ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 6 Οχτώβρη 1996
Σελ. /48
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Θ. ΠΑΓΚΑΛΟΣ
Εκτός "σκληρού πυρήνα" η Ελλάδα

ΔΟΥΒΛΙΝΟ (Του απεσταλμένου μας Π. Κακαλή)

Ο υπουργός Εξωτερικών Θ. Πάγκαλος μιλώντας στους δημοσιογράφους, πριν την έναρξη των εργασιών χτες το μεσημέρι, ομολόγησε οτι η Ελλάδα θα βρίσκεται στη δεύτερη ταχύτητα και εκτός "σκληρού πυρήνα" της Οικονομικής Νομισματικής Ενωσης (ΟΝΕ).

Στη βάση αυτής της προοπτικής, αυτό που επιδιώκει η κυβέρνηση είναι "να υπάρξει "ένα κεντρομόλο σύστημα που θα μας τραβάει στο σκληρή πυρήνα" και, επίσης, "η δημιουργία του σκληρού πυρήνα να μήν αποτελέσει μηχανισμό συνεργασίας ξεχωριστό από τους υφισταμένους". Παράλληλα ο ΥΠΕΞ δήλωσε οτι η κυβέρνηση δε δίνει μάχη για να μετατεθούν τα χρονικά όρια της ΟΝΕ. "Εάν όμως μετακινηθούν, είπε, αυτό μας βολεύει, όχι για να χαλαρώσουμε την οικονομική πολιτική αλλά γιά να βελτιώσουμε τη διαπραγματεύτική μας θέση.

Αναφερόμενος στην "ατμόσφαιρα" της συνόδου Κορυφής είπε πως υπάρχουν τρίαμεγάλα θέματα:

1. Εάν και πότε θα ολοκληρωθεί η ΟΝΕ. Το σύνολο των χωρών, είπε, δεν μπορεί να εκπληρώσει τα κριτήρια του Μάαστριχτ -μεταξύ αυτών και η Ελλάδα ομολόγησε- οπότε όσοι μπορούν θα ενταχθούν στο ενιαίο νόμισμα (ΕΥΡΩ) και οι υπόλοιποι... όποτε μπορέσουν.

2. Η σχέση της ΟΝΕ με την πολιτική ενοποίηση και τη δημιουργία ενός υπερεθνικού οργανισμού στην ΕΕ. Στο ζήτημα αυτό, εξήγησε ο Θ. Πάγκαλος, υπάρχει η άποψη της Γερμανίας η οποία υποστηρίζει οτι πρέπει να προχωρήσει το ΕΥΡΩ και, ταυτόχρονα, να υπάρξει το γνωστό σύμφωνο σταθερότητας μέσω του οποίου θα υποχρεωθούν οι υπόλοιποι να πειθαρχήσουν. Κατά τον Ελληνα ΥΠΕΞ η άποψη πολλών κρατών -μελών είναι οτι πρέπει η ΟΝΕ να προχωρήσει ταυτόχρονα με την πολιτική ένωση.

3. Το τρίτο ζήτημα αφορά την τακτική των διαπραγματεύσεων. Θα μπορούσε, είπε ο Θ. Πάγκαλος, να υπάρξει ένας άξονας μεταξύ Γαλλίας -Γερμανίας ο οποίος θα αποτελούσε την ατμομηχανή και οι υπόλοιποι να κληθούν να συμφωνήσουν... Αυτή η προσέγγιση, είπε, δεν είναι παραδεκτή από την πλειοψηφία των μικρών κρατών γιατί "δε μπορεί η ενοποίηση να γίνει μόνο με τα δικά τους κριτήρια" (σσ Γαλλίας -Γερμανίας), αλλά και γιατί δεν έχει... προηγούμενη εφαρμογή(!).

Προχωρώντας, κατά τα άλλα, σε μιά επίδειξη "σκληρής στάσης" στις διαπραγματεύσεις, είπε, οτι "εάν εμφανιστούν στη σύνοδο Κορυφής σχέδια άγονα, θα είμαστε υποχρεωμένοι να τα απορρίψουμε". Ενδεικτικό, πάντως, του κλίματος που επικρατούσε, χτες το απόγευμα στο Δουβλίνο, ήταν το γεγονός οτι τόσο ο Τζών Μέητζορ όσο και ο Ιταλός πρωθυπουργός Πρόντι, είχαν προαναγγείλει πως θα αποχωρούσαν πριν την λήξη των εργασιών της συνόδου, χτες το βράδυ.

Συζήτηση στην ΚΟΒ Αμπελοκήπων

Η ΚΟΒ Αμπελοκήπων του ΚΚΕ διοργανώνει σήμερα, στις 11 π.μ., συζήτηση στα γραφεία της Εθνικής Αντίστασης (Μακρυνίτσας 18) με θέμα το εκλογικό αποτέλεσμα.

Κηδέυτηκε ο Λ. Πετσίνης

Κηδεύτηκε χτες το μεσημέρι, παρουσία πλήθους δημοσιογράφων, φίλων και συναγωνιστών ο αγωνιστής δημοσιογράφος Λάμπρος Πετσίνης ο ποίος πέθανε σε ηλικία μόλις 59 χρόνων χτυπημένος από τον καρκίνο. Η νεκρόσημη ακολουθία έγινε στο νεκροταφείο Ζωγράφου όπου Λ. Πετσίνης θάφτηκε δίπλα στον αδελφό του τον αξέχαστο Τάκη Αδάμο.

Την κηδεία παρακολούθησαν σύντροφοι και φίλοι -κι ανάμεσά τους από το προσωπικό του Ριζοσπάστη όπου ο Λάμπρος δούλεψε για πολλά χρόνια από την αρχή της επανέκδοσης της εφημερίδας μας, μετά την μεταπολίτευση. Τραγικές φιγούρες, ανάμεσα στους οικείους του, ήταν η γυναίκα του Αριστέα και οι δύο κόρες του.

Απευθύνοντας τον ύστατο χαιρετισμό από μέρους της ΕΣΗΕΑ, ο πρόεδρός της Δ. Γκλαβάς, σημείωσε πως ο Λάμπρος Πετσίνης υπήρξε ένας μαχητής της δημοσιογραφίας και των γραμμάτων, ένας αγωνιστής της ζωής που πέρασε όλες τις πίκρες της εξορίας και τις συνέπειες του Εμφυλίου καθώς υποχρεώθηκε να ζήσει πολιτικός εξόριστος για δεκαετίες στη Ρουμανία. Εκεί με το μόχθο, το πείσμα και την φιλομαθειά του αναδείχτηκε σε ένα πνευματικό ανθρωπο των γραμμάτων.

Συναντήσεις της Αλ. Παπαρήγα

Η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, επικεφαλής αντιπροσωπείας του Κόμματος, θα συναντηθεί αύριο στην έδρα της ΚΕ στον Περισσό, στις 5 μ.μ., με τη διοίκηση του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας και στις 6 μ.μ. με τη διοίκηση της ΓΣΕΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ