Τρίτη 8 Οχτώβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΡΙΑΣΙΟ
Αντιμέτωποι με τις πρώτες ψιχάλες

Ανάστατοι βγήκαν στους δρόμους οι κάτοικοι του Θριασίου και κυρίως της Ελευσίνας, την Κυριακή το μεσημέρι, όταν είδαν από τον ουρανό να πέφτουν οι πρώτες ψιχάλες του φθινοπώρου, που ευτυχώς δε συνεχίστηκαν για πολλή ώρα. Οι καταστροφικές πλημμύρες του Φλεβάρη στο Θριάσιο, που είχαν σαν αποτέλεσμα να καταστραφούν δεκάδες σπίτια και επιχειρήσεις της περιοχής, έχουν κάνει τους κατοίκους να ζουν κάτω από ένα διαρκή φόβο μια νέας πλημμύρας, καθώς η περιοχή είναι πραγματικά ανοχύρωτη. Ο φόβος αυτός έχει αυξηθεί τον τελευταίο καιρό, αφού βλέπουν ότι, παρά τις κυβερνητικές δεσμεύσεις, δεν έχει κατασκευαστεί μέχρι σήμερα ούτε ένα αντιπλημμυρικό έργο από αυτά που έχουν εξαγγελθεί.

Οι κυβερνητικές εξαγγελίες, ότι τα έργα των διευθετήσεων των ρεμάτων του Θριασίου (Σούρες, Συνοικίας Παπακώστα, Λεύκες Παπαδέδε, Αγίου Γεωργίου κ.ά.) θα είχαν τελειώσει μέχρι τον Απρίλη, έμειναν στα λόγια, αποδεικνύοντας την έλλειψη πολιτικής βούλησης που, σε συνάρτηση με τη γραφειοκρατία, είναι ικανές να πνίξουν για μία ακόμα φορά το πολύπαθο Θριάσιο.

Ζητάει την αρμοδιότητα

Χτες ο φιλοκυβερνητικός νομάρχης Δυτικής Αττικής, Περικλής Παπαπέτρου,είχε συνάντηση με τον διευθυντή της ΕΥΔΑΠ και συζήτησαν το πρόβλημα. Μετά τη συνάντηση ο νομάρχης δήλωσε ότι η αρμοδιότητα των ρεμάτων και τα αντιπλημμυρικά έργα πρέπει να περάσουν στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση. Αποψη που δε λύνει τα προβλήματα, αλλά, αντίθετα, τα διαιωνίζει, καθώς είναι άγνωστο πού θα βρουν χρήματα οι Νομαρχίες, τη στιγμή που η κυβέρνηση έχει δηλώσει άρνηση να αυξήσει τα κονδύλια της ΝΑ. Αποτέλεσμα θα είναι οι νομάρχες να οδηγηθούν στην επιβολή πρόσθετων φόρων στους κατοίκους. Ολη αυτή η κατάσταση βγάζει την κυβέρνηση από την υποχρέωση που έχει προς τους πολίτες, να παρέχει αυτήν την υπηρεσία και τη διευκολύνει να μεταβιβάσει αρμοδιότητες στη ΝΑ, χωρίς όμως τα ανάλογα κονδύλια. Αυτός είναι και ο λόγος που η ΕΥΔΑΠ, κυρίως, η οποία ανήκει στο υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ, καθυστερεί τη διευθέτηση των ρεμάτων, όχι μόνο στο Θριάσιο, αλλά σε όλη την Αττική, δίνοντας την αντίληψη στους πολίτες ότι το πρόβλημα θα λυθεί εάν η αρμοδιότητα φύγει από το κράτος.

Μόνο συναντήσεις

Από την άλλη, η δημοτική Αρχή Ελευσίνας όλον αυτόν τον καιρό αναλώθηκε σε συζητήσεις με το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ και τη Νομαρχία. Σήμερα, αντιμέτωπη με την κατάσταση, δηλώνει ότι θα προχωρήσει σε κινητοποιήσεις στις 14 Οκτώβρη. Είναι άγνωστο βέβαια, εάν τελικά γίνουν οι κινητοποιήσεις - έστω και καθυστερημένα - καθώς δημοτικοί σύμβουλοι του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ, αλλά και ο νομάρχης, φέρονται να αντιδρούν και να ζητούν νέο κύκλο συζητήσεων με αρμόδιους, ώστε να τις αποφύγουν.

Η "Προοδευτική Αγωνιστική Κίνηση Ελευσίνας" (ΠΑΚΕ), βλέποντας την καθυστέρηση, είχε ζητήσει επανειλημμένα από τη δημοτική Αρχή να συζητήσει το θέμα και να κινητοποιήσει το λαό της περιοχής, ώστε να πιέσει τους αρμόδιους.

Μιλώντας στο "Ρ" η επικεφαλής της ΠΑΚΕ και δημοτική σύμβουλος, Κατερίνα Μαϊλη,τόνισε: "η Κίνησή μας εδώ και καιρό είχε ζητήσει να συζητηθεί το θέμα στο ΔΣ και να κινητοποιήσει μαζικά το λαό. Αντίθετα, όμως, το μόνο που έγινε ήταν συναντήσεις της δημοτικής Αρχής με αρμόδιους φορείς. Αν μείνουμε όμως μόνο στις συναντήσεις, τότε οι καταστροφές στην περιοχή από την πρώτη μεγάλη νεροποντή θα είναι μεγαλύτερες από αυτές του Φλεβάρη".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ