα της υπεξαίρεσης.

Και γιατί να μην πληρώνουν, να μην ασυδοτούν και να μην παρανομούν οι εργοδότες; Ξέρουν ότι θα έρθει η στιγμή που κάποια κυβέρνηση - μπλε ή πράσινη - θα έρθει και θα ρυθμίσει τα χρέη τους. Η ρύθμιση του Αυγούστου είναι η πέμπτη στη σειρά που γίνεται τα τελευταία χρόνια.

Επιπλέον, η σημερινή κυβέρνηση διατηρεί σε ισχύ δυο νόμους με εντελώς χαριστικούς όρους για τους οφειλέτες: Το νόμο 1892 που ψήφισε η ΝΔ και το νόμο 2224/94 που ψήφισε το ίδιο το ΠΑΣΟΚ. Με τον πρώτο νόμο, χαρίζονται οι οφειλές των εργοδοτών μέχρι και 98%, ενώ ο δεύτερος τις χαρίζει μέχρι και 100%.

Και δεν είναι μόνο τα χαρισμένα "κι αγύριστα". Κάθε λίγο και λιγάκι, οι κυβερνήσεις "ελαφρύνουν" με ποικίλους τρόπους τους εργοδότες από τις υποχρεώσεις τους προς τα Ταμεία.

Με τον ίδιο νόμο που ρυθμίστηκαν τα χρέη, ψηφίστηκε και άλλη διάταξη που προβλέπει επιχορηγήσεις των εργοδοτών για οχτώ - από τους δώδεκα - μήνες, όταν απασχολούν νέους ηλικίας 20 - 29 ετών. Από το Ζάππειο (4.9.1996), ο Κ. Σημίτης ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στη μείωση κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών των επιχειρήσεων για προσλήψεις κάτω των 23 ετών ή πτυχιούχους κάτω των 27 ετών. Στο συρτάρι του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, υπάρχει έτοιμο σχέδιο με το οποίο καταργείται η απόδοση στο Ιδρυμα των εισφορών των καταρτιζομένων στα κοινοτικά προγράμματα.

Από τη μια λοιπόν, υπάρχει η προκλητικά ευνοϊκή μεταχείριση των εργοδοτών που μεγαλώνει τις απαιτήσεις τους και - εν τέλει - οδηγεί στην "ηθικοποίηση" της ασυδοσίας τους και με νόμους. Από την άλλη, οι κυβερνήσεις χρησιμοποιούν τα ασφαλιστικά ταμεία ως υποζύγια για ανέξοδη κοινωνική πολιτική, με λεφτά των ασφαλισμένων. Το ΙΚΑ, όπως και άλλα Ταμεία, δεν πήρε ούτε μια δραχμή, παρά την αρχική υπόσχεση, για τα διαβόητα ΕΚΑΣ - που "έγιναν πραγματικότητα για 380.000 συνταξιούχους", όπως έλεγε προεκλογικά το ΠΑΣΟΚ.

Κι ύστερα θα 'ρθουν οι κυβερνώντες και, ως νέες ιερεμιάδες, θα κλαίνε στα συντρίμμια των ελλειμμάτων των ασφαλιστικών ταμείων και θα ζητούν νέες αιματηρές θυσίες από τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους, για τη - δήθεν - διάσωση των Ταμείων!

Προεκλογικά, ο Κ. Σημίτης ανακοίνωσε ότι το "1997 θα είναι έτος κοινωνικού διαλόγου και αποφάσεων" για το ασφαλιστικό σύστημα.

Προβλήματα στην κοινωνική ασφάλιση υπάρχουν. Για εκείνους που ενδιαφέρονται για ένα σχέδιο ανασυγκρότησης της κοινωνικής ασφάλισης προς θετική κατεύθυνση, υπάρχει το πόρισμα ομάδας επιστημόνων της ΓΣΕΕ από το Γενάρη του 1992. Σ' αυτό διατυπώνονται οι θεμελιώδεις αρχές για την εξυγίανση του ασφαλιστικού συστήματος, μεταξύ των οποίων είναι η ρύθμιση των χρεών των ασφαλιστικών οργανισμών, η θεσμική κατοχύρωση των κατωτέρων ορίων συντάξεων και η τριμερής χρηματοδότηση.

Προτάσεις λοιπόν, όπως είναι φανερό, υπάρχουν και μάλιστα και με τα καινούρια στοιχεία που μπορεί κάποιος να συμπληρώσει, με βάση και τις εξελίξεις. Το πραγματικό πρόβλημα πλέον βρίσκεται στον αγώνα των εργαζομένων, στην ένταση της ταξικής πάλης, στην αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων, στο συντονισμό της δράσης ευρύτερων λαϊκών δυνάμεων και μαζικών κινημάτων, στην ενίσχυση της πολιτικής δύναμης, με σαφή προοπτική, του ΚΚΕ.Γιώργος ΜΟΥΣΓΑΣ

Από τη μια, λοιπόν, υπάρχει η προκλητικά ευνοϊκή μεταχείριση των εργοδοτών, που μεγαλώνει τις απαιτήσεις τους και - εν τέλει - οδηγεί στην "ηθικοποίηση" της ασυδοσίας τους και με νόμους. Από την άλλη, οι κυβερνήσεις χρησιμοποιούν τα ασφαλιστικά ταμεία ως υποζύγια για ανέξοδη κοινωνική πολιτική με λεφτά των ασφαλισμένων

ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΧΡΙΣΤΑΝΗ, ΜΕΛΟΥΣ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΚΝΕ
Θα έχουν ηχηρή απάντηση

- Την επόμενη Παρασκευή δικάζεστε για τη συμμετοχή σας στις καταλήψεις στο σχολικό συγκρότημα του "Ευκλείδη" την περίοδο '92-'93 ως πρόεδρος τότε του 15μέλους Μαθητικού Συμβουλίου. Ποιο ήταν το αίτημα αιχμής εκείνων των κινητοποιήσεων;

- Οι μαθητικές κινητοποιήσεις που έγιναν εκείνη την περίοδο είχαν ως αίτημα αιχμής την κατάργηση του νόμου για τα ΙΕΚ και την αναβάθμιση της δημόσιας δωρεάν παιδείας. Το γεγονός ότι αποκαλύφθηκαν τα σχέδια διαχωρισμού της τεχνικής εκπαίδευσης από την κατάρτιση και το πέρασμα της τελευταίας εξ ολοκλήρου σε ιδιώτες σχολάρχες, ενόχλησε. Να μην ξεχνάμε ότι εκείνες οι κινητοποιήσεις κατάργησαν τα δίδακτρα στα δημόσια ΙΕΚ, καθυστέρησαν για ένα χρόνο την εφαρμογή του νόμου.

- Είναι τυχαία αυτή η δίωξη; Πού αποσκοπεί, τόσο αυτή όσο και δεκάδες άλλες παρόμοιες;

- Η πρωτοπόρα δράση της ΚΝΕ εκείνη την περίοδο, η ιδιαίτερη συμβολή της στην ανάπτυξη διεκδικήσεων στο χώρο της νυχτερινής εκπαίδευσης φαίνεται ότι ενόχλησε πολύ. Γι' αυτό και στο πρόσωπο της ΚΝΕ και των στελεχών της επιχειρείται ο εκφοβισμός και οι διώξεις. Εδώ και αρκετά χρόνια ζούμε την επιχείρηση ποινικοποίησης των μαθητικών κινητοποιήσεων, με βάση την απαράδεκτη λογική του "υποκινητή". Οι γαλαζοπράσινες κυβερνήσεις θεσμοθετώντας ένα αντιδημοκρατικό νομοθετικό πλαίσιο και με τη "μάσκα" κάποιου εισαγγελέα προσπαθούν να τρομοκρατήσουν τους μαθητές, που αγωνίζονται κάτω από απειλές διώξεων, παράταση σχολικής χρονιάς και άλλα τέτοια μέτρα. Αλλωστε, η συντηρητική πολιτική για να εφαρμοστεί απαρέγκλιτα χρειάζεται και το στήριγμα των αυταρχικών μεθόδων. Επιδιώκουν μια δικαστική καταδίκη, ώστε να έχουν "παραδειγματική τιμωρία" για όποιον σκέφτεται να σηκώσει το κεφάλι ψηλά, ν' αγωνιστεί για το δικαίωμα στη μόρφωση και στη δουλιά. Δεν τα έχουν καταφέρει και ούτε και σ' αυτή την περίπτωση θα τα καταφέρουν, γιατί υπάρχει πάντα η ηχηρή απάντηση του νεολαιίστικου και λαϊκού κινήματος.

- Μια νέα σχολική χρονιά ξεκίνησε. Τι άλλαξε από τότε στη νυχτερινή και τεχνική εκπαίδευση;

- Κάθε χρόνο τα προβλήματα που εμφανίζονται στην έναρξη του σχολικού έτους είναι όλο και πιο οξυμένα, αποτέλεσμα της πολιτικής μείωσης των κρατικών δαπανών για την παιδεία. Λείπουν χιλιάδες αίθουσες πανελλαδικά. Στο Νομό Θεσσαλονίκης έχουμε εκρηκτικά προβλήματα στα ΤΕΛ, μείωση του αριθμού εγγραφών στα νυχτερινά Λύκεια. Οι κατευθύνσεις της Λευκής Βίβλου για την παιδεία, που ευλαβικά εφαρμόζουν οι ελληνικές κυβερνήσεις και συναινούν τα κόμματα του Μάαστριχτ, οδήγησαν στο ξεπούλημα της τεχνικής κατάρτισης σαν φιλέτο στους ιδιώτες κερδοσκόπους, που θησαυρίζουν μέσα από τα διάφορα Κέντρα Κατάρτισης.

- Η κατάσταση αυτή, πιστεύετε ότι θα οδηγήσει και πάλι τους μαθητές στους δρόμους;

- Επειδή η οξύτητα των προβλημάτων είναι τέτοια, είναι σίγουρο ότι θα υπάρχουν αντιστάσεις, διεκδικήσεις και αγώνες. Ζητούμενο είναι οι μαθητές μαζί με τους γονείς, καθηγητές, φοιτητές, την Τοπική Αυτοδιοίκηση να αναπτύξουν συντονισμένες κινητοποιήσεις, που θα έχουν ξεκάθαρο προσανατολισμό, συνέχεια και μαζικότητα, ώστε και να βάζουν φρένο στα νέα αντιλαϊκά νομοσχέδια που έρχονται και να ανοίγουν το δρόμο για ριζικές αλλαγές σε αντιιμπεριαλιστική - αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση.

Α. Α.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ.Ανταγωνισμός ΗΠΑ και Ευρωπαϊκής Ενωσης. Το δικό της χαρτί στη διαμεσολάβηση για την επιβίωση της "ειρηνευτικής διαδικασίας" στη Μέση Ανατολή εμφανίζεται αποφασισμένη να παίξει η Ευρωπαϊκή Ενωση, μετά την ουσιαστική αποτυχία της Συνόδου της Ουάσιγκτον (σελίδα 8).

Η ΠΡΟΣΦΑΤΗ ιστορία επαναλαμβάνεται στην Τουρκία, όχι ως φάρσα, αλλά πάλι ως τραγωδία. Για την ακρίβεια, ως η τραγωδία των κρατουμένων στα τουρκικά "σωφρονιστικά" ιδρύματα, στα οποία "εντάθηκαν χτες οι απεργίες πείνας", όπως μετέδωσε το πρακτορείο "Ανατολή"... (σελίδα 8).

"ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΑ" και "ότι στερούνται σοβαρότητας" (!) θεώρησε τα αιτήματα της Πανελλήνιας Ενωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού, ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Σ. Σουμάκης,κατά τη διάρκεια χτεσινής συνάντησης που πραγματοποιήθηκε μετά από αίτημα της ΠΕΜΕΝ! (σελίδα 10).

ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ του ΣτΕ "τινάζονται στον αέρα" πολλές οικοδομές που κτίστηκαν τα τελευταία χρόνια με βάση τη μεταφορά του συντελεστή δόμησης και θα πρέπει να κατεδαφιστούν οι επιπλέον όροφοι (σελίδες 12-13).

ΤΗ "17 ΝΟΕΜΒΡΗ" φωτογραφίζουν τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία για τη βομβιστική ενέργεια στο αυτοκίνητο του απόστρατου αντισμηνάρχου Αντώνη Ρούσσου (σελίδα 14).

ΜΕ ΠΛΑΚΑΤ στα χέρια, γονείς και μαθητές των Δημοτικών Σχολείων Σταυρούπολης διεκδίκησαν χτες την άμεση κάλυψη των κενών που υπάρχουν σε διδακτικό προσωπικό (σελίδα 15).

ΕΝΑ ΒΗΜΑ πριν τη διάλυση βρίσκεται η Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης. Η μοναδική κρατική σχολή χορού στην Ελλάδα της οποίας κρατούν κλειστές τις πόρτες της και άγνωστη την ημερομηνία έναρξης των μαθημάτων, η αδιαφορία και οι γραφειοκρατικές διαδικασίες του ΥΠΠΟ (σελίδα 17).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ