ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Οχτώβρη 1996
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΡΙΑΣΙΟ
Αντιμέτωποι με τις πρώτες ψιχάλες

Ανάστατοι βγήκαν στους δρόμους οι κάτοικοι του Θριασίου και κυρίως της Ελευσίνας, την Κυριακή το μεσημέρι, όταν είδαν από τον ουρανό να πέφτουν οι πρώτες ψιχάλες του φθινοπώρου, που ευτυχώς δε συνεχίστηκαν για πολλή ώρα. Οι καταστροφικές πλημμύρες του Φλεβάρη στο Θριάσιο, που είχαν σαν αποτέλεσμα να καταστραφούν δεκάδες σπίτια και επιχειρήσεις της περιοχής, έχουν κάνει τους κατοίκους να ζουν κάτω από ένα διαρκή φόβο μια νέας πλημμύρας, καθώς η περιοχή είναι πραγματικά ανοχύρωτη. Ο φόβος αυτός έχει αυξηθεί τον τελευταίο καιρό, αφού βλέπουν ότι, παρά τις κυβερνητικές δεσμεύσεις, δεν έχει κατασκευαστεί μέχρι σήμερα ούτε ένα αντιπλημμυρικό έργο από αυτά που έχουν εξαγγελθεί.

Οι κυβερνητικές εξαγγελίες, ότι τα έργα των διευθετήσεων των ρεμάτων του Θριασίου (Σούρες, Συνοικίας Παπακώστα, Λεύκες Παπαδέδε, Αγίου Γεωργίου κ.ά.) θα είχαν τελειώσει μέχρι τον Απρίλη, έμειναν στα λόγια, αποδεικνύοντας την έλλειψη πολιτικής βούλησης που, σε συνάρτηση με τη γραφειοκρατία, είναι ικανές να πνίξουν για μία ακόμα φορά το πολύπαθο Θριάσιο.

Ζητάει την αρμοδιότητα

Χτες ο φιλοκυβερνητικός νομάρχης Δυτικής Αττικής, Περικλής Παπαπέτρου,είχε συνάντηση με τον διευθυντή της ΕΥΔΑΠ και συζήτησαν το πρόβλημα. Μετά τη συνάντηση ο νομάρχης δήλωσε ότι η αρμοδιότητα των ρεμάτων και τα αντιπλημμυρικά έργα πρέπει να περάσουν στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση. Αποψη που δε λύνει τα προβλήματα, αλλά, αντίθετα, τα διαιωνίζει, καθώς είναι άγνωστο πού θα βρουν χρήματα οι Νομαρχίες, τη στιγμή που η κυβέρνηση έχει δηλώσει άρνηση να αυξήσει τα κονδύλια της ΝΑ. Αποτέλεσμα θα είναι οι νομάρχες να οδηγηθούν στην επιβολή πρόσθετων φόρων στους κατοίκους. Ολη αυτή η κατάσταση βγάζει την κυβέρνηση από την υποχρέωση που έχει προς τους πολίτες, να παρέχει αυτήν την υπηρεσία και τη διευκολύνει να μεταβιβάσει αρμοδιότητες στη ΝΑ, χωρίς όμως τα ανάλογα κονδύλια. Αυτός είναι και ο λόγος που η ΕΥΔΑΠ, κυρίως, η οποία ανήκει στο υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ, καθυστερεί τη διευθέτηση των ρεμάτων, όχι μόνο στο Θριάσιο, αλλά σε όλη την Αττική, δίνοντας την αντίληψη στους πολίτες ότι το πρόβλημα θα λυθεί εάν η αρμοδιότητα φύγει από το κράτος.

Μόνο συναντήσεις

Από την άλλη, η δημοτική Αρχή Ελευσίνας όλον αυτόν τον καιρό αναλώθηκε σε συζητήσεις με το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ και τη Νομαρχία. Σήμερα, αντιμέτωπη με την κατάσταση, δηλώνει ότι θα προχωρήσει σε κινητοποιήσεις στις 14 Οκτώβρη. Είναι άγνωστο βέβαια, εάν τελικά γίνουν οι κινητοποιήσεις - έστω και καθυστερημένα - καθώς δημοτικοί σύμβουλοι του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ, αλλά και ο νομάρχης, φέρονται να αντιδρούν και να ζητούν νέο κύκλο συζητήσεων με αρμόδιους, ώστε να τις αποφύγουν.

Η "Προοδευτική Αγωνιστική Κίνηση Ελευσίνας" (ΠΑΚΕ), βλέποντας την καθυστέρηση, είχε ζητήσει επανειλημμένα από τη δημοτική Αρχή να συζητήσει το θέμα και να κινητοποιήσει το λαό της περιοχής, ώστε να πιέσει τους αρμόδιους.

Μιλώντας στο "Ρ" η επικεφαλής της ΠΑΚΕ και δημοτική σύμβουλος, Κατερίνα Μαϊλη,τόνισε: "η Κίνησή μας εδώ και καιρό είχε ζητήσει να συζητηθεί το θέμα στο ΔΣ και να κινητοποιήσει μαζικά το λαό. Αντίθετα, όμως, το μόνο που έγινε ήταν συναντήσεις της δημοτικής Αρχής με αρμόδιους φορείς. Αν μείνουμε όμως μόνο στις συναντήσεις, τότε οι καταστροφές στην περιοχή από την πρώτη μεγάλη νεροποντή θα είναι μεγαλύτερες από αυτές του Φλεβάρη".

ΠΛΗΜΜΥΡΙΣΑΝ ΞΑΝΑ ΟΙ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ
Οι ένοχοι ήταν και πάλι απόντες

Για δεύτερη φορά, μετά τις μεγάλες πλημμύρες του 1977, οι γειτονιές του Πειραιά πνίγηκαν από την ίδια αιτία: Την κρατική αδιαφορία, που παραμένει προκλητικά ανάλγητη σε ό,τι αφορά τα λαϊκά στρώματα. Η πλημμύρα αυτή τη φορά προήλθε από μια συνηθισμένη βροχή, η οποία βρήκε και πάλι τα φρεάτια βουλωμένα και τα αντιπλημμυρικά έργα ανύπαρκτα

Συντέλεια μέσα σ' ένα μισάωρο. Και εγκατάλειψη, απόγνωση, οργή μιάμιση μέρα μετά. Τόσο χρειάστηκε - με εξαίρεση την Πυροσβεστική - ο κρατικός μηχανισμός για να βρεθεί, όπως αρέσκονται να λένε οι υπουργοί, "επιτόπου" και να προσφέρει χείρα βοηθείας στους πλημμυροπαθείς του Πειραιά, της Κοκκινιάς, του Ρέντη.

Σε κάποιες μάλιστα γειτονιές δεν πήγε ακόμα. Οι αρμόδιοι έφταναν ο ένας μετά τον άλλο καθυστερημένοι χτες το μεσημέρι στη βαριά τραυματισμένη Θηβών, που είχε αποκλειστεί από τους εξεγερμένους κατοίκους της και δεν ήξεραν ούτε πού είχαν γίνει οι καταστροφές. Την έκταση των ζημιών αγνοούσαν και οι αρμόδιες επιτροπές της Νομαρχίας, που συστάθηκαν υπό την πίεση του κόσμου εκείνη την ώρα, με 24 και πλέον ώρες καθυστέρηση. Μόνο το ΚΚΕ βρέθηκε εγκαίρως στην περιοχή με τον Σπ. Χαλβατζή, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και τη Β. Νικολαϊδου, υπεύθυνη του Τμήματος Τοπικής Αυτοδιοίκησης της ΚΕ του Κόμματος, για να συμπαρασταθούν στους πλημμυροπαθείς.

Ο πρώτος απολογισμός; Ζημιές εκατοντάδων εκατομμυρίων. Ισοπέδωση βιοτεχνιών και επιχειρήσεων. Νοικοκυριά στο πεζοδρόμιο. Ενας υπουργός να εξαγγέλλει για πολλοστή φορά τα ίδια πράγματα, που δεν είδε ποτέ κανένας. Και μια Νομαρχία απαθής, ανύπαρκτη, ανεύθυνη, τουλάχιστον ως χτες, στις 2.00 το μεσημέρι...

Η καταστροφή είχε γίνει την προηγουμένη γύρω στη μία το μεσημέρι. Μέσα σε μισή ώρα χάθηκαν όλα. Ηταν όμως Κυριακή και η Νομαρχία παρέμεινε κλειστή. Κανείς δεν κινητοποιήθηκε. Κι όποιος προσπαθούσε χτες πια το πρωί να επικοινωνήσει με κάποιον αρμόδιο στο μέγαρο της Γρ. Λαμπράκη, τον παρέπεμπαν να πάρει στο αρμόδιο ΥΠΕΧΩΔΕ. Από εκεί τον παρέπεμπαν ξανά στη Νομαρχία κι όταν ο παθών έλεγε πως προσπάθησε ήδη μάταια, του έλεγαν "Ε, πάρτε στο δήμο"...

Από την απελπισία στην εξέγερση

Δεν άντεξαν οι πλημμυροπαθείς την κοροϊδία κι άρχισαν να πετούν τις βρεγμένες τους - πρώην - περιουσίες στο δρόμο. Στις 9.30 το πρωί οι επαγγελματίες, οι έμποροι και οι βιοτέχνες της Θηβών, πρώτα στο τμήμα που ανήκει στο Δήμο Πειραιά, έκλεισαν το δρόμο με έπιπλα, υφάσματα, ρούχα, κρεβάτια, ό,τι είχαν στα μαγαζιά τους και καταστράφηκε. "Δώρο στο κράτος για τη βοήθεια που μας έδωσε", έγραφε η πινακίδα πάνω σ' ένα διαλυμένο κρεβάτι. Οι αρμόδιοι συνέχιζαν τον ύπνο του δικαίου...

Λίγα λεπτά αργότερα αντιδρούσαν οι επαγγελματίες και οι κάτοικοι του Ρέντη. Νέα οδοφράγματα στη Θηβών, από τη διασταύρωση με την Αργυρόκαστρου και πέρα. Παρών σ' αυτή την περιοχή και ο δήμος. Τα απορριμματοφόρα και τα βαριά οχήματά του ήρθαν να περιφρουρήσουν τον αποκλεισμό. Ο δήμος Πειραιά δεν έκανε το ίδιο.

"Δεν ανοίγουμε το δρόμο αν δεν έρθουν να καταγράψουν τις ζημιές. Να γίνουν επιτέλους αντιπλημμυρικά έργα, να κατασκευαστούν οι αγωγοί που λείπουν", έλεγαν απελπισμένοι οι κάτοικοι.

Μετά το θόρυβο που προκλήθηκε απ' τον αποκλεισμό εμφανίστηκε επιτέλους ο κ. νομάρχης. Οχι, δεν πήγε στις πληγείσες περιοχές, βγήκε στο παράθυρο του "ΣΚΑΪ", αλλά δεν απάντησε στο δήμαρχο Ρέντη, Γ. Ιωακειμίδη,που κατήγγειλε ότι "όχι μόνο δεν είχαν αρχίσει την καταγραφή των ζημιών οι αρμόδιες επιτροπές της Νομαρχίας, αλλά ούτε καν είχαν συσταθεί". Ο Χρ. Φωτίου έφτασε τελικά στη Θηβών αργά το μεσημέρι, όταν έπιασαν τελικά δουλιά και οι τριμελείς επιτροπές.

Δεν το πίστευαν...

Ο χείμαρρος είχε περάσει απ' την Παλιά Κοκκινιά και τα Καμίνια, χτες όμως ακόμη κι αυτοί που βρέθηκαν στο ορμητικό διάβα του δεν μπορούσαν να συνειδητοποιήσουν την καταστροφή που άφησε πίσω του. Περισσότερα από 100 εκατομμύρια ζημιά υπολογίζει ότι έπαθε ο Π. Παναγόπουλος,ιδιοκτήτης εργοστασίου επίπλων. "Τα ξύλα αλλοιώθηκαν, τα μηχανήματα καταστράφηκαν, το νερό έφτασε τα δύο μέτρα". Μαζί με την οικογένεια δεκαέξι άνθρωποι δουλεύουν εκεί. Ακόμη περιμένει κάποιον να καταγράψει τις ζημιές. Και τους περιμένει πολλή δουλιά για να "φέρουν βόλτα" το εργοστάσιο. Τα ίδια προβλήματα αντιμετωπίζουν η Δέσποινα Ψιχούλη,"13 μηχανήματα στο ξυλουργείο, χάθηκαν όλα", ο Π. Χουρμούζης στο φινιριστήριο υφασμάτων, οι Αφοί Κωνσταντινίδη με τα παιδικά είδη, οι Αφοί Γαλανού στην κλωστοϋφαντουργία με τα σύγχρονα ως την Κυριακή μηχανήματα. Μουσκεμένοι σωροί τα νήματα, τα υφάσματα, τα τόπια.

Ο Κ. Φουντούκης,που έχει επιχείρηση με τον αδελφό του, κοίταζε την καταστροφή κι έλεγε πως δε φτάνει ένας μήνας για να βάλουν μπροστά. Ο ίδιος μας έδειχνε την άσφαλτο που έχουν τρυπήσει μόνοι τους για να φεύγουν τα νερά. Σ' εκείνο το τμήμα η Θηβών ανακατασκευάστηκε πριν από 6 χρόνια για να περάσει αγωγός όμβριων. Το έργο δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Λείπει ένα στρώμα ασφάλτου και τα φρεάτια - ακόμη κι όταν δεν είναι βουλωμένα - δεν μπορούν να τραβήξουν το νερό γιατί είναι πιο ψηλά απ' το δρόμο.

Δίπλα, ο Ε. Νίτης έχασε το μαγαζί και τη βιοτεχνία του, αλλά έσωσε το γιο του. Ηταν μαζί στο ημιυπόγειο όταν ο χείμαρρος που σκέπασε τη νησίδα και πλημμύρισε με ορμή το δρόμο έσπασε τα τζάμια και τους "έπνιξε". Ο 15χρονος Δημήτρης ανέβηκε σ' ένα ημιφορτηγό για να σωθεί. Ο πατέρας πρόλαβε να λύσει το σκυλί. Το βρήκαν το απόγευμα οι πυροσβέστες σε μια γωνιά που είχε λουφάξει.

Οι πυροσβέστες, λένε όλοι, δούλευαν ασταμάτητα για να τραβήξουν τα νερά. Τους πρόδιδαν όμως οι αντλίες. Εσπαγαν και χάλαγαν η μια μετά την άλλη. "Και πάλι καλά. Τριάντα οχτώ χρονών είναι οι περισσότερες. Αφού αντέχουν έστω μισή ώρα"!

Ο Τ. Παπαργυρίου, ιδιοκτήτης ενός υπόγειου ψιλικατζίδικου σε πολυκατοικία της οδού Δεληγιάννη, μας είπε: "Αυτό το μαγαζί είχε 24 χρόνια ζωής. Η ζημιά υπολογίζεται πάνω από 8 εκατομμύρια. Από αυτό το μαγαζί ζούσα. Τώρα δεν ξέρω τι θα κάνω, σε λίγο θα μας κυνηγούν και οι εφορίες". Η γυναίκα του, Χ. Παπαργυρίου,μας είπε: "Είναι η δεύτερη φορά που παθαίνουμε τέτοια ζημιά, η πρώτη ήταν το 1977. Μας αγνόησαν και τότε και τώρα. Το κράτος είναι ανύπαρκτο και μας θυμούνται μόνο για ψήφους".

Στην ίδια πολυκατοικία, λίγο παραδίπλα καταστράφηκε ένα τσαγκαράδικο, ο ιδιοκτήτης του μας είπε: "Το νερό έφτασε μέχρι το ταβάνι". "Της γυναίκας μου το μαγαζί καταστράφηκε ολοσχερώς. Εγινε παρά πολύ απότομα. Με δυσκολία σωθήκαμε. Η γυναίκα μου κινδύνεψε δυο φορές. Εχουμε πάθει τέτοια ζημιά που το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να το κλείσουμε", μας είπε έντονα απογοητευμένος ο Θ. Παύλου,που μαζί με τη γυναίκα του είχαν μια βιοτεχνία όπου έφτιαχναν φασόν.

Απελπισμένος και ο Γ. Κουτσονάσιος, ιδιοκτήτης παντοπωλείου: "Καταστράφηκαν τα πάντα. Δεν μπορούμε ούτε να καθαρίσουμε. Περιμένουμε την πολιτεία να έρθει να εκτιμήσει τις ζημιές, για να δούμε και εμείς τι θα κάνουμε. Είναι η δεύτερη φορά που παθαίνω ζημιά, η πρώτη φορά ήταν το 1977 και τώρα εν έτει 1996 ξαναπαθαίνω ζημιά. Δεν υπάρχει δίκτυο, έζησα και την πρώτη και τη δεύτερη πλημμύρα, τα φρεάτια δεν κάνουν απορρόφηση".

ΖΕΦΥΡΙ
Σήμα κινδύνου

Σήμα κινδύνου εκπέμπει για τη ζωή και την υγεία των κατοίκων της περιοχής, με αφορμή το ρέμα "Ευπειρίδων" που περνά μεταξύ των Δήμων Ζεφυρίου και Ανω Λιοσίων, ο εξωραϊστικός Σύλλογος Ζεφυρίου "Αγιος Στυλιανός" με σχετική ανακοίνωση - καταγγελία.

Η συγκεκριμένη περιοχή, από την οποία περνάει το ρέμα "Ευπειρίδων", έχει έντονο πρόβλημα εδώ και 15 χρόνια και καμία κυβέρνηση μέχρι σήμερα δεν έχει κάνει τίποτα. Τελευταίο κρούσμα, όπως καταγγέλλει με την ανακοίνωσή του ο σύλλογος, είναι η παρέμβαση που έγινε εκεί τον περασμένο Νοέμβρη από το Δήμο Ανω Λιοσίων με τη διάνοιξη τάφρου μήκους 600 μέτρων και βάθους 5 μέτρων κάτω από την ανοχή και την ολιγωρία της ΕΥΔΑΠ. Αποτέλεσμα, να έχει αλλάξει φορά η κοίτη του ρέματος και τα βρόχινα νερά να ακολουθούν αντίθετη κατεύθυνση από την αρχική τους. Ετσι η τάφρος που έχει δημιουργηθεί εκεί πλημμυρίζει σε κάθε βροχή, ενώ δεν έχουν γίνει και τα απαραίτητα έργα υποστύλωσης των τοιχωμάτων από το δήμο, τον οποίο τελικά σταμάτησε η ΕΥΔΑΠ. Από την άλλη ο μοναδικός δρόμος προσπέλασης στα σπίτια έχει υποχωρήσει σε πολλά σημεία και αρκετά κινδυνεύουν να καταρρεύσουν, αφού απέχουν μόνο δύο μέτρα από την τάφρο. "Οταν η τάφρος είναι πλημμυρισμένη, η κατάσταση είναι πάρα πολύ επικίνδυνη για όλους τους διερχόμενους (πεζούς και αυτοκίνητα). Ιδιαίτερα επικίνδυνη είναι για τα παιδιά των γειτονικών σχολείων, που διέρχονται καθημερινά από το σημείο εκείνο του ρέματος", αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του συλλόγου.

Στα παραπάνω έρχεται να προστεθεί και το πρόβλημα της ανεξέλεγκτης εναπόθεσης εκείσκουπιδιών, ακόμα και ψόφιων ζώων, με αποτέλεσμα να απειλείται άμεσα η υγεία των κατοίκων και ιδιαίτερα των μικρών παιδιών εκτός φυσικά από το ίδιο το μπάζωμα του ρέματος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ