Τρίτη 8 Οχτώβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΕΙΡΑΙΑΣ - ΔΥΤΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ
Κι ακόμα δεν ήρθε ο χειμώνας...

Η πρώτη μπόρα έφερε την καταστροφή. Με μετάθεση ευθυνών απαντούν οι αρμόδιοι. ΚΚΕ: Η κινητοποίηση του κόσμου μπορεί να εξαναγκάσει σε λήψη μέτρων και καταβολή των απαραίτητων αποζημιώσεων

Πειραιάς και Δυτική Αττική βρέθηκαν για μια ακόμη φορά την Κυριακή στο έλεος της τύχης τους και της βροχής, πόλεις ανοχύρωτες, πόλεις της ντροπής, που άφησαν οι αρμόδιοι, οι υπουργοί, το κράτος και οι υποσχέσεις τους, εκτεθειμένες.

Ευάλωτες σε κάθε αταξία του καιρού, ακάλυπτες απέναντι στους ορμητικούς χειμάρρους που κάλυψαν τους δρόμους, σπίτια και μαγαζιά στον Πειραιά, τα Καμίνια, την Παλιά Κοκκινιά, το Ρέντη, τη Νίκαια, αλλά και τον Κορυδαλλό, τη Δραπετσώνα, το Αιγάλεω, την Αγία Βαρβάρα και το Περιστέρι.

Χωρίς αγωγούς ομβρίων, δίκτυα, ανοιχτά φρεάτια, καθαρές σχάρες να πάρουν τα νερά. Αντίθετα με σωρό προβλήματα. Από την ελλιπή έως ανύπαρκτη υποδομή, μέχρι τα βουλωμένα φρεάτια. Με ευθύνη αλλού του ΥΠΕΧΩΔΕ, αλλού της ΕΥΔΑΠ, των Νομαρχιών ή των Δήμων.

Το νερό στην πλατεία Ιπποδαμίας έφτανε μέχρι το γόνατο, σ' όλη τη γύρω απ' τον ηλεκτρικό σταθμό του Πειραιά περιοχή το ίδιο, στη Θηβών ξεπέρασε το ένα μέτρο. Αυτοκίνητα καλύφθηκαν εκεί από τα νερά και τις λάσπες. Αλλού στις οδούς Μακεδονίας και Αιτωλικού παρασύρθηκαν σε χαντάκια. Ζημιές και πλημμυρισμένα υπόγεια και στην πλατεία Λουδοβίκου, στη Δεληγιάννη, στη Ζερβού, στη Μουτσοπούλου. Πενήντα μαγαζιά υπολογίζεται ότι επλήγησαν μόνο στον Πειραιά. Στο Ρέντη η ίδια εικόνα. Και πολλά σπίτια. Περισσότερες από 150 κλήσεις είχε δεχτεί η Πυροσβεστική μόνο το απόγευμα της Κυριακής. Ακολούθησαν πολλές ακόμα. Σημαντικά προβλήματα δημιουργήθηκαν και στους δρόμους του Πειραιά, όπου γίνονται τα έργα του φυσικού αερίου και τα φρεάτια ήταν βουλωμένα από μπάζα.

Οι πληγέντες, εκτός από βοήθεια για την απάντληση του νερού και της λάσπης που τους έπνιξαν, αναζητούσαν και τους αρμόδιους την Κυριακή. Στη Νομαρχία Πειραιά και το ΥΠΕΧΩΔΕ. Δεν τους βρήκαν. Ξεκίνησαν να καθαρίζουν τα σπίτια τους γιατί έπρεπε κάπου να μείνουν. "Μιάμιση μέρα μετά οι επιτροπές θα καταγράψουν ζημιές, αν δουν τα σπίτια μας καθαρά;", ρωτούσαν με αγωνία οι πληγέντες κάτοικοι, που δεν ξέρουν πώς να ξαναστήσουν τα νοικοκυριά τους. Στις επιχειρήσεις, τις βιοτεχνίες, τα εργοστάσια, τα μαγαζιά το νερό τα σάρωσε όλα, ξεπέρασε σε κάποιες περιπτώσεις τα δύο μέτρα. Εκεί τα σημάδια της καταστροφής είναι περισσότερο από ορατά. Είναι ολοκληρωτικά.

Τα υπόγεια ήταν ακόμα χτες γεμάτα νερό. Παντού αντλίες. Και στο ΙΚΑ Καμινίων, που πλημμύρισαν 600 τετραγωνικά υπόγειο, και στις αυλές των 31ο και 1ο ειδικό Νηπιαγωγεία Πειραιά όπου πλημμύρισαν οι αυλές. Κακοτεχνίες των εργολάβων κατήγγειλε η Κ. Πετροβίτσου.Και άλλες κακοτεχνίες σε δρόμους και σε αγωγούς έδειξαν οι κάτοικοι και έργα που δεν έγιναν... Αυτά που εξαγγέλλονται ως γενόμενα εδώ και κάτι χρόνια. Η γνωστή και προεκλογική καραμέλα των δισεκατομμυρίων του Κ. Λαλιώτη και της κυβέρνησης. Δισεκατομμύρια που δεν έφτασαν ποτέ στην περιοχή.

Δε φτάνει η καταγραφή

Από νωρίς κοντά στους συγκεντρωμένους βρέθηκε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος και νομαρχιακό σύμβουλο Σπ. Χαλβατζή,ο οποίος τόνισε: "Επρεπε να είχαν γίνει τα αντιπλημμυρικά έργα. Τα προβλήματα είναι πολύ σοβαρά, είναι ανάγκη άμεσα να καταγραφούν οι ζημιές και να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που έχουν οι κάτοικοι, προβλήματα που όπως είδαμε είναι παρά πολλά. Εχουν πλημμυρίσει εργαστήρια, έχουν καταστραφεί πάρα πολλές περιουσίες. Θεωρούμε ότι η άμεση κινητοποίηση των κατοίκων θα εξαναγκάσει τους υπεύθυνους του ΥΠΕΧΩΔΕ να πάρουν άμεσα μέτρα". Η Β. Νικολαϊδου,πρώην δήμαρχος Νίκαιας, σημείωσε: "Δυστυχώς, η κατάσταση είναι ακόμα πιο φρικτή από ό,τι παρακολουθήσαμε από τις πρώτες ώρες στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Η καταστροφή είναι πάρα πολύ μεγάλη και φυσικά η απουσία των υπευθύνων είναι φανερή. Δε φτάνει μόνο η καταγραφή, χρειάζεται άμεση αποζημίωση και οπωσδήποτε τα έργα, που συνηθίζονται να προαναγγέλλονται μόνο πριν τις εκλογές, να γίνουν πράξη. Διαφορετικά με την πρώτη ψιχάλα οι περιοχές αυτές θα έχουν το ίδιο πρόβλημα".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σοβαρά προβλήματα από την κακοκαιρία (2014-12-03 00:00:00.0)
Ζημιές από κακοκαιρία και έλλειψη υποδομών (2013-10-17 00:00:00.0)
«Μέχρι πότε θα τρέμουμε τη βροχή;» (2004-11-09 00:00:00.0)
Σοβαρά προβλήματα στον Πύργο (2004-10-16 00:00:00.0)
Πλημμύρα κυβερνητικής εγκληματικής αδιαφορίας (2001-11-06 00:00:00.0)
Εφιαλτικές εικόνες καλοκαιρινής μπόρας (1999-08-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ